Skip to Content

Menstruatie overslaan, vervroegen of uitstellen voor vakantie

Menstruatie overslaan, vervroegen of uitstellen voor vakantie

Ongesteld zijn is voor de meeste vrouwen een noodzakelijk kwaad; voor sommigen is het nog een tikkeltje erger en is de menstruatie zelfs een maandelijks drama te noemen.

Heel begrijpelijk dus dat je op bepaalde momenten gewoon écht niet ongesteld wilt zijn, bijvoorbeeld tijdens de vakantie waar je heel lang naar uit hebt gekeken, een dagje zwemmen of naar de sauna, een weekendje weg, of belangrijke gebeurtenissen in je leven zoals een groot feest, je diploma-uitreiking of trouwdag.

Gelukkig is het dan vaak mogelijk om je menstruatie enigszins te plannen, zodat deze eerder of later op gang komt en je er minder last van hebt. De gemakkelijkste manier om dat te doen is met behulp van hormonen, bijvoorbeeld als je de anticonceptiepil slikt, een anticonceptiepleister gebruikt of een hormonenring.

Er zijn ook middeltjes verkrijgbaar via je huisarts waarmee je eenmalig jouw menstruatie eerder of later kan laten komen, maar zelfs met een aantal natuurlijke methodes is dit mogelijk. Je hoeft dus echt niet per se aan de hormonen als je dit niet wilt! Ideaal toch?

De menstruatiecyclus

Bij de meeste vrouwen duurt een menstruatiecyclus ergens tussen de 24 en 37 dagen. Een menstruatiecyclus hoeft ook niet bij iedereen regelmatig te zijn; door bijvoorbeeld stress, dieet, tijdelijke hormonale onbalans, sport en ziekte kan het voorkomen dat jouw cyclus ineens een stuk langer of korter duurt.

Ongesteld zijn is voor de meeste vrouwen een noodzakelijk kwaad; voor sommigen is het nog een tikkeltje erger en is de menstruatie zelfs een maandelijks drama te noemen.

Dan kun je dus ineens een week eerder dan gepland ongesteld worden, of zit je een paar dagen in de stress omdat jouw menstruatie juist lánger op zich laat wachten dan normaal.

Als we uitgaan van een menstruatiecyclus van 28 dagen, dan is deze te onderscheiden in vier fases:

  • De menstruatiefase: je cyclus begint op het moment dat je ongesteld wordt. Het opgespaarde slijm aan de baarmoederwand laat los, waarbij ook bloed meekomt. Je lichaam bereidt zich namelijk elke maand weer opnieuw voor op een eventuele zwangerschap; als de eicel niet wordt bevrucht, hoeft er ook geen bevrucht eitje in de baarmoederwand te nestelen, en is het slijm daar niet meer nodig. Deze periode duurt meestal zo’n 5 dagen, maar ook dit verschilt per vrouw.
  • De folliculaire fase: na de menstruatie, bereidt de baarmoeder zich opnieuw voor op een eventuele zwangerschap en begint er in de eierstokken een nieuwe eicel te rijpen. Deze fase duurt van dag 6 tot en met dag 14, waarna de eicel rijp is.
  • De ovulatiefase: de rijpe eicel maakt zich los van de eierstok en beweegt richting de eileiders. Tijdens deze fase van de menstruatiecyclus ben je vruchtbaar. Dit is dus rond de 14de dag van de cyclus.
  • De luteale fase: de eicel is onderweg naar de baarmoeder en kan nog bevrucht worden door een zaadcel. Als die bevruchting niet plaatsvindt, wordt de eicel uiteindelijk afgestoten door je lichaam. Hierna volgt weer de menstruatiefase.

Menstruatie uitstellen of vervroegen met hormonen

Het uitstellen of vervroegen van je menstruatie kan vrij gemakkelijk met behulp van hormonen. Als je dus al gebruikmaakt van de anticonceptiepil, een hormoonring of anticonceptiepleister, is dit vrij makkelijk om te doen.

De anticonceptiepil

Bij de normale pil slik je deze drie weken, waarna je één week stopt. In die stopweek word je dan ongesteld. Je kunt er echter ook voor kiezen om de stopweek over te slaan en direct na het einde van de strip te beginnen met een nieuwe strip.

Dit mag maximaal 3 keer achter elkaar. Zo kun je dus best een tijd jouw menstruatie uitstellen! Handig als je bijvoorbeeld een paar weken op vakantie gaat en die dagen liever niet ongesteld wilt zijn.

Je kunt met de anticonceptiepil ook je menstruatie een paar dagen vervroegen. Dat kun je doen door 1 tot 7 dagen éérder te stoppen met je pilstrip. De stopweek begint dan dus wat eerder. Let er wel op dat je stopweek gewoon 7 dagen duurt en dat je daarna weer aan een nieuwe pilstrip begint.

De hormoonring

Een hormoonring gebruik je net als de anticonceptiepil voor een periode van 3 weken en daarna één week niet. In die week word je ongesteld. Je kunt echter direct een nieuwe hormoonring plaatsen als je jouw menstruatie wilt uitstellen.

De anticonceptiepleister

Bij het gebruik van een hormoonpleister, is er ook sprake van een stopweek. Je kunt er echter ook voor kiezen om meteen een nieuwe pleister te plakken. Dit mag maximaal 6 weken achter elkaar.

Medicijnen

Maak je geen gebruik van een anticonceptiepil, hormoonring of anticonceptiepleister? Dan kun je ook voor eenmalig gebruik een medicijn halen bij de huisarts waarmee je je menstruatie kunt uitstellen.

Je zult dan progestageen voorgeschreven krijgen. Je moet dit middel één week voor de verwachte menstruatiedatum gaan slikken, en daardoor stel je je menstruatie 2 tot 3 weken uit. Progestageen is echter geen anticonceptiemiddel, dus je kunt wel zwanger worden tijdens het gebruik van dit medicijn!

Menstruatie uitstellen op natuurlijke manieren

Ongesteld zijn is voor de meeste vrouwen een noodzakelijk kwaad; voor sommigen is het nog een tikkeltje erger en is de menstruatie zelfs een maandelijks drama te noemen.

Je kunt altijd proberen om met huis-tuin-en-keuken middeltjes jouw menstruatie uit te stellen als je liever geen gebruikmaakt van anticonceptie met hormonen. Je krijgt echter geen garantie dat deze middeltjes ook echt werken:

  • Appelciderazijn: drink drie keer per dag een glas water met 3-4 eetlepels appelciderazijn om je menstruatie een paar dagen uit te stellen.
  • Vermijd pittige kruiden: pittige kruiden in je maaltijden kunnen zorgen voor een verhoging van de lichaamstemperatuur, wat ook zorgt voor een hogere productie van oestrogeen, waardoor je menstruatie sneller zal komen.
  • Peterseliethee: giet een halve liter gekookt water over een handvol verse bladpeterselie en laat dit 20 minuten trekken. Drink dit 2 tot 3 keer per dag in de week vóór je verwachte menstruatie om het een paar dagen uit te stellen.
  • Intensieve workouts: bij mensen die intensief sporten, komt de menstruatie vaak later of wordt na verloop van tijd zelfs overgeslagen. Je kunt dus altijd overwegen om meer te gaan sporten, maar het zal niet meteen effect hebben.
  • Linzensoep: door elke dag een bord linzensoep te eten op een lege maag in de week voordat je je menstruatie verwacht, kun je deze ook een paar dagen uitstellen.
  • Stress: door stress raakt je hormoonbalans uit evenwicht, waardoor je menstruatie later kan komen of zelfs wordt overgeslagen.

Meer tips vind je hier.

Jisca van de Kerkhof

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *