Skip to Content

Vijf klussen om je huis de liefde te geven die het verdient

Vijf klussen om je huis de liefde te geven die het verdient

Iedereen met een eigen huis herkent het wel; je bent nooit klaar met klussen. Er is altijd nog wel iets te doen. En denk je wel klaar te zijn, dan is er altijd wel een klus en heeft er toch altijd wel iets nog een likje verf nodig of er moet iets opgeruimd worden.

Het oeps-visite-kastje. Ken je dat? Een kastje waar je al je rondslingerende spullen ‘even’ in doet als je plotseling visite krijgt. Er is dus wel degelijk altijd een klus te doen.

Grote klussen plannen

Grotere klussen plan je natuurlijk al een tijdje vooruit. Je beslist niet in één keer om een dakkapel te laten plaatsen, om de dag erop al te gaan ruimen en slopen. Nee, je gaat bedenken wat je wilt veranderen en dan kijk je hoe je het gaat aanpakken.

Maar houd je bij deze plannen ook rekening met wat je met de kinderen doet als je daadwerkelijk aan de gang gaat?

Misschien is het handig om ze een nachtje te laten logeren of, als ze al wat ouder zijn, duidelijke afspraken te maken dat ze de komende dagen niet op de zolder kunnen komen.

Dakkapel plaatsen

Als je op zolder een dakkapel wilt laten plaatsen is het dus handig om af te spreken dat ze een tijdje niet op zolder kunnen komen.

Schat dit ruim in want een dakkapel plaatsen kan vaak wel binnen één dag, maar vergeet niet dat er ook nog spullen opgeruimd moeten worden om ruimte te maken voor de klussers, en dat je na het plaatsen nog tijd nodig hebt voor de afwerking en het opnieuw inrichten van de zolder.

Het plaatsen is dan wel in een dag gebeurd, maar in totaal kan je beter rond de vijf dagen inplannen. Bespreek ook goed vooraf je wensen en verwachtingen. Zo is de dakkapel prijs voor een houten dakkapel een stuk goedkoper.

Maar is een dakkapel van kunstof of polyester duurzamer en vraagt minder onderhoud en kan netter afgewerkt worden.

Badkamer verbouwen

Hier komt iets meer planning bij kijken. De badkamer is natuurlijk een plek waar je elke dag komt. En een badkamer renoveren is niet in één dag gedaan.

Vanaf het slopen tot aan de wc-rolhouder ophangen, daar kan je gerust een week voor inplannen. Zeker als er ook leidingen aangepast moeten worden. Maar je kan natuurlijk geen hele week zonder badkamer, zeker niet als je ook nog kinderen hebt.

Bij deze klus is het dan ook belangrijk om iets te regelen voor de werkzaamheden waarbij de kinderen beter even uit de buurt kunnen blijven, denk hierbij aan lawaai van het bouwen en breken.

Maar ook om iets te regelen zodat er toch gedoucht kan worden. Soms is het mogelijk om dit bij familie, vrienden of buren te doen. Lukt dat niet dan is er nog een optie om een mobiele douche te huren.

Nieuwe keuken

Een andere grote klus die best wel wat impact heeft op het wonen is een nieuwe keuken (laten) plaatsen. Dit heeft, net als bij de badkamer, best wel wat voeten in aarde.

Wil je nieuwe tegeltjes of moeten er leidingen verlegd worden, reken dan minimaal op een week. Als je de keuken laat plaatsen, dan komen ze meestal de ene dag de nieuwe keuken te brengen om hem vervolgens de volgende dag te komen plaatsen.

Je zit dus twee dagen met een vol huis en reken één dag extra voor het slopen. Je zal voor de dagen van het verbouwen toch ook iets moeten regelen voor het eten. Dingen die je in een losstaande magnetron kan opwarmen, bestellen of ergens anders gaan eten.

Kozijnen vervangen

Dit is een heel goede investering. De meeste warme lucht verlies je namelijk door het dak en de ramen. Ga je van hout naar kunststof kozijnen, dan heb je ook nog eens minder onderhoud. Je hoeft ze niet om de twee of drie jaar te schilderen.

Het is aan te raden om dan ook eens binnen je budget te kijken naar wat haalbaar is voor het beste glas dat zo goed mogelijk isoleert. Twee vliegen in één klap. En als je dan toch in de rommel zit, waarom niet? Je zal het later in de energierekening terugzien.

Woonkamer opnieuw inrichten

De woonkamer is in de meeste huizen de belangrijkste plek. Reden genoeg om deze naar je eigen smaak in te richten zodat je ’s avonds na je werk heerlijk op de bank kan zitten, hangen, liggen.

Vaak is er bij de woonkamer een dilemma, want hoe wil je het nu precies hebben, welke sfeer, kleuren en indeling.

Kom je er zelf niet uit, dan kan je eens contact opnemen met een interieurstylist. Zij kunnen je helpen om alles precies op jullie wensen af te stemmen.

Op tv zie je vaak programma’s over verbouwen of restylen. Vaak hoor je de bewoners zeggen dat ze niet op één lijn liggen met de smaak van de inrichting.

Je legt jullie beide wensen bij een styliste neer en in overleg komen jullie tot iets prachtigs waar je je allemaal fijn bij voelt. Het gevoel dat je écht thuiskomt. Dat is toch wat je wil?

Welke grote klus die hier boven staat, of andere, staat er komend jaar bij jullie op de planning?

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *