Skip to Content

Materialisme; wat is het en voorbeeld voor meer geluk

Materialisme; wat is het en voorbeeld voor meer geluk

Steeds meer willen en/of je puur focussen op bezit (en status): er zijn mensen die hier hun geluk uit halen. Is het erg om materialistisch te zijn? Wat houdt het precies in en wat kun je doen als je je kind niet materialistisch wilt laten worden?

Wat is materialisme?

Materialisme heeft eigenlijk 2 betekenissen. In dit artikel gaat het om het materialisme waarbij je levenshouding zo is dat je vooral gefocust bent op geld en heel veel luxe. Vanuit de filosofie gezien is materialisme een stroming die niet alleen spullen, maar ook emoties en andere processen in het menselijk brein (kortom: alles in de werkelijkheid) herleiden tot materie.

Hiernaast bestaat het idealisme en het spiritualisme. Bij spiritualisme wordt er bijvoorbeeld het bestaan van God of een onsterfelijke ziel omarmd. Dit wordt door het materialisme ontkend. Bij idealisme gaat men uit van menselijke waarneming die de werkelijkheid inkleurt en daardoor zullen dingen ook anders kunnen zijn.

Materialistische levenshouding

Zoals gezegd zullen we hier meer kijken naar de gangbare vorm van materialisme. Namelijk de hebzucht, het streven naar meer bezit en alles zetten op luxe en geld. Een materialistisch persoon hecht dan ook heel veel waarde aan geld en bezit en denkt dat hij pas gelukkig is als hij dit bezit. Dit komt voor in alle lagen van de bevolking!

Is materialisme verkeerd?

Uiteraard is iedereen vrij om een eigen doel na te streven en als iemand graag rijk wil zijn, dan is daar op zich niks mis mee. Alleen ligt de valkuil op de loer dat zo’n persoon hierbij over grenzen heen gaat om toch vooral maar alles te krijgen. Als je je verrijkt ten koste van anderen is dat vanzelfsprekend verkeerd.

Maar zelfs als je je heel keurig gedraagt zit er een addertje onder het gras. Veel mensen die alleen maar gefocust zijn op geld en bezit zijn helemaal niet gelukkig. Ze willen meer en meer en voelen alleen maar die druk om hierin door te gaan. Geluk haal je niet uit bezittingen, maar uit jezelf en de liefdevolle verbindingen die je aangaat!

Gaan voor een ideaal

Idealisme kun je ook omschrijven (naast de filosofische uitleg die hierboven werd genoemd) als een mooi doel nastreven. Iets goed doen voor het milieu of voor arme mensen, vluchtelingen of misschien wel voor het dorp. En dat je juist daar je focus legt. Het kan invloed hebben op de keuzes die je maakt en de dingen die je doet. Je kunt ook denken aan dingen dichter bij huis. Dat je niet heel veel overwerkt omdat je ideaal niet die bankrekening maar het gezinsleven is, bijvoorbeeld.

Waar kies jij voor, voor je kind?

Wil jij je kind een materialistische levenshouding meegeven of vind je het toch wel fijn als het minder gehecht is aan bezit? Vind je het fijn als je kind leert dat het juist kiest voor goede doelen en het welzijn van anderen of de aarde? Voor de aandacht voor elkaar in plaats van bezit?

Natuurlijk is het goed als je je kind leert dat werken loont. Dat geld verdienen niet verkeerd is, want je hebt immers geld nodig om te leven in onze maatschappij. Maar dat geld niet is waar het om draait en dat je altijd rekening met de mensen (wereld) om je heen houdt, lijkt me toch wel verstandig. Hoe doe je dat?

Geef het goede voorbeeld

Een open deur, maar het voorbeeld wat jij geeft is primair de levenshouding dat hij overneemt. Uiteraard zal hij beïnvloed worden door vrienden en school, maar jij kan wel zorgen voor een mooie basis. Laat zien dat aandacht voor elkaar belangrijk is en werk niet iedere dag tot ’s avonds laat door (er even van uitgaande dat je het extra geld niet nodig hebt, natuurlijk).

Werk is niet belangrijker dan je gezin! En dat kun jij wel aan ze meegeven. Maar denk ook aan vertellen waar jij bijvoorbeeld geld aan doneert. Of dat je ergens vrijwillig voor in de weer bent. Zo zien ze ook dat dat goed is om te doen en heel normaal.

Leren delen

Doe mee aan acties waarbij kinderen een tasje of een doos vullen met speelgoed en verzorgingsartikelen voor arme kinderen. Dit kan in het buitenland zijn maar ook via voedselbanken bijvoorbeeld. Je kunt je kind stimuleren om er zelf ook iets in te doen wat van hem of haar is. Dit kan speelgoed zijn wat nog mooi is maar je kind niet meer mee speelt. Maar je kunt hem of haar ook iets laten kopen met het eigen zakgeld.

Geef zelfvertrouwen mee aan je kind

Makkelijk gezegd, maar een persoon (kinderen, maar ook volwassenen) zal zich minder laten verleiden door reclames als ze beter in haar vel zit. Reclames maken ons wijs dat hun product ons gelukkiger zal maken. Sta jij minder sterk in het leven, dan kan het verleidelijk zijn om hier gehoor aan te geven. Je zoekt je geluk in spullen…die je er vervolgens niet kunt vinden! Minder reclame kijken, minder focus leggen op dingen en met de kids over reclames praten en de waanzin ervan kan een goed idee zijn.

Leren dankbaar zijn

Spullen kopen is vaak een manier om een ontevreden gevoel af te kopen. Benoemen van de dingen die je wel hebt en waar je dankbaar voor bent kan helpen om minder behoefte te hebben om nog meer te kopen. Je bent je zo namelijk veel bewuster van alles wat je wel hebt én je merkt vast dat waar je dankbaar voor bent eigenlijk bar weinig te maken heeft met materie.

Dankbaarheid benoemen kun je met je kind oefenen. Als hij of zij naar bed gaat samen eens bedenken waar jullie allebei dankbaar voor zijn, kan een goede gewoonte worden. Zowel voor jou als voor je kind!

Een mooi doel steunen

Ook leuk om met je kind te doen: samen een mooi doel vinden waar jullie voor zullen gaan. Door acties op te zetten of misschien ergens een helpende hand toe te steken. Zo leert je kind dat goed doen voor een ander jou wel degelijk ook gelukkig maakt! En je laat je kind ook kennismaken met een idealistische levenshouding!

Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *