Afgelopen week stond in het teken van taarten bakken. Op verzoek had ik toegezegd wel een taart te willen bakken, voor zoveel mensen wordt het toch wel iets meer.
Gelukkig kreeg ik hulp en hebben we samen maar liefst vier enorme taarten gebakken. Hier zijn we twee avonden mee bezig geweest, en de derde met het uitdelen.
Als je koelkast zo vol met taart staat is het natuurlijk erg lastig voor je peuter om geen stukje te mogen krijgen. Op de derde dag hebben we daarom samen een mini taartje gemaakt.
Wat heb je nodig om een marsepein taart te maken
Voor het bakken en decoreren van een marsepein taart heb je nodig;
- Biscuitmix met water en eieren
- Roombotercrème met water, ongezouten roomboter en banketbakkerspoeder (fijner dan suiker)
- Jam
- Marsepein (wit)
- Fondant
- Evt. kleurstoffen of anders gekleurde marsepein
- Overige decoraties
De eerste stap is altijd het leeg maken van een grote tafel en het uitruimen van je aanrecht. Die ruimte heb je waarschijnlijk heel hard nodig. Een rol keukenpapier in de aanslag kan ook geen kwaad.
Biscuit bakken
Voor het bakken van de taart gebruik ik altijd de biscuitmix van Funcakes als basis. Ik krijg altijd te horen dat die erg lekker is en wordt goed stevig zodat je er goed mee kan werken.
Ik gooi de mix, eieren en water (van het laatste altijd de helft meer dan aangegeven) in de keukenmachine zodat het een mooi vochtig beslag wordt. De hoeveelheden en baktijd zijn afhankelijk van de grootte van de taartvorm (zelf vind ik die van Wilton het prettigste) en staan op de verpakking vermeld.
In de praktijk blijft er altijd wat poeder achter tegen de wand, dus met een pannenlikker schraap ik daar langs zodat het daarna nog even kan mengen en alles meegaat.
Ondertussen smeer ik de bakvorm in met olie en een siliconen kwast. De taart gaat in het midden van de oven en na 30 tot 60 minuten is de taart klaar. Deze haal ik gelijk uit de warme bakvorm en laat ik omgedraaid op een rek liggen zodat hij kan afkoelen. Dit is ook de manier waarop hij straks wordt opgemaakt.
Vulling marsepeintaart
Voor het vullen van de taart gebruik ik een taartzaag met twee draden. Op die manier ben je in een keer klaar. Met de ene hand oefen ik voorzichtig druk uit op de taart zodat de lagen op elkaar blijven liggen en de hoogte gelijk blijft.
Terwijl ik met de andere zachte zaagbewegingen maak. Het eerste stukje aan het begin door de ‘harde’ buitenkant is het lastigst. Als je taart heel erg is gaan rijzen in het midden kan je ook aan de onderkant er een stuk vanaf snijden.
In plaats hiervan is het ook mogelijk om het met een lang en scherp mes te snijden, dan moet je wel echt een vaste hand hebben.
Als je drie laagjes hebt steek ik aan een kant in iedere laag een satéprikker, zodat je straks de laagjes weer precies op elkaar kan leggen.
De onderste laag vul ik met botercrème en de bovenste met een laag jam. Met de botercrème kan je ook gewoon langs de randjes, bij de jam is het belangrijk vooral veel in het midden te blijven.
Als de taart straks weer is opgebouwd wordt de jam iets naar buiten gedrukt wat zorgt voor ‘vervuiling’. Eventueel kan je met de roombotercrème eerst een randje spuiten.
Taart decoreren
De basis van de taart is klaar. Nu kan je hem gaan decoreren. Daarmee kan je verschillende kanten op. Je kan gaan voor het decoreren met marsepein en fondant of met roombotercrème. Dat laatste is zeer geschikt voor een cake smash taart.
Met de botercrème in een zak spuit je er voorzichtig bloemetjes op die je tot slot eventueel kan versieren met glitters, pareltjes, hagelslag etc.
Als je kiest voor marsepein is het vanaf nu belangrijk om extreem schoon te werken. De minste ‘vervuiling’ zorgt ervoor dat je dit terug ziet in de taart.
Helemaal als je werkt met een witte kleur. Het beste kan je dus eerst even je werkruimte schoonmaken en goed laten drogen. Daarna strooi je er wat poedersuiker over.
Zelf werk ik altijd met een mix van 50% fondant en 50% marsepein. Dit zorgt ervoor dat het niet mierzoet is (fondant) maar je het wel goed kan kneden (marsepein).
Er zijn verschillende soorten fondant en marsepein; het beste werken de witte varianten van hetzelfde merk (geen marshmallow marsepein). Nu klinkt het volgende een beetje dubbel; maar als de fondant te hard is kan je dit 5/10 seconden in de magnetron opwarmen zodat het iets makkelijker kneed.
Te lang zorgt voor marshmallow-achtige substantie dat ook niet kneed. Dan moet je het eerst weer laten afkoelen.
Echter moet je het ook niet teveel kneden, de warmte van je handen zorgt ervoor dat het geheel ook erg gaat plakken aan de tafel, roller of je handen. In plaats van poedersuiker werkt het ook prima op een placemat met plastic laagje.
Je hebt dan wel dat de placemat met het rollen mee kan schuiven. Nu is het de taak om een zo groot mogelijke plaat uit te rollen die 2/3 mm dik is, te dik zorgt snel voor breuken en te dun ook.
Als je hiermee klaar bent kan je de buitenkant van de taart bestrijken met de roombotercrème. Dit hoeft maar een heel dun laagje te zijn zodat het blijft plakken.
Teveel zorgt voor bobbels, dus goed uitstrijken. Dan kan je de plaat op je arm nemen om hem vervolgens over de taart heen te wikkelen. Dit vind ik altijd het moeilijkste deel. Met een mesje snijdt je hem aan de onderkant los.
Het beste kan je dit recht naar beneden doen. Met een lintje, sliertje marsepein, roombotercrème of icing kan je er vervolgens voor zorgen dat je hier niets meer van ziet.
Zoals je ziet, het is niet heel ingewikkeld om een taart te maken. Mijn ervaring leert wel dat het fijn is om degelijke materialen te hebben, dat maakt het echt een stuk makkelijker.
Verder kost het vooral heel veel tijd en levert het je spierballen op! Mocht je toch twijfelen zijn er op youtube heel veel stap voor stap filmpjes te vinden hoe je iets moet maken / doen.
Marsepein taart versieren
Thomas de Trein
Boerderijdieren
Confetti taart
Bloemen taart
Nog een bloemen taart
Pinguintaart
Poezen taart
Konijn / paashaas taart
Boeket taart
Dromenvanger taart
Marble taart
Varken
Gatenkaas
Harry Potter Unicorn taart
Pandataart
Minnie Mouse
Baby fruit taart
Verjaardagstaart
Parijs
Regenboog
Je kan de marsepein taart naar eigen inzicht de taart versieren. Online kan je veel inspiratie opdoen, inclusief duidelijke video’s en how-to’s. Dit is dus echt de basis.
- De toekomst van duurzaam bouwen - 07/10/2024
- Herfst films - 28/09/2024
- Traditionele herfstbloemen - 01/09/2024
ik moet dat toch ook eens proberen met marsepein. Ben altijd zo bang dat het fout gaat, en ik het dan heel lelijk vind….. Dus dan doe ik het maar niet.
Doe je het ook samen met je kind, als het er niet uitziet weet je wie je de ‘schuld’ kan geven 😉 Cupcakes zijn ook prima om te oefenen, kan je een rond glas gebruiken om vorm uit te snijden en dan versieren.