Skip to Content

Margarita dag; tribuut aan deze iconische cocktail

Margarita dag; tribuut aan deze iconische cocktail

Op 22 februari vieren liefhebbers over de hele wereld Margarita Dag, een dag gewijd aan een van de meest geliefde cocktails aller tijden. Met zijn verfrissende smaak en karakteristieke rand van zout, heeft de Margarita zich een weg gebaand naar de harten en smaakpapillen van velen.

Laten we deze gelegenheid aangrijpen om de geschiedenis, het recept en enkele verrukkelijke varianten van deze klassieke cocktail te verkennen, inclusief de non-alcoholische opties voor degenen die de voorkeur geven aan een ‘Virgin Margarita’.

Geschiedenis van de Margarita

De exacte oorsprong van de Margarita blijft gehuld in mysterie, met verschillende verhalen en anekdotes die de ronde doen. Een populaire theorie suggereert dat de cocktail voor het eerst werd gemaakt in de jaren 1930 of 1940 in Mexico, hoewel er geen consensus is over wie de eer van de creatie verdient.

Sommigen beweren dat het werd bedacht door een Mexicaanse barman die het vernoemde naar een mooie vrouw genaamd Margarita, terwijl anderen beweren dat het zijn oorsprong vindt in de Amerikaanse cocktailcultuur.

Het klassieke Margarita recept

Een klassieke Margarita wordt gekenmerkt door zijn eenvoudige ingrediënten en perfect gebalanceerde smaken. Hier is het traditionele recept:

Ingrediënten:

 • 45 ml tequila
 • 30 ml verse limoensap
 • 15 ml triple sec (bijvoorbeeld Cointreau)
 • IJsblokjes
 • Zout voor de rand van het glas (optioneel)
 • Limoenwig voor garnering

Bereidingswijze

 1. Begin met het voorbereiden van je glaswerk. Als je de zoutrand wilt, wrijf dan een limoenwig langs de rand van het glas en dompel het vervolgens in zout.
 2. Vul een cocktailshaker met tequila, verse limoensap, triple sec en een handvol ijsblokjes.
 3. Schud krachtig gedurende ongeveer 15-20 seconden om de ingrediënten goed te mengen en af te koelen.
 4. Zeef de cocktail in een voorbereid glas gevuld met ijsblokjes.
 5. Garneer met een limoenwig en geniet ervan!

Varianten op de Margarita

Een van de charmes van de Margarita is de veelzijdigheid ervan, waardoor het gemakkelijk is om te experimenteren met verschillende smaken en ingrediënten.

Hier zijn enkele populaire varianten:

 • Watermeloen Margarita: Voeg 60 ml watermeloenpuree toe aan het traditionele recept voor een verfrissende en zomerse twist. Garneer met een schijfje watermeloen voor een extra decoratief element.
 • Ananas-Kokos Margarita: Mix 45 ml tequila, 30 ml ananassap, 15 ml kokosroom en 15 ml vers limoensap in een shaker met ijs. Schud krachtig en zeef in een glas met ijs. Garneer met een stukje ananas en een vleugje geraspte kokos.
 • Aardbeien-Basilicum Margarita; Combineer 45 ml tequila, 30 ml vers limoensap, 15 ml triple sec en een paar verse basilicumblaadjes in een shaker met ijs. Voeg ook 2-3 verse aardbeien toe. Schud goed en zeef in een glas met ijs. Garneer met een basilicumblaadje en een aardbei op de rand van het glas.
 • Grapefruit Margarita: Vervang het limoensap in het klassieke recept door vers geperst grapefruitsap voor een pittige en levendige variatie. Voeg een vleugje honing of agavesiroop toe voor een subtiele zoetheid.
 • Komkommer Mint Margarita: Mix 45 ml tequila, 30 ml vers limoensap, 15 ml triple sec en een paar plakjes komkommer en muntblaadjes in een shaker met ijs. Schud krachtig en zeef in een glas met ijs. Garneer met een plakje komkommer en een munttakje.
 • Frozen Margarita: Voor een verfrissende draai aan de klassieke Margarita, voeg je alle ingrediënten toe aan een blender samen met een handvol ijsblokjes. Mix tot een gladde consistentie en serveer in een gekoeld glas.
 • Mango Margarita: Voeg een tropische toets toe aan je Margarita door een paar stukjes bevroren mango toe te voegen aan de blender voordat je de ingrediënten mengt. Dit geeft de cocktail een heerlijke zoete en fruitige smaak.
 • Spicy Margarita: Voor degenen die van een beetje pit houden, voeg een scheutje jalapeño-siroop toe aan je Margarita voor een pittige kick. Je kunt ook een dun schijfje jalapeño toevoegen als garnering voor een extra visuele en smaakvolle dimensie.

Virgin Margarita recept

Voor degenen die geen alcohol consumeren of gewoon op zoek zijn naar een verfrissend alternatief, is een Virgin Margarita de perfecte keuze. Hier is een eenvoudig recept:

Ingrediënten

 • 60 ml vers limoensap
 • 30 ml sinaasappelsap
 • 15 ml agavesiroop
 • IJsblokjes
 • Zout voor de rand van het glas (optioneel)
 • Limoenwig voor garnering

Bereidingswijze

 1. Meng limoensap, sinaasappelsap en agavesiroop in een cocktailshaker gevuld met ijs.
 2. Schud krachtig gedurende 15-20 seconden om de ingrediënten goed te mengen en af te koelen.
 3. Zeef de cocktail in een voorbereid glas gevuld met ijsblokjes.
 4. Garneer met een limoenwig en serveer direct.

Op Margarita Dag vieren we niet alleen een cocktail, maar ook een erfenis van smaak, creativiteit en verfrissing. Of je nu de klassieke versie verkiest, een gedurfde variant probeert of geniet van een alcoholvrije optie, de Margarita blijft een icoon in de wereld van mixologie. Dus hef je glas op deze speciale dag en proost op het tijdloze genot dat de Margarita ons biedt. Santé!

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *