Skip to Content

Wat is manifesteren en waarom zou je het doen?

Wat is manifesteren en waarom zou je het doen?

Waag je je op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en spiritualiteit, dan komt vast de term manifesteren aan je voorbij. Wat houdt dit nu eigenlijk precies in? Wat zou je allemaal kunnen manifesteren en werkt het ook echt zo?

Wat is manifesteren?

Manifesteren zou je kunnen omschrijven als ‘bekendmaken of openbaren’. Gaan we het spiritueler verklaren dan houdt manifesteren in dat je jouw innerlijke wensen gaat bekendmaken. En daarmee ga je ze aan het werk zetten, zeg maar, om waarheid te worden.

Manifesteren kan je in dit opzicht heel zweverig zien, maar er is wel degelijk ook een wetenschappelijke verklaring voor. Welke je aanhangt moet je helemaal zelf weten, maar de uitkomst is gelijk: waarmaken wat je graag zou willen bereiken/ontvangen.

Manifesteren met behulp van het universum

Als je uitgaat van het idee dat alles energie is, kan je ook uitgaan van het idee dat jouw gedachten en wensen energie zijn en dat zij daarmee het juiste naar zich toetrekken. Zend je wensen het universum in en je krijgt wat je wilt, zo wordt het ongeveer gesteld. Hierbij wordt uitgegaan van drie dingen: vragen, vertrouwen en ontvangen.

Manifesteren met behulp van je brein

Misschien een beetje krom om het zo uit te drukken, maar ons brein krijgt heel veel informatie binnen. Het filtert datgene eruit wat belangrijk geacht wordt. Als we heel duidelijk ons doel voor ogen hebben (onze wensen dus) dan zal hij alles eruit pikken wat daar mee te maken heeft.

Dingen die we anders niet bewust in ons op zouden nemen, wordt ons nu op een presenteerblaadje door onze hersenen aangeboden. En je zult ook de juiste drijfveren creëren. Dat je daarmee dus veel sneller je doel zult kunnen bereiken mag duidelijk zijn.

Wat is waar?

Laatstgenoemde manier is natuurlijk wetenschappelijker omdat er steeds meer duidelijk wordt over hoe ons brein werkt. Dat de kracht van ons brein groot is, is duidelijk. Denk maar eens aan het placebo-effect van bepaalde medicijnen.

Denken dat je iets hebt gekregen om van je hoofdpijn af te komen kan bijvoorbeeld al genoeg zijn om geen hoofdpijn meer te hebben.

Heb je iets bijzonders meegemaakt en had je nog nooit gehoord dat iemand anders dit meegemaakt heeft? Grote kans dat je nu opeens op veel plekken wel dit verhaal hoort.

Komt het dan nu opeens vaker voor? Welnee, maar toen merkte je het niet op. Omdat het nu relevante info voor je is, dus wel. Of er de werking van energie is? Wie zal het zeggen dat dat ook niet meespeelt? Want wat niet exact bewezen kan worden, wil nog niet zeggen dat het niet waar is!

Hoe manifesteer je?

Manifesteren kan je leren. Hoewel dat eigenlijk een rare opmerking is. Manifesteren doe je sowieso de hele dag door al. Want je handelt immers altijd naar wat je denkt. En daardoor gebeuren de dingen die je wilt. Je hebt dorst, dus bedenk je dat en ga je drinken halen. Oké, dit is heel simpel, dus hoe moet het dan als het om een grote kwestie gaat? Hoe pak je het aan?

  • Heb duidelijk wat je doel is. Zorg dat het een positief beeld is. Als je denkt dat je niet langer wilt werken bij een zwembad, dan is je brein gefocust op…een zwembad! Denk maar aan de roze olifant waar je niet aan mag denken. Inderdaad, die roze olifant zal juist door je hoofd dansen. Formuleer dus wat je WEL wilt!
  • Maak een beeld van je wens. Het schijnt zo te zijn dat dat beter werkt dan (enkel) woorden. Dit kan je door meditatie doen en het zo nog dieper invoelen. Maar een andere manier is om een visionboard te maken. Door deze zo neer te zetten dat je het regelmatig ziet, wordt je brein steeds herinnerd aan dat wat je wilt.
  • Besef dat niet alles volgens vaste gebaande paden gaat, maar dat het weleens op een heel andere manier werkelijkheid kan worden. Focus op wat je bereiken wilt en hoe dat dan voelt. Er wordt ook gezegd dat je eigenlijk al moet doen alsof het al zo is. In je gevoel dus niet denken ‘als het eenmaal zo is’, maar je echt al zo voelen alsof je al die prachtbaan hebt of dat mooie huis…
  • Andere manieren om het vast te leggen is schrijven of iets anders beplakken.
  • Wees dankbaar voor alles wat je toekomt. Het zal je echt niet in 1 dag toevallen, maar door zo positief ermee bezig te zijn geef je jezelf een fijn gevoel, wat al goed op zich is.

En dat je hiermee meer kans maakt om ook werkelijk te slagen is waarschijnlijk ook wel duidelijk. Want als je gefrustreerd raakt door het geheel, dan is er van een fijne, stimulerende energie geen sprake meer. De kans dat je daarmee alleen maar nog meer negatieve energie oproept (ongeacht of dit nu via brein of universum gaat) is immers groot.

Wat kan je manifesteren?

Manifesteren kan je op veel vlakken toepassen. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat alles gemanifesteerd is. Overal waar iets ontstaat zit immers een verlangen aan vooraf. Je kunt een geliefde wensen, een huis, ander werk, financiële vrijheid en ga zo maar door.

Is het leven maakbaar?

Je zou nu bijna gaan denken dat je dus alles van je leven in eigen hand hebt. Dat gaat natuurlijk weer heel erg ver. Er kan je van alles overkomen en dat heb je echt niet allemaal in de hand.

Maar dat we wel tot veel meer in staat zijn dat ons afhankelijk opstellen naar dat wat ons overkomt: zeker weten van wel. Daar zijn ook al genoeg voorbeelden voor te bedenken. Jezelf als slachtoffer zien en niks doen, het mag duidelijk zijn dat je daarmee niks bereikt. Ergens voluit voor gaan én dat ook echt in iedere vezel voelen zal de kansen dat het gebeurt zeker groter maken.

Werkt manifesteren?

Ja, er zijn genoeg voorbeelden waaruit blijkt dat manifesteren werkt. Zet ik er wel de kanttekening bij dat, zoals gezegd, het leven niet maakbaar is, maar wel door jouw beïnvloedbaar. Met andere woorden: ik denk niet dat alles zomaar uitkomt, maar dat je jouw kansen heel erg kunt vergroten wel. Al zullen hier de meningen zeker over verdeeld zijn… Wil je lezen over manifesteren en dat het ook werkt? Dan kan ik de volgend boeken aanraden.

  • De bron van Tara Swart is zoiets als de wetenschappelijke versie van The Secret. En eigenlijk mijn favoriet. Deze vind je hier.
  • The Secret zelf is ondertussen een hele serie en vooral gericht op het universum-verhaal. Deze vind je hier.
  • Jackpot is het verhaal van een vrouw die haar leven heeft gemanifesteerd en je haar persoonlijke verhaal vertelt en daarbij ook tips hoe je dit zelf kunt toepassen. Deze vind je hier.
Wil
Laatste berichten van Wil (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *