Maden bestrijden; tips wat helpt / doden in kliko container of huis zoals zout

Laatst wilde ik ons groenafval weggooien. Op de binnenkant van het deksel krioelde het van de bruine beestjes. Larven van de maden. Ik vond het zo vies! Het zullen vast nuttige beestjes zijn om te helpen in het afbreken van de natuur, maar het idee dat ik met mijn handen in de maden kan komen vind ik echt niet aantrekkelijk.

Wat kun je aan maden in je groene kliko doen? En wat als je erachter komt dat de maden uit een vuilniszak bijvoorbeeld op je terras terecht gekomen zijn? Hoe kom je dan af van die krioelende witte maden? Meteen een mooi moment voor mij om voor dit artikel eens te duiken in tips hoe je maden effectief kunt bestrijden.

Zorg voor een schone kliko

Als de groene kliko geleegd is, meteen hét moment om de maden plaag te bestrijden. Zelf heb ik emmers met kokend water gebruikt met natuurazijn. Ik las de tip op internet om maden te bestrijden met heet water en azijn. Ik kan uit ervaring zeggen: de kliko wordt er goed schoon van en de maden gaan weg.

Je kunt ook groene zeep (vloeibaar) met gekookt water gebruiken om de kliko helemaal schoon te krijgen. Als je hem na afloop ondersteboven laat staan kan het goed drogen.

Een biologische afbreekbare vuilniszak

Deze heb ik van de buurvrouw. Zij koopt bij de Aldi grote biologische vuilniszakken. Met behulp van een lang elastiek heeft ze deze om de rand heen vastgemaakt. Verder gooit ze wel tuinafval in deze zak. Maar etensresten in een apart biologisch zakje. Als je dit ook wilt doen, let er dan op dat:

  • De biologische afbreekbare zak 120 Liter bevat
  • Voorzien is van een milieukeurlogo én zichtbaar kiemplantlogo.
  • Als je geen biologische zak in de vuilnisbak wilt, kies dan voor een laagje stro of hooi onderin de groene kliko. Deze neemt het vocht uit de kliko. En dat gaat weer de vorming van maden tegen.

Zet de groene kliko met behulp van een stukje hout of een grote kei een klein stukje open.

Maden zijn de larven van de vlieg. Ze hebben een hekel aan licht. En daar kunnen we mooi gebruik van maken. Door een stukje van de groene kliko omhoog te houden met een houtje of steen, drogen ze uit. Verder zag ik dat er ook vogels waren die me een handje hielpen. Kwam er ineens een levende vogel uit de GFT. Die zich tegoed had gedaan de maden.

Levende maden in de kliko? Strooi er zout overheen

Het helpt als je merkt dat er levende maden in de kliko zit om er keukenzout overheen te strooien. Hierdoor drogen ze uit en gaan ze dood. Herhaal dit de volgende dag om er zeker van te zijn dat ze echt weg zijn. Verder is het gebruik van zout ook een natuurvriendelijke manier om ervan af te komen.

Op de site van Grootmoeders tips las ik ook over een pantyzakje met mottenballen (hier) in de groene kliko leggen. De geur van de mottenballen zou de vliegen wegjagen. Ik geloof zeker dat het effectief is, maar of het ook echt natuurvriendelijk is? Ik waag me er liever niet aan. 😉

Bestrijding met de lavendel wc-spuitbus

Maden kunnen ook niet tegen een lavendel wc-spuitbus. Heb je geen zout in huis en wel die spuitbus? Probeer dan eens wat het effect is van de lavendel spuitbus op de maden.

Hedera in de GFT-bak

Mijn oom, hovenier van beroep, zei dat hedera (klimop) in de GFT-bak ook de maden laat wegvluchten. Wees gerust royaal met de klimopstukjes die je in de GFT-bak gooit. De klimop is giftig voor maden.

Vermijd een warme en vochtige plek

Je hebt meer maden in de warmere maanden. Maden zijn gek op vocht en warmte. Is het tropisch warm? Zet je kliko dan op een schaduwrijke plek. Zo ga je de aanwas van nieuwe maden tegen.

Droog gemaaid gras een dagje

Om vochtigheid nog meer te voorkomen: laat gras wat je gemaaid hebt een dagje drogen. Dit voorkomt dat er eitjes van de vliegen ingelegd worden.

Maden op het terras

Het zal je gebeuren. Heb je een BBQ gehouden en bij het verplaatsen van de tijdelijke afvalzak wemelt het ineens van de maden. Wat kun je doen? Eigenlijk veel van hetzelfde van wat hierboven staat.

  • De meest doeltreffende manier: kokend heet water over de maden heen strooien. Of bestrooi ze kwistig met de zoutpot. De doden maden opvegen en in een biologisch afbreekbare zak doen. De zak dichtknopen en dan weggooien.
  • Ruim daarnaast ook etensresten op! Zeker de overgebleven botten zijn voer waar vliegen dol op zijn. Met het risico dat ze kwistig zijn met eitjes leggen. Tel warmte en vocht erbij op en in no-time heb je ook van die wemelende witte beestjes op je terras.

Dit is waarom maden stinken

Naast dat het er niet fris uitziet, al die wriemelende en witte beestjes, vind ik de geur ook vies. Maden zijn onderdeel van dieren die de natuur helpen afbreken. Ze eten afval wat rot. En dit nemen ze ook mee in hun geur.. Want ook maden kunnen poepen. Dit doen ze of op je terras of in je GFT-bak. En deze poep ruik je! Meteen de maden aanpakken helpt om poep en nieuwe maden te voorkomen.

Voor de larven van de vlieg is jouw GFT een lekkernij

Vliegen leggen graag hun eitjes in jouw GFT-bak. Heel simpel: er is meer dan voldoende voedsel direct beschikbaar voor hun larven (de maden). De ideale kraamkamer dus!

Korte samenvatting:

Door voedsel voor de maden onbereikbaar te maken (denk aan afgesloten zakken waar je etensresten in doet bijvoorbeeld), vocht en warmte tegen te gaan en de bak of het terras goed schoon te houden kom je snel van de maden af. Daarbij loont het om je kliko geregeld goed schoon te schrobben met azijn, kokend water en eventuele groene zeep. Mocht je groene zeep gebruiken: ik vind de geur ook fris. Ben je meteen van die vieze, rottende geur af! En kun je de kliko met een gerust hart een klein stukje openzetten. ☺

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *