Skip to Content

Maden bestrijden; tips wat helpt / doden in kliko container of huis zoals zout

Maden bestrijden; tips wat helpt / doden in kliko container of huis zoals zout

Maden in de tuin kunnen een onaangenaam probleem vormen voor tuinliefhebbers en huiseigenaren. Deze kleine larven van vliegen kunnen schade aan planten en gras veroorzaken, en ze kunnen ook een hinderlijke aanblik zijn. In dit artikel zullen we bespreken wat maden zijn, de oorzaken van hun aanwezigheid in de tuin, methoden om maden te voorkomen en effectieve manieren om ze te bestrijden.

Wat zijn maden?

Maden zijn larven van vliegen, meestal van de familie Calliphoridae. Ze worden vaak geassocieerd met rottend organisch materiaal en kunnen in verschillende stadia van hun levenscyclus worden aangetroffen, afhankelijk van hun soort. Maden gedijen in vochtige en organische omgevingen, wat tuinen tot ideale broedplaatsen maakt.

Dit is waarom maden stinken

Naast dat het er niet fris uitziet, al die wriemelende en witte beestjes, vind ik de geur ook vies. Maden zijn onderdeel van dieren die de natuur helpen afbreken. Ze eten afval wat rot. En dit nemen ze ook mee in hun geur.. Want ook maden kunnen poepen. Dit doen ze of op je terras of in je GFT-bak. En deze poep ruik je! Meteen de maden aanpakken helpt om poep en nieuwe maden te voorkomen.

Oorzaken van maden in de tuin

Er zijn verschillende oorzaken van maden in de tuin:

Rottend organisch materiaal

Maden voeden zich met rottend organisch materiaal, zoals overrijpe groenten, fruitafval, composthopen en zelfs dode dieren. Als er dergelijk materiaal in de tuin ligt, kunnen vliegen er eitjes op leggen, wat leidt tot maden.

Overmatig irrigeren

Overmatig water geven kan leiden tot verzadigde bodems, wat gunstig is voor maden. Ze gedijen in vochtige omstandigheden en leggen hun eitjes in vochtige grond.

Beschadigd gras of planten

Maden kunnen plantenwortels beschadigen, wat leidt tot symptomen zoals verwelking en geelverkleuring van bladeren. Beschadigd gras kan bruine plekken vertonen.

Aantrekking van volwassen vliegen

Volwassen vliegen worden aangetrokken door de geur van rottend materiaal en leggen eitjes in de buurt, wat resulteert in maden.

Preventie van maden

Het voorkomen van maden in de tuin begint met het elimineren van hun broedplaatsen en het nemen van preventieve maatregelen:

Regelmatig opruimen

Verwijder regelmatig rottend organisch materiaal uit de tuin. Houd composthopen afgesloten en roteer ze goed om het composteringsproces te versnellen.

Beheer watergeven

Zorg ervoor dat je de tuin niet overmatig water geeft. Geef liever diep en minder vaak, zodat de bovenste grondlaag kan opdrogen tussen de gietbeurten.

Gebruik mulch

Gebruik organische mulch zoals boomschors of compost om de grond te bedekken. Dit helpt de bodemvochtigheid te reguleren en kan de aantrekking van vliegen verminderen.

Beheer dierlijk afval

Als je huisdieren hebt, ruim hun uitwerpselen regelmatig op en begraaf ze in plaats van ze oppervlakkig in de tuin achter te laten.

Voorkom overrijp fruit

Verwijder overrijp fruit van fruitbomen of struiken om te voorkomen dat het op de grond valt en vliegen aantrekt.

Houd gras gezond

Zorg voor gezond gras door regelmatig te maaien en te bemesten. Gezond gras is minder vatbaar voor madenbesmetting.

Biologische bestrijding

Overweeg het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen, zoals aaltjes (nematoden), die zich voeden met maden zonder schade aan te richten aan andere organismen of het milieu.

Chemische bestrijding

Chemische bestrijdingsmiddelen kunnen worden gebruikt als de madenplaag ernstig is. Raadpleeg een professional of volg de instructies op de productverpakking zorgvuldig op.

Handmatige verwijdering

Handmatig verwijderen van maden kan een optie zijn als de plaag beperkt is. Gebruik handschoenen en een schep om ze op te scheppen en weg te gooien.

Afdekken van voedselbronnen

Bedek voedselbronnen in de tuin, zoals composthopen, met gaas of een afdekking om vliegen weg te houden.

Grondbehandeling

Het behandelen van de grond met speciale producten kan helpen bij het beheersen van de madenpopulatie. Raadpleeg een professional voor advies.

Het Belang van Reguliere Inspectie

Reguliere inspectie van je tuin kan helpen bij het vroegtijdig detecteren van madenproblemen. Hierdoor kun je snel maatregelen nemen voordat de plaag zich uitbreidt.

Zorg voor een schone vuilnisbak

Als de groene vuilnisbak geleegd is, meteen hét moment om de maden plaag te bestrijden. Zelf heb ik emmers met kokend water gebruikt met natuurazijn. Ik las de tip op internet om maden te bestrijden met heet water en azijn. Ik kan uit ervaring zeggen: de kliko wordt er goed schoon van en de maden gaan weg.

Je kunt ook groene zeep (vloeibaar) met gekookt water gebruiken om de kliko helemaal schoon te krijgen. Als je hem na afloop ondersteboven laat staan kan het goed drogen.

Bestrijding met de lavendel wc-spuitbus

Maden kunnen ook niet tegen een lavendel wc-spuitbus. Heb je geen zout in huis en wel die spuitbus? Probeer dan eens wat het effect is van de lavendel spuitbus op de maden.

Hedera in de GFT-bak

Mijn oom, hovenier van beroep, zei dat hedera (klimop) in de GFT-bak ook de maden laat wegvluchten. Wees gerust royaal met de klimopstukjes die je in de GFT-bak gooit. De klimop is giftig voor maden.

Vermijd een warme en vochtige plek

Je hebt meer maden in de warmere maanden. Maden zijn gek op vocht en warmte. Is het tropisch warm? Zet je kliko dan op een schaduwrijke plek. Zo ga je de aanwas van nieuwe maden tegen.

Droog gemaaid gras een dagje

Om vochtigheid nog meer te voorkomen: laat gras wat je gemaaid hebt een dagje drogen. Dit voorkomt dat er eitjes van de vliegen ingelegd worden.

Maden op het terras

Het zal je gebeuren. Heb je een BBQ gehouden en bij het verplaatsen van de tijdelijke afvalzak wemelt het ineens van de maden. Wat kun je doen? Eigenlijk veel van hetzelfde van wat hierboven staat.

  • De meest doeltreffende manier: kokend heet water over de maden heen strooien. Of bestrooi ze kwistig met de zoutpot. De doden maden opvegen en in een biologisch afbreekbare zak doen. De zak dichtknopen en dan weggooien.
  • Ruim daarnaast ook etensresten op! Zeker de overgebleven botten zijn voer waar vliegen dol op zijn. Met het risico dat ze kwistig zijn met eitjes leggen. Tel warmte en vocht erbij op en in no-time heb je ook van die wemelende witte beestjes op je terras.
Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *