Maandmenu Mei

In de maand mei leggen alle vogels een ei. Lente dus, eindelijk. Brr april gaf inderdaad nog een witte hoed, maar dat ligt nu hopelijk achter ons en kan er nu lekker genoten worden van een warm zonnetje en misschien wel een gezellige picknick buiten.

Zodra het kan, moeten we er gebruik van maken en genieten van alles wat mag. Dat laatste is in deze tijd wel heel belangrijk geworden, focus op wat nog mag en daar dus extra van genieten. In mei zijn er ook best wat feestdagen die ik in deze menusuggestie voor je mee wil nemen. Met hier en daar een knipoog voor de oh zo heerlijke festival momentjes.

1 mei – Turks brood met kip en geitenkaassalade

Het brood halveren en even instrijken met olijfolie. In de oven, onder de grill even krokant laten worden en op een plank af laten koelen. Dan een salade maken met geitenkaas, rucolasla, sperziebonen, verse gebakken blokjes ananas, gebakken kipfilet, stukjes paprika en honingdressing.

Verdeel de salade over het onderste brooddeel en leg er daarna het bovenste deel op. Snijd het brood in taartpunten en serveer het koud of warm, is allebei lekker.

2 mei – Soep met toastjes, stokbrood en salades

Een lekker stuk verse vis erbij, bijvoorbeeld wat zalmfilet of makreel voor de goede vetten. Lekker ook om er dan een zelfgemaakte guacamole van avocado bij te serveren. Smeer dit op je broodje, beleg er wat vis over en smullen maar.

3 mei – Vegaburger met krieltjes en een slamix

4 mei – Cholent

Om stil te staan bij de slachtoffers van de 2e WO is het vandaag Dodenherdenking. En om er dan extra bij stil te kunnen staan heb ik voor vandaag een Joods gerecht voor het avondeten op het menu staan.

Het is een Joods stoofpotgerecht van rundvlees met bonen en aardappels. Het heet Cholent, of Hamin. Je kunt het bereiden in een slowcooker of langzaam garen in een braadpan. Maar als je er één hebt in huis kun je dit gerecht ook perfect maken in je “hooikist” of stoofzak, ook wel “hooimadam” genoemd.

Het recept vind je hier.

5 mei – liflafjes

Na het herdenken is het tijd om te vieren dat Nederland ook weer bevrijd is en dat we nog steeds kunnen gaan en staan waar we willen. Meestal is er op deze bevrijdingsdag altijd wel ergens een festival om te bezoeken.

Helaas zal dat dit jaar niet doorgaan, maar dan vieren we toch het festival thuis. Hopelijk buiten in de tuin of op je balkon. Maak wat kleine liflafjes klaar, soort fingerfoodachtige hapjes en vier ongedwongen met je gezin of huisgenoten dat we vrij zijn.

6 mei – Indiase kip met garam masala

Vandaag eten we een pittige Indiase kip met garam masala kruiden, lekker met een bloemkoolrijst.

Het recept vind je hier.

7 mei – restjesdag

Een restjesdag. Er ligt vast nog wel iets in de vriezer of koelkast wat op mag. Heel soms hebben we geen restjes en ook geen zin om iets af te halen. Dan eten we een boterham, met een gekookt of gebakken ei, ook dat doet het altijd prima als avondeten.

8 mei – Pizzatijd

Lekkere gezonde(re) pizzabodems op basis van groente (bloemkool, wortels, courgette) en dan beleggen met verschillende lekkere gezonde groentes. Stukjes zalmfilet, stukjes gebakken kip, paprika, spinazie, ui, champignons, tomaat en een goede kaas of bolletjes mozzarella. Net wat je lekker vindt dus eigenlijk.

9 mei – plaattaart

Heerlijk vandaag is het moederdag. Tijd om eens goed verwend te worden haha. Wie weet met een mooi mamasieraad!

Met moederdag eten we graag asperges. Ik denk dat we deze keer een mooie plaattaart maken met goede plakken ham zigzag door de asperges heen verwikkeld op een koek van bladerdeeg met een romig laagje kaas-eimengsel. En een lekkere heldere soep erbij, want de kinderen vinden asperges niet echt een traktatie en zo krijgen ze toch hun portie vitamines binnen.

10 mei – salade met gebakken aardappels & vegaschnitzel

Een frisse salade met radijs, komkommer en tomaten, met daarnaast gebakken aardappels en een vegaschnitzel.

11 mei – Rode bietjes met gehaktbal

Een Hollandse prak, rode bietjes met gekookte aardappels en een gehaktbal.

12 mei – tajine met kip

Vandaag is het einde van de Ramadan, ook weer een reden voor een feest. En wel het şeker bayramı of wel het suikerfeest. Zoete gerechtjes zoals baklava en msemmen (pannenkoekjes) of gehaktspiesjes en kippasteitjes. Je kunt er een hele tapasplank mee vullen. Zelf heb ik voor vandaag een tajine op de planning staan. Lekker met kip en amandelen.

Het recept vind je hier.

13 mei – hemelse modder

Vandaag hebben we weer een vrije dag, nou ja in ieder geval de schoolgaande kinderen. We vieren vandaag hemelvaartsdag. Dus hebben we in ieder geval een hemels toetje op het menu staan. En wel Hemelse modder. Verse slagroom en chocola: een heerlijke, hemelse combi.

Het recept vind je hier.

Een machtig toetje waar je wel even de tijd voor moet nemen want de bereiding neemt minstens 3 uur in beslag, begin op tijd dus.
Als avondmaal zou ik een licht recept kiezen, zodat het toetje er nog bij past straks. Denk bijvoorbeeld aan een rijstgerecht met blokjes kip en paprika.

14 mei – Restjesdag

Tenzij het een prachtig zonnige dag is met een lekker warm temperatuurtje. Dan zit je waarschijnlijk ergens in een speelpark of bij een strandje. Laat die restjes dan lekker ingevroren zitten en maak er voor vandaag een picknick van met salades en broodjes. Dat is ook het voordeel van een restjesdag inplannen.

Je mag er ook mee improviseren of het gewoon niet opmaken en spontaan iets anders doen. Het mooie weer is er deze maand soms wel en soms niet. Is het er wel, dan maak je hier uiteraard gebruik van en zet je het liefst de barbecue aan. Prima gewoon doen!

15 mei – pasta met spinazie

Een pasta met verse spinazie. Lekker met een stuk parmezaanse kaas, uitgebakken spekreepjes, verse peper, knoflook en ui. Dit gerecht is zowel warm als koud als lauw erg lekker.

16 mei – Soep met broodjes

Heb je nog spinazie over van gisteren? Maak er dan spinaziebroodjes van. Heerlijk met een zelfgemaakte verse tonijnsalade.

17 mei – Krieltjes, slamix of rabarber en een vegaschnitzel

18 mei – stamppot rauwe andijvie

Dit kunnen onze kinderen het hele jaar door eten. Dus om deze pubers te vriend te houden schotel ik het met eigen tegenzin toch regelmatig voor. Voor mezelf maak ik vaak een alternatief stamppotje en vervang ik de andijvie door rucola en dochterlief eet dan ook liever met mij mee. Lekker met nog een slavinkje.

19 mei – Wortels met vis

Lekker een moot zalm uit de oven met dille en citroen. Voor mijn oudste zoon en manlief kook ik de wortels en de rest eet ze liever rauw. Soms schil ik er aardappels bij, soms gaat er een pasta in de pan of ik maak er noedels bij. Net waar we zin in hebben.

20 mei – Paella

Lekker pittig met sterke kruiden, als groenten gebruik ik cherrytomaten, courgette, bosuien, doperwtjes, paprika, ui en knoflook. Lekker met kip, zalm en grote garnalen.

21 mei – Restjesdag

De vriezer zal nu wel erg vol zitten, zeker als we vorige week hebben overgeslagen.

22 mei – Broodje kipsaté

Knapperige petit pains, liefst volkoren. Met pittig gebakken kipstukjes in ketjap en sambal met taugé en fijngesneden plakjes komkommer een zelfgemaakte pindasaus en als topping wat zelf gekneusde gezouten pinda’s.

23 mei – Borrelen al dan niet bij bbq

Vandaag is het 1e Pinksterdag. Voor sommigen een christelijke viering van de uitstorting van de Heilige Geest, voor anderen een weekend feest op een festival. En weer anderen genieten gewoon van een lekker lang weekend vrij met hopelijk goed weer om buiten te zijn.

Voor vandaag staat er een ongedwongen menu gepland. Liflafjes, tapas, een uitgebreide borrelplank, een barbecue, zeg het maar. Alle opties liggen open.

24 mei – Uit eten

2e Pinksterdag. We trekken de lijn van gisteren nog een dagje door en doen vooral datgene waar we zin in hebben. Op een terras, in een park, op het strand, waar dan ook. Wat de mogelijkheden toelaten daar maken we gebruik van.

25 mei – gevulde ananas met pittige rijstsalade

Vandaag weer aan de bak. Geen lui lang weekend vrij maar aan de arbeid. Jammer, want nu je zo’n weekend achter de rug hebt verlang je misschien wel extra naar die lange zomervakantie. En helaas staat deze voorlopig nog niet voor de deur, we moeten nog even doorbijten.

Om toch al wat dichter bij het vakantiegevoel te komen geef ik je voor vandaag een zomers gerecht op je bord. Geen melk uit een kokosnoot, maar een pittige rijstsalade in een halve ananas geserveerd. Hoe leuk is dit! Proost alvast op het komende seizoen!

Het recept vind je hier.

26 mei – Preischotel uit de oven

Een laag aardappelpuree bedekt met prei en daarop geruld gehakt vermengd met kruidenroomkaas.

27 mei – Tortellini met tomaten en champignons

Een kleine prei, misschien nog over van gisteren erbij of anders wat bosuitjes in ringetjes gesneden. Knoflook, ui en verse gember. Kipfilet in blokjes en hamblokjes met geraspte kaas. Een romige saus erover van kookroom of slagroom.

28 mei – Restjesdag

Tijd om alles weer op te maken en ruimte te creëren voor de lading nieuwe boodschappen die morgen gehaald zullen gaan worden.

29 mei – Sushi

Een ware traktatie. Kleine vishapjes en voor wie geen visliefhebber is, weet dat er ook sushi van enkel groenten bestaan. Of met vlees bereid zijn, die bestaan ook nog trouwens. Kies wat je wilt en maak het zelf of haal het af bij een lokaal horecabedrijf.

30 mei – Kip, patat en appelmoes

Frietjes uit de oven, of frituur, hele kip uit de oven of braden in een pan. Appelmoes uit een pot of zelfgemaakt. Aan jou de keus.

31 mei – zoete salade met paksoi en mango & varkenshaasspiesjes

Een zoete salade van paksoi en mango met een varkenshaasspies, bereid op de barbecue. En als het weer dit niet toelaat, dan bak je het vlees in een wok en rijg je ze daarna aan spiesjes.

Het recept van dit zomerse gerecht vind je hier.

Lees ook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.