Maandmenu voor juni

Langere dagen die we buiten kunnen zijn en ook nog buiten kunnen eten. De barbecue zal er vaker bij worden gepakt en terugkomen op het menu, of we maken een lange wandeling met hapjes voor onderweg, of we blijven net iets langer in het park of de speeltuin en nuttigen een voedzame picknick als afsluiter van de dag.

Kortom, we zijn klaar voor de komende zomer en gaan hier volop van genieten. Wat kun je dan allemaal eten in juni? Dat heb ik al fijn voor je uitgestippeld in deze blog. Zo kun jij hier makkelijk je planning mee aanvullen zonder lang te moeten nadenken. Hou je extra zonuurtjes nodig om in de tuin te relaxen!

1 juni – Ovenschotel met krieltjess

Vandaag starten we de maand met een ovenschotel. Prei met doperwten en krieltjes. Als vlees zitten er knapperig uitgebakken spekjes door, meer niet. Dus als je het echt vegetarisch wil eten kun je deze weglaten. Het fijne van een ovenschotel is dat je ook nog groente kan toevoegen die je lekker vindt, of die je nog over hebt.

Wij hebben bijvoorbeeld gisteren een zak verse broccoli in een too good to go pakket gekregen dus die voeg ik er ook aan toe. Of ik vervang het voor de prei, dan kan ik die weer over een paar dagen in een pastagerecht doen. Maar je ziet dat je dus altijd vrij bent om te spelen met de middelen die je hebt liggen in je koelkast.

Het recept vind je hier.

2 juni – Noedels met wortelsalade en vis

Ook een lekker gerecht wat makkelijk te maken is, wortels met vis. Ik doe er vandaag noedels bij De kids krijgen vissticks en mijn man en ik eten er een stuk zalm bij uit de oven.

Mijn zoon en dochter eten de wortels het liefst rauw. Prima voor hen laat ik dus een schaaltje apart en voor manlief en andere zoon kook ik de rest. Ik eet van allebei wat, vind het beiden erg lekker. Ook hier kun je dus weer naar eigen voorkeur kiezen hoe je het eten op tafel zet.

3 juni – Mac and cheese

Pasta dag. We eten vandaag een macaroni met smac maaltijd. Er gaat niks meer in dan geraspte kaas en een blikje tomatenpuree.

Niet echt voedzaam dus ik voeg er nog een kleine prei aan toe, ik blancheer deze even kort in de pan (laatste 2 minuutjes even meekoken met de pasta) zodat er nog een frisse bite aan zit. Daarnaast maak ik nog een salade van tomaatblokjes en bosuitjes met kleine beetje feta kaas verkruimeld.

4 juni – Kippensoep

Vandaag is het Nationale opa en oma dag. Maak voor vandaag dan een gerecht wat kinderen vaak bij opa en oma eten of wat je juist zo heerlijk vond om bij hen te eten. Onze oma staat bekend om haar heerlijke kippensoep, zelfgemaakte ragout en malse kip met patat.

Ik kies er voor vandaag voor om haar soep na te maken. Er gaat apart vlees door, schenkel met bot en al, dit is een goede smaakmaker om soep mee te trekken. En verder maken we de restjes op die over zijn gebleven van afgelopen week.

5 juni – Pizza

Het weekend beginnen we graag met “iets lekkers” en vooral iets makkelijks!!! Dus vandaag gaan we pizza eten! Hoe? Dat bepaal jij! Je kunt Turkse pizza’s maken en beleggen met een frisse knapperige sla, je kunt kant en klare pizza’s kopen uit de winkel, je kunt laten bezorgen of misschien heb je wel zin om zelf je pizza te maken.

Beleg het royaal met je favoriete toppings. Kinderen vinden dit ook een leuk werkje, laat ze er een gezichtje van maken en ze zullen alles wat ze erop hebben belegd opeten!

6 juni – Spinazie broodjes

Vandaag maak ik spinazie broodjes. Lekker gezonde broodjes waar veel spinazie in verwerkt zit en wat je dus totaal niet proeft. Ideaal voor kinderen die wel ijzer nodig hebben maar spinazie met moeite wegkrijgen! Lekker de broodjes beleggen met tonijnsalade, frisse sla, plakken tomaat stukjes komkommer of augurk of plakjes gekookt ei.

7 juni – Sla met krielttjes en vega schnitzel

Sla met krieltjes en een vega schnitzel. Mijn dochter wil ook graag helpen met de sla klaarmaken, ze maakt er dan vaak een frisse dressing bij van honing en mosterd met kwark en water verdund.

8 juni – Stamppot rauwe andijvie

Speciaal voor de mannen (hier wel in ieder geval) staat er vandaag een stamppot rauwe andijvie op tafel. Waarschijnlijk heb ik nog wel wat verse spinazie over zodat ik voor mijn dochter en mezelf hier een voedzame maaltijd van kan maken. Lekker ook met aardbeien erdoor bijvoorbeeld.

9 juni – Picknick

Vandaag is het Nationale buitenspeeldag. Hopelijk is er het weer voor en kunnen we dus extra lang buiten zijn en spelen. Neem de picknick mand dus mee ga tegen het eind van de middag op pad, en nuttig je avondeten buiten.

Daarna kunnen de kids waarschijnlijk wel even door de wasstraat en dan heerlijk schoon weer naar bed voor de nodige rust, ze zullen slapen als roosjes.

10 juni – Pilav met spicy kip

Vandaag maak ik een pilav met spicy kip. Als rijst kies ik voor een broccolirijst zodat er extra veel groentes in zitten. Lekker met verse perziken, hopelijk kan dit al en anders een blik opentrekken dan maar.

11 juni – Oranje

Start van het EK! Vanaf nu kleurt alles ORANJE. Ook in de maaltijden kun je hier mee spelen, denk aan oranje paprika’s, wortels, sinaasappels, perziken, abrikozen, nectarines, pompoen, zoete aardappel, papaja. Leuk om met deze ingrediënten een kleine knipoog te maken naar het voetbal.

Vandaag is het Turkije die de eerste aftrap maakt tegen Italië. Je zou dus voor vandaag een Turkse pizza of Turkse wrap met gehakt dürüm kunnen maken. Of je kiest voor iets Italiaans.

En omdat we begin deze maand al een keer pizza hebben gegeten kan ik me zo voorstellen dat je denkt “nu al weer?” zoek dan een ander lekker gerecht op internet er is volop keuze.

12 juni – Aardappelsalade

Vandaag is het de beurt aan België tegen Rusland, Denemarken tegen Finland en Wales tegen Zwitserland. Misschien een Zwitsers kaasfondue? Of een Russische aardappelsalade, het recept vind je hier. Of je maakt een lohikeitto een Finse zalmsoep, het recept vind je hier.

Steun je liever België? Dan staat er bij jullie een Belgische kippensoep klaar met een zelfgebakken bierbrood en daar gebruik je dan uiteraard een Belgisch bier voor. Het recept vind je hier

Zondag 13 juni

Vandaag is het de beurt aan Nederland, we moeten tegen Oekraïne. We steunen onze voetballers dus door leuke snacks te maken die we tijdens de wedstrijd kunnen eten. Hopelijk wordt het niet zo’n spannende wedstrijd dat we geen hap meer binnen krijgen, dat is zonde van het lekkers natuurlijk.

De supermarkten hebben al veel creatieve oranje snacks voor je bedacht. Zo kun je “dikke doelpalen” (frikandellen), worstenbroodjes die in de vorm van een bal aan elkaar zitten, frikandel pizza’s, kipnuggets in de vorm van voetballen en spelers kopen. Maak er een vrolijke oranje borrelplank van en geniet van de wedstrijd!

14 juni – Paella

Vandaag mogen Polen, Slowakije, Spanje, Zweden, Schotland en Tsjechië. Maak dan vandaag een mooie paella, of de welbekende Zweedse gehaktballetjes, of Poolse koolrolletjes van savooikool of spitskool gevuld met rijst en gehakt. Kies jou favoriet en geniet!

Het recept vind je hier.

15 juni – Portugees stoofpotje

Hongarije, Portugal, Duitsland en Frankrijk staan vandaag op het menu en op het veld. Dus je zou een Hongaarse Goulash kunnen maken, of een Portugees stoofpotje. Een Franse uientaart of een Duitse flammkuchen.

Het recept vind je hier.

16 juni – preischotel

Preischotel. Een laag aardappelpuree met daarboven de gekookte prei en daarover geruld gehakt met kruidenroomkaas. Even nog een kwartier of 20 minuten in de oven (voorverwarmd op 180°C)

17 juni – Oranje

Vandaag komen er weer oranje creaties op de eettafel. Denk aan voetbal kaiserbroodjes, voetbalshirts pannenkoeken of pizza worstenbroodjes.

18 juni – Spaghetti met jonge tuinbonen

In deze maand zijn de tuinbonen verkrijgbaar. Ik vond ze vroeger als kind een verschrikking om te eten, brr zo bitter en het sausje erbij was ook niet lekker die sterke kruiden, maar het doppen van de bonen vond ik wel een leuke klus en dat vond mijn moeder dus weer heel erg fijn!

Misschien dat de tuinbonen op deze manier in een pasta weer heel anders smaken, tijd om het uit te proberen.

Het recept vind je hier.

19 juni – Mango rijstsalade

Mango rijstsalade. Met pikant gegrilde kip, banaan verse bieslook, mayo met kwark verdund, verse mango en gekookte rijst. Dit recept kan zowel koud als lauw als warm worden gegeten.

20 juni – Papa’s lievelingsgerecht

Vandaag staan alle papa’s, papa’s in wording en iedereen die zich op welke manier dan ook papa mag voelen en heeft mogen voelen in de spotlights. Het is vaderdag! Dan zit er maar 1 taak voor je op. Het lievelingsgerecht van papa komt dus op tafel! En het bordje voor paps wordt natuurlijk extra feestelijk geserveerd.

21 juni – Notenrijst met gevulde paprika

Het Nederlands elftal staat weer op de groene mat en zal strijden tegen Macedonië. Daarnaast is het vandaag ook nog de officiële eerste zomerdag. Extra reden voor een goed feest op je bord dus.

Voor vandaag maak ik dus een notenrijst met gevulde paprika. Ik gebruik gele rozijnen en vul het gerecht nog verder aan met gedroogde abrikoosstukjes. De paprika die ik ga vullen moet natuurlijk wel oranje zijn. Anders kun je niet scoren vandaag.

Het recept vind je hier.

Lees ook: Gevulde paprika

22 juni – Noedelsalade

Vandaag maak ik een noedelsalade met avocado, gegrilde kip en papaja. Heerlijk zomers en je kunt het gerecht als een pokebowl serveren.

Het recept vind je hier.

23 juni – Rode bietjes met gekookte aardappels en gehaktbal

Rode bietjes, met gekookte aardappels en een goed gekruide gehaktbal. Hou je hier niet van? Probeer dan een koude salade te maken met bietjes. Dan smaken ze heerlijk zoet en verrassend lekker.

24 juni – Asperge met krieltjes

Asperges met krieltjes en een goede ham kaas saus en een gekookt ei. Liever maak ik eigenlijk een plaattaart met asperges. Dus ik denk dat ik hiervoor kies vandaag. Zolang er maar asperges op tafel komen, want dit kun je maar beperkt eten in een jaar. Geniet zolang het kan.

25 juni – Restjes dag

Restjes dag. Vandaag maken we alles op wat er nog over is. En als er niks meer ligt, dan steunen we de lokale horeca door ergens wat af te halen.

26 juni – Gevuld broodje ki

Voor vandaag een makkelijk en goed gevuld broodje kip. Kies voor een goed vezelrijk volkoren broodje en gebruik zoveel mogelijk verse ingrediënten. De kip kun je gerookte kopen, maar je zou ook zelf een kip kunnen grillen.

En ik weet natuurlijk niet hoe het nu staat met het Nederlands elftal, maar mocht het zo zijn dat ze vandaag weer op de groene mat mogen schitteren, dan gebruik je uiteraard oranje paprika’s bij dit broodje.

Het recept vind je hier.

27 juni – Bloemkoolsoep

Verse zelfgemaakte soep ga ik vandaag maken en ik kies voor een bloemkoolsoep. Ik zal de soep wel met een staafmixer glad mixen want bloemkool is nu niet iets waar de kinderen op staan te springen. De wortelstukjes doe ik er dan daarna bij, want die mogen ze wel zien. Verder komen er kaasjes en toastjes en stokbroodjes op tafel.

Het recept vind je hier.

28 juni – Gebakken aardappels, vega schnitzel en sla

Sla dag met gebakken aardappels en een stukje vegetarische schnitzel.

29 juni – Wok je mooi

Vandaag houden we het koolhydratengehalte extra goed in de gaten. Zeker nu de zon meer tevoorschijn komt en we ook echt weer af en toe in zwemkleding moeten kunnen rondlopen. Dus hou ik het voor vandaag enkel bij vlees en groentes.

Mocht jij hier geen behoefte aan hebben dan kun je er altijd zelf nog een pasta, rijst of aardappels aan toevoegen natuurlijk. Ik maak een broccoli met champignons en kip. De titel “wok je mooi” trok mijn aandacht, soms kan het zo simpel zijn, daar moet je gebruik van maken toch?!

Het recept vind je hier.

30 juni – Gevulde ananas met rijst

Een bord vol zomer krijg je vandaag voor je neus. Er staat namelijk een gevulde ananas met rijst, groentes en garnalen op het menu. Als je dit gerecht serveert in een uitgeholde ananas dan zit je met hoofd direct op een tropisch eiland.

Het recept vind je hier.

Geniet van deze maand en laat het je lekker smaken, liefs Isabell

Lees ook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.