Maandmenu voor juli

Juli is de maand waar we met het hele gezin altijd weer opnieuw naar uitkijken. Het eind van het schooljaar is in zicht. Tijd voor de grote vakantie, uitslapen, niks doen, luieren, later naar bed, mooi weer, uitstapjes maken en dromen van het nieuwe schooljaar, alweer een jaartje ouder worden, een hogere groep of klas, nieuwe juffen en meester en misschien wel nieuwe schoolvakken erbij.

Maar niet te lang over nadenken, want eerst dus die welverdiende vakantie vieren! En om de keukenprins en/of prinses deze maand ook wat vakantie te gunnen, geef ik je hier alvast een overzicht met wat je deze maand per dag op tafel kunt zetten. Dat scheelt jou weer wat tijd.

1 juli; komkommernoedels met garnalensalade

Vandaag is het Nationale komkommerdag: deze dag markeert de periode waarin nieuwsredacties en politici met vakantie gaan en alles zowat tot stilstand komt. Helaas dus ook te merken op de televisie, veel oude series en herhalingen. Maar goed, op komkommerdag eten we dus komkommers!

Maak er dan wel iets speciaals van, bijvoorbeeld dunne noedelslierten en serveer het met grote of kleine garnalen. Je kunt dit gerecht ook extra pit geven door de garnalen met chilivlokken en wat pittige chilisaus te bakken. Erg lekker, voedzaam en licht. Dit recept vind je hier.

2 juli; pizzaballetjes

Wie weet hebben we een spannende voetbalavond voor de boeg, vandaag is de kwartfinale. Stel dat Nederland weer het veld op moet/mag, dan is het extra leuk om alvast in de stemming te komen met deze pizzaballetjes. Maak er nog een oranjegekleurde soep bij, bijvoorbeeld een oranje paprikasoep of een wortelsoep.

3 juli; broodjes warm vlees met rauwkost

En als oranje gisteren niet op het programma stond, dan misschien wel vandaag? Ik weet het helaas nog niet, ik kan niet in de toekomst kijken. Maar hopen doe ik het uiteraard wel.

Op zaterdag eten we ook vaak broodjes met warm vlees en rauwkost. Je zou voor vandaag dus een pitabroodje (is net zo rond als de bal op het veld) kunnen beleggen met een warme beenham en een fijne honingmosterdsaus.

4 juli; soepdag

Soepdag. Lekkere tomatensoep met broodjes en toastjes. Maak voor de stokbroodjes een verse pesto met het groene blad van de radijs en snijd de radijs zelf in plakjes om erbij te snoepen.

5 juli; sla met krieltjes en vegaschnitzel

Sladag met krieltjes en een vegaschnitzel.

6 juli; wortels met vis

De halve finale, zitten we er nog bij? Wat dacht je dan van wortels met vis. Lekker met rijst of noedels.

7 juli; gevulde paprika met gehakt

Of zou Nederland vandaag tijdens de halve finale op het veld moeten staan? Dan maken we voor vandaag oranje gevulde paprika met gehakt. Het recept vind je hier.

Lees ook: Gevulde paprika

8 juli; Italiaanse pasta

Vandaag een Italiaanse pasta met courgette, champignons, stukjes kip, geroosterde pijnboompitjes en groene pesto. Lekker met geraspte kaas. Wij hebben hier altijd een volkoren penne pasta bij, maar hier kun je natuurlijk ook je eigen favoriete pastasoort bij kiezen.

9 juli; restjesdag

Restjesdag. De koelkast en vriezer gaan weer goed leeg en dat geeft een mooie gelegenheid om het dit weekend even goed te ontdooien. Vooral als de temperatuur omhoog schiet, moet dat apparaat goed zijn werk kunnen doen.

10 juli; BBQ

Een barbecue staat vandaag op de planning. Wij houden er ook van om het gewoon klein te houden, dus niet meteen tien pakken vlees uit de vriezer te halen, maar gewoon enkel wat hamburgers en frikandellen.

Die bereiden we dan op de bbq en ondertussen beleggen we een broodje met wat ijsbergsla, plakjes komkommer, plakjes tomaat, een uitjes, beetje saus en daarboven op komt het warme vlees. Als toetje nog een marshmallow roosteren en that’s it! Lekker relaxt, dat is het voornaamste.

11 juli; Hollandse borrelplank

De Grote dag, ik ben echt zo benieuwd of we nog steeds oranje mogen kleuren. Stel je toch eens voor….Ik blijf positief ingesteld en ga er gewoon vanuit. Dus ook op je bord zeker iets oranjes vandaag, dat zal de ploeg helpen, daar ben ik van overtuigd!

Misschien kijk je nu wel voetbal met wat extra visite in huis? Weet je wat? We maken er een gezellige tapas van, een grote oranje Hollandse borrelplank waar we vanaf 18.00 uur tot zolang als nodig is van kunnen genieten.

Haal alles uit de kast, kaasblokjes, mini oranje paprika’s gevuld met roomkaas, (wortel) wraps rolletjes met kipfilet en rucola, plakken (lever) worst, rolletjes boterhamworst met augurk, gevulde eieren, gevulde cherrytomaatjes met Hollandse garnalen, bitterballen, kaaskroketjes, hamrolletjes met monchou en vul zo maar verder aan

12 juli; sladag

Vandaag is het sladag, maar we moeten ook even kijken wat er gisteren nog is overgebleven van de borrelplank. Misschien kunnen we nog wat in de salade erbij doen, of misschien is er nog zoveel over dat de salade überhaupt niet nodig is.

13 juli; Franse frietjes

Vandaag is de dag van de Franse frietjes. Wat vervelend zeg, moeten we weer aan de friet haha, de kids zul je niet horen mopperen. Om er nog wel een voedzame en gezonde twist aan te geven komen er zeker wel ook groentes op tafel.

Zomaar doordeweeks friet eten, die vlieger gaat hier in huis natuurlijk niet op. Dus op de bakplaat komen ook lekker veel paprika’s, uien, spekblokjes en champignons. Het recept vind je hier.

14 juli; Quiche

Quatorze Juillet. Een feestdag in Frankrijk (Op deze dag wordt de Franse Revolutie van 1789 herdacht). Alle Fransen zijn vandaag dus vrij. Wie vanuit Nederland naar of door Frankrijk wil reizen voor een zonnige vakantie zal deze dag Frankrijk echt moeten mijden, anders sta je geheid in een lange file.

Vandaag vieren we mee met de Fransen en dat doen we door een overheerlijke quiche op tafel te zetten. Je kunt de quiche maken zoals je wilt, maar dit recept is ook een mooie aanrader.

Een Franse miniquiche met zachte geitenkaas en doperwtjes. Het deeg kun je kant-en-klaar kopen of je gebruikt hier plakjes bladerdeeg voor of je maakt het deeg echt helemaal zelf. Het recept vind je hier.

Tip: Laatst hoorde ik Hugo Kennis zeggen op tv dat je de deegbodem alvast in de oven kunt voorgaren. Als het al een beetje krokant gebakken is zal de vulling de bodem minder zompig en nat maken. Een mooie tip die ik jou ook graag vertel!

15 juli; Salade met geitenkaas en aardbeien

Voor vandaag heb ik alvast een lekkere verrassende frisse salade op het menu gezet, met een beetje geluk is het nu volop zomer en vallen de mussen van het dak. Dat soort dagen ga je geen Hollandse prak van aardappels, vlees en groentes eten. Laat staan dat je dat ook nog moet koken, nee hoor dat gaat ‘m niet worden.

Heb je wel eens aardbeien gecombineerd met geitenkaas? Dat moet je echt een keer proberen, zo heerlijk! Je kunt hier een prima salade mee maken, met knapperige rucolasla of veldsla, maar je kunt hier ook babyspinazieblaadjes doorheen doen, lekker rauw.

Meng het met dunne plakjes komkommer of vervang de komkommer door een goede avocado voor de nodige gezonde vetten, ook lekker. Vervolgens kun je hiernaast een pasta serveren, of wat naanbrood met een aïolidip bijvoorbeeld of een heksenkaas. Het recept vind je hier.

16 juli; restjesdag

Restjesdag, en als er geen restjes zijn dan steun je vandaag de lokale horeca. Of je eet gewoon een boterham, met een gebakken ei of gekookt ei, of je maakt wentelteefjes. Ook de eieren horen af en toe bij de restjes opgemaakt te worden natuurlijk.

17 juli; wraps

Vandaag is iedereen de baas over zijn of haar eigen bord. Dit vind ik ook altijd één van de leukste manieren van eten. Gewoon pakken wat je lust en geen gezeur en lange tanden aan tafel. Iedereen happy en gezond bezig. Zo wordt de tafel dus rijkelijk gevuld met allerlei soorten rauwkost, paprika, bosui, rode ui in ringen, plakjes tomaat, komkommer, radijs.

Een stapel wraps of tortilla’s even opgepiept in de magnetron (verschillende soorten wraps, volkoren of groentewraps). Een smeersel zoals kruidenkaas, kruidenboter, aïoli of heksenkaas. Een schaaltje makreel, of gerookte zalmfilet of andere vis die je lekker vindt en misschien wat kleine gebraden gehaktballetjes of een schaaltje pulled kip.

Iedereen belegt zijn eigen wrap naar wens en smult er lekker van.

18 juli; kippensoep

Kippensoep met lekkers wat er gisteren bij de wraps is overgebleven. Vul het eventueel nog aan als dat nodig is. Ook lekker en erg makkelijk is het om er nog een schaaltje zelfgemaakte minifrikandelbroodjes bij te serveren. Uit de oven met een beetje curry. Hier erg favoriet bij de kids.

19 juli; salade met meloen en ham

Bij ons vinden de kinderen het prettig om te weten wat ze te wachten staat. Zo staan ze dus regelmatig op met de vraag “wat eten we vandaag?” Ik heb dit geprobeerd te tackelen door een briefje in de keuken op te hangen aan het prikbord waarop voor elke dag die week staat wat er op het menu staat.

En toch blijven ze het vragen. Daarom heb ik dus regelmatig een zelfde soort dag geïntroduceerd. Zaterdag is makkelijk en dus vaak een broodje, zondag is soep, maandag is sla en vrijdag is restjesdag. Daar tussendoor kan het wel wisselen, maar dan weten ze in de grote lijnen hoe en wat.

En toch kun je hier zelf natuurlijk nog wel een beetje mee spelen in variatie natuurlijk. Want ook al is het vandaag maandag en eten we dus sla met krieltjes, kun je toch even een andere twist neerzetten op tafel.

Wat dacht je bijvoorbeeld van een salade met meloenbolletjes? Lekker met bolletjes mozzarella en een fijne ham. Het recept vind je hier. Daarnaast natuurlijk de vertrouwde krieltjes en het stukje vegaschnitzel.

Mijn zoon gaf laatst aan dat hij de sla het liefst zo kaal mogelijk wil eten, zonder alle meuk. Oké prima, dan zal ik voor jou een handje sla alvast op je bord leggen en dan kan ik de rest in een schaal opmaken zoals ik dat wil. En zo eet hij dus toch zijn groente op. Als je zelf flexibel hier in kunt zijn dan is er minder gedoe aan tafel en dat eet een stuk gezelliger samen, weet ik uit ervaring.

20 juli; Marokkaanse lamsspiesjes

Vandaag is het feest voor de moslims, het offerfeest. Dit begint officieel de avond hier voor bij zonsondergang wanneer volgens de islamitische kalender een nieuwe dag begint, dus op maandagavond 19 juli 2021.

Het Offerfeest is het feest van het offer van Ibrahim. Iedere moslim die er geld voor heeft slacht op de eerste dag van het Offerfeest een schaap. Het feest duurt drie dagen. Zo kun je dus heerlijk genieten van Marokkaanse lamsspiesjes. Het recept vind je hier.

21 juli; kalfsvlees met uitjes

Een lekker en simpel gerecht is dit, kalfsvlees met uitjes en doperwten. Eventueel nog aan te vullen met gekookte rijst, of met naanbrood. Het recept vind je hier.

22 juli; Tajine met kabeljauw

Ben je in het bezit van een tajine dan moet je dit echt een keer maken. Vandaag zou een mooi moment kunnen zijn. Probeer hiervoor het liefst zoveel mogelijk verse ingrediënten voor te gebruiken, voor het beste resultaat.

Mocht je geen tajine hebben en wil je dit toch ook proberen, dan kan het misschien ook wel in een (gietijzeren) braadpan langzaam garen en anders in de oven. Het recept vind je hier.

23 juli; restjesdag

Restjesdag. Even weer alles op maken wat er deze week is overgebleven.

24 juli; pizza (met pikante kip, paprika en rode ui)

Pizza! Heerlijk, lekker weer zelf alles erop mogen doen wat jij lust. En als het weer het toelaat bereiden we de pizza’s in de tuin in de pizzaoven.

Dit hier is een toprecept, zeker als je van lekker pittig houdt! Het kan mij bijna nooit heet of pittig genoeg zijn. Lekkere pulled chicken met extra rode pepertjes en pittige rode ui.

Pizza’s kun je op veel verschillende manieren maken. Iedereen kan een eigen bol in de juiste pizzavorm uitrollen en beleggen naar eigen wens, maar je kunt er ook voor kiezen om gewoon één grote plaattaart ervan te maken en dit in de oven te bereiden. En qua bodem is er ook nog eens een enorme keuze. Dus stel zelf je pizza maar samen en geniet ervan.

25 juli; preisoep

Preisoep met bieslookolie en lenteuitjes. Lekker met zelfgemaakte kaasstengels. En misschien is er nog wel een stukje pizza over van gisteren?

26 juli; sla met radijschips en vegaschnitzel

Sla met aardappels en een vegaschnitzel. Wist je dat je ook van radijs chips kan maken trouwens? Misschien wel een keer leuk om hier je aardappels mee te vervangen. Het recept vind je hier.

27 juli; aubergine lasagne

Als je op zaterdag, zoals wij altijd doen, je wekelijkse boodschappen haalt dan is het goed om alvast vooruit te plannen. Niet alle groenten kunnen lang blijven liggen dus moet je bepaalde gerechten eerder in de week maken. Zo kun je bijvoorbeeld een aubergine ook niet al te lang bewaren, zodra er bruine plekjes in het vruchtvlees zitten is het niet lekker meer.

En uit ervaring weet ik dat dit behoorlijk snel kan zijn. Daarom is het op dinsdag een goed moment om die aubergine in stukken te schaven in lange dunne plakken en hier een lekkere lasagne mee te maken. Bomvol groentes en dus gezond met veel nodige vitamines.

En erg fijn als het een broeierige dag gaat worden, want ’s morgens kun je hier al een flink eind aan voorbereiden. En dan hoeft het ’s middags alleen nog even in de oven, daar heb je verder weinig omkijken naar.

28 juli; romige tortellini

Romige tortellinipasta met champignons, ui, knoflook en tomaten. Blokjes ham en geraspte kaas en slagroom of kookroom voor de saus. Eventueel kan hier ook nog een kleine (rauwe) prei in stukjes gesneden worden.

29 juli; hartige pannenkoeken

Het is zomervakantie en dat vieren de kinderen ook graag tijdens het avondeten, dus krijgen ze vandaag pannenkoeken, of poffertjes. En die mogen worden belegd met krentjes, of stukjes appel, of kaas. Voor de liefhebber kan er een hartige pannenkoek gemaakt worden met geruld gehakt, spinazie, champignons en zongedroogde tomaten.

30 juli; poké bowl

Vandaag is het de dag van de Vriendschap. Met vrienden deel je graag, lief en leed. Daarom gaan we vandaag ook delen. Dat doen we in de vorm van een pokébowlrecept.

Wat dacht je bijvoorbeeld van deze bowl met gebakken kip en verse mango. Aangevuld met stukjes komkommer, avocado, boontjes en rijst. Maak een flinke royale schaal zodat er genoeg is voor al je eters en houd de eetstokjes, oftewel de chopsticks in de aanslag want dit wordt aanvallen! Het recept vind je hier.

31 juli; Pulled chicken nacho’s

Als het weer het toelaat gaan we in de tuin barbecueën. Ik vind het dan ook leuk om weer iets nieuws uit te proberen. Laatst zag ik hier een recept voorbijkomen van een pulled chicken met nachos. Ik werd meteen nieuwsgierig en bekeek het recept eens goed.

Toen we vorige maand een barbecue hadden maakte ik per persoon een pakketje met al gegaarde pulled chicken en voegde er nog wat uitjes, pepertjes, geraspte kaas (voor wie dat lust) en nachos toe.

De pakketjes van aluminium werden goed dichtgevouwen en hoefde maar kort op de barbecue. Dat is altijd prettig als je met drie hongerige pubers gaat barbecueën natuurlijk. Het werd een instant hit! Dus die pakketjes komen er vaker op te liggen!

Lees ook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.