De laatste maand van het jaar. Dit is altijd een magisch moment, veel feestjes, veel samen zijn en veel momenten om over na te denken.
Het hele jaar even bespreken, mooie momenten delen, herinneringen ophalen, fantaseren over het nieuwe jaar, plannen maken, (goede) voornemens bedenken, starten met alles wat we nog willen of in ieder geval over nadenken hoe dit dan te gaan doen en natuurlijk genieten.
Fijn in huis met de kachel aan, warmte van elkaar en knusse kaarsjes aan, gordijnen dicht, slofsokken aan, pyjamadagen, luieren, uitslapen, languit op de bank onder zachte dekens, warme chocomelk met slagroom en kruidnootjes snoepen.
En natuurlijk oliebollen, iedere club die ze dit jaar bakt gaan we extra goed spekken dit jaar, dat spreek ik bij deze met je af! Maar voordat het zover is, beginnen we natuurlijk met dag 1 van december en zijn de oliebollen nog voorlopig niet in zicht…..
1 december; stamppot
Vanavond maak ik een stamppot klaar. Boerenkool met worst. Ik maak eerst de aardappelpuree, die schep ik over in een schaal en daarna kook ik de boerenkool in een klein laagje water met een groentebouillontablet.
De boerenkool laat ik zo’n 20 minuten stomen en als het voldoende is geslonken kijk ik hoeveel water er nog in de pan zit. Het teveel aan water giet ik weg, liever niet natuurlijk anders gaat ook veel smaak verloren, maar een natte stamppot wil je ook niet op je bord.
Het is altijd even inschatten en uitproberen wat nu precies een bodempje water is, ik heb altijd de neiging te veel te pakken. Als de puree erbij kan schep ik de boel op een zacht vuurtje goed door elkaar en maak ik de worst klaar.
Mijn kinderen prakken ook nog graag wat jus door de aardappels, soms geef ik hieraan toe en maak er nog extra jus bij.
2 december; chili
Vandaag maak ik een chili. Een bonte mix van verschillende bonen, linzen en maïskorrels, ui, knoflook en paprika’s, verse peper in stukjes (inclusief pitjes) en gehakt.
Een schaaltje tortillachips erbij, met schaaltjes cherrytomaten en komkommers en nog wat geraspte kaas voor de liefhebber. Eventueel kun je er nog een dip van tomatensalsa bij doen, maar meestal vind ik het zo wel genoeg.
3 december; restjesdag
De leukste dag van de week, nu hoef je je niet uit te sloven. Maak de koelkast open en kijk wat je nog hebt liggen. Maak de vriezer leeg van restjes en geniet van het weekend.
4 december; broodje tonijnsalade
Drukke dag vandaag, laatste inkopen, nog even langs een sinterklaasfeestje, druk in de winkels en lang wachten op je beurt. Cadeautjes tellen, inpakken, gedichten maken, misschien zelfs nog een surprise….pff oké vandaag dus even chill alsjeblieft en geen gedoe bij het fornuis.
Voor vandaag een broodje met lekkere tonijnsalade. Kies je eigen favoriete broodje, vers of zelf afgebakken, warm of koud, alles kan. Doe een blikje tonijn met kleine stukjes paprika en een rood gesnipperd uitje in een schaal en meng het met een beetje mayonaise of kwark.
Voeg een vers pepertje toe of chilivlokken voor wat extra pit. En rooster er wat pijnboompitjes bij. Maak de salade af met verse rucola of veldsla en geniet van je broodje.
5 december; spaanse tapas
Pakjesavond! Eindelijk staat vandaag echt in het teken van Sinterklaas! Groot feest en dat gaan we vieren. Naast het spannende van Sinterklaas is het vandaag ook nog Tweede Advent, het aftellen naar Kerst is ook al in volle gang.
Twee kaarsjes mogen er vandaag dus branden op de kandelaar. Er zal flink gesnoept worden vandaag van pepernoten, kruidnootjes, speculaas en warme chocomelk met slagroom. Het avondeten is dan waarschijnlijk niet eens meer nodig.
Ik houd het vandaag liever bij een Spaanse tapas, met kleine grappige verwijzingen naar pakjesavond. Zo maak ik hartige pakketjes van bladerdeeg met een gehaktvulling.
Vaak op basis van gevulde samosa’s maar dan als een vierkant cadeautje ingepakt in plaats van halve ronde schijven. Kleine pizzahapjes in de vorm van een mijter doen het ook vaak erg goed op de borrelplank. Houd het zo simpel mogelijk, een beetje tomatensaus en wat kaas, klein beetje kruiden en meer is niet nodig.
Misschien is een kopje soep nog lekker? Dan kun je denken aan een zachte tomatensoep, maak het lekker vers en blijf het simpel houden, niet te veel erin stoppen deze keer, anders blijft er nog heel veel lekkers over wat niemand meer op krijgt.
6 december; vegaschnitzel
Alle spanning eruit, terug naar het “normale” ritme en dus gewoon weer een normale maandag, waar we hier thuis zoals altijd gewoon weer sla eten. Een vegetarische schnitzel met gebakken aardappels erbij en eventueel nog een kopje soep als die nog over is gebleven.
7 december; gehaktballen
Vandaag maak ik gehaktballen, met rode kool en gekookte aardappels en verse, zelfgemaakte appelmoes. Een Hollandse prak, met extra jus voor de jongens waar de gehakt in braadt.
8 december; noedels met zalm
Tijd voor vis. Ik kies voor noedels met een makkelijke wokmix uit de vriezer en ik maak de zalm klaar in de oven. Lekker met dillekruiden, verkruimelde stukjes fetakaas en klein gesnipperde rode paprika, beetje olie erover en 20 minuten in de oven op 200ºC. Aan tafel mag een flesje ketjapsaus voor de liefhebber en wie wil mag eten met stokjes, of bestek.
9 december; stoofschotel
Op donderdag heb ik meestal de langste tijd om met het eten bezig te zijn, dan vind ik het in de winter altijd zo fijn om met mijn gietijzeren pan lekker stoofschotels te maken. Uren pruttelen op het vuur en de hele kamer vullen met overheerlijke geuren. En veel groentes kun je hier in kwijt, prei, ui, knoflook, tomaat, courgette, winterpeen, witte kool. Zo fijn.
Ik kies vandaag voor een kippenstoof, het recept vind je hier. Malse kip (dijen of filet dat mag je zelf weten uiteraard) met zoete wortels en peterselie. De wijn laat ik achterwege, maar jij mag er best een glas bij inschenken hoor als je wilt.
Naast deze stoof serveer ik een schaaltje aardappelkroketten en een likje (truffel) mayonaise.
10 december; restjesdag
Het is alweer zover, einde van de week. Gaat hard hè af en toe. In de winter lijkt het toch altijd sneller te gaan vind je niet? Maar heerlijk hoor, mij hoor je niet klagen, zolang het weekend maar niet voorbijraast haha. En om hier extra goed en lang van te genieten begin je vandaag met de gebruikelijke restjesdag.
11 december; broodje warme beenham
Vandaag maak ik een broodje warme beenham. Met een zelfgemaakte honingmosterdsaus en een frisse knapperige rauwkostsalade erbij. Lekker met een vers knapperig volkoren broodje.
12 december; lievelingseten
Vandaag is weer een speciale dag. Niet alleen is het vandaag 3e advent en mogen er vanaf nu 3 kaarsjes aangestoken worden op de kandelaar.
Het is vandaag ook “wereldlichtjesdag”, om een overleden dierbare te herdenken worden overal op de wereld lichtjes aangestoken, om 19.00 uur ’s avonds. Op deze manier wordt de wereld even lichter voor mensen die het moeilijk hebben en rouwen en zie je dat je niet alleen bent met je verdriet. Hopelijk steunt dit moment je dan om kracht terug te krijgen.
Misschien dan ook een mooie gelegenheid om het lievelingsgerecht van diegene die je mist vandaag als avondeten te serveren. Of misschien hield hij of zij wel van een bepaalde (hartige) snack die je dan bij de soep erbij kunt eten.
13 december; vegaschnitzel
Vandaag ga ik weer voor sla met krieltjes en een vegetarische schnitzel.
14 december; rosbief met pastinaakfrietjes
Pastinaak eten we hier niet zo vaak, maar ik vind het wel leuk om er mee te experimenteren als we het in huis hebben. December is een mooie maand om weer eens naar dit product te grijpen dus ga ik vandaag frietjes maken van deze vergeten groente.
Een luxe stukje vlees erbij van rosbief, maar je kunt ook voor bijvoorbeeld een goede rollade kiezen. De pastinaakfrietjes kun je fijn dippen in een zoete wortelcrème. Een ideaal gezonde maaltijd, voedzaam en licht zodat je nog naar hartenlust kunt sporten.
15 december; gebakken rijst
De woensdag is hier clubdag, dus op tijd eten graag. Ik kies voor het gemak een makkelijke maaltijd, maar wel gezond en voedzaam om de avond door te komen zodat we niet willen snacken aan de bar van de kantine. Gebakken (zilvervlies) rijst met eieren en groente uit de wok. Makkelijk en snel klaar te maken. Perfect voor een dag als vandaag.
16 december; tagliatelle met kip, witlof en champignons
Witlof, brr daar houd ik echt niet van. Toch moet je ook zo af en toe iets op tafel zetten wat je NIET lekker vindt. Anders leren je kinderen het helemaal nooit te eten en misschien vinden zij deze groente juist wél lekker.
Nou vooruit dan, daar gaat ‘ie. Maar dan wel op een bijzondere manier. Geen traditioneel gerecht met gekookte aardappels en gegratineerde witlof met ham en kaas uit de oven. Nee ik ga voor een pastagerecht. Tagliatelle met kip en champignons en ja ook witlof dus. Wie weet vind ik het ook best lekker.
17 december; restjesdag
Restjesdag. En je weet het, als er geen restjes te vinden zijn…..een boterham met een gebakken ei mag ook, of anders kun je een lokale horecaondernemer blij maken. Zolang jij maar uit die keuken blijft!
18 december; pizzabroodjes
Op zaterdag moeten we altijd “lekker” eten van de kids. Zaterdag is weekend en weekend is leuk, daar hoort geen vieze prak bij….Nu eten we hier eigenlijk altijd wel lekker naar mijn mening, maar die mening verschilt klaarblijkelijk nog zo hier en daar.
Maar ik snap ze wel hoor, zelf vind ik met name een broodje met warm vlees altijd wel een geslaagd zaterdagmaaltje, makkelijk en snel en toch nog wat groentes erbij. Voor de variatie zoek ik vaak langs pinterest om te zien of ik de broodjes nog verrassend kan beleggen met iets anders dan normaal en meestal vind ik wel zo’n verrassend recept.
Op de camping hebben we op de skottelbraai pizza’s leren maken van pitabroodjes. De kids vonden dit een ultiem recept en vragen er iedere vakantie weer naar. Dit is thuis in de keuken ook goed te doen.
Je kunt bijvoorbeeld een groot Turks brood beleggen, grillen in de oven en als pizzapunten in stukken snijden. Of maak eens een pizza van naanbrood.
Mocht je nu zin hebben om je extra uit te sloven kun je de naanbroodjes ook nog zelf maken. Beleg je pizzabroodje naar wens en maak er een mooi weekend van.
19 december; knolselderijsoep
Er mogen nu 4 kaarsen branden op de kandelaar, het is namelijk 4e advent. Vandaag doen we lekker lui, een langzame dag waar we niet de deur uit gaan maar heerlijk nestelen in huis. Volop tijd dus om een stevige soep op het fornuis te laten pruttelen. Een lekkere wintersoep is krachtig van smaak en lekker romig vol.
Warm je lekker op met deze knolselderijsoep met een lekkere bite van knapperige spekblokjes en geroosterde hazelnoten. Een knapperig stokbroodje erbij, toastjes, kaasjes en meer lekkers waar je trek in hebt.
20 december; sla met zelfgemaakte croutons
Sla met zelfgemaakte croutons van oud brood, gebakken aardappels en een stukje vegetarisch vlees. Soms heb ik niet veel tijd of zin om in de keuken te staan, dan vraag ik een van de kinderen of zij de sla willen klaarmaken.
Ze mogen er dan een eigen twist aan geven. Ze komen dan ook wel eens met een verrassende combinatie die best goed uitpakt. Leuk om te zien. Laat jij je kind ook wel eens zijn of haar gang gaan in de keuken?
21 december; hachee
Het is officieel winter, de herfst ligt achter ons. Maar dit voelde we dit jaar al ruim op tijd, brr wat een kou hebben we al gehad.
Hoe gaan we deze winter op een ludieke manier verwelkomen? Ik kies voor draadjesvlees, met een flinke pan hachee en gekookte aardappels.
22 december; lasagne
Het is lang geleden dat ik lasagne heb gemaakt, daar ga ik vandaag weer eens mijn best op doen. Met zoveel mogelijk verse producten maak ik mooie laagjes in de ovenschaal.
Ik begin hier vaak ’s morgens al mee, dan bewaar ik de lasagneschotel in de magnetron zodat het schoon blijft van vieze handjes die willen proeven en dan moet het eind van de middag nog enkel in de oven. De rest van de dag is dus voor mij!
23 december; pannenkoeken
Meestal zijn dit de wat drukkere dagen van het jaar, zeker als je kinderen hebt (of de leerkracht bent!) van een basisschool. Kerstvieringen, avondvoorstellingen, etentjes in de klas.
Veel verschillende activiteiten komen deze week voor. Misschien dit jaar niet, dat is momenteel nog erg onzeker. Maar waarschijnlijk zullen de kids er wel mee instemmen om hoe dan ook even iets anders dan de gebruikelijke kost op tafel te zien. Als het niet op school kan, dan thuis maar een feestje maken toch?!
Pannenkoeken maak je dan! Of poffertjes. Lekker samen een flinke voorraad maken en dan in één keer met elkaar wegwerken. Maak je pannenkoek zoals jij het graag eet, zoet of hartig of allebei. En laat iedereen vrij met het versieren.
24 december; warme worstenbroodjes
Weer een gekke dag, vandaag ben je misschien wel naar school geweest en vanavond is het al Kerstavond. Vroeger gingen we dan naar een nachtmis in de kerk en na de dienst kregen we warme worstenbroodjes.
Om wel in de kerststemming te komen maak ik vandaag zelf de worstenbroodjes. Minibroodjes in de vorm van een kerstster. Deze ster snoepen we in de avond op, in plaats van chips bij de televisie. Als avondeten maken we gewoon de restjes op.
25 december; kerstdiner
Eerste Kerstdag, misschien vier je het, misschien niet. Blijf je thuis, of ga je naar familie of vrienden voor het kerstdiner? Meestal vieren wij de kerstdagen bij familie. De ene dag bij mijn man zijn familie en de andere dag bij mijn kant van de familie. Bij mijn schoonmoeder wordt er nog traditioneel gegeten, een aantal gangen met elkaar aan een grote gedekte tafel.
De gangen worden wel verdeeld, dus iedereen maakt een gedeelte van de maaltijd. Bij mijn familie is de ploeg inmiddels te groot om aan tafel te schuiven, hier kiezen we al jaren voor een ongedwongen lopend buffet met alles door elkaar aan luxe hapjes die iedereen van huis meeneemt.
26 december; Kerstdiner
Tweede Kerstdag. Luxe brunch, langzaam opstarten en gezellig samen zijn. Maak er een mooie dag van met dierbaren om je heen.
27 december; Gourmetten
Dit is bij ons een extra kerstdag. Wij vieren 3 dagen kerst. Waarom? Omdat de kinderen dit graag willen. Twee dagen druk met familie is hartstikke leuk natuurlijk, maar ze willen het ook nog intiem vieren met het gezin. Dan gaan we meestal gourmetten en dan bakken we alles op de plaat wat er over is gebleven van het kerstmaal bij familie.
28 december; Kip tandoori met broccolirijst
Uitbuiken en niks doen. Niet teveel gedoe en graag een licht verteerbare maaltijd vandaag. Een kipfilet met tandoorikruiden, verse ananas in blokjes meebakken en serveren met een (kant-en-klare) broccolirijst. Eventueel nog aan te vullen met een versnipperd uitje en in kleine blokjes gesneden paprika. Eenvoudig, gezond, voedzaam en snel klaar, ideaal na de drukte.
29 december; macaroni
Zelfgemaakte macaroni. Volop groente en verse producten. Geen kant en klaar pakjes of zakjes, zelfs de saus is 100% homemade. Kies voor je favoriete pasta, liefst een volkoren variant en serveer het bij knapperige rauwkost (denk aan komkommerschijfjes, paprikareepjes, cherrytomaten). En voor de liefhebber staat er ook een schaaltje geraspte kaas op tafel.
30 december; geroosterde groenten uit de oven
Ook weer een lekker makkelijk idee, alles op een plaat in de oven en smullen maar. Hier kun je veel verschillende groentes in kwijt, kijk goed in je keuken wat je nog hebt liggen want alles wat je overhoudt en weg moet gooien is natuurlijk eeuwig zonde en dat kan niet. Aardappels erbij en misschien nog wat stukjes kip en je hebt een compleet menu op de bakplaat liggen.
31 december; gourmetten
Oudejaarsavond, de laatste dag van het jaar. Hier komen dan traditiegetrouw de gourmetpannetjes weer op tafel. Lekker lang tafelen met kleine gerechtjes een frisse salade en stokbrood met zelfgemaakte kruidenboter. Als iedereen is uitgegeten snel de tafel leegruimen met elkaar en plaats maken voor de sjoelbak.
Nu is de spellentijd aangebroken, sjoelen, monopoly, mens erger je niet, skipbo, wie is het? We kunnen alles spelen wat we willen er is nog tijd genoeg en we gaan nog niet naar bed, nog lange niet!
Geniet van de decembermaand en maak er een mooie feestmaand van. En bij deze wil ik je alvast een gelukkig en gezond nieuwjaar toewensen.
Lees ook: Wat eten op Oudejaarsavond? Typische en originele hapjes, tapjes en recepten
Liefs Isabell
Lees ook
- Maand menu januari
- Maand menu februari
- Maand menu maart
- Maand menu april
- Maand menu mei
- Maand menu juni
- Maand menu juli
- Maand menu september
- Maand menu oktober
- Maand menu november
Leave a comment