Skip to Content

Maandelijkse boodschappenlijst; voorbeeld algemene basis en houdbare producten

Maandelijkse boodschappenlijst; voorbeeld algemene basis en houdbare producten

Ja, je leest het goed. De maandelijkse boodschappen. De een doet een keer per week boodschappen, of maakt iedere dag een wandeling naar de supermarkt. Hier in huis zijn we meer van de maandelijkse boodschappen. Dit is vanzelf zo gegroeid.

Aan het einde van een dag werken heb ik ook niet altijd evenveel zin om naar de supermarkt te gaan. Dus houden we het op een keer in de maand op de grote boodschappen. Vaak kies ik dan voor de Jumbo of Albert Heijn. Met een weekmenu werken maakt het boodschappen bestellen makkelijker.

Beide winkels hebben zo zijn voor- en nadelen. Om het efficiënt te maken kan je natuurlijk de boodschappen splitsen, maar dat is niet zo efficiënt voor je tijd. Het ligt er dus een beetje aan wat we nodig hebben en welke acties er lopen waar ik voor kies.

Natuurlijk kan je het jezelf nog makkelijker gemaakt door voor een bezorgdienst. Dan bestel ik vaak toch wel iets meer, vaak zwaardere producten voor de voorraad. Die dan tot in huis bezorgd worden.

Scheelt weer heel veel gedoe. Maar wat is nu handig om in te slaan als je voor een langere periode boodschappen wil doen?

Tip

Voordat je boodschappen gaat doen maak een maandmenu en boodschappenlijstje van gerechten die je wil gaan maken en houdt daarbij rekening met de houdbaarheid van producten.

Gebruik verse en snel klaar producten als eerste en kies vervolgens voor de langere houdbaar producten uit de vriezer en voorraadkast. Om een voorraad op te bouwen is het fijn als je voldoende ruimte hebt en een grote vriezer.

Voor het opstellen van een maandmenu en diversiteit te garanderen kies ik iedere dag voor een andere keuken. Zo eten we een dag Italiaans, een dag Oosters, Mexicaans, Hollands, P-dag (patat, poffertjes, pannenkoeken, pizza) etc.

Ik heb een overzicht gemaakt met gerechten en menu’s die regelmatig aangevuld wordt met nieuwe probeersels of recepten en van daaruit vul ik het menu en weet ik gelijk ook wat ik nodig heb voor de boodschappenlijst.

Daarnaast kan het helpen door zes dagen te koken en de zevende dag om te toveren tot een restjesdag waarop je alles eet wat er de rest van de week is overgebleven. Scheelt gelijk ook weer weggooien. Ook een ‘broodmaaltijd’ is een optie en scheelt in de ingredienten die je nodig hebt.

Fruit en groenten

Natuurlijk; vers fruit en groenten zijn niet onbeperkt houdbaar. Toch kan je het een langer bewaren dan het ander.

Fruit

Kies bijvoorbeeld voor een combinatie van vers fruit zoals bessen en druiven, en vul dit aan met bananen, appels of mandarijnen die je langer kan bewaren. Dit kan je aanvullen met fruit uit de vriezer; let er wel op dat bij het ontdooien vocht vrij komt en je dit dus niet overal voor kan gebruiken.

Wel ideaal bijvoorbeeld voor door smoothies. Daarnaast kan je kiezen voor gedroogd fruit zoals rozijnen, perziken etc die langer houdbaar zijn.

Groenten

Ook met groenten heb je diverse groenten die korter houdbaar zijn omdat ze slap worden of juist langer zoals een zak uien. Gebruik daarom als eerste de groenten met kortere houdbaarheid en vervolgens diegene die je iets langer kan laten liggen. Je hebt bij het vak met groenten vaak ook zakjes liggen met zuurkool die langer houdbaar zijn.

Daarnaast kan je groenten in potten en blikken kopen zoals bietjes, rode kool, wortels en doperwten, appelmoes, sperziebonen etc. Zolang je de verpakking dicht laat kan dit makkelijk een paar maanden houdbaar blijven.

Tot slot is het ook verstandig om het vriesvak te bezoeken; daar vindt je ook steeds meer groentes die net zo lekker zijn als de verse groenten doordat ze gelijk worden ingevroren.

Denk bijvoorbeeld aan spinazie (fijnste zijn deelblokjes), bloemkoolroosjes en sperziebonen, maar je vind hier ook mixen zoals Thaise, Italiaanse, Mexicaanse en Hollandse groenten mixen.

Natuurlijk kan je zelf ook voordeelpakketten uit de koeling invriezen (tip gebruik diepvrieszakken of ziplocks; neemt minder ruimte in dan de bakjes) of zelf groenten voorbereiden zoals prei in ringen te snijden en daarna in te vriezen.

Aardappelen

Aardappelen en varianten zoals schijfjes of krieltjes uit de koeling zijn vaak beperkt houdbaar, dus als je deze koopt is het verstandig om deze als eerste te bereiden. Daarnaast kan je kiezen voor een grote zak aardappelen waar je verschillende maaltijden mee kan bereiden; niet alleen aardappelen vlees en groenten maar ook bijvoorbeeld een stamppot.

Als alternatief kan je hiervoor ook gevriesdroogde puree gebruiken waar je alleen nog water en melk moet toevoegen. Ook in het vriesvak vindt je diverse aardappel recepten; denk bijvoorbeeld aan rosti, schijfjes en patat.

Altijd handig om in de vriezer te hebben liggen bijvoorbeeld voor een ‘kaasaardappeltjes’ gerecht van schijfjes met spekjes (kan je ook in vriezer bewaren), ui en kaas.

Pasta & Rijst

Als je denkt aan houdbare producten zal je waarschijnlijk als eerste aan pasta & rijst denken. Handig is om hier bijvoorbeeld grotere hoeveelheden van te bereiden zodat je een deel kan invriezen voor een ander moment of er twee avonden van kan eten.

Rijst & noodles

Met een grote 5kg zak rijst kan je voorlopig wel vooruit, en is verhoudingsgewijs een stuk goedkoper dan kleinere verpakkingen. Ook noodles en mie zijn prima op de langere termijn te bewaren en zorgt voor variatie.

Pasta

Daarnaast heb je verschillende soorten pasta zoals spaghetti en macaroni waar je met een grote zak vaak wel meerdere maaltijden mee kan bereiden. Hier kan je dan ook prima mee variëren; denk bijvoorbeeld ook aan lasagne, risotto en (gedroogde) ravioli.

Natuurlijk kan je zelf ook pasta maken; je moet dan even investeren in een pastamachine, maar met bloem, ei en water maak je heel eenvoudig je eigen pasta en kan je een tijdje vooruit. Daarnaast is het extra leuk om samen met je kind pasta maken.

Internationale Keuken

Het wordt ons steeds makkelijker gemaakt en er zijn ook steeds meer gerechten uit de wereldkeuken. Vaak zit hier de basis in van producten die langer houdbaar zijn, die je moet combineren met bijvoorbeeld crème fraîche, vlees en groenten.

Houdt hier dus rekening mee met je boodschappenlijstje en je maandmenu planning. Daarnaast scoren bijvoorbeeld recepten met nacho’s hier altijd erg goed; een nacho-schotel kan je ook prima maken met bonen en mais (uit blik) en de chipjes blijven ook wel langer goed. Of ze ook je kinderen overleven, is een andere vraag 😉

Soepen

Natuurlijk; verse soep is het lekkerste maar bij de conserven vindt je ook diverse soorten soepen in zak of blik die langere tijd langer houdbaar zijn. Of bouillon die je als basis kan gebruiken net zoals vermicelli.

Pannenkoeken

Typisch Hollandsch en een succesnummer bij de kinderen; je hebt diverse kant en klaar mixen waar je alleen nog water aan toe hoeft te voegen. En anders is bloem en meel altijd handig om op voorraad te hebben net als (houdbare) melk en eieren.

Vlees

Vlees is vaak een van de dingen die een beperkte houdbaarheidsdatum hebben. Hou hier bij het kopen rekening mee door hier even naar te kijken en te voorkomen dat je eten moet weggooien wat natuurlijk zonde is.

Hier zitten vaak wel verschillen tussen. Zorg ook voor variatie met bijvoorbeeld snel klaar producten die je het beste als eerste kan nuttigen, varken en rundvlees, kip en gevogelte en vis.

In het vriesvak vindt je trouwens ook vlees dat je kan gebruiken; niet alleen snacks voor bij de patat maar bijvoorbeeld ook kebab of de zogenaamde ‘snel klaar’ producten zoals schnitzels.

Wist je trouwens dat je bij de sauzen en soepen vaak ook een voorraad aan vlees vind; denk bijvoorbeeld aan smac en gehaktballen in blik, maar ook worst en chorizo die je prima gebruiken voor bijvoorbeeld in de paella.

Tip; Kies bij voorkeur de grote voordeelverpakkingen wat natuurlijk extra voordelig is voor je portemonnee met kip en gehakt en verdeel deze over verschillende zakjes om in te vriezen.

Nog handiger is bijvoorbeeld door het vlees alvast te snijden en te voorzien van een kruidenmengsel of marinade. Kan je er op het moment van bereiden extra van genieten!

Kruiden, sauzen en smaakmakers

Je vindt hier vaak de basisingrediënten zoals tomatenpurree, gezeefde tomaten en tomatenblokjes die je kan gebruiken om zelf sauzen te maken. Ook is het handig om een voorraadje van kruiden en bouillonblokjes te hebben.

Je kan hiervoor gedroogde kruiden gebruiken waar je je eigen melanges kan maken (of kant en klaar kopen), maar ook verse kruiden die je bijvoorbeeld kan snijden en invriezen. Of kruidenplantjes waar je langere tijd van kan eten. En vergeet niet de olie in flessen.

Niet zo van het zelf klaar maken? Dan kan je natuurlijk ook de kant en klare sauzen gebruiken; denk bijvoorbeeld aan citroensap, chilisaus, ketjap manis, ketchup, mayonaise, satesaus.

Ingrediënten om zelf saus mee te maken zoals jus, kaassaus, kerriesaus etc. Of potjes met kant en klare sauzen die je kan gebruiken voor de rijst en pasta.

Kaas, zuivel en eieren

Dit is natuurlijk een erg lastige productgroep omdat je dit zoveel mogelijk vers wilt. Let daarom bij het kopen op de houdbaarheidsdatum; over het algemeen vindt je de nieuwe aanvulling onderaan / achteraan, hier kan je dus iets langer mee vooruit. Daarnaast zijn er ook houdbare alternatieven, al vind ik die persoonlijk minder lekker.

Wel kan je variëren door je kind bijvoorbeeld yoghurtdrankjes te geven of chocolademelk. Ook met toetjes zoals vla is het goed om te letten op de houdbaarheidsdatum; van vla is dat vaak beperkt terwijl de danone achtige toetjes langer meegaan.

Veel kinderen zullen ook geen moeite hebben met ijs als dessert. Natuurlijk kan je zelf ook je eigen toetjes maken; denk bijvoorbeeld aan rijstepap of een gebak.

Brood & beleg

Brood is een product dat maar een paar dagen houdbaar is. Als je beschikt over een grote vriezer kan je deze (al dan niet per dagportie) invriezen. Daarnaast kan je echter ook heel goed variëren met andere langere houdbare producten zoals granen en crackers, beschuit etc.

Daarnaast kan je kant en klaar mixen of ingrediënten kopen om zelf je eigen brood(jes) mee te bakken. Wederom weer een leuke activiteit waar kinderen graag mee willen helpen. Denk bijvoorbeeld aan broodjes met wat sesamzaad, met stukjes kaas en worst of wat kruiden voor extra smaak.

Voor op brood kan je ook kiezen uit verschillende soorten ingrediënten; in de koeling vindt je verse kaas en worst die je als eerste moet gebruiken.

Daarnaast zijn er de houdbare ingrediënten zoals hagelslag, pasta, pindakaas, sandwichspread etc. Natuurlijk kan je ook je eigen beleg maken; wat dacht je bijvoorbeeld van een restje gehaktbrood of pulled chicken van de vorige avond? Of zelfgemaakte eiersalade?

Lees ook: Gezond & hartig broodbeleg

Koek en tussendoortjes

De meeste tussendoortjes zijn langere tijd houdbaar. Of je kind nu naar school moet of thuis zit; het is altijd fijn om even wat lekkers te hebben. Denk bijvoorbeeld aan de gedroogde rozijnen en fruit.

Maar ook de koeken, sultana’s en crackers, rijstewafels etc. zijn zeer geschikt als tussendoortje. Ook een snoepje of wat chocolade zal hoge ogen scoren bij je kroost! Tip: maak wel duidelijk wat voor de kinderen is en wat voor jou en je partner!

Lees ook: Tussendoortjes voor kinderen

Dranken

De meeste dranken zijn ook langer houdbaar; zorg bijvoorbeeld voor een voorraadje van sappen zoals appelsap of sinaassappelsap in pak, een aantal flessen frisdrank van je eigen voorkeur.

Met een sodastream kan je zelf ook bruisend water en frisdrank maken. Daarnaast is thee en koffie ook langere tijd houdbaar, en voordat er geen water meer uit de kraan komt stromen moet het wel heel raar lopen.

Overige

Tot slot heb je natuurlijk nog de overige producten zoals wc-papier, verzorgingsproducten en wasmiddelen.

Hoe vaak gaan jullie naar de supermarkt?

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Avatar van maarten maarten schreef:

    jeetje die snacks joh… doe t 1-2x per week, en niet elke dag vijf voor 6 😉

  2. Avatar van Debbie Debbie schreef:

    Leuk om te zien! Wij doen 1x in de week boodschappen, op zaterdag. Meestal voor tussen de 50 en 70 euro. Ik probeer tegenwoordig voor groenten en fruit naar de markt te gaan. Moet alleen beter gaan bedenken wat ik wil koken die week, dan kan ik slimmer kiezen op de markt 🙂

  3. Avatar van Miranda Miranda schreef:

    Wij doen 1x per week de grote boodschappen. Gemiddeld zijn we rond de 80 euro kwijt. Ene keer is dit meer dan de andere keer. Vorige week Donderdag deden we boodschappen en ik heb nu nog voor 4x avondeten. Dus het wisselt. Ik doe voornamelijk boodschappen bij de lidl of aldi en soms de jumbo

  4. Avatar van Bianca Bianca schreef:

    Zo das een flinke hoeveelheid. Ik doe de boodschappen één keer in de week, ook een kar met een kop erop. Ik heb er een hekel aan, maar vind het altijd heerlijk als mijn koelkast, voorraadkast en fruitschaal weer goed gevuld zijn 🙂

  5. Avatar van Julia Julia schreef:

    O dat is wel interessant inderdaad! Als de prijs er naar is vind ik het prima als het er wat minder uit ziet.

  6. Avatar van julia julia schreef:

    Toch wel handig dat laten bezorgen! Ben altijd bang dat ik dan de minder mooie (lees verlepte) groenten en fruit in de doos gestopt krijg.
    Ik doe meestal 1 keer per week de grote boodschappen en dan nog 1 keer op de fiets wat vers erbij. Met 2 kids op de fiets zijn de grote boodschappen bijna niet te doen. Kun je wel 3 a 4 keer op en neer.
    Leuk zo’n inkijkje!

    • Avatar van Linda Linda schreef:

      Daar was ik ook terughoudend in. Wil het liefste dat zelf uitzoeken. Bij de ah hebben ze bij de bezorgservice een special waarbij je ‘misvormde of afwijkende’ groenten en fruit in verassingspakket krijgt voor niet veel. Helaas hadden ze dat nu niet, was uitverkocht dus populair.

  7. Avatar van Marijke Marijke schreef:

    Kom er bijna elke dag voor brood en kleine dingen zoals groente of fruit.’2x in de week zaterdag voor het weekend en maandag voor de rest van de week.
    Diepvries groente is wel een goede om ook eens naar te kijken.
    Ik probeer nu meestal vooral vers te kopen.
    Ook ik maak een planning met eten, dan koop ik gericht ipv van alles wat.

    Ben wel benieuwd wat je in totaal kwijt bent in de maand

    • Avatar van Linda Linda schreef:

      ja, ik was echt verrast door diepvriesgroenten. Kwam toen ik tijdens mijn zwangerschap ook liet bezorgen en ‘per ongeluk’ diepvries had besteld. Wat dus een echte eyeopener was en een goede vergissing. Voor verse groenten hoeft dat echt niet onder te doen.

  8. Avatar van Nicole Nicole schreef:

    Wij gaan altijd samen.. 1x in de week en ik haal soms nog wat extra groente ofzo doordeweeks. Bij sommige dingen die je gekocht hebt denk ik.. goh dat gebruiken wij in een week zoals vleeswaren en frisdrank..

    • Avatar van Linda Linda schreef:

      Tja, hier in huis eten we niet zoveel brood. Favoriet van peuter is (smeer)kaas en van manlief pindakaas / jam. Wat betreft frisdrank; we drinken hier in huis heel veel water. Plus het voordeel van een keer boodschappen doen is dat je dan net zoveel koopt als 1 keer per maand. Klopt dus dat het niet veel is.

  9. Avatar van Marjon Marjon schreef:

    Wat leuk om te zien en lezen. Knap hoor maand boodschappen! Ik probeer 1x per week te gaan, maar vriendlief gaat nog wel eens een keer extra!

    • Avatar van Linda Linda schreef:

      Ik ga ook vaker hoor, maar hoef dan geen zware dingen te tillen dus ga zodra ik onze peuter heb weggebracht naar de peuterspeelzaal.

  10. Avatar van Mama's Jungle Mama's Jungle schreef:

    Lekker de voorraad binnen, ook wel fijn zo 1x per maand!! Ik doe meestal 1x per week boodschappen, ook bij de AH meestal. Vind ik op dit moment de fijnste supermarkt. Als budget heb ik 200-250 per maand voor boodschappen.

    • Avatar van Linda Linda schreef:

      Dat is een mooi budget per maand. Ah is inderdaad wel fijne winkel en hoeft helemaal niet zo heel veel duurder te zijn dan andere winkels.

  11. Avatar van Daantje Daantje schreef:

    Wow, da’s aardig wat 😉

    Toen ik net was bevallen bestelde ik ook maandboodschappen, maar nu vind ik het wel een leuk uitstapje. Dus nu ga ik gewoon dagelijks een wandelingetje maken naar de supermarkt 🙂

    • Avatar van Linda Linda schreef:

      Als uitstapje is het inderdaad wel leuk. Vind het zelf alleen continu zo’n gedoe (in vergelijking met stukje van vanochtend)

  12. Avatar van Henny Henny schreef:

    Ik doe altijd 2 keer per week boodschappen. Wij kunnen geen grote voorraad bergen, vandaar. Ik plan altijdwel vast voor de hele week wat we gaan eten.Meestal ga ik naar de AH en de liddl.

    • Avatar van Linda Linda schreef:

      Dat heb ik ook wel eens overwogen om te plannen, dan weet je ook van tevoren welke boodschappen je nodig hebt. Maar komt helaas in de praktijk nooit wat van.

  13. Avatar van Alicia Alicia schreef:

    Wat leuk en interessant om te zien! Nu je toch zo open en eerlijk bent, ben ik heel nieuwsgierig wat je nu kwijt bent voor zo’n maand boodschappen. Hier proberen wij per week boodschappen te halen

    • Avatar van Linda Linda schreef:

      Geen probleem hoor; voor deze boodschappen zat ik tegen de 200 euro aan. Wel erg veel, meestal zit ik tussen de 100 en 120 euro. Komt vooral door alle ‘aanbiedingen’ waardoor je toch extra veel haalt en de voorraadkasten die grotendeels leeg waren omdat het er de vorige maand door de feestdagen en weekje bij oma en opa niet van is gekomen. Wat daar extra bij komt durf ik niet te zeggen, mijn ervaring is dat het altijd meer is dan je denkt. Deze eerste week zit ik al op 10 euro (boodschappen zijn vorige week donderdag geleverd).

      • Avatar van Alicia Alicia schreef:

        Wat goed zeg! Wij proberen met zijn 3en het voor 80 euro per week te doen en dat moet echt nog minder kunnen! Leuk om te lezen. Misschien haal ik er nog inspiratie uit..

        • Avatar van Linda Linda schreef:

          Als we per week boodschappen zouden doen zou dit ook meer zijn. Je hebt toch altijd ‘extra’ boodschappen die je meeneemt maar anders niet zou doen.

  14. Avatar van Priscilla Priscilla schreef:

    Wij doen twee keer in de week boodschappen, op Maandag en Vrijdag. Juist omdat ik vind dat de groente en dergelijke anders mijn koelkast uitloopt. Onze vriezer is helaas niet ontzettend groot anders was de groente uit de vriezer ook zeker een optie. Misschien toch maar is kijken voor een grotere!

    • Avatar van Linda Linda schreef:

      Hier is hij ook niet extreem groot. Twee normale lades en een halve. De bovenste voor de zakken groenten en vlees in porties. De tweede voor aardappelproducten en overig vlees / snacks. En de onderste voor waterijsjes, fruit voor shakes etc.

  15. Avatar van Saskia Saskia schreef:

    Boodschappen doen we bijna elke dag. Wij weten nooit wat we willen eten en kopen waar we trek in hebben of wat in de aanbieding is. Wel probeer is steeds vaker voor meerdere dagen te koken. Vooral gemakkelijk omdat ik nog weleens een late dienst heb en dan eerder eet.