Skip to Content

Maand menu september; wat eten we vandaag, maaltijd suggesties

Maand menu september; wat eten we vandaag, maaltijd suggesties

De maand september is bij ons altijd een lastige maand, hoog tijd dus voor een nieuw maand menu. Even weer wennen aan een nieuw ritme, vroeg op en naar school. Het normale leven gaat weer van start na 6 heerlijke weken lui in pyjama rond hangen. Dat vergt flink wat energie. Voor iedereen. Of je nu thuis bent de hele dag of niet, je voelt het in iedere vezel van je lijf.

En daarom gaan we deze maand extra goed op onze voeding letten. Door zoveel mogelijk verse groente met en zonder vlees, of af en toe een goede vette vis komen we deze maand goed door. En ook hier ga ik je bij helpen, want ook voor deze maand heb ik weer een schema voor elke dag klaar gezet voor je.

Menu 1 september

In september kan de temperatuur nog best wel eens oplopen, daarom kies ik voor een lichte stamppot. Een milde stamppot van aardappels en prei aangevuld met een pittige kip ketjap. Echt een heerlijke combinatie.

Het recept vind je hier.

2 september

Vandaag is het Wereld Kokosnootdag! Uiteraard maken we dan iets lekkers met kokosnoot. Bij het woord kokosnoot moet ik altijd denken aan het liedje van Kinderen voor Kinderen. “drink je melk uit een kokosnoot….en je billen lekker bloot” (op een onbewoond eiland). Tropischer wordt het niet.

Euhm de blote billen laat ik maar achterwege haha….maar verder gaan we toch echt even de tropen in. Vul de ananas met de rijstsalade en garneer met koriander, limoen en cashewnootjes. Een lekker vegetarisch gerecht waarbij het vlees niet gemist zal worden.

Het recept vind je hier.

3 september

Vandaag start in Rotterdam de Wereldhavendagen. Een driedaags evenement waar Rotterdam bezoekers meeneemt achter de schermen van de haven, zo kan iedereen zien en horen wat er zoal gebeurt in de haven en er zijn ook verschillende spektakels op het water te zien. Tijd dus voor Kaptein Iglo om je bord te vullen.

Spinazie met vissticks, maar dan wel in een ovenschotel. Een zeer kindvriendelijk recept. En supergezond, gooi er lekker royaal spinazie door, dan worden de kids net zo sterk als Popeye!

Het recept vind je hier.

4 september

Makkelijk maar o zo gezond broodje. Kies een knapperig pittenbroodje, liefst volkoren uit en beleg het met geroosterde pijnboonpitjes, cherrytomaatjes, rucolasla, en stukjes tonijn. Snoep ernaast nog wat schijfjes komkommer en mocht je er echt graag een dressing bij doen kies dan voor een mooie truffelmayonaise. Een paar kleine toefjes is al genoeg om je broodje nog lekkerder te maken.

5 september

Voor vandaag maak ik een heldere groentesoep met mini gehaktballetjes (gedraaid door dochterlief). Misschien wil mijn zoon wel weer kaasstengels maken en anders kunnen we met de bladerdeeg nog wel iets anders verzinnen……bijvoorbeeld mini frikandelbroodjes, lekker met een pikante currysaus.

6 september

Een Antilliaans feestje vandaag, het eiland Bonaire werd op 6 september 1499 ontdekt en dat wordt nu jaarlijks gevierd. Dia di Boneiru, of wel Bonairedag! Wie wel eens het programma van Paul de Leeuw kijkt, Ranking the Stars, heeft vast wel gezien hoe Gerda Havertong heel enthousiast is over “hun” POM.

Pom is een Surinaams gerecht uit de oven. Gemaakt van pomtayer, een wortelknol vergelijkbaar met cassave en aardappel. Het gerecht is zacht met een krokant korstje en heeft alle smaken in zich, zowel zuur als zoet, zout en pittig.

Pom wordt vaak traditioneel geserveerd bij feestelijke gelegenheden. Vandaag dus de ideale dag om eens uit te proberen. njang swietie, eet smakelijk!

Het recept vind je hier.

7 september

Vandaag is het duurzame dinsdag. Vandaag wordt in de Tweede Kamer de koffer gepresenteerd vol duurzame ideeën en initiatieven vanuit de bevolking. Misschien zit jou briljante plan er ook wel tussen?

Om even stil te staan bij het duurzame leven, ga ik vandaag de vriezer leeghalen en daar de restjes van opbakken. Meestal doe ik dit inderdaad op vrijdag, maar volgens mij ligt er tussendoor ook al genoeg in om eens een extra restjesdag in te plannen.

8 september – Pasta salade

Vandaag is het Wereldalfabetiseringsdag (Internationale Dag tegen Ongeletterdheid / International Literacy Day). Daarom gaan we vandaag koken met letters. Met letters en cijfers kun je een grappige pasta salade maken. Gebruik voor je saus mooie verse ingrediënten met veel verschillende groentes. Kunnen de kinderen hun naam bij elkaar zoeken?

9 september – Hartige taart

Ik heb vandaag zin in taart, hartige taart dan. Een mooie quiche gevuld met broccoli. Lekker met uitgebakken spekjes, ei en kaas. En mocht je nog wat groente van de pasta overhebben, kun je die hier prima aan toevoegen.

10 september – Restjesdag

Nog een keer een restjesdag. Dit zal makkelijk gaan, want van pasta maak ik altijd te veel en een hartige taart komt hier ook nooit in 1x op.

11 september – Chili dog

De hele zomer lang roepen de kinderen al dat ze zo graag weer eens een broodje knakworst willen eten. Hmm hier ben ik niet direct fan van, maar na het zien van dit recept geef ik het toch een kans. Dit is toch wel een luxe broodje hoor met de chili topping. En zo komen er toch nog verse groentes bij op tafel! Kids blij, ouders blij! Het recept vind je hier.

12 september – Krachtige bouillonsoep

Vandaag is de dag van de grootouders, opa en oma mogen vandaag extra in het zonnetje gezet worden. Vaak eten we soep op zondag , dus maak ik een ouderwets soepje zoals mijn schoonmoeder klaar maakt.

Met speciaal soepvlees waarbij het vlees nog aan het bot zit en helemaal los gaart tijdens het koken. De smaak van het bot maakt de soep krachtig. Aangevuld met verse groente en vermicelli. En met de bouillon van de soep maak ik ook een zelfgemaakte kippenragout. Dat eten we op een broodje erbij.

13 september – Chili met chocola

Vandaag is een van mijn favoriete dagen, want het is de dag van Chocola! Prima, ik maak hier dolgraag iets lekkers mee en waarschijnlijk snoep ik tijdens het kokkerellen ook wat kleine stukjes naar binnen haha, veel te lekker om van af te blijven. Het recept vind je hier.

Heb je wel eens je stoofvlees vlak voor het serveren verwend met stukjes chocola? Nee, nog nooit gedaan? Dan wordt het nu de hoogste tijd dat je dit een keer ga proberen! De chocola zorgt ervoor dat de echte schepte van de chili wat vervlakt en bovendien geeft het extra diepe volle smaak aan de saus.

Gebruik hiervoor wel echt pure chocola, met een zo hoog mogelijk percentage, liefst gebruik ik zelf minimaal 72% of hoger! Te bitter om zo te snoepen, maar o zo lekker om in gerechten te verwerken! En gezond, dus wees niet te zuinig haha.

Deze chili is op verschillende manieren te eten. Je kunt het op een broodje scheppen met wat rauwkost erbij, of als gewone maaltijd eten met rijst erbij, je kunt er ook wraps mee beleggen of tacoschelpen mee vullen. Kies maar, het is jou choco-feestje!

14 september – Zoete aardappel met kip en groenten uit de oven

Wat een “opstartmaand” als september zo lastig maakt is om weer het ritme op te pakken, zonder steken te laten vallen. Je kinderen moeten weer van en naar de club gebracht worden, je hebt extra info-avonden bij de nieuwe juf of meester op school, je eigen werk vraagt weer extra tijd van jou, je wil ook graag met vriendinnen bij kletsen onder het genot van een kop koffie en dan moet je ook nog achter het fornuis.

Pff je zou ’s morgens niet eens meer op willen staan bij al deze taken door je hoofd te zien voorbij komen.

Daarom maak ik graag ovenschotels! Makkelijk te bereiden op momenten dat het jou uitkomt en dan kan de oven verder zijn werk doen terwijl jij bezig bent met andere belangrijke zaken.

Zo hoef je hier enkel maar de kip te marineren (zou zelfs al de ’s avonds ervoor kunnen en het dan in de koelkast bewaren, dan komen de smaken ook extra goed tot zijn recht!) en de groentes te snijden, maar het kan zelfs nóg sneller als je kiest voor een kant en klare wokmix uit de vriezer.

Ook de zoete aardappelfrietjes liggen in de meeste supermarkten al kant en klaar in een schaaltje op je te wachten. Dus geen excuus meer van geen tijd hebben, een gezonde maaltijd kan altijd op tafel gezet worden!

Het recept vind je hier.

15 september – Indiase curry met kip en bloemkoolrijst

Bij ons is woensdag vaak een hectische dag waar iedereen na school nog naar de club moet rennen. Toen ik afgelopen week het krantje van de grote gele supermarkt doorbladerde en dit recept las met als aanduiding “curry in a hurry” klonk het direct als muziek in de oren! Dit wordt een veel voorkomend woensdag gerecht hier thuis!

Makkelijke groentes als doperwtjes zijn in een mum van tijd klaar, bloemkoolrijst is ook al kant en klaar te koop en heeft ook geen uren nodig om te koken. En de stukjes kip die bak je ook binnen een kwartier wel gaar. Eventueel is dit nog aan te vullen met champignons, paprika, ui en knoflook, maar met dit als basis heb je snel een gezonde prak op tafel.

Het recept vind je hier.

16 september – Gnocchi met sun dried tomato pistachio pesto

Voor vandaag maak ik een gnocchi met zelfgemaakte pesto. Heb je hier geen tijd of zin in dan kun je tijd besparen met een pesto uit een potje. Verder kun je ook kiezen hoe je dit wil eten, met of zonder kip, het is allebei een lekkere keuze. In het recept kom ik verder geen groentes tegen. Die verzin ik er zelf dan wel bij. Ik denk dan aan verse spinazie of rucola sla, uien, knoflook en stukjes rode paprika.

Het recept vind je hier.

17 september – Restjesdag!

Heerlijk weer even geen gedoe in je hoofd, gewoon opmaken wat er nog ligt en meer hoef je niet meer te verzinnen. Eigenlijk kun je dus al met je hoofd in het weekend zijn, ook niet verkeerd!

18 september – Pizza met vijgen, ham en noten

In het Gelderse Tiel start vandaag het jaarlijks evenement waar fruit zaden en noten de prachtigste creaties vormen tijdens een corsostoet op tal van praalwagens. Dus zoek ik een bijpassend recept hiervoor en ik kwam uit bij; Pizza, met vijgen, ham en noten. Heerlijk gerecht voor een zaterdagavond.

Is het te doen om het buiten in de pizzaoven te bereiden, doe dat dan onmiddellijk en anders kun je natuurlijk de oven in de keuken gebruiken. Maak je eigen pizzabodem, laat de kids zelf knoeien en beleggen en maak er een heerlijke avond van samen. Het recept vind je hier.

19 september – Preisoep met venkel, appel en walnoten

Een mooie romige soep met prei, venkel, appel en walnoten. Fris en fruitig. Voor op brood kun je er nog een frisse waldorfsalade bij maken bijvoorbeeld. Het recept vind je hier.

20 september – Sla met krieltjes en vega schnitzel

Voor vandaag maak ik een sla met krieltjes en een vega schnitzel. De sla laat ik maken door dochterlief, die is graag in de weer met kwark, mosterd en honing om er een fijne dressing bij te maken en ze kiest er een mooie kaas bij uit om in kleine blokjes door te scheppen met fijne reepjes komkommer.

21 september – Zoete aardappelpurree

De derde dinsdag van september, dan is het Prinsjesdag. De Koning zal de troonrede voorlezen en de Tweede Kamer gaat hiermee hard aan de slag is de bedoeling. Voor vandaag maak ik een koningsmaal met oranje tintje.

Een puree van zoete aardappel op smaak gebracht met gepofte knoflook en daarnaast een mals kippetje verpakt in spek uit de oven. Je kunt er nog een salade naast maken met (het liefst oranje!) paprika en tomaatjes, bosui en eventueel nog wat zachte geitenkaas of fetablokjes. Het recept vind je hier.

22 september – Risotto met pompoen en champignons

De zomer ligt achter ons en de herfst heeft haar intrede gedaan. Vandaag laat ik je op je bord alvast wennen aan dit nieuwe kleurrijke seizoen. Met een mooie risotto, verse pompoen en grote champignons. Een vegetarisch gerecht, met kleuren van de herfst. Het recept vind je hier.

23 september – Rode kool wortel stamppot

Vandaag een knipoog naar een ouderwets prakkie, rodekool met aardappels en een gehaktbal. Alleen wordt de rode kool vandaag niet gaar gekookt in water maar in een wok gebakken samen met geraspte wortel. Samen met de aardappels maak je hier een mooie stamppot van en je zorgt voor een fijne stevige kruidige gehaktbal.

Soms maak ik een bal per persoon maar ik kies er ook wel eens voor om een schaaltje mini balletjes te maken. Die kun je ook eerder op de dag al maken en dan in de koelkast bewaren, koud zijn ze ook erg lekker te snoepen bij dit gerecht. Het recept vind je hier.

24 september – Kliekjesdag

Wederom een kliekjesdag! De restjes worden vandaag bij elkaar gezocht en op gemaakt. Geen restjes? Dan kun je natuurlijk ook altijd nog gewoon een boterham eten, met een gebakken ei of gebakken appelpartjes.

25 september – Kip gehaktbrood

Misschien doe je hier aan mee, misschien ook niet, maar vandaag is het dus burendag. Onze straat kent dit niet dus ik hoef hier niets speciaals voor te doen. Mijn zus daarentegen wel, daar wordt de straat versierd en komt er een lange tafel dwars door de straat waar iedereen aan kan schuiven. Iedereen neemt iets mee en zorgt dat er volop gegeten kan worden door de hele straat.

Maak iets wat makkelijk te delen is en wat zowel warm als koud nog lekker smaakt, want met zo’n groot gezelschap zal het lang tafelen worden. Ideaal zijn dan wraps, een hartige taart of hartige muffins.

Maar je zou ook dit heerlijke gehaktbrood kunnen maken. Je kunt kiezen voor rundergehakt, maar je kunt ook kiezen voor kippengehakt. Je zou het brood ook nog kunnen inpakken in een jasje van bladerdeeg, maar zo zonder jas is het ook erg lekker om een plakje van te eten.

Het recept vind je hier.

26 september – Heldere kippensoep

Misschien heb je nog veel left overs van gisteren en is alles verdeeld onderling. Je kunt dit natuurlijk niet zomaar weg doen maar het zal misschien net niet genoeg zijn voor een goedgevulde maaltijd. Zorg dan voor een licht soepje erbij, bijvoorbeeld een heldere kippensoep of een milde tomatensoep. Zo kun je een prima maaltijd op tafel zetten.

27 september – Knapperige salade

Vandaag is het weer sla dag. Een frisse knapperige salade met krieltjes en een vega schnitzel kleuren vandaag onze borden.

28 september – Kip tandoori

Vandaag is het kop of munt, kiezen we voor kip tandoori of kip pilaf? Hoe dan ook het wordt malse kip met fijne kruiden, als rijstvervanger broccoli of bloemkool curry en aangevuld met of verse ananas of verse perziken. It’s up to you!

29 september – Zomerse couscous

Ja vandaag is het weer inderdaad hurry hurry, sneller dan het licht vliegen we door de dag. Geen tijd om uren te koken, dus snel makkelijk en gezond graag! Ok zoals u wenst. Dan krijg je vandaag couscous op je bord. Ideaal want dit graanproduct zit vol goede vezels en is er ook in een volkoren variant te krijgen.

Het voordeel van couscous is dat je met de waterkoker wat water aan de kook brengt, dit in een schaal giet over de rauwe couscous en je laat het even staan. Dan roer je het met een vork los voeg er nog wat honing en olie bij om het goed los te maken en geef het smaak met verse peterselie in fijngesneden stukjes. Verder geen pan nodig dus.

De enige pan die nodig is, is een kleine koekenpan om de nootjes in te roosteren en de spekjes er in uit te bakken. Verder gaan alle overige groentes er rauw doorheen. Deze salade neem je dus ook makkelijk mee naar een strand of park. Dit gerecht heb ik regelmatig op de camping gemaakt. Dat vond de keukendienst ook zeer fijn want er is weinig afwas nadien.

Het recept vind je hier.

30 september – Ovenschotel met bugles

De laatste dag van september sluiten we af met een feestje op je bord. Vandaag eten we chips bij het avondeten en wel puntige bugles met een Mexicaans tintje. Malse kruidige kip, veel verse groentes en een smeuïge kaas maken dit gerecht voor iedereen een feest om bij aan te schuiven.

Heb je nog wat groente liggen wat over is? Waarschijnlijk kun je die er ook in kwijt, probeer het gewoon eens uit en maak je eigen verrassende combinatie.

Het recept vind je hier.

Lees ook

Isabell Muller

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *