Vorig jaar begon ik deze lijst met menu suggesties voor de maand december en het beviel me zo goed, dat ik voorstelde om dit voor elke maand te gaan doen. De maand november is wat dit betreft dus de hekkensluiter.
Nu heb ik een compleet jaar vol met tips voor je samengesteld met elke maand een aansluiting van seizoensproducten en feestdagen of andere speciale dagen. Wat zal de maand november ons gaan voorschotelen voor het avondeten?
Maandag 1 november
Op de maandag eten wij altijd sla. Maar de salade maak ik wel vaak anders dan de vorige keer. Soms voeg ik nog wat ingrediënten toe die nog over zijn van het weekend.
Als we bijvoorbeeld bij de soep wat zalm of makreelfilet overhouden dan maak ik hier de sla mee klaar. Sla combineert ook goed met zacht en zoet fruit. Op dit moment zijn peren erg lekker sappig.
Tip; probeer eens deze salade te maken met gekarameliseerde stukken peer en zachte geitenkaas. Zeker in combinatie met stukjes walnoten heb je hiermee al een voedzame maaltijd waar je alleen nog wat aardappels bij hoeft te doen, gebakken bijvoorbeeld. Een stukje vlees is hierbij echt niet nodig, zou ik dus gewoon weglaten.
Het recept vind je hier.
Dinsdag 2 november
Als kind vond ik boerenkool best lekker, maar ik kan er nu niet meer zo van genieten als vroeger. Mijn kinderen vragen er wonderwel vaak naar en dus ontkom ik er niet aan om toch af en toe zo’n stamppot te maken.
Vaak eet ik dit dan op dinsdag, mijn dochter is hier ook geen fan van en voor ons tweetjes is er altijd nog genoeg sla over van de maandag dus die kunnen wij dan mooi op maken.
Ben jij nou ook niet bepaald een groot fan van een Hollandse stamppot? Probeer dan eens een andere manier van koken. Wie weet wil je het dan wel vaker op tafel zetten. Probeer deze tortillakoek eens van zoete aardappel en boerenkool. Ook hier kun je het vlees of de worst weer achterwege laten.
Het recept vind je hier.
Woensdag 3 november
Vandaag even iets simpels, sperziebonen met rijst en kip. Je kunt de sperziebonen bereiden zoals hier in het recept, maar je kunt ze ook net even een tikje anders maken door er na het afgieten van het water even een scheutje tomatenketchup en een beetje sambal doorheen te scheppen.
Zo heb je lekkere pikante boontjes. Of je geeft de boontjes een zoete exotische smaak door er wat geraspte kokos over te verdelen.
Als je de kip de avond ervoor al marineert en dit in een schaaltje in de koelkast de hele nacht kan laten staan zijn de smaken helemaal goed in de kip doorgedrongen en zal dit gerecht nog beter tot zijn recht komen. En bovendien scheelt het je voor vandaag weer wat werk.
Het recept vind je hier.
Donderdag 4 november
Vandaag maak ik een gehaktbrood. Dit kan met rundergehakt of kipgehakt, net wat je lekker vindt. Groentes zitten hier al voldoende in dus die hoef je er niet naast te verzinnen. Maar het is wel lekker om hier toch nog iets bij te hebben. Ik denk dat ik er naanbrood bij ga serveren met een schaaltje aïoli om in te dippen.
Het recept vind je hier.
Vrijdag 5 november
Restjesdag! Heerlijk hoofd uit, niet nadenken enkel maar kijken in de koelkast of vriezer. Wat ligt er nog? Dan eten we dat! En verder hoef je niks!
Zaterdag 6 november
Oké ik doe het! Voor deze keer luister ik naar de smeekbede van dochterlief “wanneer eten we nou weer eens pannenkoeken?”
Vandaag dus. Jullie maken het wel helemaal zelf, ook het beslag en vooral het bakken van de stapel. Ik maak voor mijn man en mezelf een gebakken ei met wat ui, verse spinazie, knoflook, paprika en zalmsnippers. Dat vinden wij veel lekkerder namelijk.
Zondag 7 november
Soep staat er op het menu. Ik maak een pompoensoep en haal pompoen zo voorzichtig als het maar kan leeg, dan kunnen de kinderen hier nog een leuke griezel van maken voor op de tuintafel.
Misschien is er nog wat beslag over van de pannenkoeken, daar maken we nog wat kleine koekjes van en het kaasuienbrood maak ik zelf, evenals de kruidenboter. Lekker pittig met een vers pepertje erdoor.
Maandag 8 november
Vandaag zijn de krieltjes verstopt in de salade. Meestal bak ik ze er apart bij, maar nu zitten ze bij de sla. Samen met stukjes zalm en sugar snaps. Geen fan van sugar snaps? Dan vervang je dit door stukjes bleekselderij, of courgette, broccoliroosjes of prei. Zalm combineert met veel soorten groenten erg goed.
Het recept vind je hier.
Dinsdag 9 november
Draadjesvlees, hmm heerlijk mals en zacht, smelt zo weg in je mond. Een heerlijke pan wat goed de tijd nodig heeft om bereid te worden. Maar het zal elke hap die moeite waard zijn. Zeker als je een barre fietstocht achter de rug hebt richting huis, is dit een fijn thuiskomen.
Het recept vind je hier.
Woensdag 10 november
Vandaag staat in het teken van de mantelzorger, het is de dag van de mantelzorg. Iedereen die zich op welke manier en welke reden dan ook maar een beetje mantelzorger mag noemen moet vandaag in het zonnetje gezet worden.
Maak vandaag voor diegene dus een gezellige borrelplank vol lekkers klaar, bedenk wat hij of zij het allerlekkerst vindt en zorg ervoor dat dit in ieder geval op de plank erbij staat. Je kunt denken aan tapashapjes, zoet en hartig of een soort high tea.
Leef je uit, doe veel moeite en niet gaan tegenstribbelen want je moest eens weten wat een mantelzorger allemaal moet en doet. Zonder deze mantel is er geen zorg.
Donderdag 11 november
Sint-Maarten, Sint-Maarten
De koeien hebben staarten
De meisjes hebben rokjes aan
Daar komt Sint Martinus aan
Vandaag vieren we Sint-Maarten. Kinderen komen met verlichte lampionnen langs de deuren om snoepjes of fruit op te halen. Voor de kinderen (en ook voor jezelf) is het daarom fijn om vandaag een lichte maaltijd te eten die toch ook voedzaam is zodat ze de ronde die ze willen lopen straks goed kunnen volhouden. Maak dus deze macaroni voor vandaag, lekker met ham, kaas en broccoli.
Meer informatie vind je hier.
Vrijdag 12 november
Restjesdag. En als die er niet zijn deze week, geen nood, dan hoef je nog steeds niet zelf te koken, want je kunt natuurlijk ook iets afhalen of laten bezorgen. Jij bent nog altijd de chef, ook al kook je niet!
Zaterdag 13 november
Hij komt, hij komt die lieve goede Sint…. Geen intocht dit jaar door de straten om langs de route te kunnen koukleumen en ik heb ook nog geen idee hoe ze het vorm gaan geven verder, maar het staat wel vast dat Sinterklaas vanaf vandaag weer bij ons in het land is. Daar mag aan tafel best wel wat aandacht aan geschonken worden.
Meestal eten we op zaterdag iets hartigs als pizza of een paninibroodje en vandaag is dit niet anders. We eten nog steeds pizza. Maar wel met een twist! Een sinterklaaswaardige pizza wordt het vandaag. Deze pizza rollen we op tot een grote letter S, van Sinterklaas.
En mocht deze pizza nu goed bevallen, dan weet je meteen wat je voor pakjesavond kunt serveren!
Meer informatie vind je hier.
Zondag 14 november
Om nog wat langer in Spaanse sferen te blijven, maak ik vandaag een Spaanse uiensoep. Het blikje tomaten vervang ik door verse tomaten en ik voeg er dan nog wel een blikje tomatenpuree aan toe. Lekker met nog wat vers stokbrood en diverse smeersels.
Het recept vind je hier.
Maandag 15 november
Dat sla alleen maar in de zomer te eten is, klopt natuurlijk niet. Sla kun je het hele jaar door eten. Tja op een warme zomerdag is een frisse salade wel lekkerder dan op een koude, gure herfst- of winterdag. Maar als je de juiste ingrediënten kiest voor je salade is het op elk seizoen aan te passen.
Deze salade wordt op smaak gebracht met geitenkaas en champignons. De champignons zijn uiteraard ook te vervangen door een mooie paddenstoelmix. Vul de salade nog aan met een (vega) schnitzel en wat krieltjes of je houdt het puur bij de salade alleen als je daar genoeg aan hebt natuurlijk.
Het recept vind je hier.
Dinsdag 16 november
Deze stamppot van prei en pulled kip is wel een favoriet gerecht van mij. Vooral omdat je de kip zo pittig kunt maken als je wilt. Lekker met verse pepers en een goede ketjap, gember, uien (rode het liefst), knoflook, en fijne stukjes rode paprika. Echt heerlijk.
Het recept vind je hier.
Woensdag 17 november
Binnen een half uur staat dit op tafel en je hoeft er niet eens een half uur voor in de keuken te staan, want de helft van de tijd neemt de oven het van je over! Ga jij dus maar lekker even chillen of wat taken afronden die nog op je liggen te wachten en ondertussen wordt de maaltijd bereid. Niks lekkerder dan dit toch?!
Het recept vind je hier.
Donderdag 18 november
Ik kijk graag naar kookprogramma’s en ik blijf me verbazen over sommige combinaties waar ik steeds weer verrast door kan worden. Hoe ze het elke keer weer weten te verzinnen na het zoveelste recept te delen, briljant vind ik dat. En ze brengen het ook zo goed, je zou bijna direct na het programma naar de winkel willen gaan om alle benodigde ingrediënten in huis te halen.
Doe ik natuurlijk niet, maar je zou het bijna doen….oké ik parkeer het dus even, noteer wat ik moet halen en zaterdag bij de wekelijkse boodschappen kopen we het allemaal.
Zo leerde ik bij het programma Binnenstebuiten van de KRO van Sharon de Miranda deze heerlijke goulash te maken. Met linzen, bonen, ui, paprika en veel verse kruiden. Het gerecht kan vanwege de linzen (die zijn heel vezelrijk namelijk) prima vegetarisch gegeten worden, maar mijn gezin kennende voeg ik er toch maar wat kipfiletblokjes aan toe.
De rijst met saffraan was ook weer een verrassende toevoeging. Alleen moet ik volgende keer eerder het mengsel aanmaken zodat de smaken echt goed tot zijn recht komen…. (al doende leer je)
Je kunt de rijst ook weglaten en er dan bijvoorbeeld een naanbrood in stukken bij serveren met een pittige aïoli. Of je kunt het gerecht extra aanvullen met de peer-rucolasalade en het fruitwater wat Sharon erbij maakt, ook erg lekker bij elkaar.
Het je na afloop nog goulash over? Niet weggooien en vooral ook geen rijst erbij doen. Apart houden in een bakje en bewaren voor aankomend weekend!
Het recept vind je hier.
Vrijdag 19 november
Restjesdag, maar van de goulash blijf je nog even af. Afgesproken?
Zaterdag 20 november
Vandaag is onze middelste puber jarig dus hij beslist wat er op het menu staat. Hem kennende wordt het patat. Maar omdat hij ook zo ontzettend dol is op stoofvlees zal ik hem extra verwennen met een goede combi van deze twee lekkernijen.
Dit is een perfect recept hiervoor. Alleen laat ik het bier nog een aantal jaren achterwege, want zover zijn ze hier nog niet.
Het recept vind je hier.
Zondag 21 november
En vandaag mag het bakje goulash weer tevoorschijn komen. Vul de goulash aan met extra water en extra bouillonblokjes en maak er dan een mooie krachtige goulashsoep van.
Zo heb je van je gedane inspanning extra profijt want vandaag ben je in een mum van tijd klaar met je pan soep. Even nog een mooi broodje erbij en wat smeersels en genieten van de laatste weekenduurtjes samen.
Maandag 22 november
Heel soms weten we niet zo goed hoeveel we nodig hebben voor een gerecht. Zeker als je een goulash maakt en een pan opvult met allerlei groentes blijk je toch al snel te veel in huis te hebben gehaald. Zo hadden we 2 pakken linzen en een grote pot bruine bonen voor de goulash, maar ik had er ook nog champignons voor en paprika’s en mega grote uien.
Ik liet één pak linzen dus dicht, die bewaar ik wel voor een andere keer. Maar zo raakt de voorraadkast wel snel overvol. Op zoek dus naar een passend recept. En zie hier. Deze quinoa salade biedt de uitkomst om de linzen op te maken.
Het recept vind je hier.
Dinsdag 23 november
Kip Tandoori is op veel verschillende manieren klaar te maken. Je kunt je er supersnel vanaf maken door een kant en klaar pak open te maken, maar met een klein beetje moeite en inspanning heb je een veel betere versie op je bord liggen.
Kies voor broccoli of sperziebonen als groentegerecht, samen met een zilvervliesrijst en kruidt de kipfilet met een zelf samengestelde kruidenmix om de tandoorismaak te krijgen.
De kruidenmix is ook uit de supermarkt te krijgen, maar let dan wel op of er al zout aan is toegevoegd. Zo ja, dan hoef je nergens meer zout bij te doen. Zeker niet als je diepvriesgroente gebruikt, wat wij ook altijd doen, want hier zit ook al zout in verwerkt. De rijst kun je dus prima zoutloos koken, eenmaal samen op je bord heb je voldoende zout bij elkaar.
Het recept vind je hier.
Woensdag 24 november
Vandaag maak ik een pasta. Met een zelfgemaakte saus. Geen potten dus, die zijn verboden. Grapje….als jij een pot wil gebruiken ga gerust je gang, maar hier doe ik er niemand een plezier mee (gelukkig). Verse tomaten en paprika’s even met de staafmixer glad maken en je hebt al een perfect gezonde basis. Voeg verse kruiden toe en je pasta wordt doordrenkt met gezonde liefde.
Het recept vind je hier.
Donderdag 25 november
Oh hier heb ik nu al zin in, lekker luxe op je bord. Varkenshaas met wortels en champignons (of natuurlijk een mooie mix paddenstoelen) en een romige zachte saus. De wijn komt er niet in! Maar dat mis je absoluut niet! Erg lekker met krieltjes, gebakken aardappels, frietjes of rijst.
Het recept vind je hier.
Vrijdag 26 november
Waarschijnlijk is er niks meer over van de varkenshaas van gisteren, maar misschien heb je nog wel wat pasta over of nog een beetje tandoori. Dat maken we dan vandaag op, want het is weer restjesdag!
Zaterdag 27 november
Ragout is lekker, kinderen zijn hier ook meestal wel gek op. Hier kunnen ze wel vechten na de maaltijd om de pan uit te mogen likken. Meestal wordt ragout enkel gemaakt met bloem en boter, dat maakt de roux. Voeg hier kip aan toe en je hebt kippenragout.
Deze ragout kan natuurlijk nóg lekkerder. Zeker als je dit recept maakt weet je hoe lekker het kan zijn. Kerrie en verse groenten maken dit een volledige maaltijd, zeker als je het op een lekker volkoren broodje eet.
Het recept vind je hier.
Zondag 28 november
Heb je misschien nog appels in je appelboom uit je tuin? Maak er dan eens een leuk ontbijtje mee voor de zondagochtend. Zoals deze ovenheerlijke wentelteefjes met appel en kaneel. Zo lekker om met deze geur wakker gemaakt te worden.
Geen eigen appelboom? Koop dan een zak goede appels bij een boer of super en geniet van dit gerecht. Je kunt het ook eten als lunch, of ’s avonds als extra hapje bij de soep serveren.
Het recept vind je hier.
Bij de wentelteefjes kun je een milde, zoete soep combineren. Bijvoorbeeld deze wortelsoep met kokos.
Het recept vind je hier.
Maandag 29 november
Rode en witte kool vormen vandaag de basis voor een mooie salade. Samen met zoete appeltjes en walnoten een perfecte salade voor de herfst. Lekker met kruidige gebakken aardappels en een stukje kip.
Dinsdag 30 november
Wie dit op tafel kan zetten, is echt goed bezig. Dit gerecht is licht, koolhydraatarm en gewoon onwijs gezond. Maar bovenal? Lekker!
Een luxe uitstraling door de rosbief en verrassend veel groente want de wortels zie je misschien niet in eerste instantie, maar ze liggen wel zeker op je bord. De frietjes zijn ook gezond, want die zijn gemaakt van pastinaak in plaats van aardappel. Dat had je niet gedacht he? Laat het je maar lekker smaken.
Het recept vind je hier.
Lees ook
- Maand menu januari
- Maand menu februari
- Maand menu maart
- Maand menu april
- Maand menu mei
- Maand menu juni
- Maand menu juli
- Maand menu september
- Maand menu oktober
- Maand menu november
- Maand menu december
- De toekomst van duurzaam bouwen - 07/10/2024
- Herfst films - 28/09/2024
- Traditionele herfstbloemen - 01/09/2024
Leave a comment