Aprilletje zoet, geeft nog wel eens een witte hoed. Tja soms lijkt de lente eindelijk op te komen en dan ineens kan het een dag later zomaar weer tien graden kouder worden. Het is echt per dag afwachten wat het gaat worden. Dus april is eigenlijk wel een mooie maand om met het maand menu goed in je eetpatroon te variëren.
Je kunt dus nog steeds een stamppot maken of een warme gebonden soep en je opwarmen aan een stevige stoofpot kan ook nog erg aangenaam zijn. Ik zal je voor deze maand dus van alles meegeven als suggestie en daarbij probeer ik ook rekening te houden met de seizoensproducten.
1 april pasta met verborgen groenten
Grapjes dag, vandaag op 1 april mag je iedereen in de maling nemen! Voor vandaag maak je dan een grote pan macaroni met verborgen groenten. De kids hebben geen idee wat er zoal in de saus verstopt zit en zullen waarschijnlijk zonder mokken en lange tanden veelvuldig een hap naar binnen scheppen.
Ondertussen eten ze dus zomaar bloemkool, wortels en pompoen!
Lees ook: Pasta met verborgen groenten
2 april restjesdag
Voor vandaag maken we alle restjes van de afgelopen week op. Kijk goed in de koeling wat er nog ligt, warm het op of maak er een voedzaam potje van met alle ingrediënten die je nog hebt liggen.
3 april kip pesto tosti
Vandaag maken we een goed gevulde tosti met kip en pesto. Als je het ziet zitten is het extra lekker (en gezond) om alles zelf vooraf te maken. Dus maak je eigen verse pesto met verse spinazie en pistache noten of van het loof (het groen) van je bosje radijs (heerlijk pittig!) en heb je ook wel eens zelf je gedroogde tomaatjes gemaakt? Dat kan heel eenvoudig in de oven en ze smaken echt heerlijk!
Ik kan je dit echt aanraden een keer te proberen, op internet kun je hier makkelijke recepten voor vinden. Als je dit alles voor je tosti gebruikt weet je dat je iets speciaals in handen hebt en dat smaakt 10 keer beter dan een simpele tosti met een plakje kaas.
Het recept vind je hier.
4 april; gourmetten
Het is feest. Vandaag vieren we Pasen. Het feest van nieuw geboren, jong leven en opstanding van Jezus. We beginnen de dag met een vrolijk ontbijt of we maken er een brunch van….dat zien we wel. We hebben een mini vakantie dus kunnen doen wat we willen en mogen opstaan wanneer we daar zin in hebben.
Onze traditie met Pasen is gourmetten. Ik zoek altijd wel iets grappigs voor bij het gourmet, denk aan paasfiguur aardappeltjes, eieren om in de pannetjes te bakken, mini schnitzels in de vorm van een paashaasje.
5 april; gourmetten & restjes
Nog steeds Pasen dus we vieren nog even door. Vaak slaan we toch altijd te veel in en kunnen we hier met gemak twee dagen van profiteren. Komt goed uit dus voor vandaag weer een gourmet.
6 april; gefrituurde rijst met kip
Weer terug naar een normaal eetschema. Laten we rustig beginnen en kiezen voor een lichte maaltijd. Kip met rijst is hiervoor een mooie keuze. Met lichte groentes als bosui, doperwtjes en selderij heb je veel vitamines op tafel staan.
Het recept vind je hier.
7 april; noedels met gehaktballetjes en teriyakisaus
Met stokjes eten vind ik vaak een leuke uitdaging. Veel oefenen baart kunst, het wordt makkelijker als je het maar vaak genoeg probeert. Dit noedels recept is een ideaal gerecht om het oefenen met stokjes eten onder de knie te krijgen.
Het recept vind je hier.
8 april; vegetarische witlofstamppot met appel en rozijnen
Vandaag gaan we voor een stamppot van witlof met appel en rozijnen. Zonder vlees maar wel met een zachte geitenkaas. Een verrassende combinatie.
Het recept vind je hier.
9 april; restjesdag
Om de week rustig af te sluiten houden we vandaag een restjes dag.
10 april; pistoletje met frisse forel filet salade
Een knapperig warm pistoletje gevuld met een frisse forel filet salade. Met kleine stukjes appel en augurk. Op een bedje van veldsla. Een ideaal broodje om het weekend mee in te gaan.
11 april; preisoep
Tijd voor een mooie soep. Preisoep bijvoorbeeld. Met toastjes, kaasjes, smeersels en knapperige rauwkost (peentjes, paprika, komkommer, cherrytomaten) om erbij te snoepen.
12 april; Sla met krieltjes en een vega burger
Sla met krieltjes en een vega burger
13 april; turkse kumpir met gevulde aardappel
Vandaag start de Ramadan voor velen. Om hier bij stil te staan, heb ik een lekker recept uitgekozen van de ramadanrecepten pagina. Vandaag eten we gevulde aardappel met verschillende groentes. Niets ingewikkelds en de oven zorgt voor je aardappels.
Het recept vind je hier.
14 april; broccolirijst met zalm
Dit recept biedt voor kleine eters een mooie uitkomst. In plaats van een bord vol groente, vlees en ook nog eens aardappels of rijst, wordt hier de rijst vervangen door groenten. De kleine broccoliroosjes zijn in dit gerecht de rijstvervangers.
Dit is makkelijk zelf te maken met een goede keukenmachine, maar nog makkelijker kan het door kant en klare broccolirijst te koken van de groente afdeling in je supermarkt. Is 100% pure broccoli, zonder enige toevoeging van specerijen of gekke E-nummers. Een goede verse zalmmoot erbij serveren en je hebt een fijne maaltijd op tafel staan.
Het recept vind je hier.
15 april; pan lasagne met spinazie
Lasagne eet ik graag aan het einde van de week. Hier kunnen groentes in verwerkt worden die prima vanaf zaterdag in de keuken kunnen overleven. Denk aan bosuien, knoflook, tomaten, prei, courgette, champignons, aubergine, uien.
Heb je ook wel eens een experiment gemaakt met je lasagne? Bijvoorbeeld door de standaard lasagnevellen te vervangen door plakken courgette of aubergine? Dit recept maakt ook een twist aan je traditionele lasagne. Deze maak je namelijk in een pan! Weer eens iets anders.
Het recept vind je hier.
16 april; restjesdag
Restanten opmaken. Heerlijk altijd dit vooruitzicht, wetende dat je niet eindeloos hoeft te koken en na moet denken over wat er op tafel moet. Je eet wat je hebt, meer niet. Geen gepieker vandaag dus!
17 april; Pizza kip tandoori
Tijdens het zoeken naar een recept voor de Ramadan kwam ik ook nog een heerlijk recept tegen om je eigen homemade tandoori kip pizza te maken. Dat recept heb ik voor vandaag gepland staan.
Het recept vind je hier.
18 april; groentensoep met mini gehaktballetjes
Soepdag. Een groentesoep met mini gehaktballetjes. En verder wat toastjes, kaasjes, smeersels. Ongedwongen op de bank met het gezin of gewoon aan tafel, wat je wilt. Maar zondag is rustdag en dan chillen we graag nog even door.
19 april; schnitzel met krieltjes en rabarber
Heerlijk het is weer rabarber tijd!!! Helaas vinden alleen manlief en ik dit lekker, dus voor de kids maak ik dan een pot verse appelmoes. En de krieltjes met schnitzel komen ook op tafel.
20 april; indiase kipcurry
Dit recept kan naar eigen inzicht worden gemaakt. Laatst had ik nog een zakje wortels in de vriezer. Ik pakte het per ongeluk, dacht dat het kipfilet was haha, niet dus. Maar inmiddels wel die wortels ontdooit, die konden niet meer terug in de vriezer. Dan maar erbij in de pan. En het smaakte!
Ik heb er ook extra prei bij gedaan en wat bosuien en nog een paprika. Het was heerlijk pittig en brandde goed na op je tong. Niet te veel, maar precies goed. De kinderen waren blij met het naanbrood wat ik erbij serveerde en de aïoli om mee te dippen.
Het recept vind je hier.
21 april; kip met currysaus en paprikarijst
Standaard kopen we eigenlijk steeds komkommers, bosuien en paprika’s iedere week. Ik snijd hier dan een rauwkost van om bij de maaltijd nog te snoepen (noodgedwongen omdat anders dochterlief niet aan haar vitamines komt) en omdat deze groentes makkelijk overal bij te snijden zijn en lang goed blijven in de groente la. Soms hebben we een too good to go pakket waar een vleessoort bij zit die we anders nooit zomaar zouden kopen.
Vorige keer kwam mijn man thuis met een flinke beenham. Even krabben achter mijn oren, wat zou ik hier nou toch mee kunnen maken? Op internet las ik vooral een zoetig gerecht, met honing mosterd saus. Hmm daar maak ik mijn jongens niet bepaald blij mee.
Toen zag ik dit kip gerecht met paprika rijst. Owh ja dat smaakt een beetje naar kip madras (van de wereld gerechten) en is zoet van smaak door de appel (en eventueel nog rozijntjes en cashewnoten) Dus dit gerecht gemaakt en de kip vervangen door een in de oven gegaarde beenham.
Het recept vind je hier.
22 april; tapas
Mijn feestje vandaag!!!! Dat wordt dan TAPAS!!!
Halen, zelf maken, brengen, maakt niet uit zolang we maar tapas eten!!!!
23 april; restjesdag
Tuurlijk zijn er weer restjes over! Heerlijk, wéér niet koken!
24 april; broodje hamburger
Broodje hamburger. Lekker met veel verse groentes erbij als plakken tomaat, ijsbergsla, komkommer, radijs, augurk, paprika, uitjes, taugé en natuurlijk een knapperig broodje.
25 april; loaded fries
Vandaag vieren we dat we meivakantie hebben. Heerlijk 2 weken vrij, geen school, geen online les maar gewoon twee hele weken niks. Dit vieren we met frietjes! Ik vind een loaded fries altijd leuk om mee te experimenteren.
Maak een lekkere mengelmoes van grof gesneden groenten, bijvoorbeeld stukken ui, prei, pompoen, (winter)peen, knoflook, paprika en of champignons je kunt dit koken in een pan en tot een soort moes met de staafmixer mixen of je laat de groentes verdeeld over een baketray rondom een hele kip garen in de oven.
Ja een hele kip eten we ook graag, maar je kunt ook kiezen voor pulled chicken. En de friet kun je ook zelf bedenken, uit de oven, frituur of airfryer.
26 april; salade met roodlof, rucola en tonijn
Voor vandaag maak ik een salade met rucola, roodlof en tonijn. Door hier nog een paar gekookte eieren bij te serveren is een stukje vlees overbodig. Je kunt dit recept eten met krielaardappels of een knapperig stuk stokbrood.
Het recept vind je hier.
27 april; tapas hapjes en oranje soep
Weer een feestdag, vandaag vieren we de verjaardag van onze Koning. Of we dit jaar Koningsdag mogen vieren betwijfel ik, maar ook al wordt het wederom een woningsdag kunnen we er alsnog een leuk feestje van maken.
Maak leuke kleine tapas hapjes in oranje of rood wit blauwe kleuren en maak een verse oranje soep van wortels of een koninginnensoep. Er zijn leuke suggesties te vinden op internet, leef je uit.
28 april; gnocchi met avocado pesto
Ik hou er van om zoveel mogelijk zelf te maken. Ook de pesto’s en andere sausjes die een gerecht lekker maken probeer ik zo goed als ik kan zelf te maken en alle makkelijke kant en klaar pakjes en potjes te vermijden.
Soms pakt dit goed uit, soms niet. Maar ach, ook daar leer je weer van. Gewoon uitproberen. Voor vandaag staat er een gnocchi recept op het menu met een zelfgemaakte pesto van avocado’s.
Hierdoor heeft het gerecht natuurlijk al een vitamine boost en met de tomaten erbij nog meer vitamines. Maar ik kan me ook voorstellen dat je denkt “hmm wat weinig groente zeg” Doe er dan zelf nog wat extra’s bij. Denk aan verse spinazie, knoflook, ui, champignons.
29 april; couscous
Couscous heb ik leren eten door een too good to go pakket van een supermarkt. Ik had het nog nooit gegeten en vond het direct verrassend lekker. Ook aubergine had ik nog nooit gegeten. Het was dus best een spannende maaltijd.
Zowel de kids als man en ik waren verkocht. Dit gaan we vaker op tafel zetten. Vandaag is het een ideaal moment, het is ook al best weer een tijdje geleden. Ook dit gerecht kun je nog aanvullen met bijvoorbeeld wat naanbrood en vlees.
30 april; restjesdag
Een restjes dag. En als er geen restjes zijn dan gaan we naar de lokale horeca om een lekkere maaltijd af te halen. Het is per slot van rekening vakantie!
Lees ook
- Maand menu januari
- Maand menu februari
- Maand menu maart
- Maand menu april
- Maand menu mei
- Maand menu juni
- Maand menu juli
- Maand menu september
- Maand menu oktober
- Maand menu november
- Maand menu december
Leave a comment