Bij een verjaardag hoort natuurlijk een extra feestelijke maaltijd, en wat is dan beter dan een maaltijdtaart? Ook als er iets anders, of niets te vieren is, is een taart natuurlijk erg lekker. En dan niet zomaar een taart, maar een maaltijdvullende taart.
Ik heb de lekkerste taarten voor jullie verzameld. Van de bekende quichetaarten tot en met pasta en taart met chipjes!
Nacho taart
Dit is een soort Mexicaanse chili con carne-achtige taart met nacho’s is hier in huis gedoopt als chipjestaart. Zeker nu in de zomer vind ik dit een erg fijne maaltijd. In de chips zit extra zout om aan te vullen en de voorbereiding stelt niets voor.
Nadeel is alleen het gebruik van de oven wat weer extra warmte oplevert. Gelukkig hebben we een deur die dicht kan zodat de warmte in de keuken blijft. Na het bakken is hij ook snel op, daarom helaas geen eigen foto.
Ingrediënten
Voor deze taart heb je nodig 500 gram gehakt, verschillende potten met bonen zoals witte bonen in tomatensaus, kidneybonen en chilibonen of lekker makkelijk een kant-en-klare pot chili con carnebonen ;-).
Wat extra ananas of iets anders dat het gerecht een fris karakter geeft, als je geen bonen in tomatensaus gebruikt, een klein pakje tomatensaus, chilipeper, gehaktkruiden, geraspte kaas en natuurlijk een grote zak met dorito-achtige chips (deze haal ik bij de Lidl) naar smaak.
Bereidingswijze
Je begint met het in een wok braden van de gehakt in olijfolie, zelf gooi ik er op dit moment al wat kruiden bij zoals de gehaktkruiden en gemalen chilipeper. Daarna roerbak je de bonen even kort mee en nog korter de ananas.
Tot slot saus toevoegen (niet teveel anders wordt het te waterig) tot het warm is. Dan in een ovenschaal (invetten niet nodig) eerst een laagje chipjes leggen, dan de saus eroverheen scheppen en tot slot nog een dikke laag chipjes.
Als laatste strooi je de geraspte kaas erover en dan een kwartiertje in de oven op 150 graden totdat de kaas is gegratineerd!
Pannenkoekentaart
Deze pannenkoekentaart heb ik twee jaar geleden gemaakt op een verjaardag. Het is even wat werk maar hij smaakt erg goed, en zoet!
Ingrediënten
Voor de ingrediënten heb je nodig wat je normaliter ook gebruikt voor het recept van pannenkoeken. Het is fijn als het een iets dunner beslag is, zodat de pannenkoeken lekker dun zijn. Daarnaast heb je voedingskleurstof, poedersuiker en suikerpareltjes nodig.
Bereidingswijze
Je maakt het beslag zoals je gewend bent. Vervolgens schep je er twee grote soeplepels uit in een aparte kom, hier meng je een kleurtje door en bakt vervolgens de pannenkoeken.
Het makkelijkste is om ze gewoon naturel te maken. Zo maak je een hele stapel pannenkoeken. Deze stapel je vervolgens op en klaar is je taart. Nu kan je ervoor kiezen om ze stuk voor stuk op te eten, of als puntstukken. In dat geval zou ik er toch wat stroop of jam tussen smeren.
Lees ook: Recept pannenkoekentaart maken met gekleurde regenboog pannenkoeken
Mexicaanse wraptaart
Als je bovenstaande twee recepten van de chipjestaart en de pannenkoekentaart combineert kom je uit op de Mexicaanse wraptaart. Ook deze is supereenvoudig om te maken en een succes hier in huis.
Ingrediënten
Voor deze taart heb je een pak met grote wraps nodig, daarnaast 500 gram gehakt, 2 uien, 1 rode paprika, klein blikje maïs, pot chilibonen, pak tomatenpuree, Mexicaanse kruiden, chilisaus en geraspte kaas.
Bereidingswijze
Voor deze taart heb je een pak met wraps nodig, bij voorkeur grote die passen precies in een standaard bakvorm. Vervolgens snijd je een uitje, rul je het gehakt, bakt een paprika en groenten naar smaak mee. Een blikje maïs en wat chilibonen zijn natuurlijk ook erg lekker erbij.
Tot slot een groot pak met gepureerde tomaten zodat het echt een saus wordt. Met chilisaus en Mexicaanse kruidenmix breng je het verder op smaak.
Daarna smeer je de bakvorm in, de eerste wrap, een grote soeplepel saus die je goed uitsmeert (tot een halve cm vanaf de rand) en wisselt dit af tot je op de bovenste laag bent.
Je sluit af met een wrap die je goed bestrooit met kaas zodat het in de oven niet teveel uitdroogt. Dan 15 minuten op 175 graden zodat de kaas goed smelt.
Lees ook: Recept Mexicaanse wraptaart
Spaghettitaart
Deze spaghettitaart heb ik alweer een maand geleden gespot bij Bianca en gelukkig mag ik het recept met jullie delen. Helaas is het er nog steeds niet van gekomen om hem zelf te maken maar dat gaat zeker nog een keer gebeuren! Dit wordt zeker een toppertje.
Ingrediënten
Voor de spaghettitaart heb je nodig; 300 gram gehakt, 400 gram spaghetti (al kan een penne volgens mij ook wel), pastasaus, een zakje geraspte kaas, 2 gesnipperde uien, een bakje ricotta, 3 eieren en peper & zout.
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de spaghetti zoals je gewend bent en bak ondertussen het gehakt rul.
Als dat gaar is, voeg je de gesnipperde uien toe. De spaghetti giet je af en goed laten uitlekken zodat je zo weinig mogelijk vocht overhoudt. Voor de saus giet je de pastasaus in een heel grote kom, klopt hier drie eieren door met wat zout en peper.
Als dit goed gemengd is, voeg je de volledige inhoud van de ricotta erdoor tot het een mooi geheel vormt en tot slot roer je een half zakje geraspte kaas erdoorheen. Dan is het tijd voor het gehakt / uimengsel om toegevoegd te worden.
Ook de uitgelekte spaghetti voeg je toe zodat alles goed verdeeld is en de spaghetti bedekt is om harde stukjes te voorkomen. Dan giet je de pasta met saus in de springvorm en voegt de laatste helft van de geraspte kaas toe. 45 minuten in de oven en klaar is je taart.
Spruitjestaart
Ik ben absoluut geen liefhebber van spruitjes, maar in deze variant van een spruitjes plaattaart vind ik het niet erg om een (klein) stukje te eten. Zoals je ziet heeft het recept wel wat weg van een quiche.
Ingrediënten
Voor de spruitjestaart heb je nodig 1 pak bladerdeeg, halve zak spruitjes, 2 speklapjes, marcipano (smeerbaar marsepein), paneermeel, 3 eieren, 200 mL crème fraiche, melk en
geraspte kaas.
Bereidingswijze
Je laat het bladerdeeg ontdooien en verwarmt alvast de oven voor. De speklapjes sneed ik in reepjes (je kunt dus ook gewoon spekreepjes gebruiken, maar dit vlees heeft toch een ander smaakje). Ondertussen begin je met het wassen van de spruitjes en het afsnijden van de ‘kontjes’.
Zelf sneed ik ze in kwarten en gooide ze daarna met wat olijfolie bij de gegaarde speklapjes in de wok. Nadat ik een halve zak had gesneden zette ik het vuur iets hoger en deed de marcipano erbij.
Dit is een smeerbare marsepein die erg zoet is en perfect geschikt is om te karamelliseren. Je hebt dan geen suiker meer nodig (zit al in de marsepein). Hierdoor worden de spruitjes lekker zoet en zullen de kinderen ze sneller eten.
Meer ingrediënten deed ik er niet bij om een smaakexplosie te voorkomen. Als alternatief is het prima te combineren met champignons of paprika.
Als het bladerdeeg is ontdooid, kun je beginnen met het bedekken van de springvorm. Ik leg altijd een vel bakpapier op de onderkant zodat hij niet aankoekt en makkelijker te snijden en te verdelen is.
Als alles is bedekt, strooi ik er een laagje paneermeel in dat overtollig vocht opzuigt en voorkomt dat het in het bladerdeeg gaat zitten.
Eventueel zou je ook het bladerdeeg alvast kunnen voorbakken. Dan het mengsel met spek en spruitjes erin storten. Met de losgeklopte eieren, aangelengd met crème fraîche en melk (op gevoel, geen idee hoeveel het precies was), maar net dat het iets vloeibaarder wordt maar niet zo dat het in de oven niet meer ‘droog’ bakt. Dit mengsel giet je over de taart heen.
Vervolgens vouw je de randjes van het bladerdeeg naar binnen en bestrooi je het geheel met de geraspte kaas. Nu is hij klaar om de oven in te gaan.
Lees ook; Recept spruitjestaart
Loempia maaltijdtaart uit de airfryer
Voor deze loempiataart heb je nodig;
- Filodeeg; dit is een wat dunner deeg dan bladerdeeg en vind je vaak in de vriezer van bijvoorbeeld AH & Jumbo.
- Kip; 500 gram
- Oosterse groenten (babymais, gele wortel, sugar snaps, paprika, rode ui, erwten etc)
- Taugé
- 4 eieren
- Ketjap
- Zout
- Peper
- Paprikapoeder
- Kerrie
- Koriander
- Gemberpoeder (djahe)
- Cashewnoten
- Eventueel sambal
- Chilisaus
Bereidingswijze loempiataart
Je begint met het ontdooien van de vellen loempiadeeg. Dit moet je heel voorzichtig doen om te voorkomen dat ze scheuren. Laat ze even rustig liggen op kamertemperatuur zodat ze ontdooien en je ze kan uitvouwen zodat ze verder kunnen ontdooien. Niets overhaasten!
Dan ga je aan de slag met de vulling. Hiervoor snijd je de kip in heel kleine stukjes van ongeveer 0,5 cm en kruid deze met kruiden naar keuze zoals zout, peper, gemberpoeder, paprikapoeder, kerrie, koriander en tijm.
Daarna bak je deze in de olie met een scheutje ketjap tot ze aan de buitenkant gaar zijn; verder garen gebeurt in de airfryer. Daarna voeg je de groenten toe en bakt deze ook even aan zodat het inslinkt en tot slot de taugé. Dit doe je maar heel kort zodat het lekker knapperig blijft.
Daarna giet je het overtollige vocht af om te voorkomen dat de taart te slap wordt.
Als je een ovenschaal hebt voor de airfryer vet je die in, en anders vouw je een bakpapier in het frituurmandje van de airfryer.
Daar leg je vervolgens de filodeegvellen overheen. Je begint met een vel op de bodem, en de rest gebruik je voor de rand; laat ze aan de onderkant overlappen zodat er niets uit kan lopen.
De bovenkant vouw je naar buiten zodat je deze na de vulling kan dichtvouwen aan de bovenkant en het helemaal ingepakt wordt.
Als het deeg klaarligt schep je de vulling er in, is die nog een beetje vochtig sprenkel dan wat maïzena of paneermeel op de bodem om het vocht op te vangen. Je begint met de helft van de vulling en mixt dan twee eieren met een scheutje ketjap en giet dit over de vulling.
Daarna de rest van de vulling met nog twee eieren. Op deze manier zal het ei zich mooi verdelen over het geheel wat zal zorgen voor extra stevigheid.
Tot slot hak je de cashewnoten fijn; dit kun je bijvoorbeeld doen door de cashew in een boterhamzakje te stoppen, en vervolgens fijn te slaan met een zware deegroller.
Deze kruimel je over de taart heen waarna je hem kan dichtvouwen. Smeer de bovenkant in met een losgeklopt eitje. Knip de overige resten van het bakpapier af om te voorkomen dat deze gaat verbranden.
Vervolgens bak je de taart in 30 minuten op 175 graden in de airfryer af. Houdt in de gaten dat de bovenkant niet te bruin wordt of verbrandt. Gaat het te hard, vouw er dan een zilverfoliepapiertje overheen.
Lees ook: Recept loempiataart uit de airfryer
Meer maaltijdtaarten vind je hier.
Heb jij wel eens een taart als avondmaaltijd geserveerd?
- De toekomst van duurzaam bouwen - 07/10/2024
- Herfst films - 28/09/2024
- Traditionele herfstbloemen - 01/09/2024
ze lijken me allemaal lekker 😀
Ja leuk! Was ook met zoiets bezig, maar miste er nog een paar. Ga je link ff bewaren, misschien link ik ooit nog eens door als ik inspiratie krijg om hem af te maken!
Hier doet spinazietaart het altijd heel erg goed trouwens!