Skip to Content

Maagdenvlies; wat is het, wanneer ben je geen maagd meer en kan je dit herstellen of aangroeien

Maagdenvlies; wat is het, wanneer ben je geen maagd meer en kan je dit herstellen of aangroeien

Het maagdenvlies is een dun laagje weefsel dat de opening van de vagina afsluit. Het maagdenvlies kan worden gebroken door seksueel contact, geboorte of gynaecologische ingrepen.

Wanneer het maagdenvlies wordt gebroken, kan dit pijnlijk zijn en kan er bloed verlies optreden. Soms kan het maagdenvlies weer aangroeien, maar in sommige gevallen is chirurgische ingreep nodig om het te herstellen.

Wat is het maagdenvlies?

Het maagdenvlies is een dun laagje weefsel aan de rand van de vagina dat de opening van de vagina afschermt. Het is een soort natuurlijke barrière die ervoor zorgt dat er geen vreemde objecten of bacteriën in de vagina terechtkomen. Het maagdenvlies kan dus beschouwd worden als een beschermende laag, maar is niet echt een vlies of laagje.

Veel mensen denken dat het maagdenvlies breekt tijdens de eerste keer seks, omdat het mogelijk is dat er wat bloed vrijkomt. Over het algemeen is dat het geval als ze gespannen zijn en de vagina droog en nauw is.

Het bloeden in sommige culturen is dit een teken van de puurheid van de vrouw en dient het maagdenvlies te breken tijdens de eerste keer en worden de volgende dag de lakens gecontroleerd. Hier komt ook de benaming maagdenvlies vandaan; vernoemd naar de maagd Maria die zonder seks te hebben een zoon gebaard heeft.

Hoe en wanneer kan het maagdenvlies breken?

Het maagdenvlies kan op verschillende manieren gebroken worden. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren door seksueel contact, maar ook tijdens het vrijen of het gebruik van speeltjes.

Als het maagdenvlies nog intact is, voelt de vagina een stuk strakker aan waardoor sommige mannen dit extra fijn vinden. Naast seks is het ook mogelijk dat het maagdenvlies scheurt tijdens het sporten of bij het gebruik van tampons.

Een gebroken maagdenvlies is niet erg en geneest vanzelf, maar het kan wel gevoelig of pijnlijk zijn. Soms is het nodig om een ​​pijnstiller te gebruiken of een kruik met koud water tegen de vagina aan te houden. In sommige gevallen is het nodig om naar het ziekenhuis te gaan voor een operatie, maar dit is meestal niet nodig.

Kan het maagdenvlies hersteld worden, al dan niet met operatie?

Het maagdenvlies kan officieel niet hersteld worden. Wel is het mogelijk om door middel van een operatie het randje weefsel aan het begin van de vagina strakker te maken, zodat dit gaat geïrriteerd raakt en kan gaan bloeden tijdens de gemeenschap zodat het lijkt alsof dit nog intact is.

Maagd zijn?

“Maagd zijn” is een term die we vaak horen, maar wat betekent het eigenlijk? Volgens de definitie is een maagd iemand die nog nooit seks heeft gehad. Maar is dat alles?

Mensen die nog maagd zijn, kunnen soms het gevoel hebben dat ze achterlopen op hun vrienden of familieleden die al seks hebben gehad. Misschien voel je je ook wel eens onzeker over wat anderen denken omdat je nog geen seks hebt gehad.

Of misschien ben je wel bang dat je iets mist als je nog maagd bent. Natuurlijk is het niet zo simpel. Veel mensen voelen zich toch zo, ook als ze geen seksuele ervaring hebben opgedaan. Het is echter ook mogelijk om als maagd nog steeds seks te hebben, zelfs als er geen sprake is van penetratie.

Maagd zijn kan moeilijk zijn omdat we constant seksuele prikkels om ons heen hebben. We zien seks overal: in tijdschriften, op tv, in films, op internet. Het is moeilijk om daar niet door beïnvloed te worden.

Daarnaast kan het ook moeilijk zijn omdat we veel druk voelen om seks te hebben. Onze vrienden en media laten ons vaak zien dat iedereen aan het seksen is en we willen niet achterblijven.

Toch blijft het goed om te beseffen dat iedereen andere behoeftes heeft. Sommige mensen willen seks hebben omdat ze het leuk vinden, anderen doen het om een ​​band te creëren met iemand anders en anderen wachten tot ze getrouwd zijn.

Voel je dus vooral niet schuldig of verlegen als je nog maagd bent. Het is jouw keuze en je hoeft je niet te forceren om seks te hebben als je er nog niet klaar voor bent. Wacht tot je er klaar voor bent en doe het dan op een manier die voor jou werkt.

Meer informatie vind je hier.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *