Als je op zoek bent naar wat nieuwe, verfrissende en gezonde lunchrecepten, ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel vind je 10 heerlijke lunchrecepten die je gemakkelijk kunt maken maar dan met weinig tot geen koolhydraten. Er zijn ook genoeg koolhydraatarme alternatieven voor brood
Gevulde paprika’s
Gevulde paprika is een echt klassieker, dit kan je ook prima koolhydraatarm maken. In plaats van rijst of aardappelpuree gebruik je dan courgette of bloemkoolpuree. Voor een extra boost aan groenten, voeg je er wat spinazie of broccoli aan toe. Kies voor magere kipfilet of gebakken tofu als vulling en het geheel af met wat geraspte kaas. Eet er een lekker fris slaatje bij, en je hebt een heerlijke verantwoorde lunch!
Ingrediënten
- 4 grote paprika’s
- 1 ui
- 1 rode peper
- 1 gele peper
- 1 bosje verse oregano
- 200 gram kipfilet
- 50 gram bloemkoolrijst
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- 1 theelepel verse tijm
- 1/2 theelepel rozemarijn
- 1/4 theelepel zout
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Snijd de paprika’s in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten.
- Snipper de ui en de rode en gele peper.
- Hak de oregano fijn.
- Kook de bloemkoolrijst gaar.
- Mix alle ingrediënten voor de vulling in een kom.
- Vul de paprika’s met de vulling en leg ze in een ovenschaal.
- Druppel de olijfolie en de balsamicoazijn over de paprika’s.
- Bestrooi met de tijm, rozemarijn en zout.
- Bak de paprika’s in de oven gedurende 30-35 minuten.
- Serveer met een frisse salade.
Groentesticks met hummus
Deze koolhydraatarme Groentesticks met hummus is heerlijk en verzadigend. Het is gemakkelijk te maken en je kunt er oneindig veel variaties mee bedenken. Wat dacht je van komkommer, tomaat of wortel in plaats van de courgette?
Ingrediënten:
- 1 courgette
- 1 bakje cherrytomaatjes
- 1 bosje bladpeterselie
- 1 pot hummus
Bereiding:
- Schil de courgette en snijd deze in dunne sticks.
- Doe de cherrytomaatjes in een kommetje.
- Was de peterselie en snijd deze fijn.
- Dip de groentesticks in de hummus en eet smakelijk!
Lunch salade van kip en avocado
Een heerlijke frisse salade met kip en avocado die ook nog eens goed vult.
Ingrediënten (voor 2 personen):
- 1 kipfilet
- 1 avocado
- 1/2 komkommer
- 1/2 rode ui
- 1/2 bosje radijsjes
- 1/4 bosje verse koriander
Dressing:
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 theelepel versgeperste limoensap
- 1 theelepel Dijon-mosterd
- 1/4 theelepel chilipoeder
- zout & peper
Bereidingswijze:
- Kook de kipfilet in circa 10 minuten gaar. Laat deze daarna afkoelen en snijd in blokjes.
- Snijd de avocado in stukjes en de komkommer in dunne plakjes.
- Maak de dressing door alle ingrediënten met elkaar te mengen.
- Meng de kip, avocado, komkommer, rode ui, radijsjes en koriander in een kom en giet de dressing er over.
Gevulde omelet
Deze gevulde omelet is heerlijk en verzadigend. Een echt lekker en gezond lunchrecept. Deze versie is koolhydraatarm en dus extra gezond. De omelet is gevuld met kipfilet, tomaat, ui en kaas. Dit geeft een heerlijke smaakcombinatie.
Ingrediënten:
- 1 ei
- 1/4 theelepel zout
- 1 theelepel olijfolie
- 30 gram geraspte mozzarella
- 1 eetlepel fijngehakte ui
- 1 kleine fijngehakte tomaat
- 30 gram gekookte, fijngehakte kipfilet
Bereidingswijze:
- Klop het ei en het eiwit in een kom met het zout tot het schuimig is.
- Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur.
- Voeg de ui toe en fruit deze een minuut of twee.
- Voeg de tomaat en kipfilet toe en bak nog een minuut.
- Voeg het eimengsel toe en bak tot de omelet gaar is en de randjes mooi gebakken zijn.
- Bestrooi met de geraspte mozzarella en serveer meteen.
Wraps met kip en groenten
Deze koolhydraatarme wraps zijn gevuld met verse groenten en gegrilde kip. Het is een heerlijk en verzadigend recept dat perfect is voor een lichte maaltijd of lunch.
Ingrediënten:
- 1 koolhydraatarme wraps
- 1/2 komkommer, in dunne plakjes
- 1/2 rode ui, in dunne plakjes
- 1/2 rode paprika, in dunne plakjes
- 1/4 bosje verse koriander, fijngehakt
- 1 eetlepel mayonaise
- 1 eetlepel limoensap
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1/4 theelepel chili poeder
- 1/4 theelepel paprikapoeder
- Zout en peper (naar smaak)
Bereidingswijze
- Verwarm de wrap in een pan op middelhoog vuur.
- Meng de komkommer, ui, paprika, koriander, limoensap, komijnpoeder, chili powder en paprikapoeder in een kom.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Vul de wrap met de groentemix en rol hem op.
- Snijd in 4 stukken en serveer.
Groentensoep
Het is een perfecte maaltijd voor een warme zomerdag.
Ingrediënten:
- 1 krop sla
- 1 wortel
- 1 stengel bleekselderij
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 liter kippenbouillon
- 1 el. olijfolie
- Peper en zout
Bereiding:
- Snijd de groenten in stukjes.
- Verhit de olijfolie in een grote pan en fruit de ui en knoflook.
- Voeg de wortel, bleekselderij en sla toe en bak 2 minuten mee.
- Doe de kippenbouillon in de pan en breng aan de kook. Laat de groentensoep 10 minuten koken.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Serveer de groentensoep eventueel met een lepel yoghurt of creme fraiche er doorheen als bindmiddel.
Kip- of tonijnsalade
Deze salade kan je heel gemakkelijk zelf maken en smeren op koolhydraatarm brood of bijvoorbeeld een wrap.
Ingrediënten;
- verse tonijn
- avocado
- tomaat
- rode ui
- kappertjes
- mayonaise
- mosterd
Bereidingswijze;
- Verwarm de oven voor op 200˚C.
- Snijd de avocado, tomaat en rode ui in blokjes.
- Doe deze samen met de kappertjes en de tonijn in een kom.
- Voeg de mayonaise en mosterd toe en meng alles door elkaar.
- Leg een vel aluminiumfolie op een bakplaat en verdeel de salade over de folie.
- Vouw de folie dicht en zet de salade circa 15 minuten in de oven.
- Serveer de salade lauwwarm of koud met wat brood of crackers.
Eiersalade
Ingrediënten:
- 6 eieren
- 1/2 komkommer
- 1/2 rode ui
- 1/4 krop ijsbergsla
- 1 el mosterd
- 1 el mayonaise
- peper en zout
Bereiding:
- Kook de eieren hard en snijd ze in blokjes.
- Snijd de komkommer, ui en ijsbergsla in kleine stukjes. Doe alles in een saladebowl en meng door elkaar.
- Voeg de mosterd, mayonaise en peper toe en roer alles goed door elkaar.
- Laat de salade minimaal 30 minuten opstijven in de koelkast.
- Serveer de salade op een bedje van rucola of sla.
Gerookte zalm met komkommer
Ingrediënten:
- 200 gram gerookte zalm
- 1 komkommer
- 50 gram rucola
- 1 limoen
- 1 eetlepel mayonaise
- 1 theelepel mosterd
Bereidingswijze:
- Snijd de komkommer in plakjes.
- Verdeel de komkommerplakjes, rucola, gerookte zalm en limoen over de 2 borden.
- Maak de dressing door de mayonaise en mosterd te vermengen.
- Verdeel de dressing over de salade.
Gevulde tosti
Ingrediënten
- 1 volkorenwrap
- 1 eetlepel magere kwark
- 1 tomaat
- 1/2 komkommer
- Paprika
- 1 eetlepel zongedroogde tomaatjes
Bereidingswijze:
- Verwarm de grillpan op middelhoog vuur.
- Snijd de tomaat, komkommer en paprika in kleine blokjes.
- Meng de kwark met de groente en zongedroogde tomaatjes.
- Leg een volkorenwrap in de grillpan en smeer het kwarkmengsel erop.
- Gril de wrap gedurende 2-3 minuten totdat hij gaar is.
- Rol de wrap op en snijd in stukken.
Eet smakelijk!
Meer recepten vind je hier.
- Listeria bacterie - 24/07/2024
- Oxytocine: Het hormoon van verbondenheid en vertrouwen - 08/02/2024
- Overzicht peulvruchten en bonen; welke zijn gezond en recepten - 31/12/2023
Leave a comment