Skip to Content

Loud budgeting

Loud budgeting

Loud budgeting is een bespaartrend, die op TikTok is begonnen en welke inmiddels ook echt een trend te noemen is. Wat houdt het in en waarom zou je zoiets doen?

Wat is loud budgeting?

Dan is het allereerst natuurlijk de vraag wat deze term dan inhoudt. Loud budgeting is niks anders dan dat wat de naam zelf al zegt: op een luide manier aan budgeting doen. Wat beter omschreven houdt het in dat je open en bloot vertelt over je besparen.

Je vertelt dus eerlijk waarom je bespaart en hoe je dit doet. Niets stiekem in de geldzorgen zitten en de schijn ophouden dat je alles gewoon kunt doen. Maar juist eerlijk aangeven dat je iets te duur vindt en dat je er gewoon geen geld voor hebt.

Klinkt best goed, toch?! Zoals al aangegeven is de trend op TikTok gelanceerd. Dit deed ene Lukas Battle. Op TikTok is het een regelrechte hype. Doe jij ook mee?

De voordelen van Loud Budgeting

Er zitten wel degelijk veel voordelen aan deze bespaartrend. Als mensen open durven zijn om te praten over hun financiële situatie, zullen ze minder snel in de schulden raken. Ze hoeven zich immers niet meer anders voor te doen om toch maar mee te doen met alles wat er gebeurt.

Je zult er niet langer op aangekeken worden als je niet warm loopt voor een groot cadeau voor een vriend. Men zal immers snappen dat het niet is omdat je gierig bent of je vriend niks gunt, maar dat je simpelweg het geld niet hebt.

Zou het meer gemeengoed worden dat we over financiën eerlijk kunnen praten, dan zou er waarschijnlijk veel problemen op dit gebied al opgelost worden.

Daden en spreken moeten kloppen

Nu denk je misschien meteen ‘dat is iets voor mij!’. Heel goed, maar besef wel dat je ook wel zelf moet handelen naar wat je uitspreekt. Enkel melden dat je geen bijdrage geeft aan iets omdat je wilt besparen om bijvoorbeeld je hypotheek wel te kunnen betalen, maar ondertussen gewoon alles doen…dat zal waarschijnlijk alleen maar rare blikken (of zelfs boze) opleveren.

Je geeft dan immers hele andere signalen af. En daarbij ben je zelf ook niet geholpen. Want die hypotheek moet wel afgelost worden en jij bent dus duidelijk in real life niet aan het besparen. Alleen zeggen en niet doen levert niks op. Hooguit ruzie…

Quiet Luxury

Naast loud budgeting bestaat er ook de term ‘Quiet Luxury’. Lukas Battle ziet loud budgeting als de tegenhanger van quiet luxury. Hierbij heb je eigenlijk genoeg geld om heerlijk luxe te leven, maar straal je dit niet echt uit.

Ook hiervan zou je kunnen zeggen dat het best positief is als je zo leeft. Zo steek je immers niet de ogen uit bij anderen die het minder goed hebben. Je loopt niet naast je schoenen, dus zal je vast ook een leuker mens zijn om mee om te gaan als je zo leeft…

Durf jij het aan?

Geld hebben en het niet echt laten merken is vooral een keuze en zal niet eng zijn om te doen. Wat zou daar immers beangstigend aan zijn? Maar zomaar even toegeven aan je vrienden of familie dat je weinig geld hebt en ieder dubbeltje om moet draaien; dát is een heel ander verhaal.

Er hangt toch best een taboe om dit onderwerp heen en het kan ook als falen voelen. Maar als je laat zien dat je serieus met het onderwerp bezig bent, besef dan dat je goed bezig bent en je juist trots op jezelf mag zijn dat je zo goed je financiële zaken wilt regelen. 

Een andere reden kan natuurlijk zijn dat je graag iets groots wilt doen. Een huis kopen, een wereldreis maken of een gloednieuwe auto kopen. Dat je daarom bewust ervoor kiest om nu te bezuinigen. Of de mensen om je heen die keuze begrijpen zal je niet van tevoren weten.

Maar jij bent daarin nog altijd zelf de baas! En als jij straks die mooie reis wel kan maken en zij blij zijn dat ze op vakantie naar Antwerpen kunnen…nou ja, wie het laatste lacht zullen we maar zeggen!

Hoe kan het anders?

Natuurlijk is het te snappen dat mensen om je heen balen als je niks meer zou willen. Zeker als het een keuze is om geld over te houden voor iets luxe. En op zich is dat ook wel weer te snappen. Gaat het bij jou echt puur omdat je anders je normale levensbehoeften niet kunt betalen, dan zouden ze beter moeten weten!

Maar goed, je kunt hier wel iets aan doen. Je kunt zelf met goedkope voorstellen komen die jullie in de plaats van het andere kunnen doen. Zo laat je zien dat je echt wel samen iets wil doen, maar dat je het graag goedkoper wil houden. En kom op: dat maakt het voor hen ook meteen goedkoper, toch?!

Leren budgetteren

Ongeacht of je het nu ‘loud’ doet of gewoon in stilte: budgetteren kan je wel of niet liggen. Heb je er moeite mee? Dan zijn er diverse informatieve sites te vinden die jou ermee kunnen helpen. Er zijn zelfs cursussen te vinden die dat ook doen. En dan zijn er eventueel ook nog de budgetcoaches die je kunnen helpen als je er zelf echt niet uitkomt of gewoon een extra stok achter de deur wilt hebben.

Geef je grenzen aan!

Heb je de stappen gezet om ook aan loud budgeting te gaan doen? Durf je het aan om open en bloot aan te geven dat iets te duur is en waarom? Gedraag je je ook naar je eigen budgetplannen? Hartstikke goed.

Het enige waar je nu nog op moet letten is dat je niet in de valkuil stapt om alsnog wel mee te doen met grote uitgaven. Want dat die vrienden van je toch gaan proberen om je over te halen om wel die uitgave te doen, is echt wel heel realistisch gedacht. Geef duidelijk aan wat jij wel en niet wil en/of kan betalen en laat je niet ompraten!

Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *