Skip to Content

Is een lifecoach iets voor mij?

Is een lifecoach iets voor mij?

Dat is een vraag die uiteindelijk natuurlijk alleen jij kan beantwoorden. En soms ook pas achteraf. Maar laat ik je meenemen in een drietal verhalen die ik de afgelopen jaren in mijn praktijk als lifecoach heb gehoord en meer uitleg geven over wat daar bij komt kijken.

Vreemdgaan

Zo kwam er eens een jongedame bij me die begin twintig was, een zoontje van 2 jaar had en diep ongelukkig was in haar relatie. Ze wist dat hij vreemd ging. Daar hadden ze ook al meerdere keren over gesproken en hij beloofde beterschap. Maar hij voerde die belofte helaas niet uit. In zo’n situatie zijn er een aantal opties.

Uiteraard heb ik ook een mening over zaken, maar die doet er niet toe. Het is niet aan mij om te bepalen of het okay is dat deze man vreemd ging en zijn vrouw bedroog, of wat zij zou moeten doen en daarover te oordelen.

Net zo min als dat ik ooit een vrouw in een traject had die begin 40 was en zelf haar man bedroog. Voor mij zijn het feiten. Niet meer dan dat.

Maar goed terug naar de jongedame van begin 20. Samen brachten we in kaart hoe deze situatie zich verder zou kunnen ontwikkelen. En hoe zij die scenario’s zou vinden. Wat verwachtte zij van het leven? Wat vond zij zichzelf waard?

Welk voorbeeld wilde zij zijn voor haar zoon en wanneer was voor haar het punt bereikt hem de deur uit te zetten? Of was dat eigenlijk voor haar helemaal geen optie? Dat zijn vragen die we samen als een ui afpelden.

Is dit het nu?

Graag wil ik je ook voorstellen aan Michelle. Ze was halverwege de 30, had twee kinderen en een lieve echtgenoot. Ze had een leuke baan, modaal inkomen en eigenlijk leek er geen vuiltje aan de lucht. Voor de buitenwereld dan.

Want deze meid/jongedame/vrouw kon zo symbool staan voor het nummer van Maan: ze huilt, maar ze lacht.

Nee happy was zij zeker niet. En ja hoor aan de mensen om haar heen liet ze vooral weten dat het goed met haar ging. Want ja wat moest ze zeggen dan? Ik zit niet zo lekker in mijn vel? Ik vind mijn leven saai met mijn lieve vent en leuke kids? Dat zeg je niet.

Maar ze voelde het wel zo. We hebben duidelijke lifecoachdoelen geformuleerd samen en toen zij snapte waarom ze niet happy was en wat ze miste was er eigenlijk niet zo heel veel wat moest veranderen.

Patroon doorbreken bij lifecoach

Zo ook was er een vrouw die, laten we zeggen, een nogal bewogen leven achter de rug had. Ze was eind 30 en haar geschiedenis bevatte prostitutie, drugsgebruik, detentie en tal van zaken die haar leven complex, zwaar en soms uitzichtloos maakten.

Wanhopig werd zij soms door alle wetten, regels, instanties en verplichtingen waar de aan moest voldoen. Regelmatig werd de warboel in haar hoofd haar teveel waardoor ze verlamde en er geen enkele actie meer uit haar handen kwam.

Door gebrek aan een sociaal netwerk was ze op zichzelf aangewezen als het ging om motivatie, discipline en optimisme. Ze had duidelijke plannen en na een aantal sessies, waarbij ze netjes de opdrachten vervulde die ik haar adviseerde, klaarde haar gezicht op.

In plaats van naar beneden in de spiraal ging ze omhoog. En hoe. Heel mooie stappen maakte ze. Soms weer een klein stapje terug (dat hoort er bijna altijd bij als je een patroon wil doorbreken), maar ze kreeg weer zin in de dagen die voor haar lagen.

Zoals Albert Einstein altijd zei: je hebt altijd een keuze. De rode draad door mijn coaching is: wie ben je, wat wil je en wat kun je. En daar je leven omheen inrichten. Wanneer heb jij daar voor het laatst bij stilgestaan?

Tip: wil je tips om de balans te vinden passend bij joùw leven maak dan nu gratis een afspraak voor een inzicht(video)call.

Klantreacties lezen? Ga naar de website van Mira LifeCoach.

Liefs Cynthia | Mira LifeCoach

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *