Skip to Content

Lichttherapie thuis; medisana daglichtlamp review en ervaringen

Lichttherapie thuis; medisana daglichtlamp review en ervaringen

Advertisement
Vandaag is de kortste dag van het jaar, omdat het buiten koud is maken veel mensen het binnen extra gezellig. Maar of dat met het humeur ook zo is…

In deze tijd van het jaar zijn er veel mensen die last hebben van de winterblues; een seizoensafhankelijke depressie. Daglicht is daarbij van onschatbare waarde.

Daarom ook dat veel mensen geen voorstander zijn van het aanhouden van de zomertijd als het uur terug- en vooruitzetten van de klok wordt afgeschaft. De kans op depressies bij een zomertijd het hele jaar door is namelijk veel groter.

Zelf heb ik in deze periode heel veel last van vermoeidheid. Kan ik in de zomer rustig doorwerken, moet ik nu moeite doen om overdag mijn ogen open te houden. Daarnaast heb ik in deze tijd van het jaar veel meer last van mijn psoriasis

Wat is en hoe werkt een daglichtlamp?

Het gebruik van de Medisana LT 470 daglichtlamp moet er voor zorgen dat er nieuwe energiereserves worden aangemaakt en zorgen voor een stabilisatie van de hartfrequentie, wat kan leiden tot een wakkerder gevoel en ook een betere slaap ’s nachts.

Klinkt veelbelovend en ik vraag me dan altijd af hoe dat precies werkt, dat je lichaam door zo’n apparaat nieuwe energiereserves gaat aanmaken bijvoorbeeld.

Het blijkt dat de aanmaak van serotonine en melatonine wordt beïnvloed door het licht. Een daglichtlamp bootst het soort licht dat deze neurotransmitters aanmaakt na en zorgt dus voor exta aanmaak.

De aanmaak hiervan is belangrijk omdat het effect heeft op het gevoel van welzijn en de biologische klok. En kan dus een flinke oppepper zijn, ook voor je humeur! Lichttherapie is wetenschappelijk bewezen door middel van klinisch onderzoek.

Het onderzoekswerk van Dr. George Brainard en zijn collega’s aan de Thomas Jefferson Medical Universiteit in Philadelphia wordt gezien als de grootste doorbraak op het gebied van kennis over lichttherapie.

Lichttherapie wordt ook voor veel andere doeleinden ingezet, ook in ziekenhuizen. Zo kan kleurlichttherapie helpen bij het bestrijden van jetlag (ook in de zomer) of is er lichttherapie om de verergering van psoriasis tegen te gaan.

Hoe gebruik je de Medisana LT 470?

De Medisana LT 470 Daglichtlamp heeft een lichtsterkte van 10000 Lux en is voorzien van een 45 Watt-lamp die flikkervrij is en voorzien van een UV-filter zodat je er veilig gebruik van kan maken.

Daarnaast is hij in verhouding met andere daglichtlampen zeer betaalbaar en daarom een fijne optie. Eén keer per dag een lichtbad van deze daglichtlamp is voldoende om het lichaam weer de energie te geven die je gewend bent.

De lamp kun je voor je neer zetten met behulp van de standaard of gebruiken om op te hangen. Er zit een aan- / uitknop op en zodra je hem aanzet baad je meteen in het licht.

Na een paar minuten kan dit licht nog iets feller worden. Doordat de lampen warmte af geven, mogen ze maar maximaal 4 uur achter elkaar aanstaan. Daarna moet hij eerst afkoelen.

Hoe je de lamp het beste kan gebruiken is afhankelijk van de afstand tot aan de lichtbron. De hoeveelheid lux (lichtsterkte) neemt namelijk bij een tl-lamp af naar mate je verder van de lamp afzit, waardoor je dus langer achter de lamp moet zitten.

Dichterbij (15 cm) is een half uur voldoende terwijl op een afstand van 35 cm twee uur wordt geadviseerd. Omdat hij naast de laptop staat (zodat ik niet recht in de lamp kijk) is de afstand hier iets groter en houd ik dus ook een langere duur aan.

De daglichtlamp moet wel echt voor je (of net naast het beeldscherm) staan zodat het daglicht ook echt op het netvlies van je ogen valt, maar je er niet rechtstreeks inkijkt.

Het advies is om de daglichtlamp gedurende 1 à 2 weken te gebruiken in de ochtend, vlak na het ontwaken. De klachten zullen dan het snelste verdwijnen.

Pas als die klachten terugkomen, maak je opnieuw gebruik van de daglichtlamp. In de avond moet je het gebruik van deze lamp vermijden; het felle licht beïnvloedt je biologische klok waardoor het mogelijk is dat je daardoor moeilijker in slaap valt.

Doordat de lamp heel compact is, berg je hem na gebruik ook heel makkelijk op totdat je hem weer nodig hebt.

Lees ook: Alternatieve therapieën; van lachtherapie en schreeuwtherapie tot werken met dieren

Voor wie is een daglichtlamp een uitkomst? Thuis of kantoor?

De Grieks-Romeinse arts Claudius Galenus (129 – 200 AD) was waarschijnlijk de eerste arts die de het positieve effect van licht op de gezondheid van de mens inzag. Galenus adviseerde zijn lichtgedepriveerde patiënten in de winter af te reizen naar het zuiden om daar de zon op te zoeken.

Inmiddels is de effectiviteit van lichttherapie bij winterdepressie onomstotelijk wetenschappelijk aangetoond en is opgenomen in nationale en internationale behandelrichtlijnen van artsen. Bron

De daglichtlamp is ideaal voor mensen die net als ik in de winter vaker / sneller moe of lusteloos zijn.

Dat begint in de ochtend al, nu ben ik al geen ochtendmens, maar in de winter is dat helemaal drama. Zo is het vorige week gebeurd dat op maandag de wekker ging en nadat ik hem een paar keer had gesnoozed, ik me realiseerde dat het helemaal geen weekend was, maar maandag en ze over een half uur op school moesten zijn…

Dat we toch nog op tijd waren was een wonder! Het grootste probleem is vooral dat ik overdag dan echt heel erg moe ben / veel moet gapen, maar zodra de avond begint, ik ‘wakker’ begin te worden en dan het meest efficiënt ben ook qua werk, dus 9 van de 10 keer te lang doorga.

Ook voor mensen die merken dat ze in de winter sneller chagrijnig worden en last hebben van de winterblues, zeker in de periode tussen januari en maart, kan de daglichtlamp een echte uitkomst zijn.

Blootstelling aan helder kunstlicht (lichttherapie) heeft namelijk een positief effect op de stemming, energie en slaap bij mensen met een winterdepressie als dat op tijd en gedurende 5-10 dagen wordt aangeboden.

Let op: mocht je last hebben van een depressie of serieuze ernstige klachten of bijvoorbeeld als je in ploegendienst werkt, meld je dan bij bij een daartoe gespecialiseerde deskundige voor professionele hulp.

Deze kan de diagnose stellen, heeft weet van eventuele contra-indicaties en kan begeleiding geven bij het aanbieden van lichttherapie op de juiste wijze, op het goede moment.

Ervaringen korte termijn

Toen de postbode met de doos kwam aanzetten werd ik direct al heel vrolijk; ik wist wat er in zat en was natuurlijk erg benieuwd of ik verschil zou merken.

Ik haalde de lamp uit de doos, die goed stevig verpakt zit met piepschuim en zag 1 stekker en 1 knopje. De gebruiksaanwijzing liet ik daarom even liggen. Dit spreekt natuurlijk voor zich.

Thuis werk ik bij voorkeur lekker relaxed vanaf de bank. Met een dekentje over me heen omdat je toch veel stil zit en sneller koud krijgt. Dus nam ik de lamp mee, installeerde me en zette hem aan. Dat was wel even wennen; er komt erg veel licht bij kijken.

Al binnen vijf minuten merkte ik dat mijn ogen in plaats van zwaarder te worden, juist meer open begonnen te staan. Je zou verwachten dat bij meer licht ogen zich sneller zullen dichtknijpen, maar het tegenovergestelde is het geval.

Ook voelde ik het op mijn voorhoofd. Ik weet niet goed hoe ik dat moet omschrijven, niet de hoofdpijn die staat bij mogelijke bijwerkingen maar juist het gevoel dat alles zich beter kan ontspannen.

In plaats van dat het ook dankzij de verkoudheid allemaal strak en gespannen staat. Het was heerlijk om zo verder te werken. Ik merkte ook dat ik weer makkelijker kon nadenken en beter concentreren. Dat heb ik toch wel echt gemist de afgelopen weken!

Nadat ik de lamp na twee uur heb uitgezet is dat ook weer even wennen. Je bent ondertussen gewend aan het felle licht, dus dan is het opeens toch weer een stuk donkerder.

Ook kreeg ik weer last van de verkoudheid. Verder merkte ik wel dat ik weer iets meer energie had.

Wat trouwens ook heerlijk is (niet de originele functie), als je het een beetje koud hebt (bijvoorbeeld omdat je even de deur moest opendoen) even je handen op de daglichtlamp leggen. Worden ze weer heerlijk warm 😉

Resultaat lange termijn

Het advies is om zo’n ‘lichtkuur’ 7 dagen lang vol te houden. Daarna een paar dagen niet en mocht je merken dat je weer last begint te krijgen, kan je de kuur herhalen.

Omdat ik nieuwsgierig was naar het verschil op de langere termijn heb ik dit dus zeven dagen geprobeerd. Precies een week totdat de kerstvakantie van de kinderen begon.

In het weekend heb ik het twee dagen overgeslagen, omdat ik de lamp echt alleen in de ochtend wil gebruiken en dan ook bezig ben met tig andere dingen en niet op 1 plek zit.

Ondanks die onderbreking merk ik wel dat het echt effect heeft en het verschil tussen een dag wel / niet gebruiken.

In de ochtend zet ik de lamp ongeveer een uur aan. Als ik de lamp langer aanzet (wat het advies is vanwege de afstand) merk ik dat mijn ogen toch iets te veel licht binnen krijgen).

En merk duidelijk verschil tussen dagen dat hij wel aan heeft gestaan of niet. Ik ben nog steeds niet helemaal zo ‘wakker’ als in de zomer maar merk wel dat mijn lichaam minder vermoeid is.

En verder; tja ik denk dat wat meer slaap ook veel effect gaat hebben. Gelukkig is hier nu de kerstvakantie begonnen dus even minder werken, meer uitslapen en meer tijd met het gezin, dan kan ik er in januari weer helemaal tegen aan!

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *