Skip to Content

Lichaam ontgiften; hoe op natuurlijke manier detoxen van afvalstoffen oa met water

Lichaam ontgiften; hoe op natuurlijke manier detoxen van afvalstoffen oa met water

Detoxen of ontgiften is een begrip wat vaak voorbijkomt. Er wordt mee bedoeld dat je je lichaam helpt om afvalstoffen of gifstoffen kwijt te raken en daarmee dus je lichaam te reinigen. Uiteraard met het doel gezond te leven.

Hoe je dit doet kan heel verschillend zijn en er zit dan ook voor iedereen wel een manier bij waarmee je uit de voeten kan. Wat kun je doen om te detoxen? En waarom zou je het op die manier doen? Maar ook: is het wel echt gezond om te doen? Heeft het nut of is het zelfs af te raden?

Niet bewezen effect

Volgens het Voedingscentrum is er geen wetenschappelijke onderbouwing om te constateren dat een detoxkuur zou helpen. Daar staat dan wel weer tegenover dat de meeste manieren ook geen kwaad kunnen. Uiteraard zijn er wel bepaalde manieren die aangeboden worden waarbij je jezelf wel kunt afvragen of dit geen kwaad kan.

Methoden waarbij je met klei of actieve kool ontgift, wordt bijvoorbeeld door het Voedingscentrum afgeraden. Zij stellen in hun artikel over ontgiften ook dat veel door je eigen lichaam wordt opgeruimd en dat de stoffen waar je lichaam moeite mee heeft, ook door ontgiften niet eerder worden opgeruimd.

Sterker nog: ze stellen dat bepaalde detoxmethoden zelfs het reinigen van het lichaam tegenwerken! Om die reden bespreken we hier dan ook niet de methoden met bijvoorbeeld klei. Wij houden ons beperkt tot die methoden die sowieso gezond voor je zijn!

Voorkomen is beter dan…

Hoe minder vreselijke stoffen je binnenkrijgt, hoe minder je lichaam hoeft op te ruimen natuurlijk. Door voor biologisch geteeld eten te kiezen komen er minder schadelijke stoffen met het eten mee je lichaam in! En wat er niet in komt, hoeft er immers ook niet uit.

Nu kun je dit nog verder doortrekken, trouwens. Want ook via zalfjes krijg je de vreselijkste dingen binnen. Door voor natuurlijke crèmes te kiezen (en let op: want ook hierin zitten addertjes onder het gras) voorkom je dat je allerlei chemicaliën binnenkrijgt. Dit geldt ook voor je zonnebrand!

Jouw badproducten en aanverwanten hebben dezelfde valkuil: ook dit komt in contact met jouw huid, die het allemaal in zich opneemt. Dus kies ook hierbij voor natuurlijke varianten. Wist je dat kaarsen ook nog zo’n ding zijn? Of de open haard? Deze schadelijke stoffen snuif je lekker in.

Gelukkig bestaan er kaarsen die hier beter in zijn, helaas zijn deze wel een stuk duurder. Kaarsen van bijenwas kun je bijvoorbeeld bij imkers kopen, zo weet je zeker dat er geen andere schadelijke stoffen inzitten. Pas ook op met andere geurproducten en bijvoorbeeld een kapotte afzuigkap bij het koken…

Detoxkuurtjes

Ook in detoxkuren heb je veel verschillen. Wil je echt even bewust hiermee aan de slag, blijf dan wel goed bij jezelf. Kies geen al te extreme kuren! Op een bepaalde manier vasten is bijvoorbeeld een manier van detoxen, of bepaalde sapjes gebruiken.

Gebruik je gezonde verstand, anders help je jezelf alleen maar van de wal in de sloot! Je leefstijl aanpassen kan al een vorm van detoxen zijn! Wat kun je doen om op simpele manieren je lichaam te helpen ontgiften?

Meer drinken

Dat drinken goed voor je is en dat heel veel mensen eigenlijk te weinig drinken is waarschijnlijk geen nieuws. Meer drinken is dan ook heel gezond. Drink (maximaal) 2 liter water per dag. Je kunt ook voor mineraalwater kiezen.

Koffie, zwarte thee en alcohol

Wat je juist minder in je beker (of glas) zou moeten doen is koffie, zwarte thee en alcohol. Kies voor water of bijvoorbeeld voor een kruidenthee. Groene thee en witte thee kunnen trouwens ook. Ga je voor een kruidenthee, probeer dan voldoende te variëren zodat je niet te veel van iets binnenkrijgt.

Zweten is goed!

Oké, het is misschien niet goed voor de geur die je dan met je meedraagt…maar zweten op zich is wel gezond. Dit kun je doen door intensief te bewegen, het maakt eigenlijk niet uit op wat voor manier.

Ben je niet zo van het sporten? Jammer, want bewegen heb je uiteraard sowieso nodig. Maar het zweten kun je ook op een andere manier doen: ga met regelmaat naar de sauna! Of pak een eigen heet bad thuis. Zweet voert namelijk ook de slechte stoffen extra af.

Eet voldoende groente en fruit

Groente en fruit helpen je lichaam eveneens om te reinigen. En voorzien het ook van de benodigde vitaminen. Door bewust gevarieerd te eten weet je dat je alles wat je lichaam nodig heeft ook echt binnenkrijgt.

Door op de kleuren van de groente te letten en hierin te wisselen, ben je al een stap de goede richting op. Deze kleuren worden namelijk bepaald door de voedingsstoffen!

Minder of geen vlees eten

Wil je niet door het leven gaan als een vegetariër? Beperk dan in ieder geval je vleesgebruik. Vis is heel gezond, alleen bezit het met grote regelmaat grote hoeveelheden zware metalen. Zoals kwik. Misschien moet je dus toch even opletten dat je dan ook hier niet mee overdrijft.

Omega 3 kun je ook op andere manieren tot je nemen. Besef wel dat je dit wel echt nodig hebt, dus dit gewoon overslaan is zeker niet aan te bevelen.

Kruiden helpen met ontgiften

Bepaalde kruiden zouden ook kunnen helpen met ontgiften. Zo zou zwarte peper goed voor de lever zijn en kaneel de bloedsuikerspiegel stabiliseren. Basilicum zou je juist geestelijk helpen met detoxen. Verse, groene kruiden helpen je eveneens om je lichaam te reinigen. Uiteraard geldt ook hier dat overdaad kan schaden.

Zorg voor rust

Je lichaam is in principe zelf in staat om zich te reinigen. Dat zit heel gewoon al in zijn eigen systeem. Helaas zijn er bijvoorbeeld chemicaliën waar het langer over doet, maar als je hier bewust mee omgaat (dus probeert te voorkomen dat er heel veel binnenkomt) dan kan het het in principe gewoon wel aan.

Je kunt je lichaam eveneens helpen door het ook rust te gunnen. Zo heeft het meer energie om deze reiniging te kunnen doen. Ga je echt een detoxkuur aan, help je lichaam dan een handje door het ook extra rust te gunnen.

Detoxkuur of anders leven?

Je kunt natuurlijk even heel bewust ervoor kiezen om echt een detoxkuur te houden. Maar je kunt je ook afvragen waarom je niet altijd deze gezonde gewoonten inbouwt. Gezond en bewust leven zal je lichaam helpen en het is maar de vraag of een detoxkuur dan nog wel nodig is?!

Deze vind je hier.

Wil
Laatste berichten van Wil (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *