Vroeger, in de tijd dat ik nog in een appartement woonde en er nog geen kinderen waren, vond ik het heerlijk om te koken. Ook draaide ik mijn hand niet om, om voor de hele studentenvereniging te koken.
Bij verjaardagen hoorde het eten er ook altijd bij. Maar tijden veranderen… Als moeder heb je het druk of heb je gewoon geen zin meer om uitgebreid te koken. Dan val je al snel terug op de standaardgerechten. Ik wel althans.
Maar nu heb ik mijn plezier in het koken weer terug. Het blijkt maar weer hoe belangrijk goed materiaal is.
Review LG MA3884VC combimagnetron
Onze oven deed het eigenlijk gewoon ronduit slecht, althans vooral heel traag. Maar hij was wel enorm groot en dat had ook zo zijn voordelen.
Ook hebben we een magnetron die ingebouwd zit in de keuken. Ideaal voor het opwarmen, ontdooien of bereiden van voedsel. Toch nemen twee van die apparaten aardig wat ruimte in en is de keuken zeker één van de eerste dingen die we zullen aanpakken.
Nu heb ik echter een nieuwe ‘gadget’ in de keuken; namelijk de LG MA3884VC combimagnetron. Deze heb ik gekregen van Coolblue en ben er echt superblij mee.
Dit is een oven waarin een magnetron, oven en stoomfunctie zitten. Superhandig dus en ook nog eens snel in huis. De volgende dag werd hij namelijk al bezorgd!
De afgelopen tijd hebben we hem uitgebreid getest en ik zou eerlijk gezegd niet meer weten wat ik zonder zou moeten.
Gerechten waar ik tegenop zag zoals lasagne, ovenschotels, quiches, gebraden vlees, maar ook taarten bakken etc. omdat het in de oven moest, stonden de afgelopen tijd volop op het menu.
Dit maakt het koken weer leuk. En het bespaart nog tijd ook.
Als de kinderen thuis zijn kook ik meteen even zodat ik niet met jammerende kinderen die honger hebben om half zes nog de keuken in hoef te duiken. Zorgt er ook voor dat we gevarieerder en dus gezonder eten!
Toen de megadoos bezorgd werd kon ik het niet laten om hem direct uit te pakken en te bewonderen. De doos is echt groot en vanaf boven is de oven ook echt mega.
Eenmaal op het aanrecht valt het gelukkig weer mee. Voordat we hem echter een plaatsje konden geven moest er opgeruimd worden.
We hebben namelijk een hoek van het aanrecht dat nauwelijks gebruikt wordt, behalve als ‘opslag’ en ‘werkbank’. Gelukkig was de man vrij dus kon hij het opruimen.
De vuurdoop; zelfgemaakte pizza’s
Die avond hebben we er natuurlijk meteen gebruik van gemaakt. Met de gebruikshandleiding in de hand ben ik op ontdekking gegaan. Om gewend te raken aan het apparaat en te ontdekken hoe alles werkt.
Te beginnen met het ‘installeren’, zoals het instellen van de klok en even testen of hij het wel doet door water op te warmen. Dat ging prima dus kon ik door. In het receptenboek dat er bij was had zoonlief de pizza gezien en zijn voorkeur uitgesproken.
Nu kan je natuurlijk een kant en klare pizza gebruiken, maar wij gingen voor de verse zelfgemaakte pizza.
Maar dan wel op een kant en klaarbodem met iets saus. Zodat je alleen nog wat meer saus en je favoriete toppings hoeft toe te voegen. Samen met dochterlief gingen we aan de slag; zij wilde er eentje met ‘worst’ voor haar en haar broertje en ik maakte er eentje met verse groenten.
Daarna kwam de grote test, namelijk in de oven. Eerst vijf keer het boekje doorgelezen hoe het zit met voorverwarmen. Maar dat stond nergens beschreven, dus misschien niet nodig?
Dus vervolgens eerst een keer proefdraaien met een lege oven. Die werd flink warm dus dat zou wel goed zijn.
Daarna tijd voor de eerste pizza. Dit keer gebruikte ik het snelmenu. Die stel je in op het product dat er inzit en gebruikt dan automatisch die instellingen. Omdat ik had gelezen dat er een houtkoolelement inzat, was ik daar erg benieuwd naar.
De pizza was in 8 minuten helemaal klaar! Echt een speed oven dus. Zonder voorverwarmen en in driekwart van de tijd volgens de verpakking.
Toen we hem uit de oven haalden was hij goed stevig en lekker knapperig, net zoals een echte Italiaanse pizza en had hij die heerlijke houtovensmaak. Nu kan het natuurlijk aan de bodem liggen, normaal gebruik ik bladerdeeg, maar dat was al op.
Maar toch, het was gewoon echt genieten. De tweede pizza met de groenten was wel iets minder krokant, maar dat is logisch aangezien er in groente veel vocht zit.
Later hebben we de test herhaald met ‘gewone’ kant en klare diepvriespizza’s. Oma en opa bleven ook eten dus hadden we er een aantal gehaald die we in beide ovens gingen opwarmen.
De speedoven had al vier pizza’s gebakken toen de twee in de oude oven nog aan het wachten waren… Ik had alleen per ongeluk het rek erin gezet onder de pizza.
Daardoor werd de bodem niet zo krokant. Later dus direct op de schaal en die krokante knisperende bodem, alsof je een Italiaanse pizza hebt zoals de versgebakken pizza’s, was weer terug. Het ligt dus niet aan de pizza, maar aan de oven. Die mening werd trouwens bevestigd door het proefpanel.
Ontdooien
Ik probeer zo min mogelijk boodschappen te doen. Omdat dat soms een heel avontuur kan zijn met kinderen en je dan vaak toch minder geld uitgeeft. Daarom ben ik erg blij met de vriezer met drie lades.
Eén lade ligt altijd vol met vlees en aardappelen en een andere met groenten. Op die manier kan je het veel langer bewaren. Echter voordat je kan gaan koken moet in ieder geval het vlees eerst ontdooid worden.
In de oven zit een speciaal menu om te ontdooien. Daar stel je in wat voor product je erin zet en welk gewicht, en dan doet hij het werk.
Ontdooien gaat op een vrij laag wattage; hierdoor ontdooit het ook alleen en gaat het niet garen. Wat al snel het geval is bij ontdooien in de magnetron. De gehakt die ik heb laten ontdooien zag er goed uit.
Alleen in de kern nog niet helemaal, maar dat is mijn eigen ‘fout’ doordat ik het gewicht verkeerd had geschat. Ik had dat iets hoger moeten instellen zodat hij iets langer zou draaien.
Nu had ik het natuurlijk weer terug kunnen zetten, maar ongeduldig als ik was heb ik het in de pan gegooid en dat ging prima. Zonder klontjes.
Stomen
De eerste jaren heb ik nog wel regelmatig groenten gestoomd. Daarvoor had ik zo’n speciale bak van Tupperware waar je water in doet en vervolgens je groenten of vlees kan stomen zodat er lekker veel smaak aanwezig blijft.
Met name voor de babyvoeding heb ik daar aardig gebruik van gemaakt. Daarna was dat maar sporadisch omdat ik het toch ‘gedoe’ vond. In deze oven zit dus ook een stoomfunctie.
Dus zocht ik op internet naar een recept voor een complete maaltijd om te stomen. Broccoli en zalm werd het. Met krieltjes, die we natuurlijk ook hadden kunnen stomen, maar gepoft in de schil zijn ze ook erg lekker!
Het eten bleef lekker mals en stevig en door de stoom blijft de smaak en vitamines goed aanwezig. Hierdoor kan je puur en optimaal van de smaak genieten en heb je geen sausjes meer nodig.
Bakken
We hebben vanalles gebakken in de oven; van kipsaté met paprika en ui dat echt heerlijk mals blijft en niet uitdroogt. Dat vind ik vaak het nadeel van kip, zeker als het wat grotere stukken zijn. Dat ga ik een volgende keer dus zeker nog een keer maken.
Ook de varkenskarbonade was een groot succes, ik ben niet echt een vleesliefhebber.
Tenminste, in een restaurant is het wat anders, maar als ik zelf ga bakken wordt het al snel te droog en taai of doe ik wat anders verkeerd, zodat ik het alleen lekker vind met een sausje 😉
Het vlees dat nu uit de oven komt is gewoon geweldig. We gaan dus zeker vaker vlees eten. Zal papaliefde vast niet erg vinden 😉
Eén van de favorieten uit de oven is toch wel de lasagne. Maar ja, eerst dat voorverwarmen, het bereiden en dan nog wachten tot de lasagne gaar is… Dat is nu dus een fluitje van een cent.
Voor een ovenschotel kan je nu prima ’s middags als de kinderen naar school zijn de voorbereidingen doen. Zodra ze trek krijgen in de oven schuiven, alvast opruimen en tafel dekken en je kan zo aanschuiven!
Reinigen
Als je de oven veel gebruikt wordt hij ook al snel vies. Dan kan je met allerlei trucjes aan de slag of met een schuursponsje. Deze oven is echt perfect voor de luie huisvrouw 😉
Mijn ervaring
Kortom ik ben echt supertevreden met deze oven. In het begin miste ik nog wel de platen die je erin kan schuiven, maar dat is vooral omdat je het gewend bent.
Zonder is het ook prima te doen. En de draaischijf is zo groot dat er ook ovenschalen, grote borden en pizza’s in passen.
De achterwand van de combimagnetron is rond aan de binnenkant, zodat het ronde draaiplateau vrij kan draaien. Hierdoor passen ook vierkante schalen en borden in de magnetron.
Nog een heel fijn voordeel voor huisvrouwen is dat er minder snel eten aan de binnenkant blijft plakken en is het makkelijker schoon te maken. Je hebt namelijk geen hoeken waarin eten blijft plakken.
Het houtskool warmte-element (Charcoal Lighting Heater™) zorgt ervoor dat het voedsel sneller en dieper hitte adsorbeerd zodat het (30%) sneller klaar is.
Ook zorgt dit ervoor dat de buitenkant lekker krokant wordt en de binnenkant mals blijft. Net zoals in een houtoven. Dat vinden wij altijd wel lekker op een pizza of een ovenschotel bijvoorbeeld. Een ander voordeel is dat het ook nog eens 40% bespaart aan energie omdat je niet hoeft voor te verwarmen.
Het besparen op de kooktijd is natuurlijk superfijn! Niet alleen vanwege het houtskool warmte-element, maar ook omdat de oven is voorzien van een boven- en ondergrill. Hierdoor worden ze ook gelijkmatig bereid. Zo braadt je een hele kip al gaar in 24 minuten in plaats van 75 minuten!
Voorheen was ik nooit zo’n fan van ovenschotels. Ja, ik vond ze ontzettend lekker, maar de bereiding zelf. Vooral omdat je dan op tijd moet bedenken en voorbereiden, de oven moet laten voorverwarmen etc. terwijl de kinderen om half zes al beginnen te klagen dat ze honger hebben.
Nu maak je het gerecht en laat je de oven het werk doen zodat je ook even de woonkamer kan opruimen, alvast vaatwasser leeg/inruimen voordat je aan tafel gaat of gewoon even meekijkt naar het tv-programma dat ze kijken.
Deze oven bespaart je echt letterlijk tijd! Ideaal dus voor drukke gezinnen met (jonge) kinderen.
Wat ook erg fijn is, is dat er een kinderbeveiliging op de oven zit. Zo voorkom je dat ze zelf op ontdekking gaan en er ongelukken gebeuren.
Wat zegt de omschrijving?
Een appeltaart bakken, kip grillen of groentes stomen: dankzij zijn krachtige oven met 3 hitte-elementen maak je met deze LG MA3884VC combimagnetron volwaardige ovengerechten klaar.
Met de 5 verschillende bereidingssystemen is de keus aan jou. De magnetron heeft een inhoud van 38 liter en 5 verschillende vermogenstanden met een maximale stand van 900 watt.
Door de ronde binnenkant bereiken de warmtestralen je etenswaren beter en worden je etenswaren aan de buiten- én binnenkant grondig verwarmd.
Ook handig: de grill zit in de onderkant van de magnetron. Gebruik deze bij het opwarmen van een pizza en je krijgt een extra knapperige bodem. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon je restjes van gisteravond opwarmen.
Technische specificaties;
- Merk: LG
- Garantie: 2 jaar
- Bereidingssystemen: Grill, Stoom, Hetelucht, Magnetron, Bovenwarmte, Crispfunctie, Gelijktijdige boven- en onderwarmte, Onderwarmte, Pizzastand
- Accessoires: Bakplaat, Crispschaal, Laag rond ovenrooster, Hoog rond ovenrooster, Stoomschaal
- Plaatsing: Vrijstaand of met hulpmiddel inbouw
- Inhoud: 38 liter
- Gewicht: 23 kg
- Bedieningsmogelijkheden: Draaiknoppen, Druktoetsen
- Temperatuurregeling: Elektronisch
- Digitale weergave: Temperatuur, Bereidingstijd, Resttijd, Klok
- Taal bedieningspaneel: Nederlands
- Diameter draaiplateau: 40,5 cm
Kinderbeveiliging aanwezig - Hoogte, breedte, diepte: 39,5 cm, 52,7 cm, 46,9 cm
- Vermogen magnetron: 1650 watt
- Aantal vermogensstanden: 5
- Max. oventemperatuur: 230 graden Celsius
- Grillvermogen: 1700 watt
- Aantal grillstanden: 3 Halogeen, Infrarood, Quartz, Circulatiegrill, Verwarmingselement
- Specifieke stoomtoepassingen: Blancheren, Drogen, Inkoken, Vis, Vlees, Groente
Meer informatie vind je hier.
- De toekomst van duurzaam bouwen - 07/10/2024
- Herfst films - 28/09/2024
- Traditionele herfstbloemen - 01/09/2024
Ik heb de oven gekochtwie heeft ervaring qua tijdsinstelling voor wat cake en Appeltaart betreft.