Skip to Content

Levensdoelen; tips life purpose vinden en voorbeelden

Levensdoelen; tips life purpose vinden en voorbeelden

Je levensdoel oftewel life purpose vinden: voor de één gebeurt dit eigenlijk automatisch, voor de ander lijkt het de grote vraag te blijven. En wat is nu eigenlijk zoiets als een levensdoel of misschien spreek je liever van life purpose?

Ook dat is maar de vraag. Want je kunt het heel simpel zien als iets wat je gelukkig maakt of je graaft dieper en je wilt weten waarom je hier bent.

Wat er hier eigenlijk van je verwacht wordt. Eén ding is, denk ik, in beide gevallen aan de orde: het moet je een gevoel geven van geluk. Het gevoel geven dat het zin heeft wat je aan het doen bent. Maar hoe vind je nu jouw life purpose als je het echt niet zomaar weet…?

Blijven zoeken naar je life purpose

Je levensdoel oftewel life purpose vinden: voor de één gebeurt dit eigenlijk automatisch, voor de ander lijkt het de grote vraag te blijven. En wat is nu eigenlijk zoiets als een levensdoel of misschien spreek je liever van life purpose?

Bron

Heb je al van alles uitgeprobeerd of misschien zelfs dat niet en blijf je al hangen in het plannen maken? Vraag je dan eens af of je er niet veel te zwaar aan tilt? Maak je er iets van waar grote eisen aan vastplakken. Het moet perfect zijn, zeg maar. Misschien scheelt het al als je dat etiketje er even afhaalt.

Ga gewoon op zoek naar die dingen die je blij maken en wie weet valt opeens het kwartje en voel je gewoon welke richting je op wilt!

Niets uitproberen betekent automatisch dat alles blijft bij wat het was. En als jij op zoek bent naar jouw live purpose, dan zul je dus toch ergens het gevoel hebben dat er iets anders moet.

Wat betekent voor jou een life purpose?

Is voor jou een life purpose vooral iets vinden wat je dus blij maakt? Of wil je er dieper in duiken en echt op zoek gaan naar iets waar een mooi doel aan vastgeplakt zit? Of misschien wel spiritueler of religieuzer en wil je weten waarom je hier rondloopt en wat ‘jouw doel’ hier is.

Uiteraard maakt dat wel uit bij het vinden van je life purpose en je jaarplan. Heb je helder voor jezelf waar je nu eigenlijk naar op zoek bent, dan ben je alweer een stukje verder.

Iets vinden wat je blij maakt

Eigenlijk is dit de meest eenvoudige zoektocht van alle drie. Toch kan het nog best een dingetje zijn om hierin je weg te vinden.

Misschien heb je niet echt een passie voor iets en zou je dat wel graag willen. Nou: probeer gewoon eens verschillende dingen uit! Tips nodig? Dat kan!

 • Vraag je eens af wat je als kind graag deed!
 • Wat doe je graag als je op vakantie bent (dus niet in de stress zit)?
 • Door welke verhalen van andere mensen word je geïnspireerd?
 • Als je door tijdschriften bladert of over internet surft: verzamel die dingen die je op een mooie manier raken! Maak hier eens een collage of iets dergelijks van. Het kan je ontzettend inspireren om te vinden wat je zoekt en daarna om hier ook echt voor te gaan. In het laatste geval moet je de collage zo ophangen dat je het veel tegenkomt, zodat je je mindset erop gefocust houdt!
 • Lees boeken over persoonlijke ontwikkeling om te zien wat je interessant vind
 • Veel verenigingen laten je een keer of twee op proef meedraaien. Pak die kans en probeer gewoon verschillende dingen uit!
 • Bedenk dat je alleen door te doen kan zien of iets wat voor je is. Is het niks, dan probeer je iets anders! Alleen maar erover nadenken werkt niet!
 • Bedenk ook of je een introvert of extravert bent en wat dat voor gevolgen heeft op de keuzes die je maakt.

Je werk als passie

Nu kan het zo zijn dat je inderdaad iets zoekt waar je blij van wordt en dat als werk wilt gaan doen. Dan is het bezoeken van verenigingen misschien minder aan de orde, maar je kunt dit wel toepassen op bijvoorbeeld cursussen uitproberen.

Er zijn schriftelijke onderwijsinstellingen waarbij je de cursus een maand mag uitproberen. Waarom zou je dat niet gewoon eens doen en zo snuffelen aan de stof? Daarnaast zou je kunnen kijken of je met mensen kan praten die werk doen in de richting die jou wel wat lijkt. Misschien kun je een soort snuffelstage regelen of gewoon gezellig een dagje mee!

Lees ook: Inspirerende Nederlandse TED talks voor vrouwen

Een levensdoel met inhoud

Voelen dat het ertoe doet wat je doet. Alleen dat maakt een mens al gelukkig. Zoek jij het meer in deze richting? Ook dat kun je zowel als passie doen, maar ook als professie.

Kijk niet alleen naar het doel op zich, maar houd ook in de gaten wat jij graag doet of goed kan (vaak ligt dit op één lijn…helaas niet altijd). Door dit te combineren kun je op een gouden idee uitkomen! Bijvoorbeeld:

 • Goed met geld? Word penningmeester van een goed doel.
 • Zorgzaam? Ga helpen in een verzorgingstehuis of ziekenhuis als vrijwilliger, of laat je omscholen tot verzorgende of help dames met levend verlies.
 • Organisatietalent? Organiseer evenementen waarbij de opbrengst naar een bepaald doel gaat of organiseer iets in bijvoorbeeld tehuizen voor de kinderen aldaar.
 • Graag de wereld zien? Ga ontwikkelingswerk doen.
 • Milieu ligt je na aan het hart? De mogelijkheden zijn eindeloos! Je zou het zelfs online kunnen oppakken met een informatieve blog, bijvoorbeeld.
 • Bedenk dat vrijwillig iets voor een ander doen op zich vaak al een goed gevoel geeft. Je geeft immers puur om het geven en niet om er zelf iets mee te verdienen. Eigenlijk is iedere vorm van vrijwilligerswerk al een manier om je goed te voelen over wat je doet. Ook hierin geldt natuurlijk dat als je iets kiest waar je zelf warm voor loopt het gewoon het fijnst is om te doen! Niet alleen voor jou maar de ontvanger zal dit vaak ook aanvoelen!

Waarom ben ik hier?

Gaat het voor jou nog dieper? Dan komen we uit op spirituele zaken. Nu is hier heel veel in te vinden en te doen. Je kunt natuurlijk het religieus op willen pakken of juist niet. Zeker hierin moet je vooral afgaan op je eigen gevoel.

Op internet kun je natuurlijk al veel informatie vinden over dit soort zaken. Maar live een cursus volgen, een kerk of ander religieus gebouw bezoeken, praten met anderen: deze manieren zullen je waarschijnlijk meer brengen. Lees in alle rust boeken of mediteer en probeer zo bij je gevoel te komen.

Laat je in ieder geval niks aanpraten. Het is jouw pad en die volg je het beste door naar jezelf te luisteren! Informatie opslokken en vervolgens voor jezelf uitmaken wat wel of niet waar is/bij je past. Voordat jij je hierin gaat storten kun je je afvragen wat jou het meeste aanspreekt:

 • Hoe nuchter ben je? Met andere woorden: wat is voor jou de grens aan spiritualiteit?
 • Wil je een religie leren kennen? Dat lukt niet alleen online. Bezoek een dienst, praat met gelovigen, misschien zijn er wel kennismakingsavonden. Informeer gewoon. Veel kerken en andere instellingen staan vaak wel open voor mensen die interesse hebben.
 • Omarm je specifiek Oosterse of Westerse denkwijzen of houd je juist wel van een mixje?
 • Mediteren komt bij heel veel spirituele zaken naar voren. Niet alleen fijn om jezelf beter te leren kennen en zo je levensmissie te vinden.
 • Maar is ook heerlijk ontspannend in de waan van de dag.
 • Wil je rustig thuis je gaan oriënteren op dit soort dingen en pas later een keuze maken (als je al een keuze moet maken, trouwens…)? Er zijn heerlijke tijdschriften die spirituele zaken behandelen. Fijn om thuis te lezen!

Het gaat om de weg!

Bedenk bij alles wat je doet dat de weg naar je doel toe er al toe doet. Staar je niet blind op het einddoel maar geniet van de dingen onderweg!

Wil
Laatste berichten van Wil (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *