Skip to Content

Leven zonder auto; voordelen en nadelen

Leven zonder auto; voordelen en nadelen

We kunnen ons haast niet meer voorstellen dat het leven zonder auto mogelijk is. We zijn ons zo aan de auto gewend dat we er voor alles mee naartoe rijden. Naar het werk, de supermarkt, de sportschool en zelfs op vakantie.

Waar er vroeger 1 auto per gezin was, zie je nu steeds vaker dat iedereen een eigen auto heeft om bijvoorbeeld naar het werk te rijden. Maar is het eigenlijk wel zo handig om voortdurend in de auto te zitten? Dit is natuurlijk van veel factoren afhankelijk zoals waar je woont.

In dit artikel kijken we naar de voordelen en nadelen van leven zonder auto.

Leven met een auto

We kunnen ons niet voorstellen hoe we ons leven zonder een auto zouden kunnen leiden. We hebben het gemak van een eigen vervoersmiddel, we kunnen onze auto lenen aan vrienden en familie en we maken er vaak gebruik van voor woon-werkverkeer. Bovendien zijn we niet afhankelijk van het openbaar vervoer of andere mensen. Een auto geeft ons veel vrijheid en veel mensen willen dat niet opgeven.

Het nadeel van zonder auto leven is natuurlijk dat het niet altijd even praktisch is. Je bent afhankelijk van het openbaar vervoer of je moet ergens heel ver lopen. Ook kan het lastig zijn om bijvoorbeeld boodschappen te doen zonder auto.

Leven zonder auto

Een auto is een duur bezit en veel mensen kunnen zich er simpelweg niet permitteren een aan te schaffen of het onderhoud ervan te betalen. Hierbij geldt vaak dat goedkoop niet altijd duurkoop is; de kans is groot dat er bij een goedkope auto verborgen gebreken zijn waardoor je op de lange termijn meer geld kwijt bent aan het onderhoud en reparatie.

Je hebt vervolgens de kosten zoals de wegenbelasting en verzekering, als je de auto maar minimaal gebruikt is het maar de vraag of een auto dat geld wel waard is. Ook betaal je natuurlijk voor de brandstofkosten die je verbruikt. Maak je veel kilometers dan ligt dit bedrag een stuk hoger dan als je de auto minimaal gebruikt. Zonder een auto voor de deur kan je dus veel besparen op de vaste lasten.

Daarnaast is het ook beter voor het milieu om zonder auto te leven. Minder auto’s op de weg betekent minder uitstoot van schadelijke stoffen, waardoor we allemaal iets kunnen doen om onze planeet te beschermen voor volgende generaties.

In sommige steden is het een echte uitdaging om een parkeerplaats te vinden, of alleen als er veel geld voor wordt betaald. Daarom zijn er steeds meer mensen die daar bewust voor kiezen om zonder (eigen) auto te leven.

Als je geen auto hebt kan dit ook beter zijn voor je conditie, omdat je nu niet in de verleiding kan komen om toch even die auto te pakken maar in plaats daarvan gaat lopen of fietsen. Moet je regelmatig langere afstanden afleggen, dan kan je eventueel een elektrische fiets overwegen. Dit is vaak nog steeds veel goedkoper en schoner dan een auto.

In grote steden zijn er vaak wel alternatieven beschikbaar waarbij je een auto kan delen mocht je het toch een keer nodig hebben, dit is een stuk goedkoper dan de kosten die je kwijt bent als je een auto gaat huren voor een aantal dagen. Je kan middels een app zien welke auto er beschikbaar is, of eventueel vooraf reserveren zodat je zeker weet dat als je bijvoorbeeld naar het ziekenhuis moet er een auto beschikbaar is.

Alternatieven op het gebruik van een auto

  1. Investeer in een goede fiets. Een stevige, goed onderhouden fiets is een uitstekend alternatief voor een auto. Zorg ervoor dat je fiets voorzien is van een goede verlichting en reflecterende elementen, zodat je veilig kunt fietsen als het donker is.
  2. Maak gebruik van het openbaar vervoer. In veel steden is het openbaar vervoer uitstekend, dus probeer de bus, de tram of de metro eens te nemen in plaats van de auto.
  3. Plan je route. Als je een beetje van tevoren weet waar je naartoe wilt, kun je de beste route uitzetten, zodat je niet hoeft te zoeken naar een parkeerplaats en je tijd en energie kunt besparen.
  4. Vraag om een lift. Als je vrienden of familie wonen, kun je hen altijd vragen om je ergens naartoe te brengen. Dit is niet altijd mogelijk, maar het kan wel een uitkomst bieden in noodgevallen.
  5. Ga te voet. In sommige gevallen is het gewoon beter om te voet te gaan. Als je bijvoorbeeld naar de supermarkt gaat is het vaak niet nodig om de auto te nemen.

Het leven zonder auto heeft dus zowel voordelen als nadelen. Aan de andere kant is het wel een uitdaging om creatief te zijn en te bedenken hoe je toch alles kunt doen wat je wilt doen, zonder dat je auto nodig hebt. Of misschien kan je dit tijdelijk ervaren als de auto bij de garage is voor onerhoud. Het hangt er maar net vanaf hoe je ernaar kijkt. Wat voor jou belangrijk is, is het belangrijkste aspect om rekening mee te houden.

Meer informatie vind je hier.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *