Skip to Content

Lekkerste whiskey soorten; ook met zachte en zoete smaken

Lekkerste whiskey soorten; ook met zachte en zoete smaken

Whiskey is een populaire drank die veel mensen graag drinken. Er bestaan vele verschillende soorten whiskey’s, met ieder hun eigen unieke smaak. Van de klassieke, robuuste Islay’s tot de zachte, zoete Lowland’.

Welke whiskey is nu echt de lekkerste? Is het de kostbare, peperige versie of de toegankelijke, zoete versie? Iedereen heeft wel zijn of haar eigen favoriet en daarom is het lastig om echt te zeggen welke whiskey de lekkerste is. Daarom delen we in dit artikel 10 soorten whiskey’s die hier zeker voor in aanmerking komen.

Whiskey

Whiskey is een populaire drank die veel mensen graag drinken. Er bestaan vele verschillende soorten whiskey's, met ieder hun eigen unieke smaak. Van de klassieke, robuuste Islay's tot de zachte, zoete Lowland'.

Whisky (Schots/Canadees) of whiskey (Iers/Amerikaans) is een sterkedrank die is gedistilleerd uit gegist graanbeslag en gerijpt op houten vaten. Van het graan wordt een beslag gemaakt, dat men vervolgens laat gisten. Gist zet de in het beslag aanwezige suikers om in alcohol. Zo ontstaat een vloeistof met ongeveer 7,5% alcohol.

Deze vloeistof wordt gedistilleerd waarbij ongewenste stoffen in de spoeling achterblijven en de damp met een hoger alcoholpercentage opgevangen en gecondenseerd wordt. Vervolgens wordt dit resultaat verdund tot 65% alcohol en in eikenhouten vaten opgeslagen om te rijpen.

Whiskey is een populaire drank die veel mensen graag drinken. Er bestaan vele verschillende soorten whiskey's, met ieder hun eigen unieke smaak. Van de klassieke, robuuste Islay's tot de zachte, zoete Lowland'.

Na een bepaalde tijd (afhankelijk van de toepasselijke wetgeving) mag ze whisky genoemd worden en wordt ze gebotteld. Anders dan bij wijn stopt het rijpingsproces bij het bottelen en is de drank lang houdbaar zonder smaakverandering. De leeftijd van een whisky slaat daarom op de tijd dat hij gerijpt heeft.

The Macallan 12 jaar

De Macallan 12 jaar is een klassieke Speyside single malt whiskey. Deze whiskey heeft een krachtige, robuuste smaak met tonen van rozijnen, karamel en sinaasappel. De afdronk is lang en vol van vanille en kruidige tonen.

Laphroaig 10 jaar

Laphroaig is een klassieke Islay single malt whiskey. Deze whiskey heeft een krachtige, smokey smaak met tonen van turf, zeezout en citrus. De afdronk is lang en vol van rook en peperige tonen.

The Glenlivet 12 jaar

The Glenlivet 12 jaar is een klassieke Speyside single malt whiskey. Deze whiskey heeft een zachte, fruitige smaak met tonen van perzik, abrikoos en vanille. De afdronk is lang en vol van zoete kruidige tonen.

The Balvenie DoubleWood 12 jaar

The Balvenie DoubleWood 12 jaar is een klassieke Speyside single malt whiskey. Deze whiskey heeft een zachte, kruidige smaak met tonen van karamel, vanille en sinaasappel. De afdronk is lang en vol van zoete kruidige tonen.

Glenmorangie Original 10 jaar

Glenmorangie Original 10 jaar is een klassieke Highland single malt whiskey. Deze whiskey heeft een zachte, kruidige smaak met tonen van vanille, honing en sinaasappel. De afdronk is lang en vol van zoete kruidige tonen.

Highland Park 12 jaar

Highland Park 12 jaar is een klassieke Highland single malt whiskey. Deze whiskey heeft een krachtige, rookige smaak met tonen van turf, zeezout en citrus. De afdronk is lang en vol van rook en peperige tonen.

The Dalmore 12 jaar

The Dalmore 12 jaar is een klassieke Highland single malt whiskey. Deze whiskey heeft een krachtige, robuuste smaak met tonen van rozijnen, karamel en sinaasappel. De afdronk is lang en vol van vanille en kruidige tonen.

Oban 14 jaar

Oban 14 jaar is een klassieke Highland single malt whiskey. Deze whiskey heeft een krachtige, robuuste smaak met tonen van rozijnen, karamel en sinaasappel. De afdronk is lang en vol van vanille en kruidige tonen.

Jura 10 jaar

Jura 10 jaar is een klassieke Island single malt whiskey. Deze whiskey heeft een krachtige, rookige smaak met tonen van turf, zeezout en citrus. De afdronk is lang en vol van rook en peperige tonen.

Ardbeg 10 jaar

Ardbeg 10 jaar is een klassieke Islay single malt whiskey. Deze whiskey heeft een krachtige, smokey smaak met tonen van turf, zeezout en citrus. De afdronk is lang en vol van rook en peperige tonen.

Als je van whiskey houdt, is er genoeg keuze om uit te kiezen. Elk met hun eigen unieke smaak en afdronk. Proef eens wat en ontdek welke je het lekkerst vindt. Misschien staat jouw favoriet wel in onze lijst van de 10 lekkerste whiskey’s!

Meer whiskey’s vind je hier.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *