Skip to Content

Lekkage keuken; tips wat te doen bij lekkage

Lekkage keuken; tips wat te doen bij lekkage

Lekkage in huis: iets waar je even niet bij stil wil staan. Lekkages komen voor in heel uiteenlopende situaties, waarbij je handelingen dus ook anders zullen zijn. We bespreken in dit artikel een aantal lekkages die in huis voor kunnen komen en hoe je dan het beste handelen kunt.

Welke lekkages kunnen voorkomen?

Een lekkage is een ramp en dat geldt eigenlijk voor iedere lekkage. Hoewel de waterschade die je hierdoor oploopt uiteraard veel groter is als de wasmachine je hele benedenverdieping onder water heeft gezet dan dat er per ongeluk een paar druppels water naar beneden komt zetten door de regen. Hoe erg de schade is hangt ook af van hoe snel jij handelt. Wat voor lekkages kunnen er zoal voorkomen in huis?

  • Lek dak (dus bij regen heb je een probleem)
  • Een gesprongen waterleiding
  • Een slecht afgekitte douchebak of bij het bad
  • Wateroverlast bij je bovenburen
  • Een stop die verstopt zit en daardoor het water niet meer af kan voeren
  • Een wasmachine die defect is
  • Enz.

Voorkom nog meer water

Het is natuurlijk duidelijk dat je eerste actie zal zijn om te achterhalen wat er lekt. Alleen kan dat soms een hele toer zijn. De waterleiding meteen afsluiten zorgt er in ieder geval voor dat het daar niet meer vandaan kan komen. Diverse oorzaken kunnen hierdoor al gestopt worden. Bij de meeste mensen is dit af te sluiten in de meterkast (met de hoofdkraan).

Maar het kan ook in een kelder zitten of in de meterput. Uiteraard is het verstandig om te weten waar dit soort dingen te vinden zijn in je huis voordat je waterlekkage hebt! Daarna kun je op zoek gaan naar de echte oorzaak van alles. Zie je direct waar het fout gaat, dan is alleen het afsluiten van deze ‘bron’ natuurlijk genoeg.

Pas op met elektriciteit en gas

Serieuze waterschade kan gevaar opleveren met betrekking tot gas en elektriciteit. Kun je deze allebei op een veilige manier afsluiten? Doe dit dan ook. Uiteraard doe je dit niet als je daar zelf gevaar bij loopt.

Op zoek naar de bron

Als de schade regenschade is, dan zal dit meestal vrij duidelijk zijn. Dat wat er onder staat verwijder je en je zet er even een emmer neer… Een wasmachine die lekkageproblemen heeft gegeven kan voor veel waterschade zorgen. Maar ook dat is vrij simpel te achterhalen. Zo heb ik wel eens het verhaal gehoord dat het water de trap af kwam zetten omdat de bewoners niet thuis waren en de wasmachine alles boven blank had gezet!

Toch kan het een stuk moeilijker zijn om erachter te komen wat er is. Is de waterschade ontstaan door een gesprongen waterleiding? Dan kan dit een heel moeilijk op te sporen defect zijn. Heb je bovenburen? Houd er dan eveneens rekening mee dat zij ergens lekkage hebben, wat nu jouw pand inkomt!

Verwijder je spullen

Probeer te redden wat er te redden valt. Meubels en andere spullen kun je snel verwijderen als de wateroverlast zo erg is. Ben je met meer personen? Dan is het handig als de één dit doet en de ander op zoek gaat naar de bron.

Water verwijderen

Gaat het alleen om waterschade die je als kringen aan de muur ziet, dan wordt het een kwestie van de lekkage herstellen en de muren weer mooi maken. Maar is de waterschade ontstaan door heel veel water? Dan zul je het water dus eerst moeten verwijderen. Bij heel heftige wateroverlast kan het nodig zijn om hulpmiddelen in te schakelen of zelfs een bedrijf te laten komen.

Voorkom schimmels

Naast de schade die je kunt hebben aan je vloeren, muren en uiteraard de inrichting van je huis, is er nog een punt van aandacht. Door het vocht loop je namelijk het risico dat schimmels ontstaan. Uiteraard is dat niet echt goed voor je leefklimaat. Zorg dan ook dat alles zo snel mogelijk droogt. Nog een keer: let ook op bij elektra. Als dit nat geworden is, is dit immers heel link. Zorg eerst dat alles wat nat is en toch weg moet uit je huis verdwijnt.

Natte vloerbedekking bijvoorbeeld of meubels die echt vochtig geworden zijn en daardoor niet meer te gebruiken. Meubels die je nog wel wilt gebruiken, zou je buiten kunnen laten drogen als het mooi weer is. Hoe minder vochtige dingen er in de ruimte blijven staan, hoe sneller het binnen weer droog is. Zet alles goed open of huur een luchtontvochtiger. Let op: dan moet je de ruimte juist afsluiten om zo snel mogelijk resultaat te hebben.

Herstellen van de schade

Het herstellen van de schade is de volgende stap. Heb je een lekkage binnen je muren? Laat je goed informeren hoe dit hersteld wordt zodat alles veilig is of laat dit doen door professionals. Natuurlijk herstel je datgene wat de overlast veroorzaakt heeft, maar je kunt ook nog even verder kijken.

Wat kun je doen om deze lekkage niet nog een keer mee te maken? Een wasmachine alleen aanzetten als je thuis bent, bijvoorbeeld, en in een bak plaatsen. De douche of het bad in zijn geheel checken of het wel goed afgekit is. En dat soort dingen. Je zou ook kunnen overwegen om een waterslotsysteem aan te schaffen. Lekkage aan je dak vraagt natuurlijk om een grondige inspectie van het dak!

Verzekeringen

Heb je een inboedel- of opstalverzekering, dan is de kans groot dat je verzekerd bent tegen waterschade door lekkages. Hier zit wel een maar aan. Is de lekkage ontstaan door achterstallig onderhoud, dan kan de verzekering hier moeilijk over doen. En dat is ook wel te begrijpen. Het is afhankelijk van je verzekering of je zelf iemand mag inhuren om de schade te herstellen of dat zij aangeven wie dat moet doen. Zorg bij waterschade dat je duidelijke foto’s hebt van de schade als bewijsmiddel.

Professionele hulp

Kom je er zelf niet uit? Schakel dan hier professionele hulp in om de bron van de lekkage te verhelpen.

Wil
Laatste berichten van Wil (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Avatar van Richard van Omster Richard van Omster schreef:

    Wij hebben ook last gehad van lekkage in de badkamer. Het is inderdaad verstandig om alles zo snel mogelijk te drogen. Schimmels zijn erg slecht voor je gezondheid.