Skip to Content

Leitz luchtreiniger Z-1000 review met TruSens filter

Leitz luchtreiniger Z-1000 review met TruSens filter

Iedere dag ademen we lucht in en weer uit, maar hoe schoon is die lucht? Zeker in de winter als alle ramen dicht zitten om de temperatuur een beetje aangenaam te houden, of in het voorjaar om pollen buiten te houden. Of als je huisdieren hebt.

En dan heb ik het nog niet eens over de huisstofmijt, huidschilfers, schimmels of stof in een oud huis. Die blijven allemaal dwarrelen in de lucht. En niet alleen als je last hebt van astma of een allergie is schone lucht heel belangrijk. Een mobiele luchtreiniger, zoals de Leitz TruSens kan dan een uitkomst zijn. 

Voordelen van een luchtreiniger

Met een luchtreiniger, haal je stof, bacteriën, allergenen en vieze geurtjes uit de lucht. Dit zorgt ervoor dat de klachten van bijvoorbeeld allergie of astma verminderen en je thuis weer opgelucht ademhaalt.

Stof en fijnstof in huis. Niet alleen in oude huizen, maar in ieder huis is stof te vinden, hoe hard je ook je best doet om het schoon te houden. Zodra je de kussens uitklopt, zie je het stof door de lucht vliegen. Daarnaast beïnvloedt de plek waar je woont; dicht bij een snelweg heb je bijvoorbeeld meer kans op fijnstof. Een luchtreiniger biedt uitkomst bij het verminderen van stof en fijnstof in huis.

Rooklucht en nare geurtjes. Koolmonoxide en stikstofmonoxide zijn stoffen die de lucht in huis vervuilen. Deze stoffen komen niet alleen vrij bij het roken van een sigaret, of als je een open haard hebt maar ook als je aan het koken bent kan dit in de lucht terecht komen. Het koolstoffilter in de luchtreiniger filtert een groot deel van alle gassen uit de lucht, waaronder vieze geurtjes. Hierdoor is de lucht niet alleen schoner, maar ruikt het ook een stuk frisser.

Klachten bij allergieën zoals huisstofmijt. Bij een huisstofmijtallergie reageer je op de huidschilfers en uitwerpselen van de huisstofmijt. Huisstofmijten leven in huisstof en bevinden zich vaak in stoffen meubels, zoals het bed en de bank en de allergenen verspreiden zich via de lucht. Een luchtreiniger helpt om stof en allergenen van huisstofmijt uit de lucht te filteren.

Klachten bij hooikoorts. De rondvliegende pollen zorgen bij hooikoorts voor klachten als branderige ogen, hoesten en benauwdheid. Een luchtreiniger reinigt de pollen uit de lucht met behulp van een filter, wat ervoor zorgt dat jouw klachten verminderen.

Klachten bij astma. Dierenharen, huidschilfers, huisstofmijt en sigarettenrook prikkelen de longen waar astmapatiënten veel last van hebben. Een schone lucht heeft dus een grote invloed op het verminderen van de klachten rondom deze aandoening. De lucht in een ruimte met een luchtreiniger is gemiddeld 99% schoner dan in een ruimte zonder luchtreiniger.

Leitz TruSens luchtreiniger


Veel luchtreinigers maken gebruik van een ingebouwde sensor, waardoor de schone lucht zich vooral concentreert rondom de luchtreiniger zelf. De speciale SensorPod van de Leitz TruSens meet veel nauwkeuriger en garandeert schonere lucht in de gehele ruimte. Deze plaats je daarom aan de ene kant van de kamer, terwijl de luchtreiniger aan de andere kant staat. 

Hierdoor wordt de luchtkwaliteit in de gehele ruimte continu gemonitord en wordt de intensiteit van de reiniging automatisch aangepast als de gemeten luchtkwaliteit verandert. Via een LED-display kan je heel eenvoudig zien hoe schoon de lucht is; een gekleurde strip geeft aan of deze goed, gemiddeld of slecht is en daar wordt ook een percentage aan gekoppeld.

De Leitz TruSens filtert de lucht tot maar liefst 0,3 micron, oftewel deeltjes tot bijna 30 keer kleiner dan een haar. Hierdoor is de kans een stuk kleiner dat allergieën of astma geactiveerd worden en wordt ook de kans op besmetting door een virus of bacterie aanzienlijk verkleind door de aanwezigheid van een uv-filter. 

Normale platte filters beperken de luchtinvoer vaak tot één kant van de luchtreiniger. De Leitz TruSens daarentegen is voorzien van een 360 graden Dupont filter en zuigt lucht uit alle richtingen aan, zodat vervuilde stoffen uit de gehele ruimte worden opgevangen.

Hierdoor worden alle microscopische kleine, vervuilde deeltjes, waaronder virussen en bacteriën in de ruimte opgevangen en gefilterd. De Leitz TruSens werkt op basis van een gepatenteerd viervoudig filtersysteem:

  1. Een wasbaar voorfilter reinigt de grotere deeltjes, zoals stof en dierenharen
  2. Een actief koolstoffilter reinigt alle gassen en nare geurtjes
  3. Het HEPA-filter reinigt fijnstof tot maar liefst 0,3 micron
  4. De UV-sterilisatie die je los kan bedienen vernietigt tenslotte alle ziektekiemen en bacteriën die zich ophopen in het filter.

De gepatenteerde Pure Direct Technology zorgt, dankzij het gebruik van een dubbele luchtstroom, vervolgens dat de schone lucht optimaal over de hele ruimte wordt verspreid.

De meeste luchtreinigers hebben één luchtstroom die verticaal of naar boven uitstroomt, waardoor er zogenaamde ‘dode zones’ in een ruimte ontstaan waar de lucht niet wordt gecirculeerd. De tweevoudige luchtstroom van de Leitz TruSens zorgt ervoor dat de volledige ruimte wordt voorzien van gezuiverde lucht.

De Leitz TruSens is beschikbaar in drie varianten, afhankelijk van de grootte van de ruimte. Zo is de TruSens Z-2000 bedoeld voor middelgrote ruimtes tot 35m2, terwijl de TruSens Z-3000 wordt aanbevolen voor grotere ruimtes.

De compacte TruSens Z-1000 is speciaal ontworpen voor kleinere ruimtes zoals een slaapkamer of thuiskantoor; dit model wordt dan ook zonder SensorPod geleverd.

Onze ervaringen met de Leitz TruSens luchtreiniger

En dan heb ik het nog niet eens over de huisstofmijt, huidschilfers, schimmels of stof in een oud huis. Die blijven allemaal dwarrelen in de lucht. En niet alleen als je last hebt van astma of een allergie is schone lucht heel belangrijk. Een mobiele luchtreiniger, zoals de Leitz TruSens kan dan een uitkomst zijn. 

Zelf wonen we in een relatief oud huis, in de grote stad bij een snelweg, met kinderen en een kat. Daarnaast heeft manlief last van astma en hooikoorts en merk ik zelf dat ik in het voorjaar ook iets snotteriger wordt, ook al is dat nooit vastgesteld. In vrijwel alle huizen bevat de lucht microscopisch kleine, vervuilde deeltjes.

Denk bijvoorbeeld aan huisstofmijt, schimmels, pollen, virussen en bacteriën, maar ook haren en huidschilfers als er een hond of kat aanwezig is. En gelukkig heeft corona tot op heden ons huis overgeslagen, toen manlief onlangs een melding kreeg via de coronamelderapp werden we toch weer even op de feiten gedrukt.

Toen de luchtreiniger werd bezorgd was hij iets groter dan verwacht. Dus ergens op een kast plaatsen zat er niet in. Nu hebben we een open trap in de woonkamer, en zit daaronder een lege hoek waar hij wel perfect uit de weg staat.

Toen ik het instructieboekje erbij pakte en las dat de onderkant open geschroefd moest worden had ik eerst zoiets van dat mag manlief doen, maar toch even gekeken en er zit een schroefdop op die je zo opendraait. Je hebt dus geen gereedschap nodig om het plastic van het filter af te halen. Daarna is het een kwestie van aansluiten op het elektriciteitsnetwerk.

En dan heb ik het nog niet eens over de huisstofmijt, huidschilfers, schimmels of stof in een oud huis. Die blijven allemaal dwarrelen in de lucht. En niet alleen als je last hebt van astma of een allergie is schone lucht heel belangrijk. Een mobiele luchtreiniger, zoals de Leitz TruSens kan dan een uitkomst zijn. 

Nadat ik het had aangesloten werd hij meteen blauw en kreeg de lucht een score van 7, dus best goed. Nu moet ik daar wel bij zeggen dat we de hele nacht een bovenraampje open hadden staan om te luchten.

Ik voelde ook een frisse luchtstroom ontstaan, dus het was duidelijk dat hij meteen aan het werk ging. Met behulp van het bedieningspaneel kan je nog instellen hoe hard het filter moet werken en of dat alleen ’s nachts is of na een paar uur. Ook het uv-filter kun je los bedienen.

Dat de sensor heel snel reageert op een veranderende lucht werd duidelijk toen manlief thuiskwam en zijn jas uitdeed in de buurt van de Leitz TruSens; de score schoot direct omhoog waardoor hij wat harder ging werken. Als we gaan koken dan schiet hij ook gelijk richting het rood richting de 300.

We hebben hem niet altijd aan, maar toen hij een keer niet aan stond merkte ik dat er geen fijne lucht in huis hing (van buiten de kozijnen schilderen). Nadat ik hem had aangezet merkte je al snel het verschil.

Heel fijn is dat aan de bovenkant een handgreep zit zodat je hem ook makkelijk kan verplaatsen. Zo ben ik ook heel benieuwd naar de luchtkwaliteit in de slaapkamers en op zolder.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *