Skip to Content

Landelijke Opschoondag Nederland nationale activiteiten tegen zwerfafval

Landelijke Opschoondag Nederland nationale activiteiten tegen zwerfafval

Jaarlijks organiseert de stichting NederlandSchoon een zogeheten Opschoondag. Deze vindt plaats in het voorjaar en je kunt meedoen in je eigen buurt. Online of via de gemeente kun je een opruimsetje aanvragen met handschoenen, een gekleurd hesje, vuilniszakken en een grijper.

Ook kun je zelf een Opschoonactie organiseren, want hoe vaker er wordt opgeruimd, hoe beter. Op straat ligt helaas veel zwerfafval wat slecht is voor het milieu.

Het kan tientallen of zelfs honderden jaren duren voordat een stukje plastic in de natuur is afgebroken; dat willen we daar toch niet laten liggen? Door het op te ruimen, houden we Nederland schoon.

Dat is ook beter voor bijvoorbeeld wilde dieren, vogels en vissen; zij kunnen per ongeluk zwerfafval binnenkrijgen en sterven hierdoor. Door de Landelijke Opschoondag wordt het opruimen van zwerfafval leuk, omdat je het samen doet met anderen!

Hoe werkt de Landelijke Opschoondag?

Je kunt via de website van Supporter van Schoon informatie vinden over de Landelijke Opschoondag. Je kunt meteen zien wat voor acties er allemaal al worden georganiseerd in jouw buurt. Wil je zelf ook meedoen? Dan kun je een gebied kiezen waar je aan de slag wilt gaan met het opruimen van zwerfafval. Het leukste is natuurlijk om dit sámen te gaan doen!

Dus zorg ervoor dat ook je buren, vrienden, collega’s, klasgenoten of familie enthousiast raakt om mee te doen. Vele handen maken licht werk, dus het opruimen van het zwerfafval in de omgeving is dan ook zo gebeurd! Daarnaast ben je lekker buiten en met elkaar bezig, wat de saamhorigheid vergroot en natuurlijk gewoon hartstikke gezellig is.

Je hoeft natuurlijk niet de hele dag bezig te zijn met het opruimen van zwerfafval, maar het mag wel. In een paar uur kun je al heel veel bereiken!

Het leuke aan de Landelijke Opschoondag is dat je meteen resultaat ziet van je harde werk: de buurt ziet er weer schoon uit. Je hebt waarschijnlijk meerdere vuilniszakken vol met zwerfafval geraapt die je vervolgens in de container kunt gooien. Dat voelt vast goed, toch?

Vaak kun je vanuit de gemeente ook informatie vinden over de Landelijke Opschoondag. Bijvoorbeeld waar je een opruimsetje kunt aanvragen. Vaak is dit bij de gemeente zelf of bijvoorbeeld de reinigingsdienst van de gemeente.

Wat kun je verwachten van het opruimsetje? Eigenlijk alles wat je nodig hebt om veilig en efficiënt aan de slag te gaan met het opruimen van zwerfafval: een gekleurd hesje, vuilniszakken, handschoenen en een grijper.

Drie belangrijke effecten van een opschoonactie:

Goed gevoel: Het geeft gewoon een goed gevoel om samen met bijvoorbeeld je collega’s, buren of klasgenoten samen buiten op te ruimen. Het is niet alleen nuttig om te doen, maar ook nog eens super gezellig.

Samen iets bereiken: Een schonere buurt is voor iedereen fijn! Door samen aan de slag te gaan met het opruimen van zwerfafval, ontstaat er meer saamhorigheid in de buurt. Dat kan zijn tussen de bewoners onderling, maar ook bij bijvoorbeeld winkeliers en beheerders.

Positief imago: Een schonere buurt ziet er natuurlijk veel aantrekkelijker uit dan eentje waar overal afval ligt. Het imago van de buurt wordt veel positiever als er minder zwerfafval op straat ligt en daardoor is het aantrekkelijker om er te wonen.

Alles over zwerfafval

Afval dat op straat rondslingert, ziet er niet alleen lelijk uit en maakt de buurt vies en onaantrekkelijk, maar het is ook heel slecht voor het milieu. Stichting NederlandSchoon heeft als missie om bij te dragen aan een schone, zwerfafvalvrije leefomgeving. Dat heeft er alles mee te maken dat zwerfafval heel langzaam of zelfs helemaal niet vanzelf afbreekt in de natuur.

Producten die gemakkelijk verrotten, bijvoorbeeld appels, breken relatief snel af in de natuur. Hoe snel iets wordt afgebroken in de natuur, hangt onder meer af van de vochtigheid, de bodem waar het product op ligt, de hoeveelheid zuurstof in de lucht en nog meer factoren.

We maken onderscheid tussen fijn zwerfafval en grof zwerfafval. Onder fijn zwerfafval vallen eigenlijk alleen kauwgom en sigarettenpeuken. Deze worden veel in de natuur weggegooid, maar vervuilen erg. Van al het fijne zwerfafval, komt ongeveer 30% van kauwgom en 70% van sigarettenpeuken.

Grof zwerfafval zijn bijvoorbeeld voedselresten, verpakkingen van take away (servetten, take away bekers, rietjes, vorkjes, take away zakjes, en take away bakjes), snoep (snoepwikkels, ijs- en lollystokjes), drankverpakkingen (blikjes, doppen, sluitingen, kunststof flesjes, drankkarton, glazen flesjes, knijpverpakkingen en kunststof flessen),

Overige verpakkingen (papier of karton, kunststof, rookwaar-verpakkingen, plastic tasjes, glas, metaal en blik), kunststoffen (kunststof niet-verpakkingen en kunststof verpakkingen), papier (overig papier, kassabonnetjes, reclamefolders, zakdoekjes, kranten) en overige niet-verpakkingen (niet te specificeren afval, metalen en overig). In de natuur vind je als zwerfafval vooral veel papier, take away afval en drankverpakkingen.

Hoe lang het duurt voordat een product in de natuur is afgebroken, verschilt per materiaal. Om een beeld te geven:

  • Een bananenschil: 1 jaar
  • Sigarettenpeuk: oneindig
  • Kauwgom: minimaal 20 jaar
  • Metalen blikje: minimaal 50 jaar
  • Plastic drinkflesje: oneindig

Het is dus verstandig om nog eens heel goed na te denken voordat je je kauwgom buiten uitspuugt, want het duurt dus minimaal 20 jaar voordat jouw stukje kauwgom in de natuur is vergaan. Dit kun je allemaal voorkomen door het gewoon in de prullenbak te gooien. Zo houden we Nederland schoon!

Waarom is zwerfafval een probleem?

Ik denk dat we deze vraag inmiddels wel hebben beantwoord, maar denk ook eens aan het volgende:

  • Zwerfafval heeft een negatieve invloed op de gezondheid van zowel mens als natuur.
  • Zwerfafval vermindert de leefbaarheid in een gebied.
  • Zwerfafval leidt tot een onnodig verlies aan grondstoffen.
  • Zwerfafval opruimen kost veel geld voor de maatschappij.
  • Het kost de gemeenten ongeveer 200 miljoen euro per jaar om de openbare ruimte in Nederland schoon te houden en op te ruimen.

Daarnaast is er nog zo’n 50 miljoen per jaar nodig voor het schoonhouden en opruimen van bijvoorbeeld treinstations en parkeerplaatsen langs de snelweg.

Dit zijn kosten die we eenvoudig zelf kunnen verminderen door geen afval zomaar in de natuur te gooien maar netjes in de prullenbak te deponeren. Dat is een kleine moeite, maar als veel mensen die doen, zullen we daar allemaal profijt van hebben.

Meer informatie vind je hier.

Jisca van de Kerkhof

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *