Skip to Content

Wat is een lactose intolerantie en wat zijn de symptomen?

Wat is een lactose intolerantie en wat zijn de symptomen?

Lactose intolerantie is een veelvoorkomend probleem waar veel mensen mee te maken hebben. In dit blogartikel lees je wat een lactose intolerantie is, welke symptomen een lactose intolerantie veroorzaakt, hoe je kunt testen of je er last van hebt en wat je wel en niet kunt eten als je lactose intolerant bent.

Wat is een lactose intolerantie?

Lactose intolerantie is een aandoening waarbij het lichaam geen lactose kan verteren. Dit komt doordat het lichaam niet genoeg lactase produceert, een enzym dat lactose afbreekt. Lactose kun je zien als een soort van suiker die zich bevindt in melk en melkproducten.

Als je lactose intolerant bent, dan kan je lichaam de suiker lactose dus niet goed afbreken. Hierdoor blijft de lactose in je darmen zitten en kan het daar gaan gisten, waardoor er gasvorming en andere typische lactose intolerantie symptomen ontstaan. Kortom, je darmen raken van slag als je lactose binnenkrijgt.

Symptomen van een lactose intolerantie

Als je lactose intolerant bent, kun je last krijgen van verschillende symptomen, zoals buikpijn, opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree en misselijkheid. Je kunt er een klein beetje last van hebben of juist heel erg. Deze symptomen kunnen kort na het eten van producten die lactose bevatten optreden. Meestal merk je dat binnen 2 tot 4 uur. Hieronder geef ik je meer informatie over de symptomen:

  1. Buikpijn en buikkrampen: Buikpijn en buikkrampen zijn veel voorkomende symptomen van lactose intolerantie. Ze kunnen soms echt heel pijnlijk zijn en kunnen gepaard gaan met een opgeblazen gevoel en winderigheid.
  2. Diarree: Diarree is een ander veelvoorkomend symptoom van lactose intolerantie. Het kan lichte diarree zijn, maar je kunt er ook een paar uur last van hebben.
  3. Winderigheid: Winderigheid of flatulentie is ook een veelvoorkomend symptoom van lactose intolerantie. Dit komt doordat de onverteerde lactose in de darmen terechtkomt en daar door bacteriën wordt afgebroken, waardoor het gaat gisten en er gas ontstaat. Je moet dan vaak vieze winden [LINK: https://blijlactosevrij.nl/winden-laten-lactose-intolerantie/] laten.
  4. Opgeblazen gevoel: Een opgeblazen gevoel voelt alsof je een voetbal hebt ingeslikt. Het is een vervelend gevoel dat een paar uur kan aanhouden. Het kan ook gepaard gaan met gasvorming en buikpijn.
  5. Misselijkheid: Sommige mensen met een lactose intolerantie kunnen last hebben van misselijkheid na het eten van producten met lactose. Dit kan zelfs ervoor zorgen dat je moet overgeven.

Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle mensen met een lactose intolerantie dezelfde symptomen hebben en dat sommige mensen helemaal geen symptomen hebben. De ernst en duur van de symptomen kunnen ook variëren, afhankelijk van de hoeveelheid lactose die je hebt gegeten of gedronken.

Verschillende soorten intolerantie

Lactose intolerantie is dus een aandoening waarbij je lichaam niet voldoende lactase kan produceren om lactose, een suiker die voorkomt in melk en zuivelproducten, af te breken. Er zijn verschillende soorten lactose intolerantie:

  1. Primaire lactose intolerantie: Dit is de meest voorkomende vorm van lactose intolerantie. Het komt voor bij mensen die van nature minder lactase aanmaken naarmate ze ouder worden. Dit kan beginnen op de leeftijd van 2 jaar en ouder.
  2. Secundaire lactose intolerantie: Deze vorm van lactose intolerantie wordt veroorzaakt door een andere medische aandoening, zoals de ziekte van Crohn of coeliakie. Deze aandoeningen kunnen de productie van lactase in het lichaam verminderen.
  3. Aangeboren lactose intolerantie: Dit is een zeldzame vorm van lactose intolerantie die vanaf de geboorte aanwezig is. Vaak kan het lichaam dan helemaal geen lactase produceren om lactose af te breken.
  4. Tijdelijke lactose intolerantie: Dit kan voorkomen na een ziekte waarbij de darmwand is aangetast, zoals een buikgriep. Maar het kan ook na een operatie aan de darmen optreden. In deze gevallen kan het even duren voordat het lichaam weer genoeg lactase aanmaakt om lactose af te breken.

Hoe kun je testen of je het hebt?

Er zijn verschillende tests beschikbaar om erachter te komen of je een lactose intolerantie hebt. Bijvoorbeeld:

  1. Waterstof-ademtest: De waterstof-ademtest is een veelgebruikte methode om lactose intolerantie te diagnosticeren. Bij deze test drink je een soort van lactoseoplossing en wordt vervolgens de hoeveelheid waterstof in de uitgeademde lucht gemeten. Als je lactose intolerant bent, zullen de bacteriën in de darmen de lactose afbreken en extra waterstof produceren. Dit leidt tot een hogere waterstofconcentratie in de uitgeademde lucht en hieruit kan de arts concluderen dat je lactose intolerant bent.
  2. Bloedonderzoek: Bloedonderzoek kan worden gebruikt om de hoeveelheid glucose in het bloed te meten nadat je een lactoseoplossing hebt gedronken. Als de glucosewaarden niet stijgen, kan dit wijzen op lactose intolerantie.
  3. Ontlastingstest: Bij een ontlastingstest wordt de hoeveelheid onverteerde lactose in de ontlasting gemeten. Dit kan helpen bij het vaststellen van een lactose intolerantie.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze tests allemaal hun eigen voor- en nadelen hebben, en dat een arts kan beslissen welke test het beste is voor jouw specifieke situatie. Daarnaast is het mogelijk dat je een eliminatiedieet moet volgen om te concluderen of je een lactose intolerantie hebt. Bij een eliminatiedieet moet je gedurende enkele weken alle lactose uit je dieet verwijderen om te zien of je symptomen verbeteren.

Als je denkt dat je lactose intolerant bent, is het belangrijk om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose. Dit kan helpen bij het vinden van de juiste behandeling en het voorkomen van symptomen.

Wat kun je wel en niet eten met een lactose intolerantie?

Als je lactose intolerant bent, betekent dit niet dat je alle zuivelproducten moet vermijden. Er zijn veel lactosevrije producten beschikbaar, zoals lactosevrije melk, yoghurt en kaas. Ook zijn er veel alternatieve melksoorten beschikbaar, zoals sojamelk, amandelmelk en haver- of rijstmelk.

Daarnaast zijn er veel voedingsmiddelen die van nature lactosevrij zijn, zoals vlees, vis, groenten, fruit en granen. Sommige producten bevatten echter verborgen lactose, zoals sommige broodsoorten, koekjes, sauzen en soepen. Het is daarom belangrijk om etiketten goed te lezen en eventueel advies te vragen aan een diëtist.

Kun je er goed mee leven?

Lactose intolerantie kan lastig zijn om mee om te gaan, maar er zijn veel mogelijkheden om toch een gevarieerde en gezonde voeding te hebben. Door goed op te letten welke producten lactose bevatten en welke niet, kun je klachten verminderen en toch lekker eten en drinken.

Als je vermoedt dat je lactose intolerant bent, is het belangrijk om een arts te raadplegen voor een diagnose en eventueel advies te vragen aan een diëtist. Met de juiste kennis en aanpassingen kun je goed leven met lactose intolerantie. Dat is mij namelijk ook gelukt!

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen om meer te weten te komen over lactose intolerantie en hoe je hiermee om kunt gaan. Vergeet niet dat iedereen verschillend reageert op lactose, dus het kan even duren voordat je jouw draai hebt gevonden. Wees geduldig en experimenteer met verschillende voedingsmiddelen en producten om te ontdekken wat voor jou werkt.

Dit gastblogartikel is geschreven door Muriel en zij heeft haar eigen blog Blij Lactosevrij. Sinds 2016 weet zij dat zij een lactose intolerantie heeft en sindsdien schrijft zij er veel blogartikelen over. Zij heeft ontdekt dat je met een lactose intolerantie prima kunt leven en die tips deelt zij maar al te graag.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *