Als je kinderen hebt is een achtertuin waar ze lekker buiten kunnen spelen heel fijn. Nu is onze tuin niet heel erg groot, hij grenst namelijk aan het water wat van de lengte af gaat, maar we zijn al lang blij dat we een achtertuin met kunstgras hebben.
Vooral in de lente en zomer is het heerlijk om gewoon naar buiten te kunnen. Zonder dat je meteen naar een park moet gaan of speeltuin.
Toen wij hier kwamen wonen stond de achtertuin vol met planten. Dus gingen we aan de slag om er een kindvriendelijke achtertuin van te maken.
Als eerste gingen we aan de slag om alle dode planten weg te halen en twijfelden we over de vraag welke ondergrond het meest kindvriendelijk zou zijn. Tegels, kunstgras of toch liever echt gras of rubberen tegels?
Tegels
Bij de meeste buren liggen er vooral heel veel tegels in de achtertuin. Het fijne is dat dit niet heel veel onderhoud nodig heeft en heel duurzaam is. Je hoeft hooguit wat onkruid er tussenuit plukken. Ze zijn ook vrij hygiënisch en makkelijk schoon te maken.
Afhankelijk van de soort tegels die je kiest kan je het zo goedkoop of duur mogelijk maken.
Het voordeel is dat je dan een effen ondergrond hebt en daardoor een lekker ruim terras. Ideaal ook voor de zithoek, die gewoon overgaat in de speelruimte. Het nadeel van tegels is wel dat ze vrij hard zijn, als de kinderen vallen kan dat zeer pijnlijk zijn.
In de winter kunnen ze ook vrij koel zijn en je moet zorgen voor een goede afwatering om te voorkomen dat het blijft staan. Nu willen we wel een terras, maar niet de hele tuin betegelen. Dan kan je later weer gaan tegelwippen.
Kunstgras
Het goed aanleggen van kunstgras is wel even een klusje. En eigenlijk moet je na een jaar het er weer even uithalen om de grond goed effen te maken. Maar je bent dan wel klaar.
Als je onder het kunstgras een anti-worteldoek aanlegt is de kans op onkruid erg klein. De bovenlaag kan je gewoon met de stofzuiger schoonmaken om zo van boven onkruid te voorkomen.
Kunstgras is ook altijd groen, je krijgt geen kale plekken waardoor je moet gaan bijzaaien, het groeit niet dus je hoeft niet te maaien en je hebt ze in alle vormen, kleuren en maten.
Van meer vloerbedekkingachtig, dat ook prima op het balkon past, tot net echt gras. Wij gingen voor dat laatste, hebben in tuincentra heel veel soorten vergeleken om uiteindelijk online onze slag te slaan.
Voor ons was kunstgras kopen de beste optie dus zijn we daar voor gegaan. Ook omdat kunstgras in de zomer niet warm wordt zodat je er niet meer kan spelen of in de winter zo koud en glad is.
Zelfs als het heeft geregend is het zo droog, zodat je dan weer naar buiten kan. Je hebt dan ook geen grasvlekken.
Vanwege de sloot achter het huis hoeven we nu ook niet moeilijk te doen met de bewatering.
Afhankelijk van de soort en het merk kunstgras dat je kiest kan dit wel wat duurder uitvallen. Dat is ook afhankelijk van de afmetingen van het veld. In verband met de legrichting is het namelijk het mooiste als alles in dezelfde richting is.
Waardoor het net als behang zo kan zijn dat je extra nodig hebt en dus duurder uit bent.
Eventueel kan je er voor kiezen om in plaats van zand, rubberen tegels onder het kunstgras aan te leggen voor extra veerkracht.
Gras
De ‘real deal’ volgens sommigen. Een grasveld is lekker zacht en daardoor heerlijk voor de kinderen om op te gaan spelen en kan een fijn rustpunt in de tuin zijn. Gras is lekker groen en kan heerlijk ruiken als het net heeft geregend of is gemaaid.
Het heeft wel wat verzorging nodig; het moet genoeg water krijgen, je moet het maaien en als er kale plekken ontstaan moet je bij zaaien en zorgen dat de kinderen er niet komen. Echt gras heeft ook genoeg zon nodig om te voorkomen dat het uitdroogt of dat er mos gaat groeien.
Als je kiest voor echt gras is het zowel mogelijk om een strak groen veld te hebben als een meer natuurlijk veld met madeliefjes en klavertjes. Dat laatste heeft minder maaibeurten nodig en droogt niet zo snel uit in de zomer.
Als het heeft geregend of er ochtenddauw is kan het wel even duren voor het helemaal is opgedroogd en je over het gras kan rollebollen zonder nat te worden (niet dat dat erg is 😉 ).
Rubberen tegels
Bij kinderdagverblijven zie je vaak rubberen tegels in de speelplaats. Deze zijn veel zachter dan de harde stenen. Daarom zijn ze ook heel geschikt voor kinderen om mee te spelen en ze vergen niet heel veel onderhoud. Tenminste, als ze in de zon liggen in de schaduw is de kans groot op algengroei en mos.
Nadeel is wel dat ze heel erg gevoelig zijn voor de weersinvloeden. A
ls het heeft geregend blijft er snel een plas water op liggen, als de zon schijnt loopt de temperatuur snel op en is het niet altijd even prettig meer om op te zitten of rond te lopen met blote voeten en in de winter als het vriest worden de tegels erg glad. Kinderen lopen ook iets sneller schaafwondjes op met rubberen tegels.
Wat hebben jullie in de achtertuin liggen?
- De toekomst van duurzaam bouwen - 07/10/2024
- Herfst films - 28/09/2024
- Traditionele herfstbloemen - 01/09/2024
Hoezo zijn tegels heel duurzaam? Ze zorgen voor een slechte afwatering, waardoor riolen bij hevige regenval overlopen (iets wat steeds vaker gebeurt).
En wat zeker niet duurzaam is, is dat tegels bijdragen aan opwarming van wijken, doordat tegels warmte vasthouden . Overdag scheelt dat al 1 graad, ‘s-avonds nog veel meer. Om in die kunstmatig extra verwarmde nachten toch te kunnen slapen, schaffen mensen een airco aan., die ook weer extra warmte uitstoten…. Duurzaamheid? Nul…
Een mooie groene tuin met een leuk grasveldje, leuke plantjes en het liefst een mooie boom is zo ontzettend waardevol voor kinderen en kan niet ontbreken in de ontwikkeling van je kind. Hoeveel vogeltjes, lieveheersbeestjes, pissebetjes en weet ik veel wat voor een kleine beestjes zitten er niet verstopt tussen het gras? Als volwassenen hebben wij daar misschien wat minder oog voor, maar een kind vind op één vierkante meter een wereld van wonderen tussen het gras.
Het vergt even wat gewenning om in je ritme te krijgen dat je een grasveldje bijhoudt. Maar tuinieren is een leuke bezigheid. Wat mij betreft leuker dat iedere week je kunstmat stofzuigen of de hoge drukspuit op de groene aanslag van je tegels zetten 🙂
Mag ik vragen welk kunstgras jullie uiteindelijk hebben gekozen?