Skip to Content

Koude hapjes maken; gezonde hartige amuses en snacks recepten

Koude hapjes maken; gezonde hartige amuses en snacks recepten

Hapjes die niet direct opgegeten hoeven te worden. Ideaal voor een lange borrelavond, een uitgebreide tapasmaaltijd, om mee te nemen naar een picknick of die net iets langer kunnen blijven liggen op een buffettafel. Sommige hapjes zijn zoet het lekkerst, andere hapjes kunnen hartig het beste tot hun recht komen.

En zowel zoet als hartig is meestal ook voor elke gelegenheid een prima mix om hapjes mee aan te vullen. Voor ontbijt/brunch/lunch, koffie/theemoment of buffet/diner, voor alle momenten zijn er lekkere koude hapjes te bedenken. Hieronder laat ik je een bescheiden keuze zien waar mijn voorkeur naar uit gaat als het gaat om koude hapjes.

Pannenkoekrolletjes

Voor zowel jong als oud kunnen pannenkoeken een ware traktatie zijn. En het leuke van pannenkoeken is dat je ze zowel zoet als hartig kunt beleggen. Bij dit recept worden de pannenkoeken belegd met een romige roomkaas, verse dille en gerookte zalm.

Als zoet alternatief kun je de pannenkoeken insmeren met een laagje chocoladepasta en besprenkelen met nog wat vrolijke strooisels. Oprollen en even strak ingepakt in wat vershoudfolie in de koelkast leggen tot gebruik. Zo blijven de rolletjes stevig in vorm na het snijden op de serveerschaal.

Wraps

Wraps zijn net als de pannenkoekrolletjes van hierboven op een zelfde manier klaar te maken en ook zijn er veel zoete als hartige hapjesvarianten mee te maken.

Maar serveer de wraphapjes nu eens een keer anders, niet weer het zelfde rolletje maar snijd ze in vierkanten hapjes. Deze hapjes zijn met kip en pesto bereid en kunnen ruim voor serveren al klaargemaakt worden. Bewaar het in de koelkast tot gebruik en snijd vlak voor serveren in gelijke blokken.

Sandwiches

Een broodmaaltijd leent zich perfect om uit te pakken met een frisse sandwich die er ook nog eens feestelijk uitziet. Maak verse eiersalade en beleg witte boterhammen royaal met de salade, druk er voorzichtig een andere boterham bovenop, snijd de korstjes weg en maak van het brood gelijke stukken.

Dit kan zowel diagonaal, dan krijg je 2 driehoeken, of je maakt er repen of vierkante blokken van. Knoop er nog een sliertje bieslook omheen en strooi een snufje paprikapoeder erover.

Carpacciobonbons

Een mooi luxe hapje die je op verschillende manieren kunt serveren. Je kunt het in minischaaltjes serveren, of in bamboecups of op een mooie (amuse) lepel. Deze bonbon bestaat uitsluitend uit verse ingrediënten en de truffelmayonaise maak je ook zelf in een handomdraai klaar. Pak het hapje goed stevig in en maak de topping niet al te royaal.

Borreltaartje van geitenkaas

Wie een grote kaasliefhebber is hoopt natuurlijk al snel op een borrelplank met fijne kaasblokjes. Bij dit hapje is er ook weer een extra luxe aan toegevoegd. Een rond geitenkaasje belegd met een topping van nootjes, dadels, fruit en honing. Een prachtig taartje om te serveren bij ieder feestmomentje.

Witlofschuitjes

Het blad van rauwe witlof is lekker stevig en kan goed belegd worden met frisse smaken. Kies de mooiste bladeren en maak ze goed schoon. Maak een vulling van tonijn en appelstukjes en walnootjes aan met wat citroen en mayonaise of Griekse yoghurt en vul je schuitjes hiermee op.

Komkommerhapje

Met een koekjesuitsteker in de vorm van een bloem steek je bloemen uit komkommerplakken. Daar gaat een dun schijfje radijs op en als topping een klein lepeltje romige saus gemaakt van verse munt, citroen en verse roomkaas. Erg sfeervol en smaakvol bij een lente- of paasontbijtje.

Zoete druif met karamel

Pitloze druiven aan een mooi prikkertje steken, dippen in een romige zachte karamelsaus, zelfgemaakt natuurlijk en daarna nog even door een schaaltje gekneusde nootjes halen. Dit goed laten uitharden in de koelkast en je bonbons op een stokje zijn klaar om geserveerd te worden.

Gevuld eitje

Een ei hoort erbij, zeker straks met Pasen. Ook een eitje is op verschillende manieren in te zetten als luxe hapje. Je kunt kiezen voor een klassiek gevuld eitje of je prikker op een andere manier volprikken. Op de website van bakkriebels lees je zes verschillende recepten om overheerlijke eihapjes klaar te maken.

Tucje zalm

Zin in een luxe snackavond en niet weer die eeuwige chips op tafel willen zien? Dan is het tijd voor tuccies. En nee, we gaan nu zeker geen tukkie doen, we blijven gewoon wakker en kijken de hele film uit. Smeer eens een portie tuc’s met verrassend lekkere toppings.

Denk hierbij aan een pittige kipkerriesalade, bacon met tomaat en avocado, roomkaas met zalm. Maak alles vers en zelf voor dat extra luxe tintje en geniet van de film.

Wentelteefjes

Een leuke versie van de klassieke wentelteefjes zijn deze rolletjes. Ze zijn gevuld met roomkaas en verse aardbeien. Zo uit het vuistje op te snoepen en kunnen altijd bij elke gelegenheid op tafel gezet worden.

Geitenkaas met vijgen

Een verfrissend hapje op een prikker. Zoet en hartig tegelijk. Verse vijgen bekleed met geitenkaas, walnoten, parmaham, basilicum en een kneepje honing. Dat ziet er toch prachtig uit?

Hartig soesje

Slagroomsoesjes, wie kent ze niet. Heerlijk, makkelijk en niet al te duur. Kinderen snoepen hier ook graag van. Maar heb je ze weleens zelf gemaakt? Het soezenbeslag is niet al te moeilijk om zelf te maken. En als het beslag klaar is kun je er ook nog leuke andere soorten vulling in doen. Dit keer dus geen slagroom maar een lekker romige hartige mouse van verse zalm.

Waldorf salade

Ik ben dol op waldorfsalade. Makkelijk klaar te maken en ideaal om mee te nemen naar een picknick of barbecue. En bij een buffet misstaat deze salade ook nooit. Rijkgevuld met noten, appel, druiven en stukjes kipfilet.

Om deze salade als hapje te kunnen serveren kun je voor iedereen een schijfje appel snijden en daar een lepeltje salade over verdelen. Zorg dat ieder hapje alle ingrediënten van de salade heeft, dan komt de salade het best tot zijn recht.

Aspergehapje in een glaasje

Een salade geserveerd in kleine (borrel)glaasjes, dat ziet er al direct feestelijk en luxe uit. Nog heel even wachten en het is weer aspergetijd. Sla dit gerechtje dus snel op in je geheugen en mocht je langs een asperge boer rijden, neem dan direct een kistje mee naar huis en probeer dit vooral eens uit.

Lees ook: De lekkerste en gezonde snacks voor een perfecte zomer!

Salades op een toastje

Het kan allemaal veel eenvoudiger, ik weet het. En de verleiding is ook veel te groot om het daarbij te houden. Je koopt een stapel kant-en-klare salades, een pak toastjes of wat stokbrood en je bent klaar met je borrelplank. Geen gedoe, geen stress. Toch pak je soms even een beetje extra uit.

Denk dan buiten de lijntjes, out off the box, geen stokbrood, geen toastjes, maar een andere cracker als basis van je hapjes. Denk aan nachochips, tortillachips, tuc koekjes of kroepoek. Schep hier een lepeltje verse zelfgemaakte salade op, bijvoorbeeld een eigen ham-prei, kip-kerrie of krabsalade en verras je gasten met je lekkere hapjes.

Eetbare prikkertjes

Verrassend, simpel en niet te vergeten oh zo lekker. Balletjes kaas gerold door nootjes, kruiden of bessen en niet aan een prikker maar aan een pretzel, een zoute stengel. Zo kun je alles opeten en zit je niet meer met een leeg prikkertje in je hand.

Sushihapje

Sushi komt steeds vaker op tafel en op iedere hoek in de stad popt er wel een nieuw sushirestaurant op. Voor visliefhebbers zeker geen vervelende ontwikkeling natuurlijk en voor wie geen vis lust kan toch met een gerust hart een vorkje of eigenlijk een chopstickje mee prikken want er bestaan ook talloze sushi met groente en soms zelfs met vlees.

Kun je in de keuken de tijd vinden om deze lekkere hapjes te maken dan zullen je gasten dit absoluut zeker kunnen waarderen. Een niet allerdaags hapje bij de borrel is al een feest op zich.

Borrel er lekker op los, maak er een feestelijke happening van voor een tuinfeest en geniet van je gezelschap en de lekkere hapjes, fijne avond(en). Liefs Isabell

Meer hapjes vind je hier.

Isabell Muller

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *