Skip to Content

Kopen & Verkopen marktplaats; tips welke spullen verkopen goed

Kopen & Verkopen marktplaats; tips welke spullen verkopen goed

Voor en tijdens de eerste zwangerschap was ik enorm fan van marktplaats. Ik durf rustig te beweren dat ik niet zonder zou kunnen. In het begin voor boeken en reisgidsen.

Later voor de bruiloft en vervolgens voor de baby-uitzet. Het heeft ons een hoop geld gescheeld.

Bijvoorbeeld voor spullen waar we anders het volle pond voor hadden betaald maar nooit hebben gebruikt. Zoals een magnetron sterilisator of de baby-inzet, daar tegenover staan spullen die we veelvuldig hebben gebruikt zoals de co-sleeper.

Veel van deze baby artikelen worden zeer kort gebruikt, of alleen maar tijdens de kraamweek. Zoals de tummytub die we eenmalig hebben gebruikt voor een foto. En voor onze zoon niet eens meer van zolder is gehaald.

De laatste tijd ben ik echter minder te spreken over marktplaats. Ik kom er steeds minder vaak.

Verkopen via marktplaats

In de loop der tijd is alles naar zolder verhuisd. Tijd voor een grote schoonmaak. In ieder geval van de spullen die we niet snel zullen gebruiken bij een volgende. Of anders tegen die tijd wel weer zullen kopen.

Zoals de kinderkleding, of mijn zwangerschapskleding. Het mooiste heb ik bewaard, maar de rest kan weg. Kan ik met dat geld nieuwe zomerkleding kopen voor de kinderen 😉

Dat staat echter nog steeds op de to-do-lijst. Maar hoe verkoop je het dan? Zonder het gevoel dat je het gratis weggeeft, dan kan je het net zo goed gelijk naar de kringloopwinkel brengen.

Waar we al een enorme verzameling hebben weggebracht. En ik moet eerlijk toegeven dat het dit keer aardig loopt.

Afzonderlijke advertenties: Zet alle voorwerpen op afzonderlijke foto’s, en maak er aparte advertenties voor. Ja, dit kost wat werk.

Maar over het algemeen kopen mensen liever iets los dan een heel pakket, waar ook spullen zitten die ze niet nodig hebben en voor hun gevoel wel voor betalen.

De titel: Het beste kan je eerst op marktplaats op zoek gaan naar welke zoekterm het meest gebruikt wordt. Dan weet je ook hoe je het moet beschrijven. Heeft het een merk, kleur of maat of is het specifiek voor jongen of een meisje kan je dit ook in de titel vermelden.

Is het nieuw en hangt er nog een kaartje aan kan je dit tussen haakjes (nieuw) vermelden. Zelfs dan zullen mensen verrast zijn als het ook echt nieuw is.

Conditie, type en meer; Een deel van deze elementen zijn verplicht. Zoals of het gaat om een nieuw, zo goed als nieuw of gebruikt product.

Wees hier altijd eerlijk in. De meeste mensen kijken niet eens hiernaar en letten alleen op de foto. En je wilt ze niet verkeerd voorlichten.

Plaats foto’s van de voorwerpen: Dit hoeven geen geweldige productfoto’s te zijn, liever niet zelfs. Juist met een achtergrond van een vloer, of een bed maakt het betrouwbaarder.

Zorg er wel voor dat ze niet bewogen zijn en plaats bij voorkeur meerdere foto’s van verschillende kanten. Je mag maximaal 8 foto’s toevoegen. Is het een product met een merk kan je hier een aparte foto van maken als ‘bewijs’.

Maak alleen foto’s van het product dat je verkoopt, en niet van iets anders om vergissingen te voorkomen.

De beschrijving: Omschrijf kort maar compleet het voorwerp. Wat zijn de eigenschappen, als het gaat om een pakket wat zit er precies in en wat niet.

Eventueel kan je verwijzen naar andere advertenties met soortgelijke producten. Linkjes worden niet toegestaan in het tekstveld, deze kunnen tegen betaling in een apart veld worden toegevoegd.

Prijs: Dit vind ik altijd het lastigste. Vaak kijk ik even naar wat soortgelijke producten op marktplaats doen en vraag ongeveer hetzelfde. In ieder geval als ik er een minimum bedrag voor wil hebben.

Het is de kunst een evenwicht te vinden tussen een laag bedrag zodat je hoger scoort in de zoekresultaten. En hoog genoeg voor wat je er voor wilt hebben / wat het waard is. Dan vul ik dit ook in bij ‘bieden vanaf’.

Om teleurstelling te voorkomen. Doordat we in de randstad wonen is de kans groot dat er iemand in de omgeving woont die het graag wil hebben zonder dat ze er verzendkosten voor willen betalen.

Voor andere voorwerpen kies ik voor ‘kies ander prijstype’ en selecteer daar bieden. Dan staat het de geïnteresseerde vrij om een willekeurig bod te doen.

Is het te laag naar mijn zin doe ik een tegenbod, vaak iets hoger dan wat ik er daadwerkelijk voor wil hebben zodat we in het midden uit kunnen komen.

Leveringsvoorkeur: Ligt er net aan wat je voorkeur is. Woon je dichtbij een postkantoor en heb je liever geen vreemden aan de deur zou ik kiezen voor verzenden. Bespaar je liever werk, of is het te groot wordt het ophalen. Anders kies je voor allebei.

Contactgegevens: Dit vul ik nooit in, als het nodig is kan ik er zelf voor kiezen om het via de mail te sturen. Maar liever niet dat mijn telefoonnummer zomaar op internet rondzwerft. Zelfde geldt voor adres, wel heb ik de postcode ingevuld. Zodat je kan zien of het dichtbij is of niet.

Als je alles hebt ingevuld is het wachten. Afhankelijk van wat je aanbiedt, op welk tijdstip en hoeveel anderen er op dat moment op zoeken zal er snel of minder snel op gereageerd worden.

Het kan zijn dat je de eerste dag al biedingen ontvangt. Als je over dit bod tevreden bent is dit prima. Met de wandel Na een paar dagen kan je, tegen betaling, je advertentie omhoog plaatsen.

Mijn ervaring is echter dat mensen vanwege de grote hoeveelheid advertenties eerder zullen zoeken met een zoekterm, en vervolgens sorteren op prijs van laag naar hoog. Om zo bedrijven eruit te filteren die hier gewoon de winkelprijs voor vragen.

Als je iets echt wilt verkopen is het belangrijk om snel te reageren. Vaak reageren mensen op meerdere producten, en als er iemand anders sneller is. Of het voor minder doet, heb je pech.

Als je niet regelmatig je mail checkt kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om de app te installeren op je telefoon. Dan krijg je bij ieder bod een melding en kan je direct reageren.

Of je wel of niet verkoopt via marktplaats is heel wisselend. Er zullen altijd mensen zijn die reageren, maar uiteindelijk niets meer van zich laten horen, niet komen opdagen etc. Dat blijft altijd een risico.

Daarom dat ik altijd pas verzend als het geld is overgemaakt en ik, vooral grote spullen, pas vanaf zolder haal als het daadwerkelijk wordt opgehaald. Er speciaal voor thuis blijven doe ik ook niet meer.

Kopen via marktplaats

Kopen via marktplaats kan ook de nodige frustraties opleveren. In het verlengstuk van het verkopen, nu tekst voor het kopen via marktplaats.

Als je op zoek bent naar iets specifieks, begin dan zo breed mogelijk en wordt vervolgens steeds specifieker. Dat wil niet zeggen dat je een hele categorie moet uitzoeken, maar wel zo min mogelijk specificaties.

Afhankelijk van de zoekresultaten kan je deze hier vervolgens mee terug brengen. Er is echter altijd een kans dat de verkoper dit niet heeft ingevuld waardoor je misschien je koopje mist.

De zoekresultaten kan je sorteren op prijs van laag naar hoog, waardoor je er de commerciële zoekresultaten van bedrijven uitfiltert. Vind je het niet voor het bedrag dat je er maximaal voor wil betalen, kan je verder zoeken bij bieden.

Als je een goedkoop product zoekt, dat niet door de brievenbus past kan je ook kiezen voor alle afstanden waarin je je postcode invoert en maximale straal om het op te halen.

Zelf vind ik het het makkelijkst om potentiële vondsten in een nieuw tabblad te openen. Vaak doe ik dit alleen op basis van de foto, titel en vraagprijs. Dan kan ik de selectie nog even nalopen, de foto’s bekijken en de uitgebreide omschrijving.

Bij de foto’s let ik er op of het ‘eigen’ foto’s zijn. En of het duidelijke foto’s zijn. Bergen met kleding zijn bijvoorbeeld altijd een gok, terwijl als het op de grond uitgelegd is je al een iets beter beeld hebt.

In de omschrijving kijk ik of er merken staan vermeld, en hoeveelheden. Bij kleding zoek ik vrijwel altijd op pakketten. Dit is goedkoper dan afzonderlijk kleding kopen.

Als ik twijfel kijk ik naar hoe lang de advertentie al op marktplaats staat, is dit een paar weken roept het toch vragen op.

Natuurlijk kan de verkoper gewoon pech hebben, maar het kan ook zijn dat ze een hogere prijs in gedachten hebben, niet reageren of het gewoon te mooi is om waar te zijn.

Als het gaat om een voorwerp kijk ik naar de vraagprijs van andere advertenties en ga daar net iets onder zitten. Gaat het om een kledingpakket, dan tel ik op de foto het aantal kledingstukken wat ik anders ook zou kopen en baseer daar mijn bod op.

Vaak is dit maximaal een euro per kledingstuk, inclusief verzendkosten. Dit trek ik er nog vanaf. Bij kleding tot maat 80 is dit vaak geen probleem, daarboven ga je toch sneller naar setjes of afzonderlijke kledingstukken, voorzien van merkjes.

Vaak gok ik niet op een advertentie maar bied ik op meerdere advertenties. Heel vervelend als je zelf wilt verkopen, maar dit is nu eenmaal het handigst. Dan geldt gewoon wie het eerst reageert die wint. Tenzij ik hoop bij iemand anders goedkoper uit te zijn.

Bij kleding wacht ik vaak nog wel even een dag. Zodat ik de pakketten waar op gereageerd is met elkaar kan vergelijken op basis van prijs, samenstelling en kwaliteit.

Verkopers willen graag wel zo snel mogelijk reactie en melden soms dat ze na 24 uur niets gehoord te hebben je bod verwijderen.

Als er uiteindelijk een deal is gesloten is het vrijwel altijd een kwestie van eerst het geld overmaken, waarna je het adres kan doorgeven en het opgestuurd wordt. Is het in de buurt laat ik het manlief vaak ophalen.

Toch heeft dit vaak niet mijn voorkeur, behalve als het diezelfde dag nog kan. Omdat er natuurlijk altijd iets tussenkomt, waardoor de afspraak niet uitkomt. Het blijft altijd een risico als je geld overmaakt, daarom doe ik dit niet met grote bedragen.

Gelukkig heb ik nog nooit meegemaakt dat er iets niet is opgestuurd en ontvangen. Helaas wel andersom, dat ik iets heb verstuurd en nooit is aangekomen. Daar baal ik dan wel van.

Bij grote aankopen, zoals de fietskar, ga ik zelf en wil het eerst zelf zien voordat ik het meeneem. Als de kleding binnen komt en er in het pakket kleding zit met vlekken, of toch anders dan ik had verwacht is dat ingecalculeerd in de prijs.

Heb een keer gehad dat gewoon een wasje al voldoende was om alle vlekken eruit te halen.

Dit is me een keer overkomen, en toen toch wel even een mailtje gestuurd. Waar je natuurlijk niets meer van hoort. Of handig voor de speeltuin / peuterspeelzaal en anders gaat het direct naar de kringloop.

Natuurlijk zijn er ook een hoop alternatieven zoals het kopen of verkopen via instagram, of speciale facebookgroepen voor kinderkleding, vaak met een lokaal karakter.

Ken je de handige site Krijgdekleertjes misschien al? Via deze site ruil je handig je kleding. Ik heb er in ieder geval al een paar mooie broeken vandaan voor onze zoon.

Meer informatie vind je hier.

Koop en verkoop jij wel eens iets via marktplaats? Zoja, wat dan?

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Avatar van D D schreef:

  Ik was voorheen wel verkoper op mp maar zitten tegenwoordig meest vreemde personen
  Ik had een koper ik netjes verzenden
  Krijg achteraf een bericht dat er iets stuk aan is en vies is
  Dat was toch echt niet dat het de deur uit ging
  Dus kreeg ik naar mijn hoofd dat zij er melding van gaat maken.
  Jaja was duur product dat ze voor weinig hebben.
  Altijd word er gezegt pas op voor oplichters maar vaak zijn het de kopers zelf.
  Ik heb nog niets van mp gehoord het was ook echt niet stuk of vies
  Wat doet mp hiermee?

 2. Avatar van beautifulday4makeup beautifulday4makeup schreef:

  Kopen heb ik al gedaan, maar nog niet verkocht. Dat durf ik zo nog niet aan…

 3. Avatar van Mamablogger Mamablogger schreef:

  Ik vind Marktplaats steeds minder fijn worden. Vooral het verkopen. Ik tref tegenwoordig veel mensen die extra info willen, dus hoeveel cm is het van oksel tot oksel bijvoorbeeld bij kinderkleding. Ik meet dat netjes op en geef het door en dan hoor je niets meer. Soms heb ik het gevoel dat mensen het erom doen. Erg jammer.

 4. Avatar van Sylvie Sylvie schreef:

  Duidelijk en informatief stuk. Ik heb zelf overwegend goede ervaringen met marktplaats, heb er wel een paar setjes voor Ivar vandaan, en ook wat servies van Blond! Zelf verkopen doe ik liever via facebookgroepen.

 5. Avatar van Bespaarzuinig Bespaarzuinig schreef:

  Goede tips zeg, dank je wel!

  Ik ben aan het opruimen en heb best wat spullen voor de verkoop, maar hik een beetje aan tegen het werkelijke verkopen… Deze tips zijn misschien net het zetje!

 6. Avatar van Daantje Daantje schreef:

  Ik ben bezig om het huis op te ruimen dus ik probeer elke week minstens 1 nieuwe advertentie op MP te zetten en ook die advertentie via mijn blog onder de aandacht te brengen. Het is toch weer een leuk zakcentje. Maar als iets niet verkocht word binnen de termijn dat de advertentie erop staat, dan breng ik het daarna naar de kringloopwinkel…

 7. Avatar van lin lin schreef:

  Leuk om te lezen! Ik hou ook van marktplaats! Ik koop er af en toe leuke kleding voor de kindjes, dan sta ik in de winkel en dan wil ik twee name-it broekjes en als ik dan uitreken dat het toch weer +-70 euro is denk ik hmmm soms doe ik het, maar soms ga ik gauw naar mijn marktplaats app 😉 om te checken of dezelfde broekjes erop staan en dan betaal ik 12 euro voor één broekje ipv 34,95
  ja dan ben ik soms echt fan van marktplaats! Wel moet ik zeggen dat ik het verkopen via mp niet fijn vind… al die foto`s maken en als ik dan eindelijk een koper heb moet ik nog naar het postkantoor of zijn mijn postzegels weer is op hihi ik maak er dan anderen gelukkig mee , en vind het dan ook erg leuk om te zien dat vriendinnen hun kindje dan de kleding aan heeft van onze jongens!

 8. Avatar van marjon marjon schreef:

  Krijgdekleertjes ken ik nog niet, maar zal eens een kijkje nemen. Marktplaats gebruik ik ook wel geregeld, Maar de laatste tijd ook veel via facebook. In onze regio is er een pagina voor ” alles voor kinderen” en via facebook gebruik ik ook de meisjes veiling kleren.
  Ik herken wel een aantal punten die je beschrijft qua frustratie enz. Ik denk dat dit altijd wel zal blijven….

 9. Avatar van Nicole Nicole schreef:

  Haha ik kan maar niet wennen aan je lange teksten, denk telkens dat t klaar is, komt er nog iets hihi..
  Maar ik doe bijna niets met marktplaats, telkens als ik iets wil doen dan komen de frustraties weer de hoek om.. Dus als ik 1x per jaar marktplaats gebruik is het veel!