Skip to Content

Koopkracht: hoe kun je zo snel mogelijk geld besparen?

Koopkracht: hoe kun je zo snel mogelijk geld besparen?

De koopkracht van de gemiddelde Nederlander daalt snel. Dat komt door de energieprijzen en de Russische oorlog in Oekraïne. De koopkracht van de gemiddelde persoon zal dit jaar met 2,7 procent dalen. Dat is veel, en veel mensen maken zich zorgen over de toekomst van ons land. Alleen de tijd zal leren of we binnenkort allemaal in armoede zullen leven.

Koopkracht, wat is dat?

Er zijn veel factoren die invloed hebben op hoeveel geld een huishouden aan dingen kan uitgeven dit wordt ook wel de koopkracht genoemd. Inkomen, belastingen, en prijsstijgingen zijn maar een paar voorbeelden. Het is belangrijk te weten hoe dit in de loop van de tijd verandert, zodat je geld kunt besparen en de koopkracht gelijk blijft.

Inflatie en koopkracht

Inflatie is een andere belangrijke factor die de koopkracht beïnvloedt. Inflatie is het tempo waarin de prijzen voor boodschappen, benzine, goederen en diensten stijgen. Als de inflatie stijgt, koop je met je geld niet meer zoveel als vroeger. Dit betekent dat je meer geld moet verdienen om dezelfde levensstandaard te behouden. De lonen gaan meestal mettertijd omhoog om gelijke tred te houden met de prijsstijgingen. Er zijn echter perioden dat de lonen niet zo snel stijgen als de prijzen. Dit staat bekend als “eroderende” koopkracht.

Bespaartips

Met de voortdurende schommelingen van de energieprijzen is het moeilijk om een budget te beheren. Je kunt bijvoorbeeld boodschappen gaan doen en verbaasd zijn over hoeveel je dagelijkse levensmiddelen nu kosten. Er zijn echter nog manieren om geld te besparen waar je misschien nog niet eerder aan gedacht hebt.

Maak een lijstje van jullie in- en uitgaven

Houd je uitgaven een maand of twee bij en maak dan een budget op basis van je gemiddelde maandelijkse vaste lasten. Als je eenmaal weet waar je geld naartoe gaat, kun je beginnen te bepalen op waarop je kunt bezuinigen. Als je meer uit eten gaat dan je zou willen of onnodige dingen koopt, begin dan met veranderingen in je uitgaven-gewoonten aan te brengen. Als je geld probeert te besparen, is een van de gemakkelijkste dingen om te doen: bezuinigen op bestedingen die niet strikt noodzakelijk zijn.

Herzie je uitgaven en ga na waar je kunt bezuinigen

Begin met een opsomming van al je maandelijkse uitgaven, inclusief vaste kosten zoals huur of hypotheek betalen en variabele kosten zoals boodschappen en ontspanning. Trek dan je totale uitgaven af van je totale inkomsten om te zien hoeveel geld je elke maand overhoudt. Als je meer geld binnenkrijgt dan dat er uitgaat, gefeliciteerd! Als je meer uitgeeft dan je binnenkrijgt, geen nood-er zijn nog steeds manieren om je budget in evenwicht te brengen.

Neem je variabele uitgaven onder de loep

Je kunt elke maand geld besparen door je variabele uitgaven te checken en waar nodig te bezuinigen. Thuis koken in plaats van uit eten gaan, ongebruikte sportschool lidmaatschappen opzeggen, en onnodige abonnementen opzeggen zijn allemaal goede plaatsen om te beginnen. Als je je uitgaven eenmaal verminderd hebt, zou je in staat moeten zijn al je belangrijke kosten te dekken en elke maand nog wat geld over te houden.

Vergelijk de prijzen

Prijzen schommelen altijd, dus het is belangrijk ze te vergelijken voor je een definitieve beslissing neemt. Je kunt goede aanbiedingen vinden in supermarkten, boerenmarkten of lekker vers van de boer. Het kan nooit kwaad de tijd te nemen om de prijzen tussen verschillende plaatsen te vergelijken voor je iets koopt – zo kun je geld besparen op boodschappen, benzine en meer!

Nog een tip: Probeer bijvoorbeeld aan het eind van de dag naar de supermarkt te gaan. Dat is vaak het moment waarop ze kortingen op verse producten geven. Een andere tip is om groenten en fruit van het seizoen te kiezen. Buiten het seizoen kopen zijn ze duur en vaak ook niet lekker.

Beperk voedselverspilling

Plan je maaltijd van tevoren, Neem een lijstje mee als je gaat winkelen. Dit helpt je om geconcentreerd te blijven en geen dingen te kopen die je niet nodig hebt. De meesten van ons hebben het wel eens meegemaakt – we gaan naar de winkel, zien een artikel in de uitverkoop dat we vaak gebruiken en slaan een voorraad in, om er vervolgens achter te komen dat de helft al bedorven is tegen de tijd dat we het gebruikt hebben.

Hoewel het verleidelijk kan zijn om geld te besparen door uitverkoopartikelen in te slaan, leidt dit op de lange duur vaak tot voedselverspilling en geldverlies. Verse artikelen met een korte houdbaarheid kun je beter niet te veel inslaan.

Leef duurzamer

Probeer duurzaam om te gaan met gas, water en licht. Doe de verwarming uit en de lichten die je niet gebruikt. Je kunt ook de verwarming minstens een uur voor je naar bed gaat uitzetten. De warmte blijft toch nog een tijdje hangen. Probeer niet de hele dag de lichten te laten branden en doe de kraan uit terwijl je je tandenpoetst.

Je kunt ook elke dag een minuutje minder douchen en de verwarming een graadje lager zetten. Dat soort kleine veranderingen zie je terug op je rekening! Je bespaart ook geld door regenwater op te vangen in een ton. Dat water kun je gebruiken om je tuin mee te besproeien.

Plan regelmatige betalingen

Een manier om geld te besparen is je rekeningen te plannen in plaats van ze allemaal tegelijk te betalen. Zo kun je de kosten van je rekeningen over een periode spreiden, in plaats van in één keer een groot bedrag te moeten betalen. Dit kan je ook helpen om achterstallige kosten en rentekosten te vermijden, want je kunt je betalingen gemakkelijker bijhouden. Bovendien loop je door je betalingen te plannen minder kans een betaling te missen, wat kan leiden tot boetes of extra kosten. In het algemeen is het Plannen van je rekening-betalingen een goede manier om geld te besparen en financiële boetes te vermijden.

Investeer in energiezuinige apparaten en gloeilampen

Niet alleen verlaag je je energierekeningen, je draagt ook je steentje bij aan het milieu. Over een win-win gesproken!
Is je boiler kapot of oud? Er zijn nu modellen verkrijgbaar die veel efficiënter zijn dan de traditionele. En natuurlijk zijn er altijd de kleine dingen die je kunt doen, zoals je gloeilampen vervangen door LED. Alle kleine beetjes helpen!

Ga voor gratis

Er zijn zoveel leuke dingen die je gratis met je gezin kunt doen. Je kunt natuurwandelingen maken, je buurt verkennen, picknicken in het park, spelletjes doen in je achtertuin, en nog veel meer. En als je iets meer gestructureerd zoekt, zijn er altijd bibliotheekprogramma’s en evenementen die gratis of heel goedkoop zijn. Zoek kortingsbonnen. Er zijn websites en apps die je helpen de beste aanbiedingen in je omgeving te vinden. Ga je ergens naartoe neem flesjes water en boterhammen mee. Het is niet een kwestie van gierig zijn, maar even op de kleintjes letten.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *