Restjes, left overs of anders gezegd; kliekjes. Dat klinkt verre van smakelijk eigenlijk, kliekjes. Toch staan ze bij ons geregeld op het menu. Want ook al zijn we met veel aan tafel, er blijft altijd genoeg over om niet zomaar in de kliko te gooien. Dus gaat wat over is in een bewaardoosje en gaat óf in de vriezer óf in de koelkast waar het wacht op de welbekende “restjesdag”.
Soms hebben we maar een klein gedeelte over, bijvoorbeeld alleen wat saus van een pastagerecht, of juist door een verkeerde inschatting net iets te veel noedels gekookt. Daar maak ik dan meestal bij een andere maaltijd wel weer gebruik van. Dat hoeft dan niet per se tot restjesdag bewaard te blijven.
Waarom een restjesdag?
Wij doen eigenlijk altijd één keer in de week de grote boodschappen. Ik maak dan vooraf een lijstje en bedenk wat we die week gaan eten. Ook hier stem ik dan de ingrediënten op af.
Ik weet bijvoorbeeld dat de kinderen champignons niet lekker vinden, dus als ik een soep maak met champignons dan weet ik dat ik nog een half schaaltje overhoud en die gebruik ik dan later die week in bijvoorbeeld een pastasaus. Zo komt het toch op.
Een goede voorbereiding loont dus ook om minder restjes over te houden. Minder vaak dagelijks op de bonnefooi dus dat rondje door de supermarkt lopen, maar gewoon één bewuste keer en dan af en toe nog voor een kleine aankoop die je vergeten was. Ook dit scheelt in de portemonnee.
Er bestaan veel simpele recepten die zich bij uitstek prima lenen om restjes in te verwerken. Zo kun je met de volgende recepten dus eindeloos variëren, met datgene wat jij nog in je koelkast hebt liggen. Niks weggooien dus, maar gewoon weer in de pan voor een compleet nieuwe maaltijd!
Lees ook: Help, ik kan niet koken?
Groente frittata
Een frittata is eigenlijk een soort grote eierkoek, of een dikke omelet gevuld met groentes. Een flinke hoeveelheid eieren loskloppen in een ruime kom. Ondertussen de groente aanbakken in een koekenpan. Ui, knoflook, verse peper, paprika kan allemaal al meteen in de pan even fruiten.
Groentes als (winter)peen en broccoli kunnen in een pan kokend water nog even kort beetgaar worden gekookt, niet te lang, want dan is het niet meer lekker qua bite. Je giet het ei over de groente en laat het stollen in de koekenpan. Kruid het nog wat verder en er kan nog wat kaas aan toegevoegd worden.
Bijna alle groentes kunnen hierin verwerkt worden, waar je wel op moet letten is een juiste verhouding tussen harde groenten en zachte groente die meer vocht vasthouden. Zo krijg je een mooie stevige frittata die makkelijk in stukken te snijden is. Zowel koud als warm lekker om op te eten.
Het recept vind je hier.
Rijst met restantjes
Soms heb je een gerecht bedacht met een groente die maar voor de helft gebruikt wordt. Bijvoorbeeld een courgette of aubergine. Als je dan toch kiest om de groente in zijn geheel erdoor te scheppen kan de smaak van het gerecht niet tot zijn recht komen en overheerst er een andere smaak.
Zonde, dat wil je niet, dus je houdt je toch aan de juiste hoeveelheden. Maar wat doe je dan met de rest? Die kun je de volgende dag weer opsnijden in dit lekkere gezonde rijstgerecht.
Het recept vind je hier.
Stamppot muffins
Vroeger aten we bij ons thuis in de winter dagelijks stamppot. Vooral hutspot was mijn favoriet. Mijn moeder maakte ook altijd een enorme grote pan en vaak hadden we nog een beetje over. Dat werd de volgende dag dan opgebakken in een koekenpan en ging op de boterham bij de lunch naar binnen.
Hmm, lekker hoor dan met zo’n knapperig korstje erop. Mocht je ook hutspot overhouden, maak er dan eens deze lekkere muffins van. Ook leuk voor de kids in een broodtrommeltje. Koud zijn ze ook echt nog lekker om te eten.
Het recept vind je hier.
Hartige taart
Ook een groente taart kan een mooie basis zijn om restjes in op te snijden. Hier kan eigenlijk gewoon wel alles in! Dus duik in je kasten en maak op wat opgemaakt moet worden. En zelfs de broodtrommel kun je hiervoor leeg maken want een hartige taartbodem kan ook van oud brood gemaakt worden.
Het recept vind je hier.
Broodpudding
Wie wil er een boterham bij de koffie of thee? Heb je weleens een broodpudding gemaakt? Heerlijk om als toetje te eten maar je kunt het ook serveren als een alternatief plakje cake. Je oude brood geef je nooit meer aan de eendjes!
Het recept vind je hier.
Broodtaartjes
Ook leuk, maar vooral lekker om oud brood om te toveren tot knapperige broodtaartjes in een muffinvorm. Ook deze taartjes passen prima in een lunchtrommel van de kinderen.
Het recept vind je hier.
Lasagne cupcakes
Met bladerdeeg of lasagnebladen kan je cupcakes maken in een muffinvorm, deze vul je vervolgens met een tomatensaus en groenten. Net wat je over hebt.
Lees ook: Recept Lasagne cupcakes
Croutons
Op de een of andere manier blijven er bij ons in de broodtrommel altijd kontjes of kapjes achter. Niemand die ze wil eten, tenzij het om wit brood gaat, dan gaat werkelijk alles op! Wit brood kopen we maar voor 1 keer in de week, verder moeten we het doen met goede bruine volkoren boterhammen.
Dus je kunt wel raden met vijf personen hoeveel kontjes er overblijven. Alles bij elkaar toch zeker een half brood! Soms scheur ik het in stukjes en leg het uit over de tuintafel voor de vogels, vroeger ging ik met de kinderen eendjes voeren. Maar de pubers zien me nu aankomen! Nee, die tijd is voorbij.
In de salade verwerk ik graag iets knapperigs, rauwe ongezouten noten of croutons. Meestal koop ik dan een zakje croutons uit de winkel. Tot ik een keer misgreep in de kast, alles was op behalve die broodtrommel.
Ik sneed het brood in kleine blokjes en bakte ze op in een koekenpan met een kruidige chili-olie. Nog even wat extra kruiden erover en laten afkoelen op een bord. Verrassend lekker en ook een stuk goedkoper kan ik je melden!
Deze croutons kunnen uiteraard ook erg lekker door een soep. Mij hoor je sindsdien dus niet meer mopperen als er kontjes overblijven!
Het recept vind je hier.
Soep
Over soep gesproken, hier kun je natuurlijk ook makkelijk je restant aan groenten in kwijt. Kijk even wat je nog hebt liggen en kies er dan een mooi soepgerecht bij uit. Liggen er veel tomaten en paprika’s, dan maak je een tomatensoep.
Heb je nog een stuk prei, peen en champignons maak er dan een groentesoep of kippensoep van. Heb je nog chili con carne over? Hussel al je groentekliekjes erdoor en maal het met de staafmixer tot een volle romige soep. Eventueel aanlengen met water om voor iedereen een flinke kom uit te kunnen scheppen.
Het recept vind je hier.
Groentespread
Mocht je toch nog meer groentes over hebben die je echt niet in de soep kwijt kan, maak er dan een lekkere gezonde spread van voor op je stokbrood. Ook lekker als aanvulling op je soepmaaltijd. Je kunt dan ook meteen al je oude brood opmaken.
Toast de boterhammen in een broodrooster en snijd ze diagonaal in driehoekige bammetjes. Een mooi alternatief als je geen stokbrood hebt of crackers. Deze spread wordt gemaakt van sla, maar je zou ook andere bladgroen kunnen nemen. Denk aan spinazie, of het loof (groen) van een bosje radijs.
Het recept vind je hier.
Tapas
Nog een mooie manier om restjes op te maken is een tapasmaaltijd. Vaak heb je maar kleine beetjes over, ideaal dus voor kleine hapjes en gerechtjes. Laatst heb ik ook een tapas gemaakt op basis van wat de koelkast mij op dat moment aan te bieden had. Er lag nog een half schaaltje gehakt, daar draaide ik miniballetjes van.
Ik vond nog een bakje met chili con carne, daar maakte ik met bladerdeeg minisamosa’s van. Ik vond nog wat bospeen en een handje champignons en stukjes paprika. Daar heb ik minitaartjes van gemaakt in een muffinblik met eieren.
Of maak er een krokante bitterbal van zoals Karin je op haar website laat zien. Ook dit kan prima op een tapasplank erbij geserveerd worden.
Het recept vind je hier.
Hoe bewaar je de restjes?
Kun je alles zomaar in de vriezer goed houden? Niet altijd nee. Heel soms vries ik iets in dat net iets te lang achterin blijft liggen, na het ontdooien ziet het er raar uit en het ruikt best apart. Mijn maag zegt acuut “nee”, dus helaas wordt ook hier toch wel eens iets weggegooid. En ook champignons zijn lastig.
Als ik stukjes champignons door een pastagerecht heb en ik vries het in dan komt het er toch een beetje grijsgekleurd en smaakloos weer uit. Tenzij ik het fijnmaal door een rode saus of lasagne, dan merk ik er niks van.
Ook pasta komt niet altijd lekker meer op tafel, zeker als ik het lukraak in de magnetron opwarm dan is het een taaie droge maaltijd. Dus ook het opwarmen vraagt van sommige producten even een andere aanpak.
De kliekjeswebsite
Voedselverspilling is eindelijk meer en meer “not done”. Eindelijk worden onze westerse ogen geopend hoe verkeerd wij met elkaar omgaan met producten. Een banaan die te krom staat mag niet in de supermarkt liggen, een tomaat met een beurs plekje verdwijnt in de afvalbak, een wortel met een broertje of zusje eraan vastgegroeid mag ook niet naar een betalende consument.
Waarom niet? Je snijdt het thuis toch in stukjes? Dan is er niks meer van te zien en de smaak zal ook echt niet anders zijn dan de oh zo perfect uitgegroeide producten.
Steeds meer worden we hiervan bewust en steeds meer komen we hier voor in opstand. We zouden ons moeten schamen kijkend naar andere landen die vechten voor hun oogst en al blij zouden zijn met een paarse banaan, bij wijze van.
En met dit bewustzijn groeit ook een nieuwe voedselmarkt, de markt met verspil-me-nietjes bijvoorbeeld. Een pot heerlijke pure tomatensaus gemaakt van tomaten die niet perfect zijn voor verkoop, maar als saus nog zeker gezond is om te gebruiken.
Boeren die lokaal de oogst van imperfectie goedkoop aan omwonenden doorverkopen. Zo hebben wij laatst op onze vakantie in de Betuwe een aardappelkist vol heerlijke appels gekocht voor een paar euro. De appels mochten niet mee naar de supermarkt, maar wij waren er blij mee.
Er is nu zelfs een complete website die je helpt om voedsel (opnieuw) te gebruiken. Met een simpele basis als uitgangspunt zijn eindeloos veel gezonde variaties op tafel te zetten. Karin legt je uit op haar kliekipedia wat je zo allemaal kunt maken met restjes.
Dus geen voedsel meer weggooien, denk aan de boeren die hier hard voor hebben gewerkt, denk aan de mensen die het niet eens op tafel kunnen zetten, denk aan het klimaat, het milieu. De weggooimaatschappij, die moet weggegooid worden. Duurzaam denken, herbruiken de spullen, ook in de keuken dus.
Enne het is ook duurzaam voor je portemonnee, vergeet dat vooral niet!
Meer informatie vind je hier.
Geniet dus dubbel van je maaltijd, liefs Isabell
Leave a comment