Als je wel eens een feestje geeft, bijvoorbeeld met een verjaardag of een trouwdag, herken je het vast wel: je wilt ook graag iedereen van een lekkere maaltijd voorzien, maar het is onmogelijk om honderd verschillende gerechten te maken.
Ook kan het lastig zijn om te bepalen hoeveel je ongeveer moet maken als je gaat koken. En welke gerechten zijn nou handig om te maken als je voor grote groepen moet koken? Het is dan fijn als het niet te veel tijd kost, want je wilt niet op de dag zelf de hele dag in de keuken hoeven staan, afgezonderd van al je gasten.
Iets wat je van tevoren kunt koken en alleen nog hoeft op te warmen of in de oven hoeft te schuiven om af te bakken, is dan natuurlijk ideaal. En het is ook belangrijk dat er voor iedereen iets lekkers bij zit; zo kun je bijvoorbeeld zowel koude als warme gerechten op tafel zetten en gerechten met vlees, vis of juist vegetarisch.
Op die manier zit er voor iedereen wel iets lekkers tussen! Heb je wat inspiratie nodig welke maaltijden je zou kunnen koken voor grote groepen? Ik heb 13 heel lekkere ideeën voor je op een rijtje gezet, plus een aantal zeer handige tips voor het koken voor grote groepen:
Albondigas – Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus
Dit gerecht is erg lekker als bijgerecht. De gehaktballetjes zijn lekker kruidig en de Spaanse tomatensaus een beetje pittig. Iedereen zal hiervan smullen! Je bent er ongeveer 45 minuten mee bezig, maar je kunt het recept natuurlijk verdubbelen zonder dat je veel extra tijd kwijt bent.
Dit gerecht kun je eenvoudig een dag van tevoren klaarmaken, of in ieder geval de balletjes al van tevoren draaien en in de koelkast wegzetten. Lekker met bijvoorbeeld witte rijst, patatas bravas (ook Spaans!) of stokbrood.
Het hele recept vind je hier.
Boeuf bourguignon
Als hoofdgerecht kun je boeuf bourguignon koken! Hier ben je wel even mee bezig, maar het handige van een stoofschotel is dat je hem eenvoudig een dag van tevoren kunt maken; de smaken zijn dan juist nog extra goed ingetrokken als je hem serveert. Helemaal leuk om dit gerecht te serveren samen met andere Franse gerechtjes.
Het recept kun je heel gemakkelijk verdubbelen. Let dan wel op dat je pan groot genoeg is, of maak twee pannen tegelijkertijd. Houd er rekening mee dat men op een feestje meestal niet een groot bord eten pakt, zeker niet als er meerdere gerechtjes zijn om uit te kiezen.
Het hele recept vind je hier.
Chili con carne
Een heerlijk hoofdgerecht dat je ook heel eenvoudig in grote hoeveelheden kunt maken!
Wist je dat je de kruidenmix voor chili con carne bovendien heel makkelijk zelf maakt? Hiervoor meng je komijn, kaneel, chilipoeder, knoflookpoeder, paprikapoeder, korianderpoeder en een snufje peper en zout door elkaar. Na ongeveer een half uurtje heb je dit gerecht al op tafel gezet!
Het hele recept vind je hier.
Couscoussalade met zoete aardappel
Deze couscoussalade is een heerlijk zomers gerecht en je niet uitgebreid hoeft te koken! Heel lekker dus als je een feest geeft in de tuin. Het is een salade die goed vult en je maakt met één recept al genoeg voor 8 personen!
Natuurlijk kun je ook bij dit recept weer gewoon de ingrediënten verdubbelen als je meer wilt maken, maar het is leuker om naast deze couscoussalade nog wat andere gerechten te serveren. Deze salade kun je prima koud eten, dus je kan hem van tevoren al maken en zo uit de koelkast pakken.
Het hele recept vind je hier.
Hartige taart met gehakt
Deze hartige taart met gehakt is erg lekker én makkelijk! Je kunt hem alvast van tevoren klaarmaken en voordat je hem wilt serveren nog afbakken in de oven. Zo heb je tóch een heerlijk verse hartige taart voor je gasten.
Er gaan verschillende groenten en kruiden in, dus het wordt een heerlijk kruidig gerecht. Je kunt de taart in 12 puntjes snijden, zodat al je gasten een stukje kunnen nemen. Daarnaast kun je er natuurlijk een lekkere salade bij doen met bijvoorbeeld stokbrood.
Het hele recept vind je hier.
Italiaanse groentesoep
Soep is altijd wel goed voor feestjes met veel gasten! Iedereen kan een lekkere kommetje soep pakken, met bijvoorbeeld wat stokbrood of gewoon brood erbij. Als je ook nog zorgt voor lekkere smeersels voor het brood, zit je helemaal goed.
De soep maak je heel eenvoudig in een grote hoeveelheid, en je kunt dit al een dag van tevoren doen. Je hoeft de soep dan alleen nog maar op te warmen voordat je hem serveert.
Het hele recept vind je hier.
Loaded veggie nachos met zelfgemaakte tortillachips
Ben je ook zo’n fan van nacho’s? Jouw gasten vast ook wel, want dit is een heerlijk gerecht waar je echt van blijft smullen. En wist je dat deze snack ook nog eens gezond is? Dit bijgerecht zit namelijk boordevol groenten en is een alternatief voor loaded fries.
Bovendien zorgen de peulvruchten alsnog voor een vol gevoel en krijg je door de avocado lekker veel gezonde vetten binnen. En die tortillachips maak je natuurlijk gewoon lekker zelf! Ook deze bevatten veel groenten, want je gebruikt hiervoor heerlijke groentewraps.
Dit lekkere Mexicaanse bijgerecht kun je ook prima combineren met andere kleine gerechtjes zoals stokbrood met lekker smeerseltjes of gebakken aardappeltjes, óf de Spaanse gehaktballetjes uit dit overzicht. Je hebt dan de veggie nachos die helemaal vegetarisch zijn, en de balletjes voor de mensen die er tóch nog graag vlees bij willen eten.
Het hele recept vind je hier.
Nasi goreng
Nasi goreng is ook zo’n typisch recept dat je bij een buffet ziet. En dat is niet voor niks! Het is namelijk erg makkelijk te koken, je bent er niet veel tijd aan kwijt, en bijna iedereen vind dit wel lekker!
Je kunt er bovendien allerlei leuke toevoegingen aan doen zodat de gasten zelf hun perfecte bordje nasi kunnen samenstellen. Denk dan aan augurkjes, een gebakken eitje, kroepoek, gebakken uitjes, kipspiesjes met satésaus en ketjap.
Het hele recept vind je hier.
Pastasalade met gerookte kip
Zeker in de zomer doen salades het altijd wel goed! Je hoeft hiervoor alleen de pasta te koken, de rest van de ingrediënten hoef je niet in de pan of in de oven te doen. Met slechts een paar ingrediënten zet je deze heerlijke pastasalade op tafel. Super lekker als bijgerecht op jouw feest!
Het hele recept vind je hier.
Quiche met spinazie en brie
Wil je een lekker vegetarisch gerecht op tafel zetten? Deze lekkere quiche met spinazie, brie, cashewnoten en courgette is weer eens wat anders! En wie houdt er nou niet van quiche? Je snijdt deze eenvoudig in puntjes, zodat iedereen een stukje kan pakken.
Uit één quiche kun je wel 12 puntjes snijden als je niet te grote stukken snijdt. Afhankelijk van het aantal gasten kun je dan meerdere quiches maken. Ook koud is een quiche vaak heel lekker, dus kun je ook dit gerecht makkelijk van tevoren klaarmaken.
Het hele recept vind je hier.
Snelle mac and cheese met broccoli
Ideaal van deze snelle mac and cheese is dat je slechts één pan nodig hebt! Zo kun je dus meerdere pannen tegelijkertijd maken, zelfs als je maar een klein fornuis hebt.
Wel even opletten, want de pan moet ook in de oven kunnen. Lukt dat niet, dan is het wel een optie om de mac and cheese over te scheppen in een ovenschaal, maar dan heb je helaas iets meer afwas. Dit is een heerlijk gerecht wat ook uitstekend is voor kinderen en vegetariërs!
Het hele recept vind je hier.
Tostadas met avocado en zoete aardappel
Dit is een heerlijk Mexicaans gerecht! Weer eens wat anders dan de gewone burrito’s of taco’s. Een tostada is namelijk een tortilla die eerst knapperig gebakken wordt en dan pas wordt belegd met heerlijke toppings. In dit geval gaan er allerlei lekkere groenten op zoals zoete aardappel en avocado.
Je kunt de tortilla wraps kopen per 8 stuks, en het recept voor de toppings kun je natuurlijk verdubbelen als je meer eters hebt. Lekkere bijgerechten bij deze tostadas zijn bijvoorbeeld nacho chips of patatas bravas.
Het hele recept vind je hier.
Zelfgemaakte kipburgers
Wat is er nu leuker dan dat je gasten zelf hun burgers kunnen samenstellen? Het is erg gemakkelijk en snel om zelf kipburgers te maken; bovendien is het weer eens wat anders dan de gewone rundvleeshamburger! Als je ook gasten krijgt die vegetarisch eten, kun je ook wat vegetarische hamburgers maken.
Verder kan iedereen zelf kiezen wat er op hun broodje komt. Zorg voor verschillende soorten broodjes (wit, bruin, of echte hamburgerbroodjes met sesam), verschillende soorten groenten (sla, tomaat, komkommer, ui, augurk, paprika, olijfjes), plakjes cheddar en lekkere sausjes (mayonaise, curry, ketchup). Gegarandeerd een succes!
Het hele recept vind je hier.
Tips voor het koken voor grote groepen
- Ga voor gerechten die bij de meeste mensen wel in de smaak vallen. Kies dus liever niet voor gerechten die erg pittig of apart zijn of die bijzondere ingrediënten bevatten, want dan is de kans groter dat niet iedereen het lekker gaat vinden. Het ligt natuurlijk een beetje aan de doelgroep; als je gasten allemaal juist wél van pittig voedsel houden, is het geen probleem als je zo’n gerecht op tafel zet.
- Kies voor gerechten waar je maar één pan of één ovenschaal voor nodig hebt. Dat is makkelijker met het opwarmen van de maaltijd, want je hoeft niet verschillende pannen of bakjes met eten op te warmen voordat je het gaat serveren. Ook kun je meerdere pannen of ovenschotels tegelijkertijd maken! Dat is een stuk lastiger als je voor één gerecht al meerdere gaspitten nodig hebt.
- Houd rekening met kinderen. Misschien kun je iets simpels of aparts maken als er ook kinderen mee blijven eten. Kies dan bijvoorbeeld voor een simpele pasta, zelfgemaakte pannenkoeken, of gewoon een simpel frietje met appelmoes. Maar als je ook voldoende bijgerechten hebt zoals stokbrood met smeersels, salades en rauwkost, hoef je soms niet eens apart voor de kinderen iets klaar te maken.
- Let ook op vegetariërs en mensen met een allergie. Het beste kun je dit gewoon van tevoren even vragen aan je gasten, als ze het zelf al niet hebben aangegeven. Je kunt heel gemakkelijk een vegetarisch gerecht op tafel zetten, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een vleesvervanger. Maar je kunt het vlees ook apart serveren, bijvoorbeeld bij een salade of pasta. Voor allergieën moet je iets beter opletten, want mensen die een ernstige allergie hebben, kunnen van de kleinste sporen van een bepaald ingrediënt al een heftige reactie krijgen. Let bijvoorbeeld op gluten, lactose en noten. Lukt het niet om een gerecht te vinden wat aan alle eisen voldoet? Vraag dan specifiek wat diegene kan en wilt eten, en koop of maak daar iets aparts voor.
- Bepaal hoeveel verschillende dingen je op tafel wilt zetten. Ga je alleen voor één hoofdgerecht, of ook een voorgerecht en dessert? Je kunt ook meerdere verschillende hoofdgerechten maken, zodat je gasten zelf kunnen kiezen wat ze lekker vinden. Allerlei verschillende soorten bijgerechten zorgen ervoor dat er echt voor iedereen wel wat lekkers bij zit!
- Kies een gerecht dat je van te voren al kunt bereiden. Op de dag zelf hoef je het dan alleen nog maar op te warmen als je het gaat serveren. Je kunt het dan snel opwarmen in de magnetron, of bijvoorbeeld een quiche kun je van tevoren maken en hoef je dan alleen nog maar af te bakken in de oven. Maar let op dat niet alles lekkerder wordt als je dit ruim van tevoren maakt; sla zal snel verleppen, risotto wordt klef, brood kan taai worden en bijvoorbeeld vlees of vis kan tijdens het opwarmen uitdrogen waardoor het smaak verliest. Maar er zijn juist ook gerechten die de volgende dag nóg lekkerder zijn, zoals soep of een stoofschotel. Dat komt namelijk omdat de smaken er dan extra goed zijn ingetrokken!
Leave a comment