Skip to Content

Koken op gas of elektriciteit; wat is duurzamer of goedkoper?

Koken op gas of elektriciteit; wat is duurzamer of goedkoper?

Een nieuwe keuken uitzoeken, betekent ook een nieuwe kookplaat of fornuis kopen. Of misschien is je oude kookplaat of fornuis wel aan vervanging toe? In ieder geval komt de vraag naar boven op welke manier je zult gaan koken. Koken op gas of elektriciteit: wat is beter voor het milieu? Maar het is ook wel fijn om te weten wat goedkoper is. Welke voordelen biedt het als je overstapt naar elektrisch koken? En waar moet je dan aan denken?

Welke manier van koken is het beste voor het milieu?

Het mag waarschijnlijk ook voor jou zo al duidelijk zijn dat elektrisch koken beter is voor het milieu dan koken op gas. Je verbruikt immers geen gas. Het is meteen ook veiliger. Toch is de uitstoot aan CO2 bij beide manieren ongeveer gelijk. Dus dat is niet echt een reden om voor de één of de andere manier van koken te kiezen. Kies je voor groene stroom, dan ben je zeker goed bezig als je overstapt naar elektrisch koken. 

Wat is duurder: koken op gas of elektrisch koken?

Volgens United Consumers is koken op gas ook nog eens duurder dan koken op stroom. Een gasplaat zou volgens hen ongeveer 37 m3 aan gas verbruiken per jaar. Bij elektrisch koken is het stroomverbruik ongeveer 175 kWh per jaar.  Hierbij worden geen bedragen genoemd.

Dezelfde aantallen komen naar voren bij Atag mét geldbedragen en dan is gas dus wel goedkoper! Met de toevoeging dat je dan wel ook je huis op gas moet verwarmen, want enkel gas voor je fornuis is een stuk duurder (omdat je dan speciaal daarvoor het gas naar je huis moet laten transporteren).

En misschien moet je ook even stil staan bij het volgende idee: als je kookt op gas verdwijnt gemiddeld 40 procent van het verbruikte gas door de afzuigkap. Zou je inductie gebruiken, dan zou je 90 procent van de energie effectief gebruiken. En als je dan ook nog eens zelf zonnepanelen hebt, dan kook je echt wel goedkoper als je elektrisch kookt. 

De voordelen van elektrisch koken

Ben je gewend om op gas te koken, dan kan de overstap naar elektrisch koken even wennen zijn. Je bent bijvoorbeeld gewend om het gas uit te draaien als het dreigt over te koken, wat bij elektrisch koken niet zo werkt.

De plaat blijft immers nog heet en is niet meteen afgekoeld. Dus zal je de pan zelf moeten verwijderen. Om maar even een voorbeeld te noemen. Maar je went snel aan dit soort dingen en dan biedt elektrisch koken zeer veel voordelen!

  • Vanuit milieuoogpunt is elektrisch koken beter
  • Meestal zal een gasfornuis er langer over doen om op te warmen
  • Je hebt geen gas meer nodig (voor het koken), dus is er geen explosiegevaar
  • Een kookplaat is makkelijker te reinigen dan een gasfornuis.
  • Vaak kan je een kookplaat vergrendelen of een timer inschakelen. 
  • Kies je voor inductie, dan wordt de plaat zelf niet eens warm, maar de pan zelf. 
  • Het eten is sneller klaar, waarbij inductie in dit opzicht de beste keuze is.

Nadelen van elektrisch koken

Natuurlijk zijn er ook nadelen te vinden aan deze manier van koken. 

  • Zoals gezegd is de manier van koken anders en dat zal wennen zijn (maar dat is dus tijdelijk…)
  • Duurder in aanschaf
  • Nieuwe pannen nodig (meestal)
  • Er wordt geadviseerd om met een arts te overleggen als je een pacemaker hebt. Sommige pacemakers zouden minder goed bestand zijn tegen elektromagnetische stralingen, die bijvoorbeeld ook inductiekookplaten uitstralen.

Veilig koken

Ga je kijken naar de meest veilige manier van koken dan komt inductie toch wel als beste naar voren. Niet alleen heb je dus de veiligheidsvoordelen omdat je geen gas meer gebruikt (wat natuurlijk iedere elektrische kookplaat heeft), maar inductie heeft altijd kinderbeveiliging.

De plaat werkt niet zolang er geen pan opstaat! De pan moet er dus opstaan om de plaat te laten verwarmen en het zal ook uitschakelen als de pan er weer afgehaald wordt. Zo kan je niet meer vergeten dat je hem niet uitgezet hebt!

Overstappen naar elektrisch koken

Wil je de stap maken en overschakelen naar elektrisch koken? Denk er dan aan dat je vaak andere pannen nodig hebt. Meestal ook als je pannen hebt die voor alle vormen van koken geschikt zijn. Omdat je ze al op het gas gebruikt hebt, is de kans groot dat ze al kromgetrokken zijn. Omdat de pan recht moet zijn om zo volledig de kookplaat ‘aan te raken’, zal je op zoek moeten naar nieuwe pannen.

Let uiteraard op of de pan jouw type kookplaat hebben kan. Het hangt ook van het type kookplaat af hoe snel het werkt. Leer bijvoorbeeld je kookplaat eigenschappen kennen door eerst eens met water uit te proberen hoelang het duurt voor het warm wordt en hoelang het nog heet blijft als je de plaat hebt uitgedaan.

Zo kan je inschatten wanneer je de plaat al moet uitzetten om te voorkomen dat het overkookt. Of om de plaat al van tevoren uit te zetten zodat je elektriciteit bespaart en het toch nog je aardappels (bijvoorbeeld) lang genoeg wordt verhit om gaar te worden. Overigens zit er in dit opzicht ook nog verschillen tussen keramisch en inductie.

Keramisch en inductie

Naast inductie (die we al vaker genoemd hebben) zijn ook keramische kookplaten te koop. Een inductie kookplaat werkt sneller, is energiezuiniger en dus veiliger. Keramische kookplaten doen er langer over om op te warmen.

Ten opzichte van een inductie kookplaat verbruikt een keramische kookplaat meer energie. Dit komt omdat het de kookzones moet opwarmen. En ook na het koken blijft dit nog lang (onnodig) warm. Al eerder stipten we aan dat je hierop in kan springen door al eerder de plaat uit te zetten.

Omgerekend zou je per jaar zo’n 50 kWh meer verbruiken met een keramische kookplaat. Bij een inductiekookplaat kan je kiezen voor een kookplaat met flexibele kookzones. Er zijn er bij die helemaal flexibel zijn, zodat het niet uitmaakt waar je pan staat!

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *