Skip to Content

Wist jij dat koffie gezond was? Dit zijn de voordelen!

Wist jij dat koffie gezond was? Dit zijn de voordelen!

Koffie: volgens de één moet je dit koste wat het kost vermijden om gezond te leven en valt het onder de categorie genotsmiddelen die slecht voor je zijn. Terwijl volgens anderen het juist wel gezond voor je is. Hoe zit het nu echt? Is koffie nu wel of niet goed voor je? En waarom zou koffie dan gezond zijn?

De gezondheidsvoordelen van koffie zijn onderzocht!

Koffie: volgens de één moet je dit koste wat het kost vermijden om gezond te leven en valt het onder de categorie genotsmiddelen die slecht voor je zijn. Terwijl volgens anderen het juist wel gezond voor je is. Hoe zit het nu echt? Is koffie nu wel of niet goed voor je? En waarom zou koffie dan gezond zijn?

Gelukkig kunnen we meerdere onderzoeken raadplegen om hier een antwoord op te geven. Want trek hebben in koffie: daar hebben veel mensen last van. Weten of je dit nu wel of niet moet doen is dan ook fijn.

Koffie en je hart

Om dan maar meteen met een ingewikkelde op de proppen te komen: koffie en je hart! Door alle verhalen die je hoort zou je denken dat koffie nu juist niet goed is voor je hart. Toch zijn hier onderzoeken naar geweest die iets heel anders zeggen. Een onderzoek wees uit dat je door het drinken van koffie je hartritmestoornis kunt verlagen met 13%.

Daarnaast lopen koffiedrinkers minder kans om dood te gaan aan een hartaanval (30%) en tot 19% minder risico lopen op het overlijden door hart- en vaatziekten! Hierbij wordt er uitgegaan van matig koffiegebruik. Onderzoekers ontdekten dat cafeïne de cellen rond de slagaders gezonder houdt, net als rond de aders. Hierdoor kunnen zij beter herstellen als er schade optreedt. De hartspiercellen zouden door de cafeïne beschermd worden tegen celdood en de hartspier ook nog eens helpen bij herstel.

Koffie en Parkinson

Waarom is nog niet helemaal duidelijk maar uit onderzoeken kwam ook naar voren dat cafeïne een positieve rol zou kunnen spelen bij het risico op het krijgen van Parkinson.

Koffie en kanker

Leukemie, melanoma (huidkanker), leverkanker en darmkanker: koffiedrinkers schijnen minder kans te hebben om deze vormen van kanker te ontwikkelen. Zou je meer dan 2,5 kop koffie per dag drinken (en dat moet toch niet zo moeilijk zijn voor een echte koffieleut) dan zou de kans op darmkanker zelfs afnemen met 54%! Drink je 2 kopjes per dag, dan loop je 35% minder kans op leverkanker en drink je 5 kopjes per dag dan wordt die kans gehalveerd. Er zijn meer leverziekten die door koffiegebruik minder snel optreden.

Koffie en diabetes

De Harvard Universiteit heeft geconcludeerd dat koffiedrinken de kans op het ontwikkelen van diabetes type 2 verlaagt. Hierbij gaat het niet om de cafeïne trouwens, maar kun je ook cafeïnevrije koffie drinken.

Koffie en overgewicht

Diabetes type 2 is natuurlijk in veel gevallen een welvaartsziekte en zwaarlijvigheid is daarbij een serieus risico om suiker te ontwikkelen. Laat koffie een bron zijn van antioxidanten! Dit stofje helpt om radicalen uit je lichaam op te ruimen. Vrije radicalen zijn gevaarlijk en kunnen ontstekingen veroorzaken. En van daaruit zou je obesitas kunnen ontwikkelen. Dus: koffie kan helpen om het risico op obesitas te verkleinen. Tel daarbij op dat koffie zelf weinig calorieën bevat en je begrijpt dat het kopje koffie een beter alternatief is dan een glas limonade als het over je gewicht gaat. Als je niet de suikerpot in je kopje koffie leeggooit natuurlijk.

Scherper van geest

Dat koffie je alerter maakt is natuurlijk bekend. Hoeveel mensen verzuchten niet dat ze eerst koffie moeten drinken voordat ze goed kunnen functioneren? Niet vreemd, want koffie verbetert inderdaad de hersenfuncties. Je geheugen wordt er beter door, je zit lekkerder in je vel en je bent dus alerter.

Koffie en depressie

Koffiedrinkers (vier kopjes per dag) zouden volgens Harvard 20% minder kans hebben op een depressie.

En wat zijn dan de nadelen?

Natuurlijk weten we ook allemaal dat cafeïne niet altijd zo gezond voor je is. Er zijn mensen die sowieso sterk reageren op cafeïne en daardoor juist last krijgen van allerlei kwaaltjes. Zoals migraine, hoofdpijn, rusteloosheid, angstgevoelens, duizeligheid, suizende oren, snel geïrriteerd raken, beven en (tja, dat klinkt dan toch heel tegenstrijdig bij bovenstaande voordelen) hartkloppingen kunnen eveneens voorkomen door koffiegebruik.

Wanneer en of dit optreedt is heel persoonlijk. De één zal na 1 kopje koffie al last hebben, terwijl een ander er helemaal geen last van heeft. Er zou ook een onderzoek zijn die juist aantoont dat koffie de doorbloeding in je hersenen vermindert. Ook zijn er redenen om aan te nemen dat je juist gestrest raakt doordat koffie de aanmaak van cortisol verhoogt. En die cortisol zou weer invloed hebben op het ontwikkelen van diabetes en overgewicht. Canadese wetenschappers stelden dat koffie het cholesterolniveau laat stijgen. Wat dus juist weer slecht voor je hart is. Dit hangt samen met het stofje cafestol wat in koffie voorkomt. Snap jij het nog?

Advies van het voedingscentrum

Zoals bij veel dingen zullen er altijd onderzoeken zijn die elkaar lijken tegen te spreken. Een gulden regel zal hierbij zijn dat je met mate moet drinken, want overdaad schaadt immers altijd. Hoewel er hier wel voorbeelden waren dat juist nog meer koffie drinken het effect nog verhoogde.

Daarom heb ik de richtlijnen van het voedingscentrum er maar eens bijgenomen. Zij stellen dat koffie (zonder suiker!) past in een gezonde leefstijl. Hierbij stellen ze dat de koffie goed gefilterd moet zijn. Hierdoor komt er minder cafestol in je kopje koffie terecht. Om die reden zou een papieren filter het beste werken. Voor volwassenen wordt gesteld dat 4 kopjes koffie per dag een gezonde hoeveelheid is (gemiddeld genomen). Voor zwangere vrouwen en vrouwen die hun baby borstvoeding geven wordt de helft aangeraden (2 kopjes of 1 beker). Kinderen onder 13 jaar kunnen beter geen koffiedrinken. Van 13 tot 18 jaar is 1 kopje per dag het maximum.

Gebruik je cafeïnevrije koffie, dan ligt het anders. Bedenk wel dat ook in deze koffie nog altijd wel een beetje cafeïne te vinden is. Zwangere vrouwen moeten dan ook op blijven letten, ook als ze cafeïnevrije koffiedrinken. Meer drinken kan namelijk het risico op een miskraam vergroten.

De gezondheidsvoordelen volgens het voedingscentrum:

  • 10% lager risico op hartziekten
  • 10% lager risico op een beroerte (bij 2-4 kopjes per dag)
  • 30% lager risico op diabetes type 2 bij 5 kopjes per dag (sterk bewijs voor)

Overigens kaarten ze wel aan dat er een aantal stofjes inzitten die minder goed voor je zijn, maar die bij gewoon gebruik van koffie niet veel risico vormen.

Meer informatie vind je hier.

Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *