Skip to Content

Knutselen met oude boeken; wat te doen creatieve tips of tweedehands doneren?

Knutselen met oude boeken; wat te doen creatieve tips of tweedehands doneren?

Houd jij ook zo van boeken lezen? Lezen is een hartstikke leuke hobby natuurlijk, maar boeken nemen ook veel ruimte in. Sommige boeken zijn groot en zwaar, en je moet er wel plek voor hebben in huis.

Dat is bijvoorbeeld lastig met verhuizen, want de meeste dozen kunnen zoveel gewicht niet aan, met als gevolg dat de bodem eruit valt. Maar ook als je boekenkasten beginnen uit te puilen, kan dat er gewoon erg rommelig uit gaan zien. En wat doe je dan met de oude boeken?

Het kan lastig zijn om afstand te doen van bepaalde boeken, omdat je er goede herinneringen aan hebt of als je het van een bijzonder persoon hebt gekregen.

Maar denk eens goed na: is het echt nodig dat je al die boeken bewaart? Waarom bewaar je ze, ben je van plan de boeken nogmaals te lezen? Kijk eens kritisch naar alle boeken die je hebt en kies dan welke er weg zouden kunnen. Lees hier wat je allemaal kunt doen met oude boeken.

Weggeven

Hoe leuk is het om jouw boeken ergens anders een tweede leven te geven? Als de boeken voor jou geen grote waarde hebben, kun je ze natuurlijk gewoon weggeven. Er zijn verschillende opties:

  • Geef aan iemand cadeau. Heb je een boek in de kast staan wat er eigenlijk nog als nieuw uitziet? Als je het mooi inpakt, kun je het gewoon cadeau geven voor bijvoorbeeld iemands verjaardag.
  • Zet het op Facebook. Je kunt het eerst proberen op je eigen pagina: misschien heeft één van jouw Facebookvrienden wel interesse in de boeken? Anders zijn er ook genoeg andere Facebookgroepen waarin je gratis spullen kunt aanbieden in jouw woonplaats. Er zijn altijd wel mensen geïnteresseerd, en vaak ben je het dezelfde week dan nog kwijt.
  • Breng ze naar de kringloop. Je bent op deze manier makkelijk en snel van je boeken af, je hoeft ze alleen maar zelf weg te brengen.
  • Breng ze naar een minibieb. Misschien heb je al eens ergens een minibieb gespot? Dit is een klein kastje, vaak van hout met een deurtje en glas, waar iedereen boeken in kan zetten en eruit kan halen. Als je heel veel boeken hebt, kun je die natuurlijk prima verdelen over meerdere minibiebs.
  • Doneer oude boeken. Er zijn verschillende stichtingen en goede doelen die boeken inzamelen en verkopen om geld mee te verdienen. Je bent dan meteen van je boeken af en verricht ook nog eens een goede daad! Ook kun jij je oude boeken doneren aan Kaftwerk.com. Zij gebruiken covers van oude boeken om er notitieboekjes van te maken. Super leuk en creatief!

Verkopen

Soms heb je boeken die je wel weg wilt doen, maar nog best wat waarde hebben. Zomaar weggeven of doneren kan dan best zonde zijn.

Zeker als je wat krap bij kas zit, kun je met het verkopen van jouw oude boeken nog een leuk zakcentje verdienen. Het kan altijd wel even duren voordat je de boeken kwijt bent, dus tot die tijd moet je er nog wel wat ruimte voor vrij houden. Dit kun je doen:

  • Zet ze op Marktplaats. Kopers kunnen eenvoudig zoeken naar een titel of auteur en kunnen dan bij jouw advertentie terecht komen.
  • Vergelijk een beetje de prijzen: wat vragen anderen voor precies hetzelfde boek? Wel gebeurt het regelmatig dat mensen een laag bod uitbrengen of niet meer reageren. De verzendkosten kunnen ook prijzig zijn, waardoor mensen toch meer in de buurt gaan zoeken om daarop te besparen.
  • Verkoop ze via Facebook. Er zijn veel groepen op Facebook waar je spullen in jouw woonplaats gratis weg kunt geven, maar ook zijn er speciale verkoopgroepen. Plaats daar een advertentie van de boeken die je verkoopt. Het voordeel hiervan is dat de boeken makkelijk opgehaald kunnen worden en je ze niet hoeft te versturen per post. Als je boeken met een bepaald thema hebt, kun je die ook verkopen in een Facebookgroep die daarbij aansluit. Een harrypotterboek kun je bijvoorbeeld goed verkopen in een Harry Potter Verkoop Groep.
  • Bied je boeken aan via Bol.com. Mensen kunnen heel eenvoudig jouw tweedehands boeken kopen via Bol.com. De betaling gaat ook via Bol en er hoeft niet onderhandeld te worden over de prijs en over het ophalen of versturen. Erg makkelijk dus! Maar een nadeel is wel dat je een commissie moet betalen aan Bol, wat zij van de prijs inhouden. Ook kan het even duren voordat het geld op jouw rekening staat.
  • Ga naar de rommelmarkt. Misschien heb je naast boeken nog meer spullen die je wilt verkopen? Denk er eens over na om een plekje te reserveren op een rommelmarkt, of gewoon op een kleedje met Koningsdag. Let wel op dat veel mensen op een rommelmarkt echt maar weinig geld willen betalen, dus zo’n 2 euro voor een mooi boek is vaak wel de max.

Wat kun je nog meer?

Hoeven de boeken niet per se je huis uit, maar wil je er toch iets anders mee doen? Je kunt er van alles mee doen, als je maar een beetje creatief bent:

  • Gebruik het papier om ansichtkaarten en enveloppes mee te knutselen.
  • Bouw er een kerstboom mee, als je dit jaar geen zin hebt in een traditionele groene boom.
  • Mooie pagina’s uit de boeken zou je eruit kunnen halen om in te lijsten, zodat ze toch nog terugkomen in je huis.
  • Maak een onzichtbare boekenplank. De gebruikte boeken kun je dan niet meer gebruiken om te lezen, maar op de boekenplank kun je wel weer boeken kwijt die je wél nog wilt lezen.
  • Maak er een doos van om bijvoorbeeld geheime spulletjes in te bewaren. Dit idee ben je vast wel eens ergens tegengekomen. Het enige wat je hoeft te doen is alle pagina’s aan elkaar lijmen en het middendeel eruit te snijden. In het boek kun je spulletjes bewaren, zoals contant geld, sleutels of andere dingen. Het ziet er nog steeds uit als een boek, dus als je het tussen alle andere boeken in de boekenkast zet, zal niemand het kunnen vinden! Het is natuurlijk wel handig om zélf te onthouden welk boek je ook alweer gebruikt had om je cash in op te bergen…
Jisca van de Kerkhof

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *