Veel mensen maken het helaas wel eens mee, vooral in de winter: huidkloven. Deze ontstaan vooral aan de handen en voeten. Een kloofje ontstaat wanneer je huid door de droogte gaat scheuren. Tegenwoordig wassen we allemaal veel vaker onze handen, en dat zorgt ervoor dat de huid juist sneller uitdroogt en dus kan gaan scheuren.
Hoe vaker jij je handen wast, hoe droger de huid wordt. Je handen worden al droog van wassen met alleen water, en zelfs nog droger als je ook zeep of desinfectiemiddel gebruikt. Voor de voeten geldt ook dat wanneer deze vaak nat of vochtig worden, de huid sneller uitdroogt.
Sommige mensen zijn gevoeliger voor huidkloven dan anderen; gelukkig zijn er verschillende manieren om huidkloven te behandelen, en om ze in de toekomst te voorkomen door de huid verzorgen.
Verhoogd risico op een droge huid
Hoe meer je in aanraking komt met water en zeep, hoe droger je huid kan worden. Als je zeer vaak je handen wast, zul je al snel merken dat je handen droger worden.
De huid gaat dan wat schilferen, je kunt last krijgen van eczeem of jeuk aan je handen én er kunnen dus huidkloven ontstaan. Niet alleen mensen die vaak hun handen wassen, lopen meer risico op een droge huid. Sommige mensen hebben een verhoogd risico op een droge huid:
- Mensen die in het dagelijks leven of beroepsmatig veel in contact komen met water, zeep en reinigingsmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan huishoudelijk medewerkers. Ook verpleegkundigen, artsen, koks, monteurs en horecamedewerkers kunnen last krijgen van een droge huid, omdat ze vanwege de hygiëne heel vaak hun handen moeten wassen of in direct contact komen met stoffen die de natuurlijke huidvetten oplossen.
- Ouderen. Zij kunnen last krijgen van een droge huid omdat de huid na verloop van tijd het vermogen verliest om vocht vast te houden.
- Mensen met aanleg voor handeczeem of mensen die psoriasis hebben. Zij zijn extra gevoelig voor water, zeep en reinigingsmiddelen die een droge huid kunnen veroorzaken.
Kloven aan de vinger
Het is vaak heel vervelend als je een huidkloof aan je vinger hebt. Je handen gebruik je de hele dag door, maar juist door al die bewegingen kan een kloofje snel weer openspringen.
Ook kunnen er bijtende stoffen in de kloof terechtkomen, waardoor het genezingsproces nog verder wordt verstoord. Dat kan bovendien erg pijnlijk zijn! De kloof krijgt zo weinig kans om goed te genezen.
Iedere keer als je je handen wast met water en zeep, aan het schoonmaken bent of eten aan het bereiden bent waarbij fruit- en groentesappen vrijkomen, kun je last krijgen van de pijnlijke kloof aan je vinger. Gelukkig zijn er verschillende manieren om een kloofje aan je vinger te behandelen.
Hoe behandel je een kloofje aan je vinger?
Om een huidkloof aan de vinger te behandelen, zijn er meerdere opties die je kunt proberen:
- Bescherm de kloofjes en de huid er omheen. Dit kun je doen door er bijvoorbeeld een pleister op te plakken, zodat de huid niet nog droger wordt en de kloof minder pijnlijk wordt. Zeker als je last hebt van een kloofje op je wijsvinger, kun je daar veel hinder van ondervinden. Door de kloof met een pleister te beschermen, voorkom je bovendien dat het door bijtende stoffen nog verder gaat irriteren. Er zijn speciale pleisters die je hiervoor kunt gebruiken, zoals hydrocolloïd pleisters: deze kun je over de kloof heen plakken en sluit de wond helemaal af van zuurstof. Pleisters op basis van siliconen werken ook goed.
- Smeer zinkzalf op het kloofje en plak er een gewone pleister overheen. Door de zinkzalf wordt de huid samengetrokken; wondjes kunnen zo sneller herstellen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld Sudocrem (hier) gebruiken, wat goed is voor nog véél meer huidaandoeningen.
- Hydrateer de huid regelmatig. Het is belangrijk dat je handen niet verder uitdrogen of er eelt ontstaat. Je kunt daarom bij de apotheek vragen om een voedende handcrème tegen kloven. Als je al eenmaal kloven hebt, is het vaak niet voldoende om een gewone handcrème te gebruiken.
- Dit is wel heel goed ter voorkoming van huidkloven.
Hoe kun je huidkloven voorkomen?
Voorkomen is beter dan genezen. Het kan erg vervelend en pijnlijk zijn als je een kloofje hebt, helemaal als deze aan je vinger zit en je je handen veel nodig hebt.
Gelukkig kun je enigszins voorkomen dat je last krijgt van huidkloven, want de kloofjes ontstaan door een extreem droge huid. Als je dus zorgt dat je huid niet teveel uitdroogt, zul je geen last krijgen van kloofjes. Maar hoe zorg je ervoor dat je huid niet droog wordt?
- Smeer dagelijks een vochtinbrengende of hydraterende handcrème. Doe dit gerust zo vaak als je wilt, wanneer je het gevoel hebt dat je handen te droog worden, maar vooral nadat je handen in contact zijn gekomen met vloeistoffen die je huid nog droger maken. Elke keer dus na het handen wassen, koken, schoonmaken en douchen.
- Gebruik niet-geparfumeerde zeep bij het baden en douchen. Parfum kan de gevoelige huid irriteren en je huid nog droger maken. Dat wil je natuurlijk niet! Gebruik daarom liever producten die geen parfum bevatten.
- Zorg dat je handen droog blijven. Moet je de afwas doen of de badkamer schoonmaken? Gebruik dan huishoudhandschoenen. Let echter goed op welke je gebruikt, want rubberen handschoenen zorgen ervoor dat de huid vochtig wordt van zweet. Dan zul je dus nog steeds last krijgen van een droge huid! Dit kun je voorkomen door katoenen handschoenen onder de rubberen handschoenen aan te trekken.
- Draag ook handschoenen als je in de winter naar buiten gaat.
- Voorkom droge lucht in huis. Je zult merken dat je huid minder droog is wanneer de luchtvochtigheid in je huis op peil is. Zet dus dagelijks even de ramen tegen elkaar open, of zet een bakje met water op de verwarming zodat dit in huis kan verdampen.
- Gebruik geen handdrogers na het handenwassen. Ideaal natuurlijk om je handen na het wassen snel droog te krijgen, maar de handdrogers zorgen ervoor dat je huid letterlijk droog wordt. Bovendien zijn de apparaten vaak niet zo hygiënisch; gebruik dus liever gewoon de papieren doekjes om je handen weer droog te maken!
Meer informatie vind je hier
Leave a comment