Skip to Content

Kliekjesdag; tips bereid eten bewaren in koelkast en vriezer

Kliekjesdag; tips bereid eten bewaren in koelkast en vriezer

Kliekjesdag, mijn lievelingsdag van de week. Als het om eten gaat tenminste. Ik geef het maar eerlijk toe. Ik was een slechte eter. Mijn ouders hebben wat te stellen met mij gehad op het gebied van avondeten.

Brood ging erin als ketellapper, maar het avondeten was elke keer een strijd. Ik lust geen gekookte aardappelen.

Toen ik op de basisschool zat, waren de doordeweekse dagen voornamelijk gevuld met: aardappelen, groente en vlees. Brrr… ik kreeg en krijg de rillingen van gekookte aardappelen.

Daarom was Kliekjesdag fantastisch. Als er nog wat over was van de spaghetti kon ik dat lekker eten.

Naarmate ik ouder werd kwam mijn moeder mij meer tegemoet in het eten. Dus aten we doordeweeks ook eens nasi, spaghetti of een pizza. Jammie!

Desalniettemin vier ik in mijn huidige gezin nog steeds Kliekjesdag. Ook derde kerstdag of paasdag zijn populaire dagen voor kliekjes van de afgelopen dagen 😉

Wat is een kliekjesdag?

Mocht je nog nooit van het woord Kliekjesdag gehoord hebben: het is de dag dat je het eten opeet van de voorgaande dagen wat niet op is gekomen.

Bijvoorbeeld: sperziebonen van dinsdag, woensdag nasi en donderdag erwtensoep. Jullie diner is dan op vrijdag alle restjes alias kliekjes van de eerder genoemde gerechten.

Kliekjes bewaren, hoelang?

Kliekjes kun je voor korte of lange periode bewaren. Gebruik de koelkast voor de korte termijn en de vriezer voor de lange termijn. 

Zorg ervoor dat je product laat afkoelen alvorens je deze bewaart. Je kunt dit proces versnellen door het bakje in een kom koud water neer te zetten.

Bedenk wanneer je dit kliekje wilt eten. Besluit daarna of je dit het beste in de koelkast of vriezer kunt bewaren.

Gemiddeld genomen kun je een kliekje in de koelkast twee dagen bewaren en in de vriezer drie maanden.

Ik gebruik voor in de koelkast een vrolijke bijenwasdoek om de overgebleven salade te leggen. Je kunt er ook een deksel overheen leggen. Zo gebruik je minder plastic en zorg je voor een gezonder milieu.

Kliekjes bewaren in koelkast

Welke producten blijven langer houdbaar in de koelkast? Allereerst is het belangrijk dat je koelkast op 4 °C staat.

  • Veel groenten en fruit zijn langer houdbaar in de koelkast: appels, druiven, aardbeien, bloemkool, prei.
  • Maar ook eieren! Ik had zelf geen idee dat deze in de koelkast bewaard moeten worden. De bacteriën in de eieren vermenigvuldigen zichzelf zo minder snel.
  • Daarnaast zijn er ook producten die beter niet in de koelkast bewaard kunnen worden (producten die er bij mij wel in liggen, die ik er nadat ik de laptop heb weggelegd er direct uit ga halen). Denk aan: paprika’s, tomaten, peren, citrusvruchten en komkommers.

Kijk ook eens op de bewaarwijzer van het voedingscentrum.

Restjes invriezen

Wanneer je teveel overhoudt of er die week geen zin meer hebt om het nog een keer te eten, kun je ook eten invriezen.

Handig wanneer je uit je werk komt en de kinderen direct trek hebben. Kies voor bakjes die in de vriezer kunnen, deze kun je gemakkelijk hergebruiken zoals deze hier of de Ikea heeft ook een fijne grote set met verschillende afmetingen. Let op de volgende punten:

  • Vries de producten vers in.
  • Zet de naam en datum van de dag dat je het invriest op de verpakking.
  • Vries een product wat al uit de vriezer komt nooit nog een keer in.

Voorbeelden van producten die je kan invriezen:

  • Rijst, pasta, brood; ook handig voor babyhapjes
  • Groenten: wortels, bieten, spinazie, boerenkool. Zorg ervoor dat je de groenten eerst blancheert (kort de kook eroverheen).
  • Fruit: Snijd het fruit in stukjes. Fruit wat zich er goed voor leent is bijvoorbeeld: ananas, appel- en perenmoes, bosbessen, aardbeien, mango’s.
  • Vleeswaren: onder andere kipfilet, boterhamworst, grillworst.
  • Kaas
  • Boter
  • Yoghurt
  • Soepen
  • Vis
  • Klieken

Wat kun je allemaal bereiden met kliekjes?

Wat kun je dan allemaal bereiden met kliekjes die je nog niet hebt ingevroren? Heel wat, ik denk dat je er gerust een hele menukaart mee kunt vullen.

Ik bedenk me nu dat het heel slim zou zijn om elke avond rond 22:00 uur langs diverse restaurant te gaan en daar alle kliekjes over te nemen die nog een dag houdbaar zijn om deze vervolgens de volgende dag te bereiden in mijn eigen “Kliekjesrestaurant”.

Alleen niet slim dat ik dit dan nu openbaar deel, want zo kan iedereen met mijn magnifieke idee aan de haal gaan. Stel dat jij nu dit restaurant gaat beginnen, wil je me dan wel een keer uitnodigen om het te komen dineren? Dank!
Terug naar de vraag wat je allemaal kun bereiden met diverse kliekjes:

  • Soep: het antwoord op al je vragen. Doe alle groenten in een pan met soep, strooi er wat kruiden in en voeg wat vlees toe en je hebt weer een prachtige (goedkope) maaltijd op tafel gezet.
  • Smoothie: heb je diverse vruchten of groenten over die tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten? Dan is dit een mooie kans om een smoothie te maken.
  • Brood: bak een lekkere tosti, gooi het in de broodrooster of maak er croutons van.
  • Pastasaus: koop een kilo trostomaten en voeg er de overgebleven groente uit de koelkast aan toe. Denk aan: prei, ui, paprika’s, selderij, wortels.
  • Lunch: heeft moeders je verwend met haar lekkerste gehaktballen? En als ze je verwent, dan is dit in veelvoud. Krijg je het dus niet op tijdens het avondmaal. Wat denk je ervan om er een broodje bal van te maken tijdens de lunch?

Daarnaast bestaat er een heel handige app en website waarop je je kliekjes in kunt vullen. Denk bijvoorbeeld aan: bloemkool, rijst, karbonade en tomaten. Voer deze producten in en er zal een recept uit komen rollen wat je kunt maken.

Goede bereiding

Let erop dat je de producten goed bereidt. Verwarm het goed in de magnetron of pan en blijf het goed doorroeren.

Wanneer je na deze verwarmde maaltijd nog steeds wat erwtensoep overhebt, dan is het niet gezond om het de volgende dag weer op te warmen en te eten.

De regel is: warm het eenmalig op nadat je het uit de vriezer hebt gehaald of eerder die week hebt gegeten.

Voorkom kliekjesdag

Ben jij niet zo’n kliekjesdagfan. Dan kunnen deze tips je helpen om voortaan elke week te juichen wanneer je ervoor hebt gezorgd dat er geen kliekjesdag kon komen:

  • Weekboodschappen: pak je boodschappenbriefje erbij en schrijf eerst welke gerechten je gaat eten de aankomende week per dag. Stem de gerechten op elkaar af. Zo maak je nasi en mosterdsoep, waarbij je de prei in beide gerechten kunt gebruiken.
  • Provisiekast: loop de provisiekast in en bekijk wat je allemaal nog hebt staan. Het is zonde om het pakje bieten over de datum te laten gaan. Bovendien scheelt het je ook weer wat in de portemonnee. Dit geldt natuurlijk ook voor de koelkast. Heb je nog veel melk staan wat bijna de houdbaarheidsdatum aantikt? Verwen je zelf dan met lekkere pannenkoeken tijdens de lunch.
  • Weegschaal: gebruik de weegschaal goed. Bedenk van te voren hoeveel wortels je nodig hebt voor in de spaghettisaus. Denk er bij de pasta aan dat deze bijna tweemaal zo groot wordt. Kook dus niet te veel. Zo voorkom je die kliekjes ?.

Zullen we gezamenlijk eens klieken? Misschien kunnen we er wel een nationale Kliekjesdag van maken. Kliek smakelijk!

Anita

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *