Skip to Content

Tips voor meer kleur in interieur

Tips voor meer kleur in interieur

Kleuren kunnen veel met je doen. Dit kan zakelijk zijn vruchten afwerpen of je geeft jezelf de juiste energie door slim kleurgebruik. Je kunt kleur geven aan je gevoelens, zeg maar. Maar ook in je interieur kan je met kleuren een wereld van verschil maken. Welke kleuren gebruik je waarvoor? Wat doen kleuren dan met je of met de ruimte? En heeft ieder vertrek dezelfde kleuren nodig?

Persoonlijke voorkeuren

Voordat we ons gaan buigen over de impact van kleuren, even een algemene opmerking. Kleuren hebben weliswaar allemaal hun eigen energie, maar ik denk dat wat kleur met je doet voor een groot deel ook bepaald wordt door jouw eigen voorkeuren én wat een kleur voor herinnering bij je oproept.

Volg dus ook vooral je eigen gevoel bij een kleur. Blauw mag misschien heel mooi staan als een ontspannende kleur in bijvoorbeeld je badkamer. Maar als jij de kriebels krijgt van blauw omdat het je aan iemand doet denken die heel irritant is, dan zal het jou waarschijnlijk niet blij maken…

Koele of warme kleuren

Allereerst zal een kleur vallen onder warme of koele kleuren. In principe kan je zeggen dat een kamer waar ontspanning bovenaan staat, zoals dus de slaapkamer, juist een warme kleur nodig heeft. Terwijl een ruimte als een keuken prima uit de voeten kan met een koele kleur.

Daarnaast zullen donkere (en vaak warmere kleuren) een ruimte kleiner doen lijken, terwijl lichte (en koelere) kleuren juist optisch meer ruimte creëren. Een kleine keuken in een donkere kleur schilderen is dan ook niet echt aan te raden. Terwijl een grote woonkamer juist meer intimiteit kan krijgen door bijvoorbeeld één van de muren juist wel een donkere, warme kleur te geven.

Bont of juist niet?

Je houdt van kleur en het kan je niet bont genoeg zijn? Helemaal goed. Hou je juist van rust? Dan is het een minder goed idee. Wil je echter niet alles in 1 kleur? Dan zou je kunnen kiezen voor een bepaald pallet aan kleuren, die niet te ver van elkaar afliggen. Ton-sur-ton bijvoorbeeld geeft een heel mooi effect en is zeker niet bont. 

Accentkleur

Toch kan het een interieur juist spannend maken door wel voor een accentkleur te kiezen. De accentkleur is de kleur die de uitgangsbasis is en die je op verschillende plekken laat zien. Je zou het dus ook de hoofdkleur kunnen noemen.

De andere kleuren pas je hierbij aan. Kies voor opvallende plekken voor je accentkleur. Een muur, bijvoorbeeld, terwijl de andere muren neutraal zijn. Of kies een ander groot opvallend object in je kamer. 

Kleuren combineren

Kies voor een mooie combinatie van kleuren. Een kleur wordt vaak mooier als er contrasterende kleuren naast gebruikt worden. Je zou naast een accentkleur ook nog kunnen kiezen voor een bepaalde neutrale look in je kamer. Dus allemaal wittinten, bijvoorbeeld, of zwart en wit als hoofdkleuren.

Door dan een heel contrasterende kleur te gebruiken voor kleine details of bijvoorbeeld juist voor 1 of 2 grote dingen, maak je het allemaal net even spannender. Een kamer met vooral zwarte meubelstukken en witte muren, krijgt iets extra’s door bijvoorbeeld groene accessoires te gebruiken en veel groene planten neer te zetten! Hou je wel van net nog meer spanning? Dan zou je ook voor rood kunnen kiezen. 

Denk vooral na bij je muren, gordijnen en vloer

Accessoires maken een groot verschil in je interieur. Met die objecten kan je heerlijk spelen en je huis net weer anders laten aanvoelen. Grote objecten zoals je vloer, de gordijnen of de kleur op je muren: natuurlijk kan je die ook aanpassen, maar dat zal je toch een stuk minder snel doen. Er hangt immers nogal een kostenplaatje aan en dan hebben we het nog niet eens over de werkzaamheden.

Denk dus vooral heel bewust over deze kleuren na. Kies kleuren waar je niet snel op uitgekeken raakt. Weet je van jezelf dat je graag en vaak varieert in huis? Dan is het misschien een beter idee om voor die grote objecten voor neutrale kleuren te gaan. Zodat je volledig los kunt gaan met je accessoires en daarmee je vertrek steeds een andere look kunt geven!

Inspiratie opdoen

Heb je niet echt een idee wat je nu wilt? Laat je dan inspireren door anderen. Dit kan op veel manieren. Je kunt woonbladen kopen of op Pinterest kijken. Natuurlijk zijn er meer bronnen op internet te vinden. Maar ga ook rustig eens winkelen bij woonboulevards.

Bij de meeste woonwinkels zijn hele zithoeken ingericht, zodat je al een beetje idee kunt krijgen. En je in ieder geval ideeën kunt opdoen… Of zoek eens op internet naar tools waarmee je digitaal een huiskamer (of ander vertrek) kunt inrichten. Is misschien niet altijd even duidelijk, maar je krijgt toch wel een beetje idee.

Wat doen kleuren met je?

Zoals gezegd hebben kleuren hun eigen energie en dat heeft invloed op jou. Ook al zal dat vaak onbewust zijn. Daar is heel veel over te vertellen, maar even in het kort een aantal punten:

  • Warme kleuren zijn bruin, oranje, geel en rood. Deze kleuren zorgen voor energie en kunnen je extraverter maken. 
  • Koele kleuren zijn blauw, paars en groen. Dit zijn dus ontspannende kleuren en kunnen je meer een gevoel van in balans zijn geven.

Welke kleur waar?

Zoals gezegd is een kleurkeuze in de eerste plaats heel persoonlijk. Maar hierbij even een paar weetjes over de energie van de kleuren.

  • Blauw staat bekend om rust en is dan ook een prima kleur voor in de slaapkamer.
  • Rood staat voor passie, liefde, vuur. Kortom: een energieke kleur. Je zou rood kunnen gebruiken in je keuken omdat het je eetlust stimuleert. 
  • Geel is een fijne kleur voor je werkruimte, ook omdat het energie geeft. Maar het is eveneens een motiverende kleur.
  • Oranje komt hierin aardig overeen met geel. Oranje vind ik zelf dan net iets warmer, hoewel dat natuurlijk afhangt van de specifieke kleur geel of oranje die je gebruikt.
  • Groen brengt ons terug naar de natuur. Een heerlijke kleur om eigenlijk overal te gebruiken en waar je rustig van wordt. Dus ook prima voor in je huiskamer.
  • Paars is een bijzondere kleur die iets mystieks heeft. Paars kan zowel dramatisch aangevoeld worden, maar ook juist troost geven. 
  • Bruin heeft ook een link met de natuur. Bruin staat voor praktisch denken. En helpt je om je taken af te ronden. Prima kleur voor de werkkamer dus. 
Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *