Wie het breed heeft, kan het breed laten hangen…. Maar ik ken maar weinig mensen die hun grasperk moeten maaien met een trekker. Welgeteld ken ik er één. Een oom van mijn man heeft een vakantiewoning in Frankrijk en daar hoort een dergelijk grondoppervlak bij wat niet met een handknippertje bij te houden is. Maar wij wonen niet in Frankrijk, wij wonen in simpele rijtjeshuizen hier in Nederland. Gezellig knus dicht op elkaar en weinig ruimte voor weiland.
Onze tuinen zou eerder bestempeld kunnen worden als postzegelformaat. Voor de één prima en groot genoeg, de ander heeft misschien het gevoel zijn bips niet te kunnen keren. Maar hoe je het ook wend of draait, je moet het doen met wat je hebt. Soms is er wel een mogelijkheid om een stuk grond van de gemeente bij te kopen, maar dit geluk heeft ook niet iedereen en om nu een schutting te verwijderen en de tuin van de buren te claimen gaat ook wel erg ver haha.
Of je nu een grote tuin hebt, of een kleine tuin. Een binnenplaatsje of een balkon. Dit maakt allemaal niet uit. Feit blijft dat je de mogelijkheid hebt om te zeggen “ik heb ook een buiten” Wees blij met deze ruimte, open de deur en zet die stap in de frisse buitenlucht. Adem eens lekker diep in en langzaam uit. Voel de wind door je haar, de zonnestraal op je gezicht. Zie dat ene vogeltje op die ene tak en geniet van alles om je heen. Dit plekje is jouw plekje. Haal eruit wat erin zit. En misschien zit er wel meer in dan je denkt…
Met een beetje spelen met materialen is er veel mogelijk om welke ruimte dan ook optimaal in te richten en zelfs optisch te vergroten!
In dit artikel geef ik graag enkele tips om je tuin zo groot mogelijk te laten lijken.
De voorbereiding
Zodra je het plan hebt om je tuin aan te pakken, begin je allereerst met pen en papier. En hierbij is het niet van belang of je nu een grote of juist kleine tuin hebt. Voor elk oppervlak geldt een goede plattegrond is je uitgangspunt. Meten is weten en voorkomt een hoop ellende. Welke ruimte heb ik precies om op te vullen? En dan is het vooral bij kleine tuinen ook belangrijk om hoogtes mee te nemen.
Wat vind je belangrijk in de tuin? Wil je lekker op een stretcher uren liggen in de zon? Wil je lang kunnen tafelen met een groep mensen? Buiten eten, barbecueën? Moet er ruimte zijn voor kinderen om te stoeien en spelen? Hoe is de stand van de zon? Hoe beweegt de zon over de dag in mijn tuin. Waar is het meeste zonlicht, op welke plek blijft het koel, waar loopt het regenwater naartoe? Wat ligt er nu al in de tuin en wat kan er blijven liggen, wat kan ik hergebruiken? Zijn er klussen die eerst opgeknapt moeten worden? Scheuren in een muur, een schutting die een flinke windvlaag amper heeft overleefd? Dat knap je als eerste op.
Maak bijvoorbeeld een collage van materialen die je mooi vindt. Kijk om je heen, op internet, in woonbladen, bij televisieprogramma’s. Laat je inspireren en ontdek waar jou hart sneller van gaat kloppen. Word je blij van Portugese tegeltjes met fijne patronen, hou je van romantische Oosterse sferen, ga je voor beachy bohemian, of juist strak en modern?
Ga met dit plaatje op zoek naar de juiste accessoires voor de aankleding. Houd hierbij goed in de gaten hoeveel geld je tot je beschikking hebt. En ga eerst vooral om je heen kijken! Niet meteen de auto instappen richting een tuincentrum. Kijk in je buurt, fiets een rondje door de wijk. Wie is er nog meer aan het klussen in de tuin? Waar ligt een hoop zand voor de deur, Bij wie kun je een pallet zo meenemen?
De aanleg van jou tuinontwerp
Nu je een goed beeld hebt van je tuinwensen kun je langzaamaan een start gaan maken met de aanleg van je tuin. De opknaphoekjes zijn inmiddels aangepakt en de globale indeling staat op papier.
Een goede ondergrond is de eerste stap die je nu gaat maken. Wat komt er als vloer? Schelpen of grind, tegels, of vlonderplanken of komen er verschillende stukken te liggen van andere materialen? Heb je dan voldoende aan een anti-worteldoek of heb je ook nog zand nodig? Heb je vlonderplanken of andere houten panelen als terras dan moet je eerst zorgen voor een stevige fundering Hout direct op grond zal snel wegrotten. Eerst dus palen in de grond slaan, liggers erop monteren en dan pas de vlonders bevestigen. Dan zullen ze jaren meegaan.
Als je de tuin totaal wilt betegelen zal je ook rekening moeten houden met een goede afwatering. Als je tegels afwisselt met stroken grind, houtsnippers, schors, of schelpen dan zal dit genoeg zijn om het regenwater af te voeren. Maar zodra je de tegels echt tegen elkaar aan legt wordt het een ander verhaal en moet je dat anders op zien te lossen. Een goede drainage voorkomt natte voeten voor jou en je beplanting.
Kies voor duurzaam. In meerdere opzichten kun je op een duurzame manier een tuin aanpakken. Zodra je een tuin leeghaalt kijk dan eerst wat je precies weghaalt. Misschien kun je nog sommige planten terug zetten in je nieuwe ontwerp. En de tegels die je wilt vervangen kunnen misschien nog wel gebruikt wordt als ondergrond of fundering in een hoekje, of als border om je planten heen?
Niet direct een grote container huren om de boel af te laten voeren. Kijk kritisch naar wat je hebt liggen en maak er opnieuw gebruik van.
De aankleding, waar let je op?
Een kleine tuin wordt meestal direct gestraat met tegels. Een grasmat wat ook nog gemaaid moet worden? Nee liever niet, waar laat ik die maaier überhaupt?!
Bij het bestraten kun je ook al optische vergroting maken door te spelen en af te wisselen met elementen. Maak het hoekje waar je gaat zitten knus en gezellig. Dit kan met vlonderdelen, of tegels met een patroon, maar je ook kiezen voor kleine gekleurde steentjes en kiezels en dit zo neerleggen alsof je op een tapijt zit. Een echt huiselijk, knus, gezellig plekje om even neer te ploffen met een hapje een en drankje in je hand.
Wissel af in materiaal. Maak een goede combinatie van hout en steen. En speel hierbij ook met lichte en donkere kleuren om meer diepte te krijgen.
Het plaatsen van een pergola vergroot je tuin ook, je werkt nu ook in de hoogte verder met je ruimte. Je kunt op deze manier jezelf omringen, letterlijk, met groene oase aan planten en bloemen.
Wanneer je tuin grenst aan een blinde muur is het zaak om deze direct in te pakken. Laat goede klimmers de muur bedekken. Hierdoor maak je de tuin groter, want nu lijkt het erop alsof de tuin nog verder gaat. Als de begroeiing uiteindelijk breed genoeg is zullen er ook vogels op af komen en misschien zelfs wel een nestje maken. Dit is toch ook een veel leuker uitzicht dan die kale muur.
Heb je die stapel tegels nog liggen uit de oude tuin? Mooi, maak ze maar goed schoon want deze stapel komt echt weer terug in jou nieuwe ontwerp! Metsel er een grappig muurtje van, geef het een speelse vorm en laat er ruimte tussen voor begroeiing. Zo houdt je de ruimte speels en optisch groter. Het blijft ook boeiender om naar te kijken. Het breekt de ruimte en er gebeurd van alles op en om dit muurtje. Ook leuk om water uit te laten sijpelen.
Het kletterende geluid geeft extra dimensie ook je tuinbeleving, vogels kunnen er een verfrissende slok water komen drinken en je hebt een stoer, groot element wat altijd boeit.
Dat er in een kleine tuin een goed gebruik van ruimte gemaakt moet worden is inmiddels duidelijk. Je beperkt je nu niet meer tot breedte en diepte, maar maakt ook gebruik van de hoogte. Zo kun je dus ook een muur of hek die niet te verwijderen is inpakken als een verticale tuin om hier je tuin extra mee te verlengen. Dit kan door een flinke klimplant er tegen aan te laten groeien, maar andere elementen kunnen het ook extra aantrekkelijk maken. Een natuurlijk schildrij bijvoorbeeld van verschillende stukken mos kan ook mooi zijn om de muur te breken. Geef de wand een fijn kleurtje die past bij jou tuin. De juiste kleur kan ook extra diepte geven. Een tuinspiegel is ook een idee wat de tuin groter maakt.
Het mixen en matchen houdt je ook aan tijdens het inrichten van de kleine tuinaccessoires. De basis is al goed afgewisseld met hout en beton en nu ga je verder voor de beplanting. Kies hier ook voor verschillende materialen, niet allemaal dezelfde tuinpotten maar speel met materialen. Laat alles in één kleurstelling om rust te behouden maar probeer in hoogtes en groottes te variëren. Elke blik die je nu in je tuin werpt lijkt anders en houdt het spannend om naar te kijken.
Ook met de planten kun je hier goed op inspelen om het kleurenspel door te laten gaan. Mix verschillende planten bij elkaar die wisselend bloeien in het jaar. Zorg ervoor dat er altijd een vrolijke grote bloeier is in je tuin.
Natuurlijk loopt het al snel op om een tuin aan te pakken. Of je nu een grote of een kleine tuin moet aankleden. Maar ook voor de kleine beurs zijn er volop creatieve mogelijkheden om je tuin vol te krijgen.
Een tuincentrum weet haar prijs wel noemen, een paar kleine plantjes kan al snel een flinke hap uit je budget nemen. Mijn advies is vooral om dit soort winkels gewoon te mijden! Niet naartoe gaan! Nou ja, een bezoekje kan geen kwaad natuurlijk, want even langs al het moois lopen is geen straf. En het levert vaak ook goede inspiratie op, ook niet verkeerd. Maar ga dan op bezoek, zonder je portemonnee! Je komt alleen kijken, niet kopen! Dat kopen doe je ergens anders!
Ga op zoek in je omgeving. Is er een kweker in de buurt? Die hanteert waarschijnlijk andere prijzen dan de winkel. Tussen de kweker en jou als klant zit geen veeleisende leverancier en dat scheelt soms echt wel. Bovendien zijn er zeer veel hobbyisten die dagelijks plantjes stekken en zodra het stekje sterk genoeg door alle liefde, aandacht en verzorging, wordt het plantje verkocht. Je kunt de prachtigste exemplaren bij elkaar sprokkelen, voor een prikkie. En vaak zijn dit juist de beste plantjes, helemaal biologisch, duurzaam en zonder chemische middeltjes bestreden.
Wij hebben zelf ook onze tuin volstaan met dit soort stekjes. Ik heb diverse planten via marktplaats gekocht. Het fijne hiervan is ook dat deze aanbieders niet per se bij jou om de hoek hoeven te zitten, want sommige aanbieders zijn ook bereid om de planten voor je in een doos te verzamelen en het naar je op te sturen.
Wat ook loont, is geduld. Natuurlijk kun je de grootste exemplaren kopen voor je tuin. Het ziet er dan al meteen tip top uit. Maar met een beetje geduld, plant je zelf kleine zaadjes en wacht je af tot er een mooi plantje de grond uit popt. Zaadjes zijn minder prijzig in aanschaf. En ook zaadjes zijn via tweedehands websites volop te verkrijgen.
Ik heb me dit keer voornamelijk gericht op eetbare planten. Alles wat ik in plantenbakken en potten stop moet ik kunnen eten. In de rest van de tuin staan overige niet eetbare planten en struiken. Voor een paar euro heb ik straks in het voorjaar en grote kist vol eetbare bloeiers in de tuin staan.
En ook de moestuin bak heb ik weer nieuw leven gegeven. Op Pinterest vond ik allerlei leuke makkelijke weetjes om groente weer opnieuw te kunnen gebruiken. De pitjes uit een paprika, rode peper of pompoen gooi ik van af nu niet zomaar meer weg. Wie weet wat voor lekkers zo’n pitje nog kan opleveren?!
Ook gember, bosui en knoflook zijn heel makkelijk om nog een keer van te kunnen genieten. Scheelt toch weer in de portemonnee en het eet ook echt een stuk lekkerder, het komt uit je eigen tuin! Hoe cool is dat?!
Een kruidentuin is ook super om te hebben. Plant vooral de kruiden die je graag gebruikt, peterselie, rozemarijn, bieslook (geeft ook mooie paarse bloemen trouwens), munt. Altijd het lekkerste kruid binnen handbereik, gratis en voor niks! En kijk eens naar dit plaatje, dat neemt toch weinig meters in beslag?! Dus ook in de kleinste tuin is voldoende plek voor lekkers.
Ga dus lekker aan de slag in je tuin en maak er iets moois van precies zoals bij jou past en geniet ervan, het hele jaar rond. Liefs Isabell
Leave a comment