Skip to Content

Tips kleine slaapkamer inrichten; ideeën en inspiratie

Tips kleine slaapkamer inrichten; ideeën en inspiratie

Ook je kleine slaapkamer kan je omtoveren tot je eigen paradijsje. Door slim om te gaan met de inrichting en bijvoorbeeld kleurgebruik kan je van je slaapkamer toch een heel fijn vertrek maken, die ook nog eens genoeg ruimte biedt.

Wat komt er in je slaapkamer?

Een klein vertrek kan noodzakelijk maken dat je keuzes gaat maken wat er wel en wat niet in je slaapkamer komt. Een stoel is bijvoorbeeld leuk, maar niet strikt noodzakelijk. Als je genoeg kastruimte hebt in een ander vertrek, kan je de ruimte van een kast ook anders besteden. Want hoe minder erin staat, hoe meer ruimte je echt houdt. Gelukkig kan je ook met andere middelen het optisch toch ruim laten lijken!

Licht schept ruimte

Zorg dat je zoveel mogelijk licht naar binnen kan laten, want een lichte ruimte oogt ruimer. Wat je kunstmatige verlichting betreft: kies voor mooie sfeerverlichting (puur voor de sfeer), maar ook voor kunstmatige verlichting die je slaapkamer goed kan verlichten (wat soms ook fijn kan zijn, bij het uitzoeken van je kleding bijvoorbeeld). Ook nu kies je voor lichte kleuren voor de armaturen en lampenkappen.

Kleurgebruik

Een heel krachtige manier hierin is het gebruik van kleur. Door te kiezen voor lichte kleuren zal je kamer groter lijken dan bij het gebruik van donkerdere kleuren. Effen lichte kleuren geven niet alleen meer rust, maar ook meer licht als je dus voor lichte kleuren kiest. Kleuren als wit, ivoor of bijvoorbeeld taupe reflecteren het licht. Natuurlijk kies je voor kleuren die jezelf mooi vindt! Maar kies dan wel de lichte varianten.

Het schijnt zo te zijn dat het gebruik van twee kleuren op een muur je kamer nog groter en hoger laat lijken. Laat dat nou ook meteen heel gezellig staan! Hierbij kan je het beste een mooie (eventueel donkerdere) kleur onderaan schilderen. Bovenin hou je het wit, net als het plafond.

Kies je voor een warme kleur met wit, dan geeft dat je kamer meteen iets meer sfeer. Want alles wit, bijvoorbeeld, is ook iets om mee op te passen. Voorkom dat alles te licht wordt en zo meer op een ziekenhuis gaat lijken. Natuurlijk kan je ook voor meer warmte zorgen door accessoires in je slaapkamer een mooie warme kleur te geven.

Prints of strepen

Drukke prints zijn geen goed idee in je kleine slaapkamer. Het laat je kamer ‘voller’ lijken. Maar strepen zijn een ander verhaal. Je weet vast wel dat je zelf dikker of langer kan lijken door horizontale of verticale strepen te gebruiken. Dit principe kan je ook toepassen in je slaapkamer. Met horizontale strepen laat je je kamer optisch breder lijken en bij horizontale strepen lijkt het hoger. Dit heeft allebei een ruimtelijk effect

. De streepjes kan je gebruiken bij je behang (niet te druk…) maar ook bij dekbedovertrekken, je vloerkleed of bijvoorbeeld kussens. Ook je gordijnen kunnen meedoen. Voorkom te veel verschillende strepen, want dan krijg je meer het effect van een bonte print. En dat zou zomaar een heel ander effect kunnen hebben.

Plaats van je bed

Door je bed in een hoek te schuiven, in plaats van aan beide kanten een pad over te houden, schep je ook ruimte. Misschien niet helemaal praktisch qua in en uit je bed stappen. Maar het kan wel net de oplossing zijn om je kamer gezellig te houden én genoeg ruimte te hebben voor je bed!

Slimme opbergideeën

Je kent vast wel de handige ideeën van Ikea voor kleine studentenkamers… Die ideeën kan je natuurlijk ook prima gebruiken voor je kleine slaapkamer. Zorg bijvoorbeeld voor lades onder je bed. Neemt geen extra ruimte in, maar je hebt zo wel mooie lades voor bijvoorbeeld je sokken, ondergoed of je beddengoed.

Misschien niet je eerste idee, maar misschien is zelfs een hoogslaper wel een idee als je een heel kleine kamer hebt en je ook wel graag nog een zitje in je kamer hebt. Of je zet dan onder je bed kasten! Hoogslapers zijn er ook in tweepersoons uitvoeringen, dus ook als je met een partner slaapt kan dit gewoon!

Je kunt eveneens denken aan een kledingrek in plaats van een kledingkast omdat het minder volume heeft. Moet je het wel mooi vinden om altijd tegen je kleding aan te kijken…

Past je nachtkastje?

Wat nu als je een breed bed wil en er daardoor geen nachtkastje meer past? Moet je dan maar een smaller bed nemen? Zolang je maar wel goed je bed in kunt komen is dat prima en kan je best een breed bed nemen als je dat graag wilt. Monteer dan wat plankjes om je wekker op kwijt te kunnen en nog wat leuke accessoires. Zolang je maar oplet dat je niet de kans loopt om er je hoofd tegenaan te stoten als je midden in de nacht opstaat…

Overigens zijn planken ook leuk om wat meer leuks in je slaapkamer kwijt te kunnen, waardoor het er toch gezellig wordt. Een plankje aan de muur kan immers ook ruimte bieden aan een mooi plantje, leuk fotolijstje of een lief beeldje.

In plaats van een nachtkastje zou je ook kunnen kiezen voor een kleiner tafeltje. Staat heel gezellig en kan net minder ruimte innemen dan een kastje. Daarnaast is een tafeltje minder dicht, waardoor er weer meer ‘ruimte’ over blijft (vanuit optisch oogpunt).

Spiegels aan de muur!

Misschien nou niet echt het eerste waar je aan denkt, maar spiegels laten ook je kamer groter lijken. Het lijkt immers of de kamer ook in je spiegel doorloopt. Kijk eens hoe dat het mooiste uitkomt!

Hoera voor pootjes

Een bed of een kast op pootjes: het staat heel mooi. Maar wist je dat het er ook voor zorgt dat je kamer ruimer lijkt? Het geeft meer ‘lucht’ zeg maar. Waarbij je ook meteen wel zult begrijpen dat zorgvuldig kiezen voor meubels die minder kolossaal lijken net zo goed meer ruimte laten voelen. Ook zwevende meubels zijn een aanrader.

Voorkom troep

Een opgeruimde slaapkamer is sowieso fijn, maar zeker in een kleine slaapkamer is dat wel heel erg fijn. Hoe meer troep, hoe voller het is/lijkt! Voorkom dus allerlei stapeltjes aan boeken, kleding of andere zaken. Ruim het gewoon netjes op!

Meer inspiratie vind je hier.

Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *