Skip to Content

Kleine slaapkamer inrichten; tips & creatieve oplossingen & praktische ideeën

Kleine slaapkamer inrichten; tips & creatieve oplossingen & praktische ideeën

Het kleinste kamertje…..de één denkt dan meteen aan een toiletruimte in huis, de ander misschien toch wel gewoon aan zijn of haar slaapkamer(tje). Vroeger als klein meisje had ik ok de kleinste slaapkamer van het huis. Ik vond het heerlijk!!! Ik baalde juist toen ik naar een andere slaapkamer moest (of mocht) toen er een broer of zus uit huis ging. Ik wilde niets liever dan in dat kleine kamertje blijven, lekker overzichtelijk, klein maar fijn, mijn stekkie en alles wat ik nodig had lag (letterlijk) binnen handbereik.

Jaren daarna was het mijn beurt om het ouderlijk huis te verlaten en uit te vliegen naar een eigen nest. Mijn man en ik hadden geluk en konden al snel een mooi huis betrekken, voor ons saampjes een kasteel, nu met drie pubers eigenlijk nét te doen. Voor het mooie zouden we best groter mogen wonen maar ach we doen het ermee.

Ik weet nog goed hoe ik in de eerste jaren voornamelijk “leefde” in de erker. Aan de zijkant van de woonkamer was een extra ruimte aangebouwd, een kleine nis die voor diverse doeleinden ingericht kon worden. Wij maakten daar een computerhoek van met een klein bijzettafeltje en luxe stoel. PTT groen was het stoeltje en op tafel stond de telefoon en ik zat daar uren in het stoeltje te bellen met iedereen die ik spreken wilde.

En anders zat ik daar naar muziek te luisteren. De akoestiek was perfect en ik waande me weer vaak genoeg als beroemd artiest op de bühne die moeiteloos alle nummers mee kon zingen met mijn favoriete bands.
Ik zei ook geregeld tegen manlief, “meer heb ik niet nodig, waarom hebben we eigenlijk zo’n groot huis gekocht?!”
Haha, lachte hij….wacht maar!

En ja dus, met drie kinderen leven we in precies hetzelfde “kasteel” alleen beleven we dit nu net een tikkeltje anders.

Het grootste geluk is toch wel de vele ruimtes in huis. Met slechts 1 verdieping, hebben we toch 4 goede slaapkamers en iedereen heeft een eigen plekje in huis om in terug te trekken. De ene kamer is inderdaad groter en praktischer dan de ander, maar in principe heeft iedereen er wel vrede mee.

Mijn dochter heeft de pech dat zij het kleinste kamertje betrekt. Bij haar geboorte was dit de enige ruimte die er nog over was in huis en voor een baby was dit prima te doen. Ook de peuterjaren heeft ze hier probleemloos in doorgebracht. Tot ze op de basisschool in de bovenbouw kwam begon het gemopper. Ze keek jaloers naar vriendinnen die grotere slaapkamers hadden, ze kon haar ei steeds minder kwijt en wilde het liefst ruilen met iemand. Maar helaas, niemand stelde zijn plekje vrijwillig beschikbaar.

We doen het ermee, het is gewoon niet anders. Hoe graag ik het ook zou willen, bergen verzetten kan ik niet letterlijk en muren uitschuiven dus ook niet….we zullen dus creatief moeten zijn om de ruimte optimaal te benutten.

Voorbereiden dat is de basis

Wat ga je doen in je kamer?

Een ruimte efficiënt indelen kan alleen goed slagen als je precies weet welke activiteiten er in de ruimte gedaan moeten kunnen worden.
Ik gaf dochterlief dus pen en papier en liet haar opschrijven wat ze zoal in haar kamertje wil doen. Ze mocht er natuurlijk ook een tekening van maken als ze dit makkelijker vond. Het belangrijkste was dat wij wisten wat ze graag wilde kunnen doen.

De indeling, hoe ziet dit eruit?

Haar kleding zit in keukenkasten die met een schuifsysteem open en dicht kunnen. Ook dit zagen we als perfecte oplossing voor een kleine slaapkamer en het werkt zeer goed. Keukenkasten zijn eigenlijk veel ruimer dan een normale kledingkast.

Bekijk samen de punten die voor je kind belangrijk zijn. Een bed en een bureau zijn waarschijnlijk belangrijk. Maar wordt er aan het bureau gespeeld of huiswerk gemaakt, of allebei? Zijn er veel spullen, boeken en of speelgoed wat opgeruimd moet worden in de kamer?

Maak met gekleurde papiertjes alle meubels die erin moeten en laat je kind dit op een plattegrond plaatsen. Alles op schaal uiteraard zodat het straks in werkelijkheid ook echt past. Houdt ook goed rekening met deuren die open en dicht moeten kunnen en uitstekende radiatorbuizen.

Als de indeling klopt en alles staat zo naar wens dan kun je opzoek naar de juiste materialen.

Kleur bekennen, wat past bij jou?

Het leukste van een nieuwe slaapkamer is natuurlijk als je zelf mag bepalen welke kleuren gebruikt worden, welke materialen en welke stijl je het liefst wilt hebben.

Ook hier voor kun je op @Pinterest veel leuke ideeën verzamelen. Maar niet alleen online is veel te zien. Ook allerlei woonbladen en folders van winkels geven voldoende inspiratie.
Laat je kind lekker bladeren door tal van bladen, geef het een schaar en lijm en laat het op een groot vel een moodboard maken met alles wat er in de slaapkamer moet komen.

Shoppen, nou ja nog niet helemaal ….eerst kijken nog niet kopen

Een lastige klus staat nu te gebeuren. Het is tijd om de aankopen te gaan doen. Wat is je budget? Ben je zelf handig, kun je veel zelf doen of moet je veel uitbesteden?
Kijk gewoon eens een keer rond in verschillende winkels. Maak er samen met je kind er een dagje uit van. Ga bijvoorbeeld naar een grote Zweedse keten en laat je verrassen door de vele mogelijkheden die er zijn. Deze winkel is hier ideaal voor. Verschillende ruimtes zijn al aangekleed en hier en daar zijn al leuke creatieve oplossingen bedacht voor kleine ruimtes.

Daarna is er nog tijd genoeg om daadwerkelijk meubels aan te schaffen. En wie weet kun je ook ergens tweedehands leuke spullen scoren.

Shoppen zonder kopen is misschien al een uitdaging op zich en speel je liever op safe. Dit kan natuurlijk ook. Online zijn ook veel leuke praktische oplossingen te vinden om jou slaapkamer goed in te delen. Laat je lekker inspireren door onder andere @Pinterest, die echt voor alles een oplossing lijkt te hebben.

Hieronder laat ik je graag zien wat het betekend om creatief na te denken om een kleine ruimte zo praktisch mogelijk in te kunnen richten en optimaal je beperkte ruimte te benutten.

Stapelen

Natuurlijk de klassieker, het stapelbed. Boven slapen, of juist eerst nog een paar jaar beneden. En de andere ruimte inrichten als lees of game of chill plekje. Met een grote ruime lade daaronder is er opbergruimte voor slaapkleding, speelgoed en knuffels.

Ingebouwd

Is er ergens in de kamer een stukje muur die niet gebruikt wordt, kijk dan of er een mogelijkheid is om hier een inbouwkast van te maken. Zo wordt de loze ruimte goed benut.

Als de ruimte hoog genoeg is zou je ook de meest belangrijke onderdelen om het venster kunnen maken. Zo kun je bij het raam werken of spelen aan een tafel en daarboven lekker slapen.

Een slaapruimte inbouwen wat precies past geeft ook mogelijkheden om bij de deuropening een slaapplek te maken. Zo blijft er nog genoeg ruimte over om een dansje te maken.

Alles in één

Dit is het perfecte bed voor een kleine ruimte. Dit kwamen we tegen in die grote blauw gele Zweedse winkel. Een bedbank met ruime schuiflades en er zit ook nog een extra bed in verstopt. Even een beetje schuiven met spullen, bed uittrekken en hallo vriendin die gezellig komt logeren! Mijn dochter kan overdag lekker op de bank chillen en filmpjes kijken, maakt haar huiswerk op haar laptop en alles wat ze nodig heeft zit in een van de lades onder haar bed. Meer heeft ze niet nodig en dat is ons geluk, want meer past ook niet.

Haar kleding zit in keukenkasten die met een schuifsysteem open en dicht kunnen. Ook dit zagen we als perfecte oplossing voor een kleine slaapkamer en het werkt zeer goed. Keukenkasten zijn eigenlijk veel ruimer dan een normale kledingkast.

Tiny house

Misschien niet de eerste gedachte die bij je op komt als je een kinderkamer moet inrichten. Maar kijk eens naar ruimtes die alles in één moeten proppen, letterlijk, omdat er geen andere ruimte is, behalve buiten. Het inrichten van een tiny house is een behoorlijke uitdaging. En als zij het kunnen om een leef/eet/slaap ruimte te maken van slechts één ruimte dan zal jou die slaapkamer toch zeker ook wel moeten lukken?! Laat je inspireren hoe een kleine ruimte kan worden ingedeeld. Vervang bijvoorbeeld de openslaande kamerdeur voor een schuifdeur om zo ruimte te winnen. Het kan soms een kleine oplossing zijn die veel oplevert.

Verstopte opbergers

Geef meubels die nodig zijn in de ruimte ook een extra functie. De trap die je nodig hebt om naar je hoogslaper te komen kun je bijvoorbeeld ook nog extra gebruiken als kledingkast en opberger voor speelgoed of boeken. Ook deze praktische creatieve oplossingen zie je veel bij tiny house indelingen.

Rare hoekjes, maak er gebruik van

Ook lastige ruimtes zoals een zolderkamer met een schuin plafond lijken de indeling extra moeilijk te maken. Maar als je er op een goede manier gebruik van maakt is dat lastige hoekje ineens ideaal. Maak van dat rare kleine nisje waar niks in lijkt te passen en perfect hoekje voor een bureau en die schuine wand benut je door planken met een verhoogde rand te bevestigen en dan wordt het opeens de perfecte boekenkast.

Vensterbank

Een raamkozijn ga je uiteraard niet verwijderen. Door de vensterbank te vergroten maak je hier de ideale werkplek van. De ruimte zit er toch en wordt nu optimaal benut.

Flexibele ruimte indeling

Om je nog verder op weg te helpen met het inrichten van een kleine ruimte is hier op @pinterest een inspirerende video van uitschuifbare meubels. Het vergt wel wat inspanning, elke keer weer. Maar het biedt wel mogelijkheden.

Op maat gemaakte meubels bieden eindeloos veel mogelijkheden om creatief je kleine ruimte in te delen. Kijk maar eens naar deze video en zie hoe de kledingkast boven een bed past en er nog voldoende muur dus overblijft voor een werk speel of studeerplek.

Ik hoop je hiermee voldoende geïnspireerd te hebben en dat er veel obstakels wegvallen nu, maak er iets moois van en geef je kind een heerlijk plekje voor zichzelf, liefs Isabell

Isabell Muller

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *