Skip to Content

Kleding verkopen; tweedehands op marktplaats en vinted

Kleding verkopen; tweedehands op marktplaats en vinted

De meesten mensen hebben eigenlijk veel te veel kleding in hun kasten liggen, waarvan een groot deel vaak niet eens gedragen wordt. Zonde toch? Spullen die nog goed zijn, hoeven niet weggegooid te worden. Je kunt ze prima een tweede leven geven en verkopen!

Er is tegenwoordig zelfs veel vraag naar en aanbod van tweedehands producten, waaronder kleding. Je bent veel meer geneigd om gave, unieke items te vinden tussen de tweedehands kleding en daarmee is de kans kleiner dat iedereen in hetzelfde shirtje loopt.

Zelf pluis ik regelmatig de kledingkasten uit en kom dan altijd wel weer een stapeltje kleding tegen dat niet meer past óf niet meer wordt gedragen omdat ik het niet leuk genoeg vind. Maar weggooien doe ik echt alleen als het versleten of kapot is en niet makkelijk gemaakt kan worden.

Veel liever maak ik er anderen nog blij mee! Soms geef ik het gewoon weg aan vrienden of kennissen die het leuk vinden en goed kunnen gebruiken, maar het is ook wel eens fijn om er nog een zakcentje aan over te houden. Maar kleding verkopen: hoe pak je dat goed aan?

Bedenk wáár je je kleding wilt gaan verkopen

Wil je je kleding online of offline verkopen? Online zijn er best veel mogelijkheden. De meest voor de hand liggende is misschien Marktplaats. De voordelen van Marktplaats zijn dat de site goed doorzoekbaar is, je kunt snel en makkelijk advertenties plaatsen, het is mogelijk om te bieden, betaling kan op een beveiligde manier en je kunt kiezen voor verzending óf ophalen.

Maar omdat het aanbod op Marktplaats zo groot is, is het soms moeilijk om jouw advertentie te laten opvallen en kan het lang duren voordat iemand interesse toont.

Maar misschien ken je het platform Vinted ook al? Dit is specifiek bedoeld voor de verkoop van kleding. De kleding die hierop wordt aangeboden en gevraagd is echter vooral goedkoop; als je gloednieuwe merkitems hebt, zal op Vinted waarschijnlijk minder animo zijn.

Het plaatsen van advertenties is wel snel en makkelijk, en ook hier is de mogelijkheid om te bieden. De betaling vindt op een beveiligde manier plaats en de koper betaalt de verzendkosten; je hoeft alleen een label te printen en je hoeft de verzendkosten niet voor te schieten.

Facebookgroepen werken ook goed voor het verkopen van tweedehands items. Er zijn algemene verkoopgroepen te vinden in jouw regio, maar je kunt ook zoeken naar verkoopgroepen van een bepaald merk of een specifieke kledingstijl om jouw kleding te verkopen.

Vaak zijn er tweedehands winkels die de kleding voor jou kunnen verkopen. Je krijgt dan een percentage van de opbrengst en wat er niet wordt verkocht, krijg je terug. Dit is een goede manier van verkopen als je geen zin hebt in alle rompslomp en het contact met kopers, maar je moet best veel van de opbrengst afstaan aan de winkel.

Je kunt natuurlijk ook met je kleding op een rommelmarkt gaan staan! Zorg dan bijvoorbeeld voor handige kledingrekken en sorteer alles alvast op maat.

Soms zijn er kosten aan verbonden om op een rommelmarkt bestsecret te staan, maar dat gaat vaak maar om een paar euro die je snel weer hebt terugverdiend. Bedenk wel dat de prijzen op een rommelmarkt vaak laag zijn, dus je zult per kledingstuk niet zoveel krijgen als bijvoorbeeld op Marktplaats.

Bedenk een goede prijs

Zodra het kledingstuk uit de winkel is en bij jou thuis ligt, is het al minder waard. Zelfs al hangen de kaartjes er nog aan. Dit verhoogt overigens de waarde wel een klein beetje, want daaraan kunnen kopers zien dat het artikel écht nog nooit is gedragen. Maar je zult er toch altijd minder voor krijgen dan je er zelf voor hebt betaald.

Om de juiste prijs voor jouw kleding te bepalen, kun je het beste even rondkijken op het platform om te zien wat er voor soortgelijke kledingstukken gevraagd wordt.

Misschien vind je het zonde om maar de helft of nog minder van de nieuwprijs te ontvangen terwijl het artikel nooit gedragen is, maar als het ongedragen in jouw kast blijft liggen levert het natuurlijk ook niets op en gaat de waarde alleen maar verder achteruit.

Let ook op dat je duidelijk bent over de prijs: mogen mensen bieden? Zo ja, wat is dan je richtprijs of vanafprijs? Dit voorkomt veel irritatie. Bedenk wel dat mensen eigenlijk altijd lager bieden dan jouw vraagprijs, dus het kan geen kwaad om je prijs ook iets hoger in te zetten, zodat je uiteindelijk alsnog jouw gewenste bedrag krijgt.

Kies het juiste moment

Misschien heel logisch, maar winterkleding zul je amper verkopen in de zomer, en zomerkleding niet in de winter. Dat kan soms lastig zijn, omdat je juist ná het seizoen je kast gaat opruimen en dan allerlei kleding vindt die weg kan. Daar kun je dan dus nog beter even mee wachten tot het juiste seizoen weer in aantocht is.

En wat dacht je van mooie galajurken? Deze kun je het beste te koop zetten rond de kerst of rond de periode dat er in jouw regio veel schoolgala’s worden gehouden.

Maak duidelijke foto’s

Maak altijd meerdere foto’s van het artikel, het liefst op een paspop. Als je deze niet hebt, kun je de kleding netjes aan een hanger hangen en fotograferen. Maar toch vinden mensen het fijn om te zien hoe kleding valt, dus je zou ook foto’s kunnen maken terwijl je de kleding aan hebt (en dan bijvoorbeeld je hoofd weglaten).

Geef genoeg informatie over de kleding

Je zit waarschijnlijk niet te wachten op tientallen mailtjes met vragen over een kledingstuk; dit kost veel tijd. Beter kun je dan aan het begin wat meer tijd investeren in de advertenties door zoveel mogelijk informatie toe te voegen.

Erg belangrijk is natuurlijk de kledingmaat. Hierbij kun je eventueel nog schrijven of het kleiner of groter valt. Van jurken, rokken en jumpsuits willen potentiële kopers vaak ook nog de lengtematen weten.

Ook het materiaal is van belang, want dat kunnen de kopers niet altijd zien op de foto’s en ze kunnen de kleding natuurlijk niet eerst vasthouden als je het online verkoopt.

Denk ook aan de staat van de kleding: is het ongedragen, met of zonder kaartje eraan, of is het al vaak gedragen of vintage? Ook als er iets vermaakt is of kapot is, is het goed om dat te vermelden. Hier kun je maar het beste eerlijk over zijn. Zo voorkom je dat mensen later ineens gaan klagen.

Verzenden of ophalen?

Als je je kleding online verkoopt, wees dan duidelijk of het alleen verzonden kan worden, alleen kan worden opgehaald of beide. Ga je voor ophalen? Zet dan natuurlijk je woonplaats erbij, zodat mensen weten of het in de buurt is of niet.

Ga je voor verzenden? Vermeld dan duidelijk in je advertentie of jouw prijs inclusief of exclusief verzendkosten is, hoeveel de verzendkosten zijn en eventueel nog met welke service je het pakketje wilt verzenden. Zo komt niemand voor verrassingen te staan.

Jisca van de Kerkhof

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *