Skip to Content

Kleding sollicitatiegesprek vrouw

Kleding sollicitatiegesprek vrouw

Solliciteren is best eng, toch? Eén van de dingen die je goed in de hand hebt, is hoe je eruitziet. En omdat een eerste indruk toch vooral bepaald wordt door wat het oog ziet, is je kleding van groot belang. Hoe kleed je je als vrouw bij een sollicitatiegesprek?

Verzorgd is altijd goed

Als eerste is het uiteraard belangrijk dat je er verzorgd uitziet. Dat geldt zowel voor jouzelf als voor de kleding die je draagt. Nog even los van wat voor kleding je aandoet. Zorg dat het schoon is en kreukvrij.

Uiteraard moet je iets aan doen wat niet te groot of te klein is! En het mag ook zeker niet hier of daar versleten zijn.

Wat jezelf betreft zorg je dat je ook schoon bent, fris ruikt en je haren netjes zitten. Vergeet trouwens ook je schoenen niet! Ook die moeten schoon zijn. 

Let op je functie en de aard van het bedrijf

Solliciteren is best eng, toch? Eén van de dingen die je goed in de hand hebt, is hoe je eruitziet. En omdat een eerste indruk toch vooral bepaald wordt door wat het oog ziet, is je kleding van groot belang. Hoe kleed je je als vrouw bij een sollicitatiegesprek?

Wat je aan moet doen is niet 1,2,3 te zeggen. Het hangt namelijk voor een groot deel af van de baan waar je op solliciteert.

Een groot formeel bedrijf waar iedereen keurig in pak rondloopt verwacht uiteraard een heel andere kledingstijl dan een klein, jong bedrijf waar iedereen in spijkerbroek en sweater vertoeft. Daar zou je juist met een prachtig pak uit de toon vallen en daardoor de indruk kunnen wekken dat je niet binnen het team past.

Verder zal een bouwvakker niet in een driedelig pak hoeven komen, maar wordt het van de CEO misschien juist wel verwacht. 

Je kan dit bijvoorbeeld checken door de sociale media pagina’s te bekijken van het bedrijf om te zien hoe ze gekleed gaan.

Hoe weet je wat ze willen?

Maar hoe kom je er nu achter wat de gewoonten in dit bedrijf zijn? Misschien ken je mensen die er werken, dan zou je dit natuurlijk gewoon kunnen navragen. Of kijk eens op de site van het bedrijf of zoek op social media.

Met een beetje geluk kan je daar ook al de sfeer proeven of foto’s bekijken. Kom je er niet uit? Je zou kunnen overwegen om gewoon het bedrijf te bellen en je vraag aan de receptioniste/telefoniste te stellen. 

Algemeen genomen stijl

Meestal kom je al heel ver bij een kantoorfunctie als je kiest voor een effen blouse, een jasje en een nette rok of pantalon. Natuurlijk met nette schoenen erbij. Het is geen strak pak, dus het is net iets informeler. Maar wel heel netjes.

Nu geldt trouwens voor iedere functie, bij welk bedrijf dan ook, dat nette kleding prima scoort. Maar dat een modebedrijf het juist zal waarderen als je in een schitterende kleur verschijnt, terwijl een advocatenkantoor dit minder vindt, zal duidelijk zijn.

Ga je solliciteren als monteur, bijvoorbeeld, of winkelpersoneel? Waarschijnlijk kan je dan al prima uit de voeten met een nette broek en trui. Maar ook nu geldt dat het allemaal wel echt netjes moet zijn.

Voel jezelf er prettig bij!

Toch nog even een puntje van aandacht. Je kunt je heel goed willen uitdossen voor je sollicitatiegesprek en kleding aandoen waar je eigenlijk nooit in loopt. Nu kan dat een prima idee zijn als je het ook mooi vindt, maar doe het alleen als je jezelf er prettig bij voelt.

Zo voel je je zekerder en dat zal je ook uitstralen! Dus liever een nette broek als je je opgelaten voelt in een rok, dan koste wat het kost een rok aandoen, bijvoorbeeld. 

Wat draag je niet?

Zorg te allen tijde dat de kleding die je draagt niet te bloot is. Je decolleté laat je dus niet zien en ook je onderbroek niet…Kleding die te strak zit moet je ook vermijden, maar pas eveneens op met te wijd. Dit kan weer slonzig overkomen.

Ook moet je oppassen met overdreven veel make-up of sieraden en dat soort zaken. Hou het wat rustiger. Felle kleuren in je kleding kan je meestal ook maar beter even mijden. Hoewel je jezelf ook weer niet heel anders moet voordoen dan je bent.

Word je aangenomen dan zal je toch jezelf willen kunnen zijn, nietwaar? En petjes? Laat die vooral thuis!

Is het erg warm? Heel jammer, maar die korte broek trek je ook niet aan! Hemdjes en slippers of sneakers ook niet. 

Bedenk op tijd wat je aandoet

Zorg dat je ruim van tevoren over dit vraagstuk nadenkt. Zo heb je alle tijd om nog kleding te wassen, te strijken of zelfs nog te kopen! Hang het netjes uit zodat het ook niet meer kreukt de laatste dagen. Even lekker voor een open raam ophangen om het zo lekker fris te laten ruiken, zou ook nog kunnen. 

Verwijder haren

Heb je huisdieren? Zorg dat die haren niet aan je kleding zitten! Gebruik hier zo’n handige roller voor. Vergeet ook je rug niet! 

Kleed niet te warm

Warmte laat je zweten…maar spanning ook. Door in ieder geval niet te warme kleding aan te doen kan je zweetplekken misschien voorkomen!

Lekker ruiken

Misschien denk je dat het goed is om een lekker geurtje op te doen. Toch kan je hier beter mee oppassen. Fris ruiken in de zin dat je schoon bent en geen zweetluchtjes bij je draagt is iets anders dan een walm van één of andere parfum om je heen hebben hangen. Vaak wordt dat eerder niet prettig gevonden.

Aandacht voor je schoenen

Kies voor schoenen die goed zitten en waar je prettig op loopt.

Hakken aandoen terwijl je dat helemaal niet gewend bent is natuurlijk niet slim! Echt hoge hakken is sowieso niet echt aan te raden, want ook dat zullen de meeste bedrijven niet echt nodig vinden…

Andere sollicitatietips

Nu is kleding één stukje van je eerste indruk die je maakt. Let naast je kleding ook even op de volgende zaken:

  • Trek een vriendelijk gezicht!
  • Let op je houding. Wees zelfverzekerd en loop dus niet in elkaar gebogen. 
  • Zit rechtop tijdens het gesprek. 
  • Praat duidelijk en enthousiast. Zo laat je zien dat je durft en er zin in hebt.
  • Lees je in over het bedrijf en weet wat de functie inhoudt.
Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *