Skip to Content

Kip, patat en appelmoes recept met zelfgemaakte kipnuggets

Kip, patat en appelmoes recept met zelfgemaakte kipnuggets

Dit is geen recept dat je snel zal verwachten op een blog maar zeker de moeite waard om zelf te maken. Zoals ik al zei; voorlopig ga ik nog even door met het delen van huisgemaakte recepten. Dit keer een zelfgemaakte appelmoes, kipnuggets en frietjes.

Manlief is verantwoordelijk voor de frituur hier in huis en heeft de patatjes gemaakt. Daar was hij een middagje zoet mee, en zeker de moeite waard.

Recept zelfgemaakte kipnuggets

Voor de kipnuggets heb je nodig; kipfilet, peper en zout, paneermeel, ei, cornflakes en olie of boter om in te bakken. In de frituur is natuurlijk ook mogelijk.

Je begint met het snijden van de kipfilet in grove stukken. De cornflakes smash je in fijne stukjes, dit kan je door ze in je hand fijn te knijpen of tussen twee doeken plat te slaan met een koekenpan.

Het vlees bestrooi je met wat peper en zout. Vervolgens haal je ze even door het paneermeel, een geklutst eitje en de gecruste cornflakes. Daarna bak je ze in de koekenpan tot ze een mooi goudbruin kleurtje hebben gekregen.

Toevallig heeft Emy afgelopen week een alternatief recept waarbij de cornflakes vervangen wordt door chips en de kipnuggets in de oven worden gebakken gedeeld.

Patatjes

Voor het recept van de patatjes heb ik de aantekeningen van manlief gebruikt. Hiervoor heb je nodig; heel veel aardappels, zout en suiker. Peuter heeft papa ‘geholpen’ door zich prima te vermaken met het spelen met zout naar idee van Blogmama.

Natuurlijk begin je met het schillen van de aardappelen en snijdt deze julliene.  Daarna een paar keer uitspoelen in een vergiet zodat je het zetmeel verwijdert. Je blijft spoelen tot het water helder is.

Daarna laat je de patatjes circa een half uur in een pekel van zout en suiker staan. Het zout gebruik je om vocht uit de aardappel te trekken (en natuurlijk een beetje om smaak te geven), het suiker voor een mooie goudbruine kleur. Afgekeken van de bereidingswijze bij de macdonalds. Zie het filmpje.

Na dit pekelbad dep je ze voorzichtig droog met keukenpapier. Daarna gaan ze voor de eerste keer in de frituur. Tussen de 2 en 4 minuten bakken op 140 / 160 graden. Daarna laat je ze afkoelen.

Hiervoor doet manlief altijd een paar keukenpapiertjes in een vergiet zodat de olie niet in de frietjes trekt. Tot slot bak je ze af op 180 graden.

Appelmoes

Voor de appelmoes ben ik heel makkelijk geweest. Met een appelboor heb ik het klokhuis verwijderd en in partjes gesneden. Deze in een pan met een kop water, scheut suiker en kaneel (naar smaak) gekookt.

Vervolgens even in de blender zodat het gepureerd wordt. Dan kan je het nog redelijk warm serveren.

Eet smakelijk!

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Avatar van Mama van Vesper Mama van Vesper schreef:

  lekker ;D

 2. Avatar van Patricia Schmitz-Heres Patricia Schmitz-Heres schreef:

  Lekker hoor! Wij maken patat altijd in de Actifry. ben eigenlijk wel benieuwd of dat pekelbad daar ook bij werkt haha. Trouwens, bij de titel van je artikel moest ik gelijk denken aan dat liedje van Kinderen voor Kinderen: “Wij willen kip, patat en appelmoes. En als toetje een tompouce en een roomsoes.” Dus… als je nog een toetje wilt haha.

  • Avatar van Linda Linda schreef:

   Daar was de titel ook op geïnspireerd 😉 De kipnuggets zijn voornamelijk door de kinderen gegeten, zelf hebben we gesmuld van een verse hamburger. Dat recept zal ik vast ook nog wel een keer delen.

 3. Avatar van Frederique Frederique schreef:

  Ah kipnuggets en patatjes, altijd lekker toch? 🙂 Ik maak de nuggets ook met cornflakes maar dan in de oven. Huisgemaakte friet heb ik nooit het geduld voor 😉

 4. Avatar van Anita Willems Anita Willems schreef:

  Wat leuk dat je ook een basic snelle maaltijd zelfgemaakt laat zien.
  Sinds wij een airfryer hebben halen we nooit meer patat bij de snackbar, kopen ook geen gevroren supermarktpatat meer. Zelfgemaakt is zóveel lekkerder. Wij schillen en snijden de aardappelen, spoelen ze af met veel water om het zetmeel te verwijderen, laten ze dan een half uur in water staan. Voor het bakken afgieten en droogdeppen in een theedoek. Olijfolie er over en omschudden. Daarna in de airfryer. Verder wordt er geen vet toegevoegd. Ook geen suiker. Na het bakken kun je er wat zout over strooien of patatkruiden.

  Bij het appelmoes maken gebruik ik ook geen suiker meer, dat deed ik vroeger wel, maar met de juiste appelsoort hoeft er geen suiker bij. In fabrieken wordt suiker vaak toegevoegd om meer volume te krijgen. Suiker is namelijk een goedkopere grondstof dan appels 😉

  Ben benieuwd naar je volgende recept.

 5. Avatar van Marije Marije schreef:

  Ik vind het altijd leuk om zelf frietjes te maken, maar ik bak ze in de oven. Lekkerrr. 😉