Kip Kerrie noodles recept met paksoi

Vandaag gaan we op de Oriëntaalse toer met kip kerrie noodles. Misschien moet je dan gelijk aan de gerechten denken van de Chinees (die overigens meer uit Indonesië afkomstig zijn, maar dat terzijde).

Ik ben een paar keer in Azië geweest en vind het eten daar heerlijk. Of het nu lekker pittig gekruid uit India, Sechuan kip, een gerecht uit de tandoori of een goede Sizzling Plate (Engelse vertaling).

Of meer de Indonesische kant op gaat met uitgebreide rijsttafels en kip saté of Pisang Goreng (gebakken bananen) van de straat.

I love it. Vooral de verrassingen van de kruiden, verse ingrediënten en de liefde waar het mee bereidt is. Vandaag gaan we echter meer de Japanse kant op met kip Kerrie Noodles.

Het gerecht is geïnspireerd op dit recept van Ninadinners dat ik vond toen ik op kerriesaus zocht. Een heerlijk eenvoudig recept dat snel klaar is, ideaal als je niet veel tijd hebt. Perfect voor aan het begin van de week.

Ingrediënten kip kerrie noodles

  • Eiermie (0.55)
  • 200 gr. gerookte kip (restant uit diepvries, anders 2.66 gerookte kipreepjes)
  • Paksoi (1.29)
  • Rode paprika (0.30 aanbieding)
  • Rode ui (uit voorraadkast)
  • 2 Tomaten (0.27)
  • Rode peper (0.06)
  • 20 gr ongezouten noten (0,21 / voorraadkast)
  • Zwarte peper (kruidenvoorraad)

Voor de saus

  • Zonnebloemolie (voorraadkast)
  • 2 eetlepels bloem (voorraadkast)
  • 3 theelepels kerriepoeder (voorraadkast)
  • 300 mL bouillon (voorraadkast)

Bereiding

Dit kip kerrie gerecht bestaat uit een aantal componenten die ik afzonderlijk zal uitleggen.

Als eerste kan je het best even kort de ongezouten pinda’s roosteren. Let op; dit kan heel snel gaan. Daarna fijn malen; dit kan heel simpel in de keukenmachine of tussen twee keukendoeken met een platte koekenpan.

Daarna kan de wok op het vuur waarin je even kort in een beetje olie een fijngesnipperde rode ui fruit. Ondertussen snijdt je de paksoi, paprika en tomaten. Deze bak je even kort mee tot het geslonken is.

Vervolgens haal ik er een beetje uit voor de babymaaltijd die ik later combineer met de gekookte noodles. Als laatste doe je de fijn gesneden rode peper erbij, ik doe dit zelf zonder pitjes zodat het minder pittig overkomt.

Onze peuter kan dit prima eten, ze kijkt zelfs niet op als ze in een onbewaakt ogenblik een hapje rode peper neemt.

De basis voor de saus is een roux die je maakt van een scheut zonnebloemolie met twee eetlepels bloem. Dit laat je rustig even staan totdat het een stevig papje wordt.

Dan kan de kerriepoeder erbij met de bouillon zodat het een lekker smeuïg sausje wordt. Naar smaak kan er eventueel ook nog iets zout (hoeft niet vanwege de bouillon), peper en paprikapoeder toegevoegd worden.

Voor de gerookte kip hoef je niet veel te doen, behalve in plakjes te snijden en eventueel lichtjes opwarmen. Tot slot de eiermie zelf, als je bijna klaar bent kan je een pan met kokend water opzetten.

Kook hierin ongeveer vijf minuten de eiermie, eventueel met een scheutje olie om plakken te voorkomen. Als het gaar is giet het water af en kan het opmaken van de borden beginnen. Het kan ook als eenpansgerecht opgediend worden met de nootjes als side-dish.

Variatie

  • Je kan dit gerecht ook bereiden met udon noodles in plaats van eiermie. Deze haal je bij de toko en kan je regelmatig ook bij de Xenos vinden.
  • Voor meer groenten kan je er ook heel goed champignons aan toevoegen.
  • De noten kan je heel goed vervangen voor cashewnoten, dit is de budget variant.
  • Eventueel kan je ook gember toevoegen voor de smaakbeleving. Zelf heb ik dit niet gemist.
  • De groenten kunnen natuurlijk ook groter gesneden worden, zo fijn zijn ze perfect voor kleine kinderhandjes om te voorkomen dat ze er uit gevist worden.
  • De gerookte kip had ik nog in de diepvries liggen, maar is ‘vervangen’ door de noten die nu in de voorraadkast liggen.
  • Ook lekker; het toevoegen van een lente-uitje.

Het jury-oordeel

They loved it! Persoonlijk vond ik vooral de kerriesaus spannend. Dit is namelijk de tweede keer dat ik dit heb geprobeerd omdat de vorige keer (op waterbasis) faliekant mislukte. Dit ga ik zeker vaker zelf bereiden.

De paksoi maakt het ook lekker licht en knapperig. Er was meer dan voldoende, zelfs na een tweede keer opscheppen is er nog genoeg voor een kindermaaltijd en een lekkere noodlessoep als vier uurtje of bij de lunch.

11 gedachten over “Kip Kerrie noodles recept met paksoi

  • 23/09/2014 om 13:12
    Permalink

    Klinkt heerlijk, ik ben gek op kerrie! Fijn dat het juryoordeel ook goed was;)

    Beantwoorden
    • 23/09/2014 om 14:03
      Permalink

      Dat is zeker fijn, zij moeten het toch opeten!

      Beantwoorden
  • 23/09/2014 om 13:28
    Permalink

    Wauw dit klinkt lekker. Ik ga dit volgende week ook eens uitproberen denk ik

    Beantwoorden
  • 24/09/2014 om 09:30
    Permalink

    dit ziet er heerlijk uit…
    en zelf saus maken is helemaal niet zo moeilijk, ga ik eens doen ik pak eigenlijk altijd een zakje

    Beantwoorden
  • 24/09/2014 om 15:09
    Permalink

    Dat ziet er heerlijk uit!! en met champignons lijkt me ook heerlijk ben een echte champignons fan haha

    Beantwoorden
  • 01/10/2014 om 18:40
    Permalink

    Zo wij hebben lekker gegeten vanavond! Geweldig recept! Makkelijk en iedereen vond het lekker. Wij hadden wel de vegetarische versie vanavond, want de kip ligt nog in de koelkast 😉

    Volgende keer dus toch met kip proberen 😉
    Ach er zijn ergere redenen om iets nog eens iets te eten

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.