Pastarecepten zijn ideaal en breed inzetbaar bij verschillende gelegenheden. Bij een barbecue als bijgerecht, als koud gerecht bij een buffet, als warme maaltijd. Veel groentes kunnen ook verwerkt worden in een pasta. Het mooie is ook nog dat je in je saus ook heel veel groentes kunt verstoppen. Misschien zegt jou kleine spruit wel dat hij een courgette niet lust, maar als hij die spaghetti met saus weg slurpt eet hij toch ongemerkt die courgette probleemloos op!
Hieronder vind je een lekkere keuze uit pastagerechten die ervoor zorgen dat de kids naar beneden komen stormen en maar wat graag aan tafel schuiven voor de maaltijd.
Tagliatelle met geroosterde paprika
Dat je met je pasta gerechten kunt experimenteren met groentes blijkt wel uit dit recept. Bij ons thuis vinden ze paprika uit de wok niet echt lekker. Ze eten ze liever rauw. Maar na het maken van dit recept gingen ze de paprika ineens wel waarderen. Door de paprika te roosteren in de oven krijgt het een zachte structuur en de groente wordt er ook wat zoeter van in smaak. Op deze manier gaat de groenten toch naar binnen en de kids denken slechts een pasta met saus en een beetje kaas te eten.
Linguine met romige saus
Bij deze pasta wordt de saus extra romig gemaakt met kaas en er gaan heel veel tomaten in. Verse tomaten op smaak gebracht met een teen knoflook en verse blaadjes basilicum. Eventueel kun je hier ook rauwe blaadjes verse spinazie voor gebruiken en de basilicum door de saus verwerken als kruid. Of je serveert het met wat rucola sla.
Pasta Salami
Een favoriet op de pizza is voor veel kinderen de salamiworst. Als ze doorhebben dat jij vanavond een pasta gaat maken met diezelfde worst zullen ze rond vijf uur al hongerig langs de keuken lopen om te zien wanneer het eten klaar is. Met de courgette, verse basilicum en verse tomaten komt er een mooie voedzame schotel op tafel.
Griekse pasticcio
Bij dit gerecht heb je wel even de tijd nodig. Maar dan krijg je daarna wel een heerlijk krokant taartje op tafel. Een lekker knapperige bovenlaag met penne pasta en gehakt in laagjes opgebouwd. Een Grieks pastataartje met veel groente en goede kruiden. Om dit gerecht kindvriendelijk te houden is de witte wijn te vervangen door een mooie bouillon. En voor het gehakt kun je ook kiezen voor een vegetarische variant. Dat zal qua smaak niet veel uitmaken wat je gebruikt.
Macaroni met kipballetjes
Pasta met balletjes is vaak ook een favoriet bij kinderen. Vooral als de balletjes lekker klein gerold zijn, niet groter dan een pingpongballetje. Het leuke van dit soort gerechten is dat de kleine kinderhandjes ook goed in te zetten zijn bij de voorbereiding. Laat je kleine lekker kneden in het vlees en de balletjes maken in de juiste grootte. Dit meehelpen in de keuken zal ook meteen de eetlust opwekken en een extra balletje als beloning voor de hulp is natuurlijk ook niet verkeerd.
Pasta met bloemkool en doperwten
Dat een pasta altijd gegeten wordt met paprika en tomaat is natuurlijk absoluut niet waar. Juist leent de pasta zich bij uitstek perfect om eens te experimenteren met verschillende groentes. Kijk eens naar dit recept waar de pasta geserveerd wordt met bloemkool en doperwten.
Pasta met pompoen wortel saus
Probeer je kind de smaken van pompoen en wortel te leren kennen, zonder dat hij het doorheeft. Ongekend is vaak ongewenst, wat ik niet ken dat eet ik niet. Maar door niet direct je neus op te halen en toch deze romige saus te proeven maakt de mogelijkheid om kennis te maken met nieuwe groentesoorten.
Pasta met kip en broccoli
Broccoli is er makkelijk bij een pasta te combineren. Je kunt broccoli vooraf koken, of kort door de wok even aanbakken, maar je kunt de broccoli ook verwerken tot een groene pesto met munt. Leuk om hier een middagje voor uit te trekken samen in de keuken. En maak dan ook meteen zelf je kleine kipballetjes, ook zo leuk om zelf te maken.
Pasta met tonijn en courgettesliertjes
Courgette snijd je waarschijnlijk meestal in dikke plakken en vervolgens in blokjes. Je voegt het toe in de pan of wok en laat het mee warmen in je gerecht. Vaak vinden kinderen dit geen lekkere toevoeging. Weinig smaak, harde schil en een dikke plak om weg te werken. Tijd om die courgette dus eens op een andere manier in je pasta te verwerken. Schaaf het eens in dunne slierten en je zult zien dat de kids ze nu toch gaan proberen.
Macaroni met boerenkool
Heerlijk als het winter is om dan flink wat stamppotten te eten. Hutspot, zuurkool, boerenkool. Het voordeel is ook dat het in het seizoen ook niet eens zo gek veel kost. Met een leuke aanbieding heb je al een flinke hoeveelheid van deze groente in je boodschappenmandje liggen. En nee je hoeft er niet altijd een stamppot mee te maken, dat komt toch ook na twee keer wel je neus uit. Maak dan eens een pasta schotel uit de oven. De boerenkool krijgt hiermee weer een totaal andere smaak en wie geen fan is van deze groente zal toch zijn of haar bordje leeg eten.
Surinaamse pasta met kip
Geef je pasta gerecht eens een Surinaamse twist. Het geeft je gerecht een totaal andere smaak. Je vertrouwde pastagerecht met de bijbehorende vertrouwde groenten gaan nu next level. Pas wel op met de trassi, want deze kan zeer pittig zijn!
Pasta van de Chinees
Met dit gerecht weet je één, twee, drie niet wat je eet. Is dit nu een bord macaroni of heb je eten gehaald bij de Chinees? Deze macaroni met gehakt is krachtig op smaak met ketjap, trassi, sambal en andere kruiden. De wokmix van verschillende groentes maken het gerecht af. En als je er ook nog wat plakjes komkommer, een gebakken eitje en een schaaltje kroepoek bij serveert, durf je dit toch bijna geen pasta te noemen.
Spaghetti taart
Een hartige taart van spaghetti. Niet een eerste idee wat je te binnen zal schieten als je een pastagerecht moet bedenken. Toch wel erg origineel en weer iets heel anders. Wie weet wordt dit door andere gezinsleden ook wel gewaardeerd en vragen ze al snel om nog een puntje spaghetti!
Kortom varieer er lekker op los. Probeer sommige groentes op een andere manier te bereiden in je gerecht en kijk wat het doet met de smaak van het product. Stimuleer vooral het proeven en leer samen nieuwe smaken te ontdekken.
En laat de kinderen ook zoveel mogelijk meehelpen in de keuken. Zeker als je de groentes verstopt in een saus. Laat ze zien wat er in de saus gaat, voelen hoe de groentes aanvoelen, proeven hoe ze rauw smaken en leer ze de producten kennen op verschillende manieren. Met deze ervaringen hebben ze een levenslang profijt en zullen ze een gezonde maaltijd weten te waarderen.
Enjoy your meal, liefs Isabell
Leave a comment